Nie jestem z tych, co twierdzą, że na diecie nie można jeść chleba. Bo niby dlaczego jeść razowy makaron, a nie jeść dobrego, pełnoziarnistego chleba? Fakt faktem, nie łatwo jest dostać w sklepach chleb godny uwagi, z tego względu też przyzwyczaiłam się już do pieczenia go w domu - jest najlepszy i co najważniejsze - wiem co w nim jest. Proces pieczenia chleba nie jest ani trudny, ani pracochłonny, nie wymaga nawet użycia miksera. Ja z racji mikroskopijnej kuchni i braku stolnicy robię go w misce - najpierw mieszam składniki łyżką, a potem porządnie zagniatam ręką. Wariacji jest wiele, słonecznik i pestki dyni muszą być!
Szybki, razowy chleb z ziarnami
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 1883 Kalorie
- 270g Węglowodany
- 55,5g Tłuszcze
- 66g Białko
Składniki
- 320 g mąki pszennej razowej (graham, typ 1850)
- 80 g mąki pszennej zwykłej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/3 łyżeczki sody
- 300 ml wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 g nasion słonecznika
- 20 g pestek z dyni
- 20 g siemienia lnianego
Przgotowanie
Obie mąki mieszamy w dużej misce wraz z nasionami, solą i odrobiną sody.
Do kubka wlewamy bardzo ciepłą wodę, dodajemy drożdże, cukier i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia składników. Zaczyn odstawiamy na 5-7 minut, aż zacznie się pienić.
Gotowy zaczyn wlewamy do suchych składników, dodajemy olej, mieszamy za pomocą łyżki do wstępnego połączenia się składników, a następnie zagniatamy porządnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po upływie pół godziny zagniatamy masę raz jeszcze i przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - najlepiej w piekarniku przy temperaturze 50'C.
Po 20 minutach ściągamy ściereczkę i ustawiamy temperaturę na 180'C.
Pieczemy 40 minut od momentu całkowitego nagrzania się piekarnika.
Po wyciągnięciu chleba z piekarnika możliwie jak najszybciej wyjąć go z formy, usunąć papier do pieczenia, który "przyklei się" do wypieku i studzić na kratce.
Chleb najlepiej upiec wieczorem i pozostawić go w całości do rana - wtedy mniej się kruszy.
64 komentarze
Alexandra
17 marca 2015 o 13:20Szczerze mówiąc zawsze uważałam pieczenie chleba za coś ekstremalnie trudnego i wymagającego czasu. Bzdura! Chociaż zaczynając czytać nie byłam przekonana, ale wstęp mnie zaciekawił, przepis okazał się bardzo prosty i tym sposobem stawiam sobie kolejne kuchenne wyzwanie – upiec swój chleb! 🙂 Z przepisu na pewno skorzystam, na pierwszy ogień nie ma co kombinować, chociaż właśnie użyję chyba jedynie mąki razowej 🙂
Aneta Wojciechowska
17 marca 2015 o 14:25Też jestem zdania, że najlepszy chleb to możemy sobie upiec w domowym zaciszu 🙂 Mam jeden typ, który często wybieram w piekarni – chleb słonecznikowy. Jednak zauważyłam, że ostatnio coś ewidentnie zmienili w jego składzie – nie jest już tak ciężki, jest trochę jaśniejszy i jakoś tak dłużej poleży w chlebaku.. Cóż, pozostaje zaufać własnym zdolnościom piekarskim 😉 Piękny bochenek, widać że jest naładowany wszystkim, co lubię 🙂
Kinga Łucja
17 marca 2015 o 15:11Smacznie wygląda 😉
FitHealthyLife
17 marca 2015 o 15:46Nigdy nie pieklam chleba
pirelka
17 marca 2015 o 17:37W tym tyg. pierwszy razem będę piec chlebek w domu 😉
Kamciss
17 marca 2015 o 18:59Uwielbiam domowe wypieki :>
Asia FitBlog
17 marca 2015 o 19:51A ja akurat szukałam fajnego przepisu na chleb 😀
Iwona
17 marca 2015 o 20:57Uwielbiam taki domowy chleb razowy. Zresztą przepis na jeden z nich umieściłam też na swojego bloga http://iwonka-bloguje.blogspot.com 🙂
Piotr
18 marca 2015 o 17:51Jak dla mnie pieczenie chleba jest troszkę nieopłacalne. Sporo zachodu, a w sklepie kupi się chleb stosunkowo niedrogo.
JuicyBeige
18 marca 2015 o 18:11Wygląda pysznie, a czy świeże drożdze można zastąpić tymi instant?
Świat Gastronomii
19 marca 2015 o 11:33Świetny przepis na chleb. Podobnie jak Pani uważam, iż z diety nie należy wykluczać chleba, o ile jest z pełnego ziarna. Uważam, iż pieczenie chleba w domu jest o 100x lepsze niż kupne, często spotykając chleb ciemny barwiony barwnikiem – karmelem. Zapraszam Panią do mojego bloga, również o tematyce zdrowego żywienia i żywienia dietetycznego: http://swiatgastronomiczny.blogspot.com/
Pozdrawiam !
Patryk – dyplomowany kucharz, ekspert ds. żywienia
Autor bloga Świat Gastronomii
Anonimowy
19 marca 2015 o 12:41Jakich wymiarów keksówka?
Agata
21 marca 2015 o 23:0228×12 cm 🙂
Anonimowy
19 marca 2015 o 19:29A nie lepiej zamienić mąkę pszenną na żytnia i drożdże na zakwas? Jak już się wkłada wysiłek w pieczenie chleba… Było by zdrowiej i da się bo sama taki wypiekam 🙂
Agata
21 marca 2015 o 23:07Też wypiekam, o ile mam zakwas – taki chleb to już większy "wysiłek", ten jest szybki i banalnie prosty, przepisy na chleby na zakwasie też można znaleźć na blogu 🙂
Co do rodzaju mąki to kwestia indywidualna – oczywiście, że orkisz i żyto to bardziej wartościowe zboża, ale chleb pszenny to też nie grzech 🙂
patiiwii
20 marca 2015 o 11:32ładnie wygląda, chętnie bym upiekła, jakie wymiary formy ?
Agata
21 marca 2015 o 23:0128×12 cm 🙂
patiiwii
22 marca 2015 o 15:07dzięki 😉
Anonimowy
20 marca 2015 o 21:14Ile będzie kalorii w 100g / kromce ? i czy przepis nadaje się do automatu do wypieku chleba ?
Anonimowy
21 marca 2015 o 17:45a ja dzisiaj upiekłam swój pierwszy chleb, gdzies wyszukany przypadkiem przepis… totalna klapa w srodku surowy na zewnatrz KAMIEŃ…zamiast zajrzeć na Twoj blog z którego wszystko mi wyszło to głupia szukałam gdzie indziej … pieczenia chleba ciąg dalszy.. z tego przepisu dzieki ;*
Anonimowy
23 marca 2015 o 13:38A mi wyszedł 🙂 na początku wydawał się jak skała, ale jeszcze ciepły zawinęłam w ściereczkę i tak pozwoliłam mu wystygnąć i było już ok.
Anonimowy
24 marca 2015 o 16:21Pani dietetyk a używa drożdże?
Oj …
Agata
24 marca 2015 o 16:25Owszem. jem też gluten, czasem wrzucam cukier do kawy, a latem kupuje lody na patyku 😉
studentka_na_diecie
25 marca 2015 o 07:27Hahaha zdecydowanie lubię to Agata 😀
Anonimowy
28 marca 2015 o 15:36to zaprzeczasz sobie..po co wybralas taki zawód jak jesz śmieci?
Agata
28 marca 2015 o 18:58Tak, jem same śmieci, ten blog jest tego 100% dowodem.
Szkoda czasu na dyskusję, polecam wyluzować, bo ortoreksja to też choroba.
Anonimowy
25 marca 2015 o 18:00Cześć,
Od pewnego czasu bardzo często korzystam z Twoich przepisów. Nie tylko pomogły mi zrzuciś zbędne kilogramy, ale pozwoliły inaczej podchodzić do diety i dzięki temu polubiłam gotowanie.
Chciała zapytać o niektóre małe słodkości. Od dziecka uwielbiam budynie, kisiele czy czekoladę, ale, od kiedy zaczęłam interesować się, jaki wpływ jedzenie ma zdrowie i sylwetkę jakoś przestałam jej jeść. Czy myślisz, że są tak szkodliwe i tuczące jak można przeczytać o tym w Internecie, czy raczej mogę sobie pozwolić na takie przyjemności parę razy w tygodniu?
Pozdrawiam, Marta.
Anonimowy
27 marca 2015 o 21:26Taki chleb już od dawna piecze moja mama, najlepszy świeży z masłem, mmm. Mam prośbę, mogłabyś podać kaloryczność tego chlebka?
Agata
28 marca 2015 o 22:03Tabelka dodana 🙂
wer ka
13 września 2015 o 08:48Gdzie ta tabelke znajde , pozdrawiam
Anonimowy
6 kwietnia 2015 o 14:01Czy mąkę razową można zastąpić żytnią typ 2000 lub orkiszową typ 1850? 🙂
Gosiaczeks27
7 kwietnia 2015 o 15:55Chleb nie wyrósł. Co mogłam zrobić źle? dałam do wyrośnięcia 3 razy i nawet nie drgnął
Gosiaczeks27
8 kwietnia 2015 o 10:32Ciasto było dosyć zbite i twarde (może za dużo nasion) plus drożdże odstawiam na 10 minut i nie pieniły się w ogóle.
Agata
11 kwietnia 2015 o 22:06Najwyraźniej to kwestia drożdży, skoro już w szklance się nie pieniło 🙁 Spróbuj z innymi, koniecznie świeżymi! 🙂
Anonimowy
3 listopada 2016 o 21:30Włącz piekarnik!
Anonimowy
11 kwietnia 2015 o 21:10Witam , w spisie składników jest olej rzepakowy a w przepisie go nie ma , w którym etapie go dodać ?
Agata
11 kwietnia 2015 o 22:13Razem z zaczynem, dzięki za uwagę 🙂
Anonimowy
3 listopada 2016 o 21:28Olejem trzeba popić
mad_zia
14 czerwca 2015 o 20:21Czy mozna ten chlebek wyrobic w maszynie do chleba ( tylko wyrobic i zeby wyrosnal) a upiec w piekarnku? Czy ktos probowal? Dziekuje, Swietny blog
Anonimowy
3 listopada 2016 o 21:27Mozna wyrobic w piekarniku a upic w maszynie do chleba
Anonimowy
18 czerwca 2015 o 15:47Największa głupota. Wysoka temperatura zabija drożdże. Dwa razy próbowałem zrobić wg Pani przepisu bo byłem ciekawy, czy przez pół mojego zawodowego życia żyłem w kłamstwie i zapewne nie zaskoczę nikogo- zaczyn nie wyszedł. Następnie zrobiłem wg swojego przepisu i wyszedł 😉 nie kupowałem też innych, nowych drożdży- użyłem tych samych co dwie próby wcześniej bo akurat łaska lodówki obdarowała mnie 100g kosteczką drożdży.
Anonimowy
28 września 2015 o 08:37Witam. Mam pytanko o typ mąki. Czy gdy dodam tylko mąkę razową lub tylko mąkę żytnią to chleb nie wyjdzie ?
Pozdrawiam Kaśka
Anonimowy
2 października 2015 o 22:44Co zrobic zeby sie tak strasznie nie kruszyl??
Anonimowy
3 listopada 2016 o 21:25Nie kroic
Anonimowy
30 stycznia 2016 o 17:16soda i olej a zwłaszcza rzepakowy zupełnie nie są potrzebne w chlebie.
Anonimowy
19 lutego 2016 o 12:16ja zrobiłam, był to mój pierwszy chleb! wszystkim bardzo smakuje, teraz spróbuję zrobić na zakwasie żytni. ps, mój się wcale nie kruszy (robiłam w takiej dłuższej formie do babbki bo keksówki nie posiadam)dzięki
Ewelina Forycka
2 maja 2016 o 06:26Moi Drodzy mam pytanie – czy mogę dodać ziarna czarnuszki do pieczywa, czy używa jej się tylko do posypki? Proszę o pomoc 😉
Agata
2 maja 2016 o 08:33Niektórzy dodają do środka 🙂
MoreGore May
16 maja 2016 o 17:48Witam, niedługo zamierzam zrobić chlebek, pytanie tylko czy zamiast sody mogę dodać proszek do pieczenia? Czy lepiej w ogóle pominąć ? Pozdrawiam
Agata
16 maja 2016 o 20:13To zależy, jak nie przeszkadza Ci mocno zbity chleb, mało wyrośnięty to możesz całkowicie pominąć 🙂
MoreGore May
17 maja 2016 o 18:32Jeszcze szybkie pytanie. Czy piekarnik ustawić na pieczenie góra dół czy termoobieg? Właśnie rośnie 🙂
Agata
17 maja 2016 o 20:33góra – dół!
MoreGore May
18 maja 2016 o 08:19Chlebek wyszedł super 🙂 Robiłam skrupulatnie według przepisu, pycha! Z wierzchu chrupki a w środku wilgotny 🙂 Już się bałam, że nie urośnie, ale wyszedł cudowny 🙂 Dziękuję za przepis bo jest wspaniały! Właśnie wcinam z guacamole 🙂 mniam
Madzia
6 lipca 2016 o 17:37Witam, czy można zamienić świeże drożdże na instant?
Anonimowy
3 listopada 2016 o 21:24A mózg mozna zamienic?
Anonimowy
23 października 2017 o 16:55Można
Marek Smialy
7 sierpnia 2016 o 09:14Wyglada niesamowicie, pewnie smakuje przepysznie. Dzieki za przepis 🙂
Anonimowy
3 listopada 2016 o 21:22Moim zdaniem robienie chleba w domu jest nieoplacalne.. wyliczylem ze jeden bochenek musi kosztowac min. 3,50zl a w biedronce chleby juz od 1zl… nie liczac zuzycia wody, pradu i czasu… chleb trzeba pokroic a ze sklepu juz…??? POKROJONY
Kasienka30 Bezrzecze
13 listopada 2016 o 21:34Witam. Jaka wielkość keksówki ?
Krystyna
17 listopada 2016 o 15:33Sama również stosuje teraz foremkę, jest bardzo wygodna i chlebek wychodzi kształtny z niej 🙂
Zośka
25 czerwca 2017 o 08:52Smakuje genialnie 🙂 Dziękuje.
Bartek
5 lipca 2017 o 19:58Dzisiaj upiekłem wg przepisu (zamiast zwykłej pszennej dałem pełnoziarnistą orkiszową, cukier zastąpiłem miodem a z sody zrezygnowałem zupełnie). Bardzo ładnie rośnie, dobrze upieczony. Prosty przepis i bardzo smaczny. Dzięki 🙂
Anonimowy
7 lipca 2017 o 19:45Witam . Jaka powinna byc konsystencja chlebka po wyrobieniu jak i w trakcie? mi wychodzi troszke kleisty, czy mozna dodac mniej wody lub wiecej maki?
Beata Brzuszek
5 września 2018 o 08:15Pyszny chlebek, zrobilam tak jak w przepisie, uzylam tylko make razowa. Prosty i pyszny.Dzieki 🙂