Bez kategorii

Szybki, razowy chleb z ziarnami

Nie jestem z tych, co twierdzą, że na diecie nie można jeść chleba. Bo niby dlaczego jeść razowy makaron, a nie jeść dobrego, pełnoziarnistego chleba? Fakt faktem, nie łatwo jest dostać w sklepach chleb godny uwagi, z tego względu też przyzwyczaiłam się już do pieczenia go w domu - jest najlepszy i co najważniejsze - wiem co w nim jest. Proces pieczenia chleba nie jest ani trudny, ani pracochłonny, nie wymaga nawet użycia miksera. Ja z racji mikroskopijnej kuchni i braku stolnicy robię go w misce - najpierw mieszam składniki łyżką, a potem porządnie zagniatam ręką. Wariacji jest wiele, słonecznik i pestki dyni muszą być!

Szybki, razowy chleb z ziarnami

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jeden, spory bochenek, cały chleb dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 1883 Kalorie
  • 270g Węglowodany
  • 55,5g Tłuszcze
  • 66g Białko

Składniki

  • 320 g mąki pszennej razowej (graham, typ 1850)
  • 80 g mąki pszennej zwykłej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g nasion słonecznika
  • 20 g pestek z dyni
  • 20 g siemienia lnianego

Przgotowanie

1

Obie mąki mieszamy w dużej misce wraz z nasionami, solą i odrobiną sody.

2

Do kubka wlewamy bardzo ciepłą wodę, dodajemy drożdże, cukier i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia składników. Zaczyn odstawiamy na 5-7 minut, aż zacznie się pienić.

3

Gotowy zaczyn wlewamy do suchych składników, dodajemy olej, mieszamy za pomocą łyżki do wstępnego połączenia się składników, a następnie zagniatamy porządnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

4

Po upływie pół godziny zagniatamy masę raz jeszcze i przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - najlepiej w piekarniku przy temperaturze 50'C.

5

Po 20 minutach ściągamy ściereczkę i ustawiamy temperaturę na 180'C.

6

Pieczemy 40 minut od momentu całkowitego nagrzania się piekarnika.

7

Po wyciągnięciu chleba z piekarnika możliwie jak najszybciej wyjąć go z formy, usunąć papier do pieczenia, który "przyklei się" do wypieku i studzić na kratce.

8

Chleb najlepiej upiec wieczorem i pozostawić go w całości do rana - wtedy mniej się kruszy.


Szybki, razowy chleb z ziarnami
 ps. Tak w 100% z razowej mąki też wyjdzie 😉
Inne przepisy na domowe pieczywo znajdziecie TUTAJ

Może Ci się spodobać również

64 komentarze

  • Odpowiedz
    Alexandra
    17 marca 2015 o 13:20

    Szczerze mówiąc zawsze uważałam pieczenie chleba za coś ekstremalnie trudnego i wymagającego czasu. Bzdura! Chociaż zaczynając czytać nie byłam przekonana, ale wstęp mnie zaciekawił, przepis okazał się bardzo prosty i tym sposobem stawiam sobie kolejne kuchenne wyzwanie – upiec swój chleb! 🙂 Z przepisu na pewno skorzystam, na pierwszy ogień nie ma co kombinować, chociaż właśnie użyję chyba jedynie mąki razowej 🙂

  • Odpowiedz
    Aneta Wojciechowska
    17 marca 2015 o 14:25

    Też jestem zdania, że najlepszy chleb to możemy sobie upiec w domowym zaciszu 🙂 Mam jeden typ, który często wybieram w piekarni – chleb słonecznikowy. Jednak zauważyłam, że ostatnio coś ewidentnie zmienili w jego składzie – nie jest już tak ciężki, jest trochę jaśniejszy i jakoś tak dłużej poleży w chlebaku.. Cóż, pozostaje zaufać własnym zdolnościom piekarskim 😉 Piękny bochenek, widać że jest naładowany wszystkim, co lubię 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    17 marca 2015 o 15:11

    Smacznie wygląda 😉

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    17 marca 2015 o 15:46

    Nigdy nie pieklam chleba

  • Odpowiedz
    pirelka
    17 marca 2015 o 17:37

    W tym tyg. pierwszy razem będę piec chlebek w domu 😉

  • Odpowiedz
    Kamciss
    17 marca 2015 o 18:59

    Uwielbiam domowe wypieki :>

  • Odpowiedz
    Asia FitBlog
    17 marca 2015 o 19:51

    A ja akurat szukałam fajnego przepisu na chleb 😀

  • Odpowiedz
    Iwona
    17 marca 2015 o 20:57

    Uwielbiam taki domowy chleb razowy. Zresztą przepis na jeden z nich umieściłam też na swojego bloga http://iwonka-bloguje.blogspot.com 🙂

  • Odpowiedz
    Piotr
    18 marca 2015 o 17:51

    Jak dla mnie pieczenie chleba jest troszkę nieopłacalne. Sporo zachodu, a w sklepie kupi się chleb stosunkowo niedrogo.

  • Odpowiedz
    JuicyBeige
    18 marca 2015 o 18:11

    Wygląda pysznie, a czy świeże drożdze można zastąpić tymi instant?

  • Odpowiedz
    Świat Gastronomii
    19 marca 2015 o 11:33

    Świetny przepis na chleb. Podobnie jak Pani uważam, iż z diety nie należy wykluczać chleba, o ile jest z pełnego ziarna. Uważam, iż pieczenie chleba w domu jest o 100x lepsze niż kupne, często spotykając chleb ciemny barwiony barwnikiem – karmelem. Zapraszam Panią do mojego bloga, również o tematyce zdrowego żywienia i żywienia dietetycznego: http://swiatgastronomiczny.blogspot.com/
    Pozdrawiam !
    Patryk – dyplomowany kucharz, ekspert ds. żywienia
    Autor bloga Świat Gastronomii

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 marca 2015 o 12:41

    Jakich wymiarów keksówka?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 marca 2015 o 19:29

    A nie lepiej zamienić mąkę pszenną na żytnia i drożdże na zakwas? Jak już się wkłada wysiłek w pieczenie chleba… Było by zdrowiej i da się bo sama taki wypiekam 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      21 marca 2015 o 23:07

      Też wypiekam, o ile mam zakwas – taki chleb to już większy "wysiłek", ten jest szybki i banalnie prosty, przepisy na chleby na zakwasie też można znaleźć na blogu 🙂
      Co do rodzaju mąki to kwestia indywidualna – oczywiście, że orkisz i żyto to bardziej wartościowe zboża, ale chleb pszenny to też nie grzech 🙂

  • Odpowiedz
    patiiwii
    20 marca 2015 o 11:32

    ładnie wygląda, chętnie bym upiekła, jakie wymiary formy ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 marca 2015 o 21:14

    Ile będzie kalorii w 100g / kromce ? i czy przepis nadaje się do automatu do wypieku chleba ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 marca 2015 o 17:45

    a ja dzisiaj upiekłam swój pierwszy chleb, gdzies wyszukany przypadkiem przepis… totalna klapa w srodku surowy na zewnatrz KAMIEŃ…zamiast zajrzeć na Twoj blog z którego wszystko mi wyszło to głupia szukałam gdzie indziej … pieczenia chleba ciąg dalszy.. z tego przepisu dzieki ;*

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 marca 2015 o 13:38

    A mi wyszedł 🙂 na początku wydawał się jak skała, ale jeszcze ciepły zawinęłam w ściereczkę i tak pozwoliłam mu wystygnąć i było już ok.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 marca 2015 o 16:21

    Pani dietetyk a używa drożdże?
    Oj …

    • Odpowiedz
      Agata
      24 marca 2015 o 16:25

      Owszem. jem też gluten, czasem wrzucam cukier do kawy, a latem kupuje lody na patyku 😉

    • Odpowiedz
      studentka_na_diecie
      25 marca 2015 o 07:27

      Hahaha zdecydowanie lubię to Agata 😀

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      28 marca 2015 o 15:36

      to zaprzeczasz sobie..po co wybralas taki zawód jak jesz śmieci?

    • Odpowiedz
      Agata
      28 marca 2015 o 18:58

      Tak, jem same śmieci, ten blog jest tego 100% dowodem.
      Szkoda czasu na dyskusję, polecam wyluzować, bo ortoreksja to też choroba.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 marca 2015 o 18:00

    Cześć,

    Od pewnego czasu bardzo często korzystam z Twoich przepisów. Nie tylko pomogły mi zrzuciś zbędne kilogramy, ale pozwoliły inaczej podchodzić do diety i dzięki temu polubiłam gotowanie.

    Chciała zapytać o niektóre małe słodkości. Od dziecka uwielbiam budynie, kisiele czy czekoladę, ale, od kiedy zaczęłam interesować się, jaki wpływ jedzenie ma zdrowie i sylwetkę jakoś przestałam jej jeść. Czy myślisz, że są tak szkodliwe i tuczące jak można przeczytać o tym w Internecie, czy raczej mogę sobie pozwolić na takie przyjemności parę razy w tygodniu?

    Pozdrawiam, Marta.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 marca 2015 o 21:26

    Taki chleb już od dawna piecze moja mama, najlepszy świeży z masłem, mmm. Mam prośbę, mogłabyś podać kaloryczność tego chlebka?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 kwietnia 2015 o 14:01

    Czy mąkę razową można zastąpić żytnią typ 2000 lub orkiszową typ 1850? 🙂

  • Odpowiedz
    Gosiaczeks27
    7 kwietnia 2015 o 15:55

    Chleb nie wyrósł. Co mogłam zrobić źle? dałam do wyrośnięcia 3 razy i nawet nie drgnął

    • Odpowiedz
      Gosiaczeks27
      8 kwietnia 2015 o 10:32

      Ciasto było dosyć zbite i twarde (może za dużo nasion) plus drożdże odstawiam na 10 minut i nie pieniły się w ogóle.

    • Odpowiedz
      Agata
      11 kwietnia 2015 o 22:06

      Najwyraźniej to kwestia drożdży, skoro już w szklance się nie pieniło 🙁 Spróbuj z innymi, koniecznie świeżymi! 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      3 listopada 2016 o 21:30

      Włącz piekarnik!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 kwietnia 2015 o 21:10

    Witam , w spisie składników jest olej rzepakowy a w przepisie go nie ma , w którym etapie go dodać ?

    • Odpowiedz
      Agata
      11 kwietnia 2015 o 22:13

      Razem z zaczynem, dzięki za uwagę 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      3 listopada 2016 o 21:28

      Olejem trzeba popić

  • Odpowiedz
    mad_zia
    14 czerwca 2015 o 20:21

    Czy mozna ten chlebek wyrobic w maszynie do chleba ( tylko wyrobic i zeby wyrosnal) a upiec w piekarnku? Czy ktos probowal? Dziekuje, Swietny blog

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      3 listopada 2016 o 21:27

      Mozna wyrobic w piekarniku a upic w maszynie do chleba

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 czerwca 2015 o 15:47

    Największa głupota. Wysoka temperatura zabija drożdże. Dwa razy próbowałem zrobić wg Pani przepisu bo byłem ciekawy, czy przez pół mojego zawodowego życia żyłem w kłamstwie i zapewne nie zaskoczę nikogo- zaczyn nie wyszedł. Następnie zrobiłem wg swojego przepisu i wyszedł 😉 nie kupowałem też innych, nowych drożdży- użyłem tych samych co dwie próby wcześniej bo akurat łaska lodówki obdarowała mnie 100g kosteczką drożdży.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 września 2015 o 08:37

    Witam. Mam pytanko o typ mąki. Czy gdy dodam tylko mąkę razową lub tylko mąkę żytnią to chleb nie wyjdzie ?
    Pozdrawiam Kaśka

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 października 2015 o 22:44

    Co zrobic zeby sie tak strasznie nie kruszyl??

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      3 listopada 2016 o 21:25

      Nie kroic

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 stycznia 2016 o 17:16

    soda i olej a zwłaszcza rzepakowy zupełnie nie są potrzebne w chlebie.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 lutego 2016 o 12:16

    ja zrobiłam, był to mój pierwszy chleb! wszystkim bardzo smakuje, teraz spróbuję zrobić na zakwasie żytni. ps, mój się wcale nie kruszy (robiłam w takiej dłuższej formie do babbki bo keksówki nie posiadam)dzięki

  • Odpowiedz
    Ewelina Forycka
    2 maja 2016 o 06:26

    Moi Drodzy mam pytanie – czy mogę dodać ziarna czarnuszki do pieczywa, czy używa jej się tylko do posypki? Proszę o pomoc 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      2 maja 2016 o 08:33

      Niektórzy dodają do środka 🙂

  • Odpowiedz
    MoreGore May
    16 maja 2016 o 17:48

    Witam, niedługo zamierzam zrobić chlebek, pytanie tylko czy zamiast sody mogę dodać proszek do pieczenia? Czy lepiej w ogóle pominąć ? Pozdrawiam

    • Odpowiedz
      Agata
      16 maja 2016 o 20:13

      To zależy, jak nie przeszkadza Ci mocno zbity chleb, mało wyrośnięty to możesz całkowicie pominąć 🙂

    • Odpowiedz
      MoreGore May
      17 maja 2016 o 18:32

      Jeszcze szybkie pytanie. Czy piekarnik ustawić na pieczenie góra dół czy termoobieg? Właśnie rośnie 🙂

  • Odpowiedz
    Agata
    17 maja 2016 o 20:33

    góra – dół!

  • Odpowiedz
    MoreGore May
    18 maja 2016 o 08:19

    Chlebek wyszedł super 🙂 Robiłam skrupulatnie według przepisu, pycha! Z wierzchu chrupki a w środku wilgotny 🙂 Już się bałam, że nie urośnie, ale wyszedł cudowny 🙂 Dziękuję za przepis bo jest wspaniały! Właśnie wcinam z guacamole 🙂 mniam

  • Odpowiedz
    Madzia
    6 lipca 2016 o 17:37

    Witam, czy można zamienić świeże drożdże na instant?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      3 listopada 2016 o 21:24

      A mózg mozna zamienic?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      23 października 2017 o 16:55

      Można

  • Odpowiedz
    Marek Smialy
    7 sierpnia 2016 o 09:14

    Wyglada niesamowicie, pewnie smakuje przepysznie. Dzieki za przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 listopada 2016 o 21:22

    Moim zdaniem robienie chleba w domu jest nieoplacalne.. wyliczylem ze jeden bochenek musi kosztowac min. 3,50zl a w biedronce chleby juz od 1zl… nie liczac zuzycia wody, pradu i czasu… chleb trzeba pokroic a ze sklepu juz…??? POKROJONY

  • Odpowiedz
    Kasienka30 Bezrzecze
    13 listopada 2016 o 21:34

    Witam. Jaka wielkość keksówki ?

  • Odpowiedz
    Krystyna
    17 listopada 2016 o 15:33

    Sama również stosuje teraz foremkę, jest bardzo wygodna i chlebek wychodzi kształtny z niej 🙂

  • Odpowiedz
    Zośka
    25 czerwca 2017 o 08:52

    Smakuje genialnie 🙂 Dziękuje.

  • Odpowiedz
    Bartek
    5 lipca 2017 o 19:58

    Dzisiaj upiekłem wg przepisu (zamiast zwykłej pszennej dałem pełnoziarnistą orkiszową, cukier zastąpiłem miodem a z sody zrezygnowałem zupełnie). Bardzo ładnie rośnie, dobrze upieczony. Prosty przepis i bardzo smaczny. Dzięki 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 lipca 2017 o 19:45

    Witam . Jaka powinna byc konsystencja chlebka po wyrobieniu jak i w trakcie? mi wychodzi troszke kleisty, czy mozna dodac mniej wody lub wiecej maki?

  • Odpowiedz
    Beata Brzuszek
    5 września 2018 o 08:15

    Pyszny chlebek, zrobilam tak jak w przepisie, uzylam tylko make razowa. Prosty i pyszny.Dzieki 🙂

  • Napisz komentarz