Bez kategorii

Dietetyczny koktajl „big trio”

Uwielbiam koktajle i musy na bazie kaszy jaglanej. Lubię bananowy, kakaowy, truskawkowy, brzoskwiniowy..  Dlaczego by więc nie połączyć 3 pysznych smaków w jeden koktajl deserowo - śniadaniowy? Dorzuciłam też trochę serka wiejskiego, żeby podbić białko, w wersji wege z mlekiem kokosowym i odrobiną tofu też na pewno byłby pyszny! Jest gęsty, właściwie do jedzenia łyżką lub picia przez gruba słomkę, a całość ma ponad 400 ml, także jest też dość sycący 🙂

Dietetyczny koktajl

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 1 duży koktajl, który dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 326 Kalorie
  • 55g Węglowodany
  • 5,5g Tłuszcze
  • 14g Białko

Składniki

  • baza:
  • 35 g kaszy jaglanej
  • 280 ml wody
  • 70 ml mleka 2%
  • 1 mały, dojrzały banan (80g)
  • 50 g lekkiego serka wiejskiego
  • warstwa ciemna:
  • 1 łyżeczka kakao
  • + opcjonalnie 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • warstwa różowa:
  • 6-7 truskawek (u mnie mrożone)

Przgotowanie

1

Kaszę jaglaną zalewamy 280 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy kaszę do całkowitego wchłonięcia wody i ostygnięcia (jeżeli zostanie odrobina wody to nie szkodzi, nie odlewamy jej)

2

Gdy kasza nabierze już temperatury pokojowej dodajemy do niej banana, serek wiejski oraz mleko, a następnie blendujemy składniki około minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.

3

1/3 musu odlewamy do kubka, dodajemy kakao (i opcjonalnie kawę), mieszamy dokładnie i wlewamy pierwszą warstwę do wysokiej szklanki.

4

Kolejną 1/3 musu (jasną, bazową) wlewamy na masę kakaową, a do pozostałej części dodajemy truskawki i raz jeszcze blendujemy tworząc ostatnią warstwę koktajlu, którą dopełniamy całość.

Dietetyczny koktajl z kaszy jaglanej
Sprawdźcie w zamrażarce czy macie jeszcze ostatnie, zachomikowane truskawki! No i zapraszam raz jeszcze do odwiedzenia strony mojej poradni i współpracy przy zmianie nawyków żywieniowych na lepsze! 🙂 KLIK
 

Może Ci się spodobać również

35 komentarzy

  • Odpowiedz
    Mała Niebanalna
    11 marca 2015 o 21:05

    Wygląda fantastycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Iwona
    11 marca 2015 o 21:05

    Prezentuje się obłędnie <3

  • Odpowiedz
    Zuza Lamenta
    11 marca 2015 o 21:06

    A ja akurat wszystko mam! <3
    Zapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra Fic
    11 marca 2015 o 21:18

    Idealny! 😉

  • Odpowiedz
    whipped cream
    11 marca 2015 o 21:39

    U mnie w zamrażarce niestety już nic nie zostało 🙁

  • Odpowiedz
    Cynamonowa
    11 marca 2015 o 21:45

    Jak pysznie się prezentuje! 😉

  • Odpowiedz
    wedelka
    11 marca 2015 o 22:05

    Świetnie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Paulina
    11 marca 2015 o 22:10

    Rewelacja, chodzi za mną taki truskawkowy, ale trio to byłoby szaleństwo 🙂

  • Odpowiedz
    Alexandra
    11 marca 2015 o 22:12

    Deser jak z pysznej kawiarni. A wiadomo domowa wersja zdrowsza. Uwielbiam kasze jaglaną i jej odsłony. Koniecznie będę musiała spróbować przygotować swój warstwowy koktajl jaglany 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 marca 2015 o 05:22

    Fantastycznie się prezentuje. Trafiłam na twój blog przypadkiem i zostałam na dłużej 🙂 Testuje kolejne propozycje posiłków i jestem zachwycona 🙂 Błogość dla podniebienia i to w zdrowej, light wersji 🙂

  • Odpowiedz
    Asia FitBlog
    12 marca 2015 o 06:57

    Zdjęcie – rewelacja! Smak pewnie też:D

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 marca 2015 o 08:43

    zrobiłam na śniadanie, nie wyszedł mi taki idealny, bo warstwy się zmieszały, pewnie za dużo wody dałam, ale i tak pyszny! <3

  • Odpowiedz
    Ania Mii - CulinaryIsland
    12 marca 2015 o 09:12

    Wygląda obłędnie! Nigdy takiego nie jadłam, ale na pewno spróbuję!

  • Odpowiedz
    Żan
    12 marca 2015 o 13:25

    trzeba wypróbować:)

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    12 marca 2015 o 15:10

    Wygląda smacznie :)))

  • Odpowiedz
    Gabriela Grębska
    12 marca 2015 o 15:50

    Jutro robię, wygląda smakowicie! <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 marca 2015 o 18:13

    a kakao to takie ciemne, gorzkie? Nie a la nesquick? (wiem , ze nesquick moze jest zbyt zdrowy, ale o ile dobrze pamietam po ciemnym, gorzkim strasznie bolal mnie brzuch i czytałam że powinno się je gotowac?) Ale wygląda pysznie, chyba jutro zrobie na sniadanko, tylko z porzeczek i malin ;D

    • Odpowiedz
      Agata
      13 marca 2015 o 16:52

      Użyłam ciemnego, gorzkiego 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      15 marca 2015 o 18:25

      Można zamiast gorzkiego kakao dodać karob – mieszanka typu Nesquick to prawie sam cukier.

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    12 marca 2015 o 18:52

    Świetnie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra.
    12 marca 2015 o 19:15

    Muszę go koniecznie wykonać, wygląda nieziemsko!!!:)

  • Odpowiedz
    zezdrowiem
    13 marca 2015 o 09:58

    Wygląda niesamowicie, koktajli na bazie kaszy jaglanej jeszcze nie robiłam ! 🙂 ostatnio do koktajlu dodawałam łuski babki płesznik 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 marca 2015 o 11:25

    Jestem pod wrażeniem zdjęć 🙂 Jaki masz aparat?

    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Magda
    13 marca 2015 o 13:12

    A ja proszę o podpowiedź. Czy manna też się sprawdzi? Jaki serek wiejski wykorzystałaś? Nie bardzo wiem za jakim się rozglądać.

    • Odpowiedz
      Agata
      13 marca 2015 o 16:51

      Serek wiejski Piątnicy 🙂 a manna niestety nie sprawi, że koktajl będzie aż tak gęsty 🙁 chyba, że użyłabyś większej ilości kaszy i ugotowała tak, aby była na prawdę gęsta.. natomiast nie próbowałam, więc to tylko moje domysły 🙂

  • Odpowiedz
    Healthy, fit and yummy
    13 marca 2015 o 16:24

    Świetny pomysł! Koniecznie muszę spróbować <3

  • Odpowiedz
    kulinarne-smaki
    15 marca 2015 o 18:00

    wygląda mega, muszę koniecznie spróbować

  • Odpowiedz
    Oludzie
    15 marca 2015 o 22:26

    Wygląda jak lód w wafelku "sandwich" 🙂 Wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    jemzdrowoikolorowo
    17 marca 2015 o 07:19

    Koniecznie muszę taki zrobić ! 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia Piotrowska
    2 kwietnia 2015 o 08:29

    Super! 🙂 zrobiłam z kiwi bo tylko to miałam 😉 pyszne !!:)

  • Odpowiedz
    anonimowy
    27 kwietnia 2015 o 06:39

    a czy można go zrobić bez serka?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 lipca 2015 o 09:19

    jest pyszny ale mi i tak wszystkie warstwy sie zlaly razem czy tobie tez tak nieaz wychodzi?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 kwietnia 2017 o 18:47

    Zrobiłam pierwszy raz z braku truskawek dodalam truskawkowy dzem domowej roboty 🙂 dla koloru 🙂 chlodzi sie w lodowce

  • Odpowiedz
    Zumba Love
    19 listopada 2017 o 14:22

    Ależ ten deser wygląda! Aż ślinka mi cieknie. Jeśli pominę serek wiejski (nie mogę jeść nabiału), to muszę dodać któregoś składnika więcej?

    • Odpowiedz
      Agata
      21 listopada 2017 o 13:01

      Pomijasz wtedy też mleko krowie, więc najlepiej dodać całościowo 100 ml mleka roślinnego 🙂

    Napisz komentarz