Uwielbiam koktajle i musy na bazie kaszy jaglanej. Lubię bananowy, kakaowy, truskawkowy, brzoskwiniowy.. Dlaczego by więc nie połączyć 3 pysznych smaków w jeden koktajl deserowo - śniadaniowy? Dorzuciłam też trochę serka wiejskiego, żeby podbić białko, w wersji wege z mlekiem kokosowym i odrobiną tofu też na pewno byłby pyszny! Jest gęsty, właściwie do jedzenia łyżką lub picia przez gruba słomkę, a całość ma ponad 400 ml, także jest też dość sycący 🙂
Dietetyczny koktajl
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 326 Kalorie
- 55g Węglowodany
- 5,5g Tłuszcze
- 14g Białko
Składniki
- baza:
- 35 g kaszy jaglanej
- 280 ml wody
- 70 ml mleka 2%
- 1 mały, dojrzały banan (80g)
- 50 g lekkiego serka wiejskiego
- warstwa ciemna:
- 1 łyżeczka kakao
- + opcjonalnie 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- warstwa różowa:
- 6-7 truskawek (u mnie mrożone)
Przgotowanie
Kaszę jaglaną zalewamy 280 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy kaszę do całkowitego wchłonięcia wody i ostygnięcia (jeżeli zostanie odrobina wody to nie szkodzi, nie odlewamy jej)
Gdy kasza nabierze już temperatury pokojowej dodajemy do niej banana, serek wiejski oraz mleko, a następnie blendujemy składniki około minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.
1/3 musu odlewamy do kubka, dodajemy kakao (i opcjonalnie kawę), mieszamy dokładnie i wlewamy pierwszą warstwę do wysokiej szklanki.
Kolejną 1/3 musu (jasną, bazową) wlewamy na masę kakaową, a do pozostałej części dodajemy truskawki i raz jeszcze blendujemy tworząc ostatnią warstwę koktajlu, którą dopełniamy całość.
35 komentarzy
Mała Niebanalna
11 marca 2015 o 21:05Wygląda fantastycznie 🙂
Iwona
11 marca 2015 o 21:05Prezentuje się obłędnie <3
Zuza Lamenta
11 marca 2015 o 21:06A ja akurat wszystko mam! <3
Zapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
🙂
Aleksandra Fic
11 marca 2015 o 21:18Idealny! 😉
whipped cream
11 marca 2015 o 21:39U mnie w zamrażarce niestety już nic nie zostało 🙁
Cynamonowa
11 marca 2015 o 21:45Jak pysznie się prezentuje! 😉
wedelka
11 marca 2015 o 22:05Świetnie wygląda 🙂
Paulina
11 marca 2015 o 22:10Rewelacja, chodzi za mną taki truskawkowy, ale trio to byłoby szaleństwo 🙂
Alexandra
11 marca 2015 o 22:12Deser jak z pysznej kawiarni. A wiadomo domowa wersja zdrowsza. Uwielbiam kasze jaglaną i jej odsłony. Koniecznie będę musiała spróbować przygotować swój warstwowy koktajl jaglany 🙂
Anonimowy
12 marca 2015 o 05:22Fantastycznie się prezentuje. Trafiłam na twój blog przypadkiem i zostałam na dłużej 🙂 Testuje kolejne propozycje posiłków i jestem zachwycona 🙂 Błogość dla podniebienia i to w zdrowej, light wersji 🙂
Asia FitBlog
12 marca 2015 o 06:57Zdjęcie – rewelacja! Smak pewnie też:D
Anonimowy
12 marca 2015 o 08:43zrobiłam na śniadanie, nie wyszedł mi taki idealny, bo warstwy się zmieszały, pewnie za dużo wody dałam, ale i tak pyszny! <3
Ania Mii - CulinaryIsland
12 marca 2015 o 09:12Wygląda obłędnie! Nigdy takiego nie jadłam, ale na pewno spróbuję!
Żan
12 marca 2015 o 13:25trzeba wypróbować:)
Kinga Łucja
12 marca 2015 o 15:10Wygląda smacznie :)))
Gabriela Grębska
12 marca 2015 o 15:50Jutro robię, wygląda smakowicie! <3
Anonimowy
12 marca 2015 o 18:13a kakao to takie ciemne, gorzkie? Nie a la nesquick? (wiem , ze nesquick moze jest zbyt zdrowy, ale o ile dobrze pamietam po ciemnym, gorzkim strasznie bolal mnie brzuch i czytałam że powinno się je gotowac?) Ale wygląda pysznie, chyba jutro zrobie na sniadanko, tylko z porzeczek i malin ;D
Agata
13 marca 2015 o 16:52Użyłam ciemnego, gorzkiego 🙂
Anonimowy
15 marca 2015 o 18:25Można zamiast gorzkiego kakao dodać karob – mieszanka typu Nesquick to prawie sam cukier.
FitHealthyLife
12 marca 2015 o 18:52Świetnie wygląda 🙂
Aleksandra.
12 marca 2015 o 19:15Muszę go koniecznie wykonać, wygląda nieziemsko!!!:)
zezdrowiem
13 marca 2015 o 09:58Wygląda niesamowicie, koktajli na bazie kaszy jaglanej jeszcze nie robiłam ! 🙂 ostatnio do koktajlu dodawałam łuski babki płesznik 🙂
Anonimowy
13 marca 2015 o 11:25Jestem pod wrażeniem zdjęć 🙂 Jaki masz aparat?
Pozdrawiam
Magda
13 marca 2015 o 13:12A ja proszę o podpowiedź. Czy manna też się sprawdzi? Jaki serek wiejski wykorzystałaś? Nie bardzo wiem za jakim się rozglądać.
Agata
13 marca 2015 o 16:51Serek wiejski Piątnicy 🙂 a manna niestety nie sprawi, że koktajl będzie aż tak gęsty 🙁 chyba, że użyłabyś większej ilości kaszy i ugotowała tak, aby była na prawdę gęsta.. natomiast nie próbowałam, więc to tylko moje domysły 🙂
Healthy, fit and yummy
13 marca 2015 o 16:24Świetny pomysł! Koniecznie muszę spróbować <3
kulinarne-smaki
15 marca 2015 o 18:00wygląda mega, muszę koniecznie spróbować
Oludzie
15 marca 2015 o 22:26Wygląda jak lód w wafelku "sandwich" 🙂 Wypróbuję 🙂
jemzdrowoikolorowo
17 marca 2015 o 07:19Koniecznie muszę taki zrobić ! 🙂
Klaudia Piotrowska
2 kwietnia 2015 o 08:29Super! 🙂 zrobiłam z kiwi bo tylko to miałam 😉 pyszne !!:)
anonimowy
27 kwietnia 2015 o 06:39a czy można go zrobić bez serka?
Anonimowy
17 lipca 2015 o 09:19jest pyszny ale mi i tak wszystkie warstwy sie zlaly razem czy tobie tez tak nieaz wychodzi?
Anonimowy
4 kwietnia 2017 o 18:47Zrobiłam pierwszy raz z braku truskawek dodalam truskawkowy dzem domowej roboty 🙂 dla koloru 🙂 chlodzi sie w lodowce
Zumba Love
19 listopada 2017 o 14:22Ależ ten deser wygląda! Aż ślinka mi cieknie. Jeśli pominę serek wiejski (nie mogę jeść nabiału), to muszę dodać któregoś składnika więcej?
Agata
21 listopada 2017 o 13:01Pomijasz wtedy też mleko krowie, więc najlepiej dodać całościowo 100 ml mleka roślinnego 🙂