Bez kategorii

Białkowe placki jaglane

Dzisiaj będzie przepis trochę inny niż zwykle, a mianowicie z użyciem odżywki białkowej,  a precyzyjnie rzecz ujmując izolatu o smaku czekoladowym. Na co dzień nie używam preparatów wysokobiałkowych, mimo, że od 2 lat "mieszkam" na siłowni, a od pół roku 3-4 razy w tygodniu ćwiczę porządnie siłowo.  Zwykle przygotowywane przeze mnie posiłki wystarczają mi na pokrycie zapotrzebowania na białko, chociaż z miłości do słodkich śniadań mam czasem problem z odpowiednią jego podażą w tym posiłku, a jest ono równie ważne jak poranna dawka węglowodanów. Abstrahując jednakże od mojej diety, to wreszcie (choć powinnam nie zapeszać :D) udało mi się namówić mojego narzeczonego na wejście w posiadanie karty multisport i rozpoczęcie przygody z siłownią. Tomek jest typowym ektomorfikiem, choćby zjadł słonia to następnego dnia i tak będzie jeszcze pół kilo chudszy, także przyda mu się kilka przepisów z użyciem odżywki, szczególnie, że ze śniadaniami w ogóle u niego kiepsko. Placki są "bezjajeczne", niestety nie wegańskie, ponieważ izolat nie jest "veganfriendly", ale za to nie zawiera laktozy i jest odpowiedni dla osób unikających produktów mlecznych. Pewnie przewinie się tu jeszcze trochę przepisów białkowych, bo wiem, że wśród czytelników jest pewna grupa, która takie preparaty stosuje.

Czekoladowe placki białkowe z kaszy jaglanej

Drukuj przepis

Wartości odżywcze

  • 395 Kalorie
  • 34g Węglowodany
  • 16g Tłuszcze
  • 29g Białko

Składniki

  • 35 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 miarka izolatu czekoladowego Activehero
  • 20 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 80 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Przgotowanie

1

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

2

Siemię zalewamy w szklance wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, a następnie przelewamy do kaszy,

3

dodajemy również izolat, mąkę kokosową i dokładnie mieszamy.

4

Otrzymaną masę (będzie gęsta) w porcjach (po 1 kopiastej łyżce) przekładamy na dobrze rozgrzaną, skropioną lub spryskaną olejem patelnię i dociskając formujemy okrągłe placuszki, które smażymy 2-3 minuty z obu stron.

5

Podana kaloryczność dotyczy placków bez dodatków - najlepiej będą smakowały w towarzystwie świeżych owoców i/lub ulubionych bakalii.

Placuszki są fajne zarówno na ciepło jak i na zimno i idealnie smakują z dodatkiem świeżych owoców i orzechów. Tak na prawdę w formie małych krążków (wielkości dużej łyżki stołowej) na zimno mogą udawać ciasteczka, bo robią się bardzo sztywne 🙂

Dodatkowo firma ActiveHero ufundowała dla Was nagrody w konkursie facebookowym, na który serdecznie zapraszam! Do wygrania preparaty i fajne lunchboxy 🙂 — KONKURS

 

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kamciss
    29 marca 2015 o 15:43

    Kiedyś robiłam białkowe placuszki, przypomniałaś mi, że warto do nich wrócić 🙂

  • Odpowiedz
    Alexandra
    29 marca 2015 o 16:36

    Jaglane placuszki wiszą już w planie śniadania! 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    29 marca 2015 o 17:24

    Smacznie ;))

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    29 marca 2015 o 17:55

    pyszne placuszki 🙂

  • Odpowiedz
    Asia FitBlog
    29 marca 2015 o 19:09

    wyglądają super 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 marca 2015 o 21:33

    Ooo muszę wypróbować przepis 🙂

    Mój blog

  • Odpowiedz
    Ania Mii - CulinaryIsland
    30 marca 2015 o 14:21

    wyglądają ładnie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 kwietnia 2015 o 12:40

    zastanawiam się czy zamiast oleju rzepakowego mogę dodać oliwę z oliwek np tą od develeya? co myślisz na ten temat? wielki plus za dodanie siemienia lnianego 🙂

  • Odpowiedz
    Daria Kowalska
    10 kwietnia 2015 o 19:01

    Kiedy wyniki konkursu ??

  • Odpowiedz
    magda12022
    18 maja 2015 o 20:31

    Można je zrobic odżywki w skladzie? Troche mi jej szkoda do smażenia placków.
    Za to wymieszana z mala ilością płynu jest jak pyszny krem albo polewa! Często tak przygotowana odzywka smaruje omleta i smakuje obłędnie 😉

  • Napisz komentarz