Bez kategorii

Łatwa zapiekanka z kaszy gryczanej

Leżą te przepisy i leżą, a pisać nie ma czasu..  Jak ktoś mówi, że działalność gospodarczą można założyć w jeden dzień to bardzo się myli! Całe szczęście już wszystko jest na finiszu i jutro, najdalej po jutrze wszystkim się pochwale 🙂 Tym czasem dziś szybka zapiekanka, którą zrobiłam na parę godzin przed powrotem do Warszawy  "bo mi zostało w lodówce", czyli moja ostatnia miłość kasza gryczana, reszta kurczaka i roszponka zamiast szpinaku.. 🙂

Łatwa zapiekanka z kaszy gryczanej

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję, która dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 389 Kalorie
  • 37g Węglowodany
  • 9g Tłuszcze
  • 40g Białko

Składniki

  • 50 g kaszy gryczanej
  • 100 g kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • garść roszponki lub świeżego szpinaku
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta soli + sól do gotowania kaszy

Przgotowanie

1

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2

Kurczaka mielimy lub kroimy w drobną kostkę, doprawiamy odrobiną soli, oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem, podsmażamy.

3

Mięso łączymy w misce z ugotowaną kaszą, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, lekko rozdrobnioną roszponkę i marchew utartą na dużych oczkach.

4

W kubeczku roztrzepujemy jajko z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i suszonymi pomidorami*, wlewamy do reszty składników, mieszamy dokładnie i przekładamy całość do naczynia żaroodpornego.

5

Pieczemy w 180'C około 25 minut, ostatnie 5 minut przy włączonym termoobiegu.

Zapiekanka z kaszy

*Użyłam „pasty” – zmielonych suszonych pomidorów w oliwie, można też drobno je posiekać lub użyć łatwo dostępnej „przyprawy” – pomidory + bazylia + czosnek 🙂

 

Może Ci się spodobać również

23 komentarze

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    3 marca 2015 o 15:42

    Smacznie 😉

  • Odpowiedz
    Zuza Lamenta
    3 marca 2015 o 17:42

    Uwielbiam kaszę gryczaną, a tą zapiekankę chętni bym zjadła, gdyby nie kurczak… Ale zawsze można zrobić po wegetariańsku 😉

  • Odpowiedz
    Asia FitBlog
    3 marca 2015 o 17:57

    Coś pysznego 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 marca 2015 o 22:12

    Bardzo lubię specyficzny smak kaszy gryczane, a szczególnie jej połączenie z kurczakiem 🙂 Pyszny przepis!

  • Odpowiedz
    Gosia Hołowaty
    4 marca 2015 o 21:15

    Na pewno wypróbuję 😀

  • Odpowiedz
    Alexandra
    4 marca 2015 o 21:45

    A już miałam w planach robić tradycyjną zapiekankę makaronową z kurczakiem.. Cóż plany mogą się zmienić. 🙂
    Muszę koniecznie spróbować.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 marca 2015 o 22:35

    Muszę zrobić któregoś dnia takie cuś na obiad. Może mój mąż się w końcu przekona do kaszy.

  • Odpowiedz
    Madzia W
    6 marca 2015 o 14:06

    Uwielbiamy kaszę gryczaną! Robiłam różne zapiekanki, tą muszę też wypróbować 🙂 Fajne są też klopsiki z kaszy;)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 marca 2015 o 04:13

    czy można na kolację zjadać własnie przy odchudzaniu zdrowe weglowodany (np bulka grahamka)? i oczywisscie bialko do tego

  • Odpowiedz
    Jud
    8 marca 2015 o 15:04

    Uwielbiam kasze, a w tej zapiekance dodatkowo same lubiane przeze mnie składniki 😉

  • Odpowiedz
    Kasia dietynatacy
    10 marca 2015 o 16:19

    Za mną ostatnio też chodzi zapiekanka, ale… z makaronem 🙂 Dobrze, że tu zajrzałam i jednak zdecyduję się na zdrowszą wersję z kaszą 🙂 Myślę, że smakuje wspaniale, dzięki za przepis!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 marca 2015 o 18:30

    Właśnie robię 🙂 Twoje przepisy są wyjątkowo proste i smaczne, do tego te wyliczenia makroskładników! Idealne dla osób ceniących sobie dokładność. Jeszcze do tego czytelna szata bloga i świetne zdjęcia – wszystko w moim guście. Uff chyba wyraziłam już swój zachwyt.. 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 marca 2015 o 13:20

    Wlasnie zjadlam na luch w pracy:)
    Rewelacja 😉
    Dziekuje xxx
    PS
    Mam nadzieje ze koledzy wybacza zapach czosnku w biurze hihi

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      12 marca 2015 o 13:22

      Przepraszam Lunch 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 marca 2015 o 13:30

    Zrobiliśmy sobie w powiększonych proporcjach z moim M. na obiad i wyszła pyszna! Dzięki za przepis! Powodzenia z Twoim biznesem. 🙂
    Pozdrawiam,
    Natalia

  • Odpowiedz
    Gabriela Grębska
    12 marca 2015 o 15:27

    Zrobiłam – wyszło przepysznie! 🙂 Myślałam, że kasza będzie trochę sucha, ale wyszło naprawdę idealnie 🙂

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    12 marca 2015 o 19:05

    Wygląda świetnie. To są składniki na 1 porcję

  • Odpowiedz
    Jarek Stachowiak
    20 kwietnia 2015 o 10:57

    50 g kaszy przed czy po ugotowaniu?Świetnie smakuje 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      20 kwietnia 2015 o 11:09

      Zawsze podaję gramaturę przed 🙂

  • Odpowiedz
    Ana Mari
    28 lipca 2015 o 19:20

    fajnie wygląda!

  • Odpowiedz
    Agnieszka Kozieł
    20 października 2015 o 12:58

    Dziś zrobiłam na obiad, wyszła przepyszna! Trochę lekko ją "zmodyfikowałam" bo zamiast suszonych pomidorów zmiksowałam własne domowe, dodałam bazylii i wyszło też super. 🙂

  • Odpowiedz
    Marcela Majwald
    6 lutego 2019 o 12:42

    Dzisiaj wypróbuję! Czy można taką potrawę zamrozić? 🙂

  • Odpowiedz
    Unknown
    6 marca 2019 o 19:50

    Czy kurczaka można zastąpić np. mozarellą?

  • Napisz komentarz