Bez kategorii

Pieczona pierś kurczaka z pietruszką

Mięso drobiowe w moich posiłkach występuje głównie w daniach obiadowych. Ostatnio moją miłością są wszystkie kasze, także zestaw warzywa + kurczak + kasza przewija się u mnie kilka razy w tygodniu, a szczególnie jeśli jem poza domem, bo zupełnie nie przeszkadza mi zjedzenie takiego miksu na zimno prosto z lunchboxa. Upiekłam jednakże parę dni temu taką ładną pietruszkową wersję, która nada się zarówno na "niedzielny obiad" jak i pokrojona w cienkie plasterki będzie fajna do kanapek 🙂 To samo możecie oczywiście przygotować np z mięsem z indyka i innymi warzywami korzeniowymi.

Pieczona pierś kurczaka z pietruszką

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka (ok 200g)
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • 1 łyżeczka bazyliowego pesto
  • 2/3 łyżeczki łagodnej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 3 łyżki wody
  • świeżo zmielony pieprz 

Przgotowanie

1

Kurczaka oczyszczamy i nożem tworzymy w piersi głęboką kieszeń.

2

Mięso nacieramy solą i łagodną papryką zarówno na wierzchu jak i w środku.

3

Łyżeczkę pesto bazyliowego wkładamy do środka i w miarę równomiernie rozprowadzamy palcami.

4

Korzeń pietruszki* obieramy i wkładamy go do wykonanego otworu w mięsie.

5

W kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy z bazylią, świeżo zmielonym pieprzem oraz wodą i otrzymanym "sosem" smarujemy całego kurczaka. Zawijamy pod spód płaską końcówkę piersi i wkładamy ją do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) wyłożonego papierem do pieczenia lub posmarowanego oliwą z oliwek.

6

Jeżeli nie mamy zamykanego naczynia to możemy użyć każdej innej formy przykrywając ją szczelnie folią aluminiową.

7

Mięso pieczemy w 180'C przez około 25 minut po czym ściągamy przykrywkę/folię i pieczemy jeszcze około 5-10 minut.

8

*Pietruszkę warto podgotować około 10 minut aby po upieczeniu na pewno była miękka.

 ——–

 

Może Ci się spodobać również

18 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 lutego 2015 o 20:22

    myyy pychotka:DD

  • Odpowiedz
    Iwona
    19 lutego 2015 o 21:30

    Kocham pietruszkę i mogłabym ją jeść na surowo w każdej ilości, więc taką wersją bym nie pogardziła 🙂
    Można wiedzieć jak często w tygodniu jesz mięso? 🙂

  • Odpowiedz
    Bela
    19 lutego 2015 o 23:50

    Apetycznie to wygląda. Ponadto pietruszka jest nieoceniona dla naszego zdrowia!:)

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    20 lutego 2015 o 05:19

    Wygląda apetycznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Madzia W
    20 lutego 2015 o 06:35

    O kurcze, na to bym nie wpadła, a uwielbiam i kurczaka i pietruszkę. Świetne, muszę znaleźć chwilę i wypróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    20 lutego 2015 o 09:24

    tak bym tego nie wymyśliła, wygląda ciekawie:)

  • Odpowiedz
    Aleksandra Langiewicz
    20 lutego 2015 o 10:26

    Jestem zdecydowanie na tak! Pierwszy raz spotykam się z kurczakiem nadzianym pietruszką. Wersja na kanapkę mnie urzekła. 🙂 Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    kkozlowska92
    20 lutego 2015 o 18:36

    zakupy zrobione, jutro będę sprawdzać przepis dam znać jak efekt końcowy 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    20 lutego 2015 o 19:47

    Ciekawa propozycja 🙂

  • Odpowiedz
    kkozlowska92
    21 lutego 2015 o 17:42

    przepis sprawdziłam kurczak ok, smaczny ale trochę dłużej by mu się przydało posiedzieć a pietruszka twarda 🙁 nastepnym razem troche ja podgotuje przed włożeniem do kurczaka

    • Odpowiedz
      Agata
      21 lutego 2015 o 17:46

      Dzięki za uwagę, zasugeruję w opisie 🙂
      Mój nowy piekarnik niestety czasem piecze dość niestandardowo, może dlatego u mnie było ok..

    • Odpowiedz
      kkozlowska92
      23 lutego 2015 o 10:07

      mój już ma z 5 lat więc nie taki nowy, ale sam kurczak z tym pesto mi mega smakował na pewno powtórzę przepis !

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    22 lutego 2015 o 10:22

    Wow. Świetnie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    AZgotuj!
    23 lutego 2015 o 13:01

    Świetny pomysł na pietruchę:)

  • Odpowiedz
    Let's get healthy
    25 lutego 2015 o 16:14

    Oryginalny pomysł na wykorzystanie korzenia, a nie jak zawsze w rosole. Zastanawiam sie czy z pasternakiem potrawa byłaby równie smaczna… 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 lutego 2015 o 10:16

    Czy mogę wydrukować sobie przepisy ze zdjęciami?

  • Odpowiedz
    Oczami dietetyka
    28 lutego 2015 o 08:21

    zapisuję do zrobienia 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 marca 2015 o 15:04

    Właśnie szukałam nowych sposobów na przyrządzenie kurczaka, a ten przepis wydaje się być wyjątkowo smakowity 🙂 Z pewnością wypróbuję. A pomysł z roladkami na kanapkach – ekstra.

  • Napisz komentarz