Mięso drobiowe w moich posiłkach występuje głównie w daniach obiadowych. Ostatnio moją miłością są wszystkie kasze, także zestaw warzywa + kurczak + kasza przewija się u mnie kilka razy w tygodniu, a szczególnie jeśli jem poza domem, bo zupełnie nie przeszkadza mi zjedzenie takiego miksu na zimno prosto z lunchboxa. Upiekłam jednakże parę dni temu taką ładną pietruszkową wersję, która nada się zarówno na "niedzielny obiad" jak i pokrojona w cienkie plasterki będzie fajna do kanapek 🙂 To samo możecie oczywiście przygotować np z mięsem z indyka i innymi warzywami korzeniowymi.
Pieczona pierś kurczaka z pietruszką
Drukuj przepisSkładniki
- 1 pierś z kurczaka (ok 200g)
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 1 łyżeczka bazyliowego pesto
- 2/3 łyżeczki łagodnej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 3 łyżki wody
- świeżo zmielony pieprz
Przgotowanie
Kurczaka oczyszczamy i nożem tworzymy w piersi głęboką kieszeń.
Mięso nacieramy solą i łagodną papryką zarówno na wierzchu jak i w środku.
Łyżeczkę pesto bazyliowego wkładamy do środka i w miarę równomiernie rozprowadzamy palcami.
Korzeń pietruszki* obieramy i wkładamy go do wykonanego otworu w mięsie.
W kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy z bazylią, świeżo zmielonym pieprzem oraz wodą i otrzymanym "sosem" smarujemy całego kurczaka. Zawijamy pod spód płaską końcówkę piersi i wkładamy ją do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) wyłożonego papierem do pieczenia lub posmarowanego oliwą z oliwek.
Jeżeli nie mamy zamykanego naczynia to możemy użyć każdej innej formy przykrywając ją szczelnie folią aluminiową.
Mięso pieczemy w 180'C przez około 25 minut po czym ściągamy przykrywkę/folię i pieczemy jeszcze około 5-10 minut.
*Pietruszkę warto podgotować około 10 minut aby po upieczeniu na pewno była miękka.
18 komentarzy
Anonimowy
19 lutego 2015 o 20:22myyy pychotka:DD
Iwona
19 lutego 2015 o 21:30Kocham pietruszkę i mogłabym ją jeść na surowo w każdej ilości, więc taką wersją bym nie pogardziła 🙂
Można wiedzieć jak często w tygodniu jesz mięso? 🙂
Bela
19 lutego 2015 o 23:50Apetycznie to wygląda. Ponadto pietruszka jest nieoceniona dla naszego zdrowia!:)
Kinga Łucja
20 lutego 2015 o 05:19Wygląda apetycznie! 🙂
Madzia W
20 lutego 2015 o 06:35O kurcze, na to bym nie wpadła, a uwielbiam i kurczaka i pietruszkę. Świetne, muszę znaleźć chwilę i wypróbować 🙂
Ania Mii
20 lutego 2015 o 09:24tak bym tego nie wymyśliła, wygląda ciekawie:)
Aleksandra Langiewicz
20 lutego 2015 o 10:26Jestem zdecydowanie na tak! Pierwszy raz spotykam się z kurczakiem nadzianym pietruszką. Wersja na kanapkę mnie urzekła. 🙂 Pozdrawiam
kkozlowska92
20 lutego 2015 o 18:36zakupy zrobione, jutro będę sprawdzać przepis dam znać jak efekt końcowy 🙂
Kamciss
20 lutego 2015 o 19:47Ciekawa propozycja 🙂
kkozlowska92
21 lutego 2015 o 17:42przepis sprawdziłam kurczak ok, smaczny ale trochę dłużej by mu się przydało posiedzieć a pietruszka twarda 🙁 nastepnym razem troche ja podgotuje przed włożeniem do kurczaka
Agata
21 lutego 2015 o 17:46Dzięki za uwagę, zasugeruję w opisie 🙂
Mój nowy piekarnik niestety czasem piecze dość niestandardowo, może dlatego u mnie było ok..
kkozlowska92
23 lutego 2015 o 10:07mój już ma z 5 lat więc nie taki nowy, ale sam kurczak z tym pesto mi mega smakował na pewno powtórzę przepis !
FitHealthyLife
22 lutego 2015 o 10:22Wow. Świetnie wygląda 🙂
AZgotuj!
23 lutego 2015 o 13:01Świetny pomysł na pietruchę:)
Let's get healthy
25 lutego 2015 o 16:14Oryginalny pomysł na wykorzystanie korzenia, a nie jak zawsze w rosole. Zastanawiam sie czy z pasternakiem potrawa byłaby równie smaczna… 🙂
Anonimowy
27 lutego 2015 o 10:16Czy mogę wydrukować sobie przepisy ze zdjęciami?
Oczami dietetyka
28 lutego 2015 o 08:21zapisuję do zrobienia 🙂
Anonimowy
2 marca 2015 o 15:04Właśnie szukałam nowych sposobów na przyrządzenie kurczaka, a ten przepis wydaje się być wyjątkowo smakowity 🙂 Z pewnością wypróbuję. A pomysł z roladkami na kanapkach – ekstra.