Bez kategorii

Razowy omlet z kurczakiem i pieczarkami

Kiedy nie mam weny do gotowania, albo wpadam do domu głodna, a nic nie jest przygotowane, to w większości przypadków kończy się to produkcją bliżej nieokreślonego omleta "z czymś". W dzieciństwie omlet występował dla mnie tylko w jednej formie - słodki, waniliowy z domowymi powidłami lub dżemem - robiła mi go mama jak już totalnie nic nie chciałam zjeść na kolację. Przez lata jednak dużo rzeczy się zmieniło i dziś kojarzy mi się raczej z dobrze doprawionym daniem, najlepiej z ulubionymi warzywami lub np z twarożkiem. Tym razem propozycja iście wysokobiałkowa, z kurczakiem, pieczarkami i marchewką. Bardzo proste i szybkie danie, które idealnie nada się również w wersji do lunchboxa - wystarczy, że przygotowanego omleta pokroicie w małe kwadraty/prostokąty i wymieszacie w pudełku z resztą składników!

Razowy omlet z kurczakiem i pieczarkami

Drukuj przepis

Składniki

  • Omlet:
  • 1 jajko + 1 białko
  • 1 kopiasta łyżka razowej mąki (pszennej/orkiszowej..)
  • 30 ml wody
  • 1 płaska łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oregano
  • spora szczypta soli
  • "Farsz":
  • 120 g kurczaka
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki domowego sosu pomidorowego*
  • 2 duże pieczarki
  • 1/2 sporej marchewki
  • 1/2 małej cebuli

Przgotowanie

1

Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu, a następnie w miseczce łączymy z sosem pomidorowym (*jeżeli nie macie takowego to w wersji szybkościowej możecie użyć przecieru pomidorowego i dowolnie go doprawić, a w ostateczności po prostu pominąć ten składnik) i wkładamy do lodówki na godzinę.

2

Cebulkę kroimy w pióra lub spora kostkę, pieczarki i marchew w cienkie plastry.

3

Warzywa, mięso oraz grzyby wrzucamy razem na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie można skropić ją oliwą), smażymy chwilę na sporym ogniu po czym lekko go przykręcamy, podlewamy składniki odrobiną wody i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

4

W między czasie jajko roztrzepujemy z przyprawami, siemieniem lnianym oraz mąką i (również na suchej patelni) smażymy omlet i gotowy przekładamy na talerz.

5

Po około 10 minutach duszenia zawartości patelni ściągamy pokrywkę i odparowujemy wodę, a następnie całość nakładamy na przygotowanego omleta.

Przypominam , że gramatura jest dostosowana do moich porcji, także oczywiście zależnie od Waszego zapotrzebowania (tu szczególnie sugestia do Panów 😉 ) możecie zrobić omleta z większej ilości jaj/ mąki i użyć mniejszej/większej ilości mięsa.

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ala Zajdel
    27 stycznia 2015 o 22:15

    Idealny obiad – prosty, szybki i na pewno smaczny! 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    28 stycznia 2015 o 05:59

    Smacznie 😉

  • Odpowiedz
    Barbara Pasterz
    28 stycznia 2015 o 06:21

    wyglada mega! juz wpisane w BTW, robie na obiad <3

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    28 stycznia 2015 o 09:05

    baaardzo fajna opcja 🙂

  • Odpowiedz
    Donnalavita
    28 stycznia 2015 o 09:23

    Świetny przepis!

  • Odpowiedz
    Angelika B
    28 stycznia 2015 o 16:16

    Wielkosc porcji dla mnie idealna 😉
    W najblizszym czasie danie to wyladuje i na moim talerzu! 🙂

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    30 stycznia 2015 o 07:45

    Super omlecik nawet na obiad 🙂 No i właśnie do lunch boxa :))

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    14 lutego 2015 o 15:28

    Mniam omlet 🙂 Na obiedzik na śniadanie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 marca 2015 o 12:24

    Mogłabym prosić o podanie przybliżonej wartości kalorycznej?

    • Odpowiedz
      Agata
      28 marca 2015 o 21:53

      Tabelka już jest, nie wiem czemu o niej zapomniałam 🙂

    Napisz komentarz