Bez kategorii

Mus bananowo – kakaowy – bez mleka!

Ostatnio znów zagościło w mojej kuchni awokado. Co wiecie na temat tego owocu? Pewnie pierwsze co Wam przychodzi do głowy to fakt, że niewątpliwie jest tłuste. Mam nadzieję jednak, że doszliśmy już do tego momentu, gdzie każdy z nas dostarcza organizmów w swojej codziennej diecie pewną ilość tych "zdrowych" tłuszczów, bo są nam niezbędne! W tym przepisie będą one pochodziły z dwóch roślinnych źródeł - orzechów i właśnie awokado. Powinniśmy również wspomnieć o pozytywnych aspektach tego zielonego owocu takich jak spora ilość błonnika, kwasu foliowego oraz magnezu! Na pewno też wiele z Was wykorzystuje strukturę tego produktu przy robieniu zdrowych past czy zagęszczeniu koktajli. A co my tu dzisiaj mamy? No właśnie.. budyń? Mus? W każdym razie coś dobrego!

Mus bananowo - kakaowy - bez mleka!

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 bardzo dojrzały banan (ok 100g)
  • 1/2 miękkiego awokado (ok 80g)
  • 2 łyżki płatków jaglanych (20g)
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki orzechów nerkowca

Przgotowanie

1

Do wysokiego kubka/kielicha blendera wsypujemy 2 łyżki płatków jaglanych i zalewamy je wrzątkiem, po czym czekamy ok 3 minuty aż napęcznieją.

2

Następnie dodajemy kawałki awokado, banana oraz kakao

3

Całość blendujemy na jednolity mus, przekładamy do salaterki i wsypujemy orzechy, które oczywiście możemy zamienić lub też wzbogacić ulubionymi bakaliami.

ps. Płatki z powodzeniem można zamienić ugotowaną kaszą jaglaną lub np. otrębami owsianymi!:-)

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    Demoiselle
    31 stycznia 2015 o 20:27

    Bardzo fajny i prosty przepis. Gdy dorwę awokado to wypróbuję, może jakoś się przekonam 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    31 stycznia 2015 o 20:28

    Ja robię nawet i bez płatków czy innego żródła węglowodanów i też jest pyszny i ma fajna konsystencję 🙂

  • Odpowiedz
    PatrisyaStyle
    1 lutego 2015 o 10:23

    Mm rewelacyjny skład i pewnie ma też rewelacyjny smak,muszę wypróbować !
    Zapraszam do siebie na przepis na kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki i cukru:)

  • Odpowiedz
    Magdalena Uba
    1 lutego 2015 o 10:24

    Uwielbiam kremy z awokado! Ja robię trochę w innej wersji, bo tylko z karobem i miodem, ale są świetnie! 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    1 lutego 2015 o 11:43

    Wygląda apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 lutego 2015 o 12:15

    Jak wybrać dojrzałe awokado?

  • Odpowiedz
    healthymaniacs
    1 lutego 2015 o 20:02

    ulubiony deser 🙂

  • Odpowiedz
    Zdrowe-Odżywianie-Online.pl – zdrowe i skuteczne odchudzanie
    2 lutego 2015 o 09:59

    awokado to rewelacyjny owoc, pełny zdrowych tłuszczy, witamin i składników mineralnych. tym, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować, polecam pastę z awokado, która świetnie pasuje jako zamiennik masła i margaryny – ma sporo tłuszczu (zdrowego), więc po odpowiednim przygotowaniu można nim smarować kanapki.

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    2 lutego 2015 o 16:40

    takie musy to coś dla mnie, a już zwłaszcza jeśli zawierają w sobie orzechy nerkowca 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 lutego 2015 o 14:50

    Czym można zastąpić banana?

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    14 lutego 2015 o 15:28

    Zjadłabym 🙂 Mus <3

  • Odpowiedz
    Kasia Wysokaforma.pl
    3 marca 2015 o 12:32

    Wow, super przepis! Prosty, smaczny, zdrowy 🙂 Wczoraj go wypróbowałam, dodałam dodatkowo jeszcze trochę otrąb żytnich 🙂 Świetny smak!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 marca 2015 o 12:41

    Cześć, w jednym z postów pisałaś, że cierpisz na refluks. Czy mimo to spożywasz kakao? ;>

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 kwietnia 2015 o 15:02

    Ja bardzo lubię i takie musy i awokado:) Muszę wypróbować ten przepis, bo zazwyczaj nie dodaje kakao, a to by było coś nowego:)

  • Odpowiedz
    Mika02
    6 grudnia 2015 o 13:24

    Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona! Nie spodziewałam się, że będzie mi tak smakował. Świetna konsystencja. Użyłam płatków owsianych błyskawicznych zamiast jaglanych i wyszło super, więc polecam takie rozwiązanie tym, którzy nie mają pod ręką płatków jaglanych. ;))

  • Napisz komentarz