Ostatnio znów zagościło w mojej kuchni awokado. Co wiecie na temat tego owocu? Pewnie pierwsze co Wam przychodzi do głowy to fakt, że niewątpliwie jest tłuste. Mam nadzieję jednak, że doszliśmy już do tego momentu, gdzie każdy z nas dostarcza organizmów w swojej codziennej diecie pewną ilość tych "zdrowych" tłuszczów, bo są nam niezbędne! W tym przepisie będą one pochodziły z dwóch roślinnych źródeł - orzechów i właśnie awokado. Powinniśmy również wspomnieć o pozytywnych aspektach tego zielonego owocu takich jak spora ilość błonnika, kwasu foliowego oraz magnezu! Na pewno też wiele z Was wykorzystuje strukturę tego produktu przy robieniu zdrowych past czy zagęszczeniu koktajli. A co my tu dzisiaj mamy? No właśnie.. budyń? Mus? W każdym razie coś dobrego!
Mus bananowo - kakaowy - bez mleka!
Drukuj przepisSkładniki
- 1 bardzo dojrzały banan (ok 100g)
- 1/2 miękkiego awokado (ok 80g)
- 2 łyżki płatków jaglanych (20g)
- 100 ml wrzątku
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki orzechów nerkowca
Przgotowanie
Do wysokiego kubka/kielicha blendera wsypujemy 2 łyżki płatków jaglanych i zalewamy je wrzątkiem, po czym czekamy ok 3 minuty aż napęcznieją.
Następnie dodajemy kawałki awokado, banana oraz kakao
Całość blendujemy na jednolity mus, przekładamy do salaterki i wsypujemy orzechy, które oczywiście możemy zamienić lub też wzbogacić ulubionymi bakaliami.
15 komentarzy
Demoiselle
31 stycznia 2015 o 20:27Bardzo fajny i prosty przepis. Gdy dorwę awokado to wypróbuję, może jakoś się przekonam 🙂
Kinga Kornacka
31 stycznia 2015 o 20:28Ja robię nawet i bez płatków czy innego żródła węglowodanów i też jest pyszny i ma fajna konsystencję 🙂
PatrisyaStyle
1 lutego 2015 o 10:23Mm rewelacyjny skład i pewnie ma też rewelacyjny smak,muszę wypróbować !
Zapraszam do siebie na przepis na kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki i cukru:)
Magdalena Uba
1 lutego 2015 o 10:24Uwielbiam kremy z awokado! Ja robię trochę w innej wersji, bo tylko z karobem i miodem, ale są świetnie! 🙂
Kinga Łucja
1 lutego 2015 o 11:43Wygląda apetycznie 🙂
Anonimowy
1 lutego 2015 o 12:15Jak wybrać dojrzałe awokado?
healthymaniacs
1 lutego 2015 o 20:02ulubiony deser 🙂
Zdrowe-Odżywianie-Online.pl – zdrowe i skuteczne odchudzanie
2 lutego 2015 o 09:59awokado to rewelacyjny owoc, pełny zdrowych tłuszczy, witamin i składników mineralnych. tym, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować, polecam pastę z awokado, która świetnie pasuje jako zamiennik masła i margaryny – ma sporo tłuszczu (zdrowego), więc po odpowiednim przygotowaniu można nim smarować kanapki.
Magdalena Kuchaja
2 lutego 2015 o 16:40takie musy to coś dla mnie, a już zwłaszcza jeśli zawierają w sobie orzechy nerkowca 🙂
Anonimowy
13 lutego 2015 o 14:50Czym można zastąpić banana?
FitHealthyLife
14 lutego 2015 o 15:28Zjadłabym 🙂 Mus <3
Kasia Wysokaforma.pl
3 marca 2015 o 12:32Wow, super przepis! Prosty, smaczny, zdrowy 🙂 Wczoraj go wypróbowałam, dodałam dodatkowo jeszcze trochę otrąb żytnich 🙂 Świetny smak!
Anonimowy
5 marca 2015 o 12:41Cześć, w jednym z postów pisałaś, że cierpisz na refluks. Czy mimo to spożywasz kakao? ;>
Anonimowy
11 kwietnia 2015 o 15:02Ja bardzo lubię i takie musy i awokado:) Muszę wypróbować ten przepis, bo zazwyczaj nie dodaje kakao, a to by było coś nowego:)
Mika02
6 grudnia 2015 o 13:24Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona! Nie spodziewałam się, że będzie mi tak smakował. Świetna konsystencja. Użyłam płatków owsianych błyskawicznych zamiast jaglanych i wyszło super, więc polecam takie rozwiązanie tym, którzy nie mają pod ręką płatków jaglanych. ;))