Bez kategorii

Prosta pieczona ryba z warzywami

Świętami już całkiem pachnie, więc jakoś naszło mnie na rybny przepis - może ktoś skorzysta! Jakie ryby jadacie na Boże Narodzenie? U nas jest zawsze ryba po grecku (mój przepis light znajdziecie na blogu), oprócz tego smażony w panierce dorsz (dla taty,bo  nic lekkiego nie przejdzie) i okazjonalnie też łosoś z wody z jogurtowym sosem czosnkowym i cytryną 🙂 Karpia nigdy nie było u nas na święta, ale jakoś nie żałuję..  Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny, nie jadam niestety ryby zbyt często na co dzień, więc była to miła odmiana w moim menu, a nawet ceny w sklepach jakoś pozytywnie mnie zaskoczyły!

Prosta pieczona ryba z warzywami

Drukuj przepis

Składniki

  • 150 g chudej białej ryby (użyłam soli)
  • 1 mała cebula
  • 1/2 jabłka
  • 1 średni pomidor
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • spora szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz

Przgotowanie

1

Rybę rozmrażamy i osuszamy dokładnie na czystej ściereczce lub przy użyciu jednorazowych ręczników papierowych. Nacieramy ją sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną soli, pieprzy i gałki muszkatołowej.

2

Cebulę kroimy w plastry, tak samo jabłka, natomiast pomidory w cienkie talarki.

3

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kilka plasterków cebuli oraz 1-2 liście laurowe, następnie wkładamy rybę i przykrywamy ją przygotowanymi pomidorami na zmianę z jabłkiem i pozostałą cebulą. na wierz kładziemy jeszcze jeden listek laurowy i umieszczamy naczynie w piekarniku nagrzanym do 200'C.

4

Pieczemy bez przykrycia około 30 minut, po wyjęciu delikatnie odlewamy nadmiar wody.

Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze sklecić jakieś pachnące świętami ciasto jeśli czas pozwoli! 🙂
 
 
 

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Odpowiedz
    Magda Lena
    16 grudnia 2014 o 20:52

    Prosty przepis, a wygląd bardzo apetycznie 🙂
    Też niestety rzadko jadam ryby, czas to zmienić.

  • Odpowiedz
    Kamciss
    16 grudnia 2014 o 22:27

    Najlepiej! 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    17 grudnia 2014 o 03:57

    Swietny przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Ciążowe Zachcianki
    17 grudnia 2014 o 07:37

    Podoba mi się Twój pomysł na rybę. Chętnie wypróbuję:)

  • Odpowiedz
    TantumRosa
    17 grudnia 2014 o 08:23

    Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję w Święta.

  • Odpowiedz
    muay
    17 grudnia 2014 o 18:49

    Trzeba włączać ryby do swojej diety, robią różnicę.

  • Odpowiedz
    Gosiek
    19 stycznia 2015 o 16:18

    Prosta, ale na pewno bardzo smaczna. Chyba uzyskałaś idealny stopień upieczenia ryby.

  • Odpowiedz
    Marchewka
    22 września 2015 o 19:06

    Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Mega aromatyczne, pyszne po prostu! Czuję, że może zasmakować nawet mojemu anty-dietetycznemu mężowi ;p

  • Napisz komentarz