Świętami już całkiem pachnie, więc jakoś naszło mnie na rybny przepis - może ktoś skorzysta! Jakie ryby jadacie na Boże Narodzenie? U nas jest zawsze ryba po grecku (mój przepis light znajdziecie na blogu), oprócz tego smażony w panierce dorsz (dla taty,bo nic lekkiego nie przejdzie) i okazjonalnie też łosoś z wody z jogurtowym sosem czosnkowym i cytryną 🙂 Karpia nigdy nie było u nas na święta, ale jakoś nie żałuję.. Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny, nie jadam niestety ryby zbyt często na co dzień, więc była to miła odmiana w moim menu, a nawet ceny w sklepach jakoś pozytywnie mnie zaskoczyły!
Prosta pieczona ryba z warzywami
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g chudej białej ryby (użyłam soli)
- 1 mała cebula
- 1/2 jabłka
- 1 średni pomidor
- 3-4 liście laurowe
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- spora szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
Przgotowanie
Rybę rozmrażamy i osuszamy dokładnie na czystej ściereczce lub przy użyciu jednorazowych ręczników papierowych. Nacieramy ją sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną soli, pieprzy i gałki muszkatołowej.
Cebulę kroimy w plastry, tak samo jabłka, natomiast pomidory w cienkie talarki.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kilka plasterków cebuli oraz 1-2 liście laurowe, następnie wkładamy rybę i przykrywamy ją przygotowanymi pomidorami na zmianę z jabłkiem i pozostałą cebulą. na wierz kładziemy jeszcze jeden listek laurowy i umieszczamy naczynie w piekarniku nagrzanym do 200'C.
Pieczemy bez przykrycia około 30 minut, po wyjęciu delikatnie odlewamy nadmiar wody.
8 komentarzy
Magda Lena
16 grudnia 2014 o 20:52Prosty przepis, a wygląd bardzo apetycznie 🙂
Też niestety rzadko jadam ryby, czas to zmienić.
Kamciss
16 grudnia 2014 o 22:27Najlepiej! 🙂
Kinga Łucja
17 grudnia 2014 o 03:57Swietny przepis 🙂
Ciążowe Zachcianki
17 grudnia 2014 o 07:37Podoba mi się Twój pomysł na rybę. Chętnie wypróbuję:)
TantumRosa
17 grudnia 2014 o 08:23Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję w Święta.
muay
17 grudnia 2014 o 18:49Trzeba włączać ryby do swojej diety, robią różnicę.
Gosiek
19 stycznia 2015 o 16:18Prosta, ale na pewno bardzo smaczna. Chyba uzyskałaś idealny stopień upieczenia ryby.
Marchewka
22 września 2015 o 19:06Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Mega aromatyczne, pyszne po prostu! Czuję, że może zasmakować nawet mojemu anty-dietetycznemu mężowi ;p