Idąc zasadą, że jak się dobre rzeczy doda do innych dobrych rzeczy to wyjdzie coś bardzo dobrego, stworzyłam niedawno ten o to szybkościowy przepis obiadowy z użyciem komosy ryżowej, która gdzieś utknęła mi na tyłach jednej z szafek kuchennych, a z nich chyba niedługo wszystko się wysypie.. praca w mojej mikro kuchni robi się co raz bardziej ekstremalna! Niski indeks glikemiczny, przyjazny stosunek białek, tłuszczów i węglowodanów i swoboda modyfikacji składników na pewno przekonają parę osób do tego dania. Wiem, że komosa do najtańszych węgli nie należy, ale rozpowszechniła się na tyle, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na ten orzechowy posmak, który można wykorzystać w setkach dań 🙂
Komosa ryżowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- 45 g czerwonej komosy ryżowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g brokułów
- 120 g piersi z kurczaka
- 1/3 małej cebuli
- 2-3 łyżki sosu pomidorowego
- świeżo zmielony pieprz
- 3-4 suszone pomidory
- kilka zielonych oliwek
- świeża bazylia (kilka listków)
- jogurt naturalny lub dowolny sos jogurtowy
Przgotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy pieprzem i odrobiną soli. Mięso wkładamy do małej miseczki i dodajemy sos pomidorowy, mieszamy, a następnie na godzinę wkładamy do lodówki - możemy też przygotować drób dzień wcześniej.
(jeżeli nie mamy domowego sosu pomidorowego to możemy po prostu natrzeć kurczaka ulubionymi ziołami lub alternatywnie np dodać musztardy)
W lekko osolonej wodzie gotujemy komosę przez około 20 minut, następnie odcedzamy.
Równocześnie w osobnym garnku gotujemy (wedle uznania z solą lub bez) brokuły - wkładamy je do gotującej się już wody na zaledwie 4-5 minut.
Przygotowanego wcześniej kurczaka podsmażamy na patelni bez tłuszczu wraz z cebulką, w razie potrzeby podlewamy odrobinę wodą.
Mięso oraz różyczki brokułów łączymy z ugotowaną komosą, dodajemy pokrojone suszone pomidory, poprzekrawane w pół oliwki oraz posiekane zioła.
Całość dokładnie mieszamy i podajemy z jogurtem lub sosem jogurtowym np czosnkowym.
8 komentarzy
Ciążowe Zachcianki
10 listopada 2014 o 18:12Muszę przyznać, że to ciekawe zestawienie. Wygląda bardzo smacznie:)
Kinga Łucja
10 listopada 2014 o 18:48pychotka 😉
anty Barbieee
10 listopada 2014 o 21:36smacznie wygląda, kiedyś zrobię sama 😉
Ania Mii
11 listopada 2014 o 14:06Zdrowo wygląda, kiedyś spróbuję odtworzyć 🙂
A
12 listopada 2014 o 21:18Jaka laaadna deseczkaaa siostro <3
Anonimowy
19 listopada 2014 o 06:18Deska extra, danie też wygląda apetycznie i bardzo mi sie podoba,ze nisko kaloryczne 🙂
Pozdrawiam,
http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Zdrowe-Odżywianie-Online.pl – zdrowe diety i skuteczne odchudzanie
12 lutego 2015 o 13:26komosa ryżowa to jeden z najzdrowszych produktów roślinnych na świecie – jest najbogatszym źródłem białka, zdrowych tłuszczy i błonnika spośród wszystkich uprawianych roślin zbożowych – także wszystkim polecam.
Magda
2 listopada 2015 o 19:57Danie znów przyjemnie syte i oczywiście przepyszne. Co więcej, szybkie 🙂 Polecam!