Bez kategorii

Jarmuż z pesto, owocami i orzechami

Czy to sałatka, czy znów należałoby się pobawić w słowotwórstwo i zaryzykować jarmużówkę? Coś jak kaszotto czy też orkiszówka.. no właśnie, bez sensu, jak sobie ugotuję płatki żytnie  i jęczmienne to wciąż nazywam je owsianką 🙂 W każdym bądź razie obiecywałam, że jarmuż jeszcze się pojawi, ostatnio widziałam go nawet w hipermarketach, więc mam nadzieję, że każdy z Was będzie miał szanse go sobie kupić! Tak więc dziś "sałatka z jarmużu" idąc na kompromis pachnąca bazylią i przełamana owocami. Szybkie i proste danie, które jak widać zapakowałam "na wynos" 🙂

Jarmuż z pesto, owocami i orzechami

Drukuj przepis

Składniki

  • jarmuż - 2 spore garści
  • 1 średni pomidor (najlepiej malinowy)
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 1/2 dojrzałej gruszki
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 10 g orzechów nerkowca lub włoskich
  • 1 łyżeczka pesto bazyliowego
  • garstka listków świeżej bazylii
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przgotowanie

1

Opłukany i osuszony jarmuż siekamy/rwiemy na drobniejsze kawałki, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i owoce, następnie poprzekrawane w pół oliwki, podprażone pestki dyni i orzechy.

2

Do sałatki dodajemy również łyżeczkę bazyliowego pesto, posiekaną drobno świeżą bazylię i odrobinę pieprzu, całość dokładnie mieszamy - najlepiej będzie, jeżeli zamkniemy ją w jakimś pudełku i kilka razy mocno wstrząśniemy, wtedy pesto dobrze się rozprowadzi.

3

Jeżeli chcecie aby sałatka była treściwsza to dodajcie kawałki kurczaka lub np twarogu czy fety 🙂

—–

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    http://bit.ly/1qyMArD
    3 września 2014 o 19:54

    Wygląda bardzo apetycznie

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    4 września 2014 o 04:26

    świetny pomysł 😉

  • Odpowiedz
    Aleksandra.
    4 września 2014 o 19:18

    Super 🙂

  • Odpowiedz
    Oliwia Wieczorek
    5 września 2014 o 09:25

    O tak! Zdecydowanie dodam kawałki kurczaka! Lubię jak w sałatce znajduje się trochę mięsa. Nigdy jeszcze nie testowałam tego przepisu, a że na fotkach Twoje danie wygląda świetnie, to na pewno spróbuje 🙂 P.S. Świetny logo u góry bloga! 🙂

  • Odpowiedz
    Agata Krasnodębska
    8 września 2014 o 15:20

    Pytanie z innej beczki: gdzie kupić taki pojemnik? 🙂

  • Odpowiedz
    Dietmap
    10 września 2014 o 13:35

    Super przepis! Abstrahując od faktu, że bardzo smaczny, to też niezwykle zdrowy posiłek. I mówię to w tym wypadku autorytatywnie jako absolwentka dietetyki z WUM-u.
    Sezon na jarmuż w pełni, a nie wszyscy zdają sobie sprawę, że poza swoim wyrazistym smakiem z lekką nutą goryczki, jarmuż to potężny ładunek antyoksydantów (luteiny, zeaksantyny i beta-karotenu). Dodatkowo zawiera w sobie naprawdę dużo witaminy C! Jak dodamy do tego oliwki z kwasami Omega 3 i 6 i olej z pestek dyni, to już się naprawdę robi bardzo przyjemnie dla naszego organizmu.
    Jeszcze raz podkreślę, przepis nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim ekstremalnie zdrowy 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 września 2014 o 19:12

    Dopiero zaczynam, ale może wpadniesz, zapraszam 😉
    http://samoswiadomi.wordpress.com/

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 października 2014 o 11:00

    Twoje zdjęcia wyglądają tak pysznie, że skusiłaś i zabieram się za robienie dania, 3maj kciuki! a co do oliwek polecam develey, naprawdę są niezłe i dodam odrobinę sosu 1000 wysp. Powodzenia!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 listopada 2014 o 07:33

    wygląda bardzo apetycznie 🙂 link

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 listopada 2014 o 17:34

    Nie ma w języku polskim zwrotu "w każdym bądź razie", poprawna forma to "w każdym razie". Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    united flavours
    9 marca 2015 o 12:07

    Koniecznie muszę spróbować!
    zapraszam do siebie na wegetariańskie burgery 😉
    http://unitedflavours.blogspot.com/2015/03/burgery-wege.html

  • Napisz komentarz