Czy to sałatka, czy znów należałoby się pobawić w słowotwórstwo i zaryzykować jarmużówkę? Coś jak kaszotto czy też orkiszówka.. no właśnie, bez sensu, jak sobie ugotuję płatki żytnie i jęczmienne to wciąż nazywam je owsianką 🙂 W każdym bądź razie obiecywałam, że jarmuż jeszcze się pojawi, ostatnio widziałam go nawet w hipermarketach, więc mam nadzieję, że każdy z Was będzie miał szanse go sobie kupić! Tak więc dziś "sałatka z jarmużu" idąc na kompromis pachnąca bazylią i przełamana owocami. Szybkie i proste danie, które jak widać zapakowałam "na wynos" 🙂
Jarmuż z pesto, owocami i orzechami
Drukuj przepisSkładniki
- jarmuż - 2 spore garści
- 1 średni pomidor (najlepiej malinowy)
- 1/2 słodkiego jabłka
- 1/2 dojrzałej gruszki
- kilka zielonych oliwek
- 1 łyżka pestek z dyni
- 10 g orzechów nerkowca lub włoskich
- 1 łyżeczka pesto bazyliowego
- garstka listków świeżej bazylii
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Przgotowanie
Opłukany i osuszony jarmuż siekamy/rwiemy na drobniejsze kawałki, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i owoce, następnie poprzekrawane w pół oliwki, podprażone pestki dyni i orzechy.
Do sałatki dodajemy również łyżeczkę bazyliowego pesto, posiekaną drobno świeżą bazylię i odrobinę pieprzu, całość dokładnie mieszamy - najlepiej będzie, jeżeli zamkniemy ją w jakimś pudełku i kilka razy mocno wstrząśniemy, wtedy pesto dobrze się rozprowadzi.
Jeżeli chcecie aby sałatka była treściwsza to dodajcie kawałki kurczaka lub np twarogu czy fety 🙂
12 komentarzy
http://bit.ly/1qyMArD
3 września 2014 o 19:54Wygląda bardzo apetycznie
Kinga Łucja
4 września 2014 o 04:26świetny pomysł 😉
Aleksandra.
4 września 2014 o 19:18Super 🙂
Oliwia Wieczorek
5 września 2014 o 09:25O tak! Zdecydowanie dodam kawałki kurczaka! Lubię jak w sałatce znajduje się trochę mięsa. Nigdy jeszcze nie testowałam tego przepisu, a że na fotkach Twoje danie wygląda świetnie, to na pewno spróbuje 🙂 P.S. Świetny logo u góry bloga! 🙂
Agata Krasnodębska
8 września 2014 o 15:20Pytanie z innej beczki: gdzie kupić taki pojemnik? 🙂
Agata
8 września 2014 o 19:39Ja swoje wygrałam w konkursie, ale już jakiś czas temu widziałam, że można dostać takie na allegro 🙂
http://allegro.pl/pudelko-lunchbox-sniadaniowka-midi-zolta-i4559481029.html
Dietmap
10 września 2014 o 13:35Super przepis! Abstrahując od faktu, że bardzo smaczny, to też niezwykle zdrowy posiłek. I mówię to w tym wypadku autorytatywnie jako absolwentka dietetyki z WUM-u.
Sezon na jarmuż w pełni, a nie wszyscy zdają sobie sprawę, że poza swoim wyrazistym smakiem z lekką nutą goryczki, jarmuż to potężny ładunek antyoksydantów (luteiny, zeaksantyny i beta-karotenu). Dodatkowo zawiera w sobie naprawdę dużo witaminy C! Jak dodamy do tego oliwki z kwasami Omega 3 i 6 i olej z pestek dyni, to już się naprawdę robi bardzo przyjemnie dla naszego organizmu.
Jeszcze raz podkreślę, przepis nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim ekstremalnie zdrowy 🙂
Anonimowy
13 września 2014 o 19:12Dopiero zaczynam, ale może wpadniesz, zapraszam 😉
http://samoswiadomi.wordpress.com/
Anonimowy
30 października 2014 o 11:00Twoje zdjęcia wyglądają tak pysznie, że skusiłaś i zabieram się za robienie dania, 3maj kciuki! a co do oliwek polecam develey, naprawdę są niezłe i dodam odrobinę sosu 1000 wysp. Powodzenia!
Anonimowy
10 listopada 2014 o 07:33wygląda bardzo apetycznie 🙂 link
Anonimowy
12 listopada 2014 o 17:34Nie ma w języku polskim zwrotu "w każdym bądź razie", poprawna forma to "w każdym razie". Pozdrawiam!
united flavours
9 marca 2015 o 12:07Koniecznie muszę spróbować!
zapraszam do siebie na wegetariańskie burgery 😉
http://unitedflavours.blogspot.com/2015/03/burgery-wege.html