Bez kategorii

Obiad w 10 minut! Makaron orkiszowy z twarogiem i warzywami

Zaraz po najbardziej nielubianym przeze mnie argumencie na usprawiedliwienie swojego niezdrowego trybu życia czyli "nie mam czasu ćwiczyć" znajduje się drugi wykręt, który zupełnie mnie nie przekonuje, a mianowicie "nie mam czasu gotować" modyfikowany w "nie mam jak jeść zdrowo w pracy" lub "ale mam tylko 15 minut przerwy na lunch!". Koniec usprawiedliwiania się! Należy kupić szczelny lunchbox i zaręczam Wam, że jest wiele dań, które możecie przygotować sobie na 15 minut przed wyjściem z domu, a dziś przepis właśnie na jedno z nich.  Na upartego nawet w 10 minut dacie rade! 🙂 Z najszybszych dań polecam również na drogę wszelkiej maści pełnoziarniste omlety i placki jeżeli już macie dość sałatek, dla chcącego nic trudnego!

Makaron orkiszowy z twarogiem i warzywami

Drukuj przepis

Składniki

  • 65 g razowego makaronu orkiszowego
  • 150 g cukinii
  • 1 średni pomidor
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • kilka zielonych oliwek
  • 80 g chudego twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pestek z dyni
  • kilka listków świeżej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta soli + sól do gotowania makaronu
  • opcjonalnie - 1 łyżeczka bazyliowego pesto

Przgotowanie

1

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.

2

W międzyczasie siekamy drobno cebulę i wrzucamy ją na mocno rozgrzaną patelnię co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie się już lekko "przypalać" dodajemy na patelnię również pokrojoną w przepołowione, cienkie plasterki cukinię, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 5 minut co jakiś czas mieszając.

3

Pod sam koniec na dosłownie minutę dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory oraz przepołowione oliwki, warzywa doprawiamy bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

4

Gdy makaron będzie już gotowy odcedzamy go dokładnie i pozostawiamy w garnku w którym się gotował, dodajemy do niego również zawartość patelni - tak najłatwiej będzie nam wymieszać składniki (w tym momencie możemy również opcjonalnie dodać łyżeczkę bazyliowego pesto).

5

Całość przekładamy do głębokiego talerza i na wierzch nakładamy twaróg wymieszany z odrobiną jogurtu, czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.

6

Danie wykańczamy łyżką podprażonych pestek dyni i listkami świeżej bazylii.

———-

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Odpowiedz
    Elficzna
    19 sierpnia 2014 o 22:38

    to coś dla mnie 🙂 szybko, łatwo i pyszny efekt 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    20 sierpnia 2014 o 04:51

    co za świetny pomysł na szybki obiad 😉

  • Odpowiedz
    Zrzuć Brzuch!!!
    20 sierpnia 2014 o 06:02

    Zapraszam do nowego spisu blogów o tematyce fit. Na razie jest w budowie ale mam nadzieję, że z pomocą Twojego bloga uda się go rozpowszechnić, a i Twój blog skorzysta będąc w spisie. Rzuć okiem FITNESIAKI

  • Odpowiedz
    Antalaja
    20 sierpnia 2014 o 06:06

    Bardzo prosty i efektowny przepis. Wypróbuję dzisiaj i zabiorę jutro do pracy.

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    20 sierpnia 2014 o 06:32

    Zgadzam się – da się szybko zrobić jakiś pożywny lunch i wykorzystuję to w ostatnim czasie codziennie 😉

  • Odpowiedz
    :: Fitness Lifestyle :: fitness-food.pl/blog ::
    20 sierpnia 2014 o 11:41

    Oj tak, makaron orkiszowy gości u mnie w tej chwili kilka razy w tygodniu. Walory smakowe bez porównania do makaronów durum itp. Do tego właśnie podobnie, cukinia, bakłażan, papryka, trochę koncentratu pomidorowego, cebula, czosnek i czasem ser feta. Jakieś fajne zioła i super posiłek gotowy w 15 minut 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 sierpnia 2014 o 13:49

    W jakim sklepie, markecie można kupić makaron orkiszowy?

  • Odpowiedz
    kusiania
    20 sierpnia 2014 o 20:24

    ja jestem dzisiaj po pierwszym dniu pracy i jestem przerażona… do tej pory jadłam regularnie (wręcz zbyt regularne, 3h z zegarkiem w ręku), a dzisiaj przez 8h nie miałam czasu na to, żeby zjeść cokolwiek! mam nadzieję, że było to związane ze stresem i że to się zmieni, bo mój żołądek przeżył dzisiaj niezły szok…

    zapraszam http://bakaliowy-swiat.blogspot.com 😉

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    21 sierpnia 2014 o 08:52

    Zgadzam się z tym, że dużo osób rzuca teksty: nie mam czasu gotować, nie mam czasu na zdrowe jedzenie. A jak dopytuję okazuje się, że to wcale nie o czas chodzi a o chęci. Poza tym, nie wiem skąd, ale panuje u nas przekonanie, że żeby zdrowo jeść trzeba stać 8h w kuchni, a to nie jest prawda! I przepis jak Twój o tym mówi! Tak trzymać! 🙂

  • Odpowiedz
    Madzia
    21 sierpnia 2014 o 09:28

    Chyba wiem co zrobię dzisiaj na obiad 😀

  • Odpowiedz
    whiness
    22 sierpnia 2014 o 20:12

    Jak to apetycznie wygląda! 🙂

  • Odpowiedz
    EwelkaNM
    23 sierpnia 2014 o 08:55

    O, ja robię podobny. Makaron + cukinia + pomidory + cebula, to podstawa. Czasem dodaję paprykę, ser feta, szynkę – zależy co tam mam w lodówce 🙂 Tylko u mnie przygotowanie trwa trochę dłużej, ale to pewnie kwestia wprawy 😉

    A można prosić więcej przepisów na takie szybki, proste i zdrowe jedzonko? 🙂
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    czas zmian
    23 sierpnia 2014 o 11:03

    Uwielbiam makarony w każdej postaci, więc to coś dla mnie! 😉

  • Odpowiedz
    black_olive
    24 sierpnia 2014 o 13:26

    niby tyle składników a przygotowanie banalne i szybkie 🙂

  • Odpowiedz
    Iza
    25 sierpnia 2014 o 15:27

    Jadłam, był pyszny!:) Na wierzch rzuciłam akurat twaróg wędzony z Lidla, bo taki miałam otwarty i nie dałam oliwek. Prosto, smacznie, sycąco i lekko zarazem 🙂 Bardzo fajny pomysł na szybki obiad.

  • Odpowiedz
    MagdaQ
    29 sierpnia 2014 o 11:33

    właśnie zjadłam! dzięki, to był świetny obiad!

  • Odpowiedz
    Emem
    29 sierpnia 2014 o 16:31

    Przepyszne!

  • Odpowiedz
    Justyna
    9 października 2014 o 16:32

    Mniam bardzo było dobre☺ tyle jedzenia a tak mało kalorii 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 października 2014 o 15:36

    Nie lubię marudzenia, ale jeszcze bardziej nie lubię trzech rzeczy, przesłodzonych uśmiechów a'la Chodakowska, sztucznego optymizmu graniczącego z obłędem i ściemniania .
    Danie może być, ale nie da się go zrobić w 10 minut.

  • Odpowiedz
    Justyna
    22 października 2014 o 22:32

    A tammmm czepiasz się 😯 ugotuj, zjedz i zapomnij o drobiazgach ☺ to jest pyszne !!!

  • Odpowiedz
    Kamila W
    21 stycznia 2015 o 12:41

    zrobiłam przed treningiem rano, a teraz jestem po i własnie zjadłam. BANALNE i przepyszne. ja dodałam więcej czosnku 😀 pyszne <3

  • Odpowiedz
    Magda
    16 września 2015 o 13:33

    Wprawdzie zeszło mi z tym nieco dłużej niż 10 minut, ale warto! 🙂 Przepyszne połączenie warzyw z twarogiem. Syte i baaardzo smaczne! 🙂
    Nie łączyłam do tej pory twarogu z samym czosnkiem- mniam! 🙂

  • Napisz komentarz