Zaraz po najbardziej nielubianym przeze mnie argumencie na usprawiedliwienie swojego niezdrowego trybu życia czyli "nie mam czasu ćwiczyć" znajduje się drugi wykręt, który zupełnie mnie nie przekonuje, a mianowicie "nie mam czasu gotować" modyfikowany w "nie mam jak jeść zdrowo w pracy" lub "ale mam tylko 15 minut przerwy na lunch!". Koniec usprawiedliwiania się! Należy kupić szczelny lunchbox i zaręczam Wam, że jest wiele dań, które możecie przygotować sobie na 15 minut przed wyjściem z domu, a dziś przepis właśnie na jedno z nich. Na upartego nawet w 10 minut dacie rade! 🙂 Z najszybszych dań polecam również na drogę wszelkiej maści pełnoziarniste omlety i placki jeżeli już macie dość sałatek, dla chcącego nic trudnego!
Makaron orkiszowy z twarogiem i warzywami
Drukuj przepisSkładniki
- 65 g razowego makaronu orkiszowego
- 150 g cukinii
- 1 średni pomidor
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- kilka zielonych oliwek
- 80 g chudego twarogu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pestek z dyni
- kilka listków świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli + sól do gotowania makaronu
- opcjonalnie - 1 łyżeczka bazyliowego pesto
Przgotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.
W międzyczasie siekamy drobno cebulę i wrzucamy ją na mocno rozgrzaną patelnię co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie się już lekko "przypalać" dodajemy na patelnię również pokrojoną w przepołowione, cienkie plasterki cukinię, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Pod sam koniec na dosłownie minutę dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory oraz przepołowione oliwki, warzywa doprawiamy bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Gdy makaron będzie już gotowy odcedzamy go dokładnie i pozostawiamy w garnku w którym się gotował, dodajemy do niego również zawartość patelni - tak najłatwiej będzie nam wymieszać składniki (w tym momencie możemy również opcjonalnie dodać łyżeczkę bazyliowego pesto).
Całość przekładamy do głębokiego talerza i na wierzch nakładamy twaróg wymieszany z odrobiną jogurtu, czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
Danie wykańczamy łyżką podprażonych pestek dyni i listkami świeżej bazylii.
22 komentarze
Elficzna
19 sierpnia 2014 o 22:38to coś dla mnie 🙂 szybko, łatwo i pyszny efekt 🙂
Kinga Łucja
20 sierpnia 2014 o 04:51co za świetny pomysł na szybki obiad 😉
Zrzuć Brzuch!!!
20 sierpnia 2014 o 06:02Zapraszam do nowego spisu blogów o tematyce fit. Na razie jest w budowie ale mam nadzieję, że z pomocą Twojego bloga uda się go rozpowszechnić, a i Twój blog skorzysta będąc w spisie. Rzuć okiem FITNESIAKI
Antalaja
20 sierpnia 2014 o 06:06Bardzo prosty i efektowny przepis. Wypróbuję dzisiaj i zabiorę jutro do pracy.
Kinga Kornacka
20 sierpnia 2014 o 06:32Zgadzam się – da się szybko zrobić jakiś pożywny lunch i wykorzystuję to w ostatnim czasie codziennie 😉
:: Fitness Lifestyle :: fitness-food.pl/blog ::
20 sierpnia 2014 o 11:41Oj tak, makaron orkiszowy gości u mnie w tej chwili kilka razy w tygodniu. Walory smakowe bez porównania do makaronów durum itp. Do tego właśnie podobnie, cukinia, bakłażan, papryka, trochę koncentratu pomidorowego, cebula, czosnek i czasem ser feta. Jakieś fajne zioła i super posiłek gotowy w 15 minut 🙂
Anonimowy
20 sierpnia 2014 o 13:49W jakim sklepie, markecie można kupić makaron orkiszowy?
kusiania
20 sierpnia 2014 o 20:24ja jestem dzisiaj po pierwszym dniu pracy i jestem przerażona… do tej pory jadłam regularnie (wręcz zbyt regularne, 3h z zegarkiem w ręku), a dzisiaj przez 8h nie miałam czasu na to, żeby zjeść cokolwiek! mam nadzieję, że było to związane ze stresem i że to się zmieni, bo mój żołądek przeżył dzisiaj niezły szok…
zapraszam http://bakaliowy-swiat.blogspot.com 😉
Ania Mii
21 sierpnia 2014 o 08:52Zgadzam się z tym, że dużo osób rzuca teksty: nie mam czasu gotować, nie mam czasu na zdrowe jedzenie. A jak dopytuję okazuje się, że to wcale nie o czas chodzi a o chęci. Poza tym, nie wiem skąd, ale panuje u nas przekonanie, że żeby zdrowo jeść trzeba stać 8h w kuchni, a to nie jest prawda! I przepis jak Twój o tym mówi! Tak trzymać! 🙂
Madzia
21 sierpnia 2014 o 09:28Chyba wiem co zrobię dzisiaj na obiad 😀
whiness
22 sierpnia 2014 o 20:12Jak to apetycznie wygląda! 🙂
EwelkaNM
23 sierpnia 2014 o 08:55O, ja robię podobny. Makaron + cukinia + pomidory + cebula, to podstawa. Czasem dodaję paprykę, ser feta, szynkę – zależy co tam mam w lodówce 🙂 Tylko u mnie przygotowanie trwa trochę dłużej, ale to pewnie kwestia wprawy 😉
A można prosić więcej przepisów na takie szybki, proste i zdrowe jedzonko? 🙂
Pozdrawiam
czas zmian
23 sierpnia 2014 o 11:03Uwielbiam makarony w każdej postaci, więc to coś dla mnie! 😉
black_olive
24 sierpnia 2014 o 13:26niby tyle składników a przygotowanie banalne i szybkie 🙂
Iza
25 sierpnia 2014 o 15:27Jadłam, był pyszny!:) Na wierzch rzuciłam akurat twaróg wędzony z Lidla, bo taki miałam otwarty i nie dałam oliwek. Prosto, smacznie, sycąco i lekko zarazem 🙂 Bardzo fajny pomysł na szybki obiad.
MagdaQ
29 sierpnia 2014 o 11:33właśnie zjadłam! dzięki, to był świetny obiad!
Emem
29 sierpnia 2014 o 16:31Przepyszne!
Justyna
9 października 2014 o 16:32Mniam bardzo było dobre☺ tyle jedzenia a tak mało kalorii 😉
Anonimowy
22 października 2014 o 15:36Nie lubię marudzenia, ale jeszcze bardziej nie lubię trzech rzeczy, przesłodzonych uśmiechów a'la Chodakowska, sztucznego optymizmu graniczącego z obłędem i ściemniania .
Danie może być, ale nie da się go zrobić w 10 minut.
Justyna
22 października 2014 o 22:32A tammmm czepiasz się 😯 ugotuj, zjedz i zapomnij o drobiazgach ☺ to jest pyszne !!!
Kamila W
21 stycznia 2015 o 12:41zrobiłam przed treningiem rano, a teraz jestem po i własnie zjadłam. BANALNE i przepyszne. ja dodałam więcej czosnku 😀 pyszne <3
Magda
16 września 2015 o 13:33Wprawdzie zeszło mi z tym nieco dłużej niż 10 minut, ale warto! 🙂 Przepyszne połączenie warzyw z twarogiem. Syte i baaardzo smaczne! 🙂
Nie łączyłam do tej pory twarogu z samym czosnkiem- mniam! 🙂