Taki prosty, a taki pyszny.. zdecydowanie będę wracać do tego przepisu. Przepis na kolejny sernik śniadaniowy, tym razem migdałowy z truskawkami. Jak wstajecie wcześnie, to możecie go sobie zrobić na świeżo, ale jest również pyszny po nocnym pobycie w lodówce, także spokojnie możecie go upiec wieczorem i wstać na gotowe! Jeżeli nie możecie znaleźć już u siebie truskawek, to spróbujcie z malinami lub borówkami 🙂 Od razu odpowiem na pytania niektórych - naczynko ma jakieś 15x15 cm i przywiozłam je z Chin, ale jestem pewna, że na allegro dostaniecie coś podobnego jak dobrze poszperacie!
Migdałowy sernik śniadaniowy z truskawkami
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g serka twarogowego 0% (typu maluta, emilki itp)
- 20 g mąki migdałowej
- 20 g miodu
- 1 jajko
- odrobina otartej wanilii
- 1 łyżka płatków kokosowych
- 100 g truskawek
Przgotowanie
W misce roztrzepujemy jajko, następnie dodajemy serek, mąkę migdałową, miód i wanilię i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę, którą następnie przelewamy do naczynka żaroodpornego.
Na wierzchu układamy truskawki lub inne sezonowe owoce, posypujemy płatkami kokosowymi (ewentualnie można użyć wiórków) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
Pieczemy bez przykrycia około 40 minut.
57 komentarzy
czas zmian
28 sierpnia 2014 o 10:39Wyglada obłędnie!!;)
Anonimowy
28 sierpnia 2014 o 10:41Musi być przepyszne 😉
http://kobietazmarzeniami.blogspot.com/
Czarnowłosa
28 sierpnia 2014 o 10:53Rewelacja.
Ania Mii
28 sierpnia 2014 o 11:39Wygląda pięknie, nie testowałam jeszcze mąki migdałowej, aż mnie korci…
teenager ;)
28 sierpnia 2014 o 12:13serniczek niczym chmurka! z migdałami, z kokosem…musiał smakować obłędnie! 🙂
Kinga Łucja
28 sierpnia 2014 o 12:26pieknie wygląda 😉
Magda Lena
28 sierpnia 2014 o 12:36Ciekawe czy by mi taki migdałowy posmakował, bo ogólnie w sernikach nie gustuję 🙂
whiness
28 sierpnia 2014 o 14:23Taki właśnie bardzo często robię 😉
Anonimowy
28 sierpnia 2014 o 14:53Jakiej wielkosci masz foremke?
Jaka make polecasz zamiast migdalowej? Moze byc amarantusowa? (Dac podobna ilosc?)
ChocoMonster
28 sierpnia 2014 o 18:34Polecam przeczytać cały tekst.. Autorka podała wielkość foremki ^^
black_olive
28 sierpnia 2014 o 15:25serniczek wyszedł śliczny 🙂
przepis kradnę i na pewno zrobię 🙂
Magdalena Kuchaja
28 sierpnia 2014 o 16:29wygląda na taki kremowy i delikatny jak piórko! zapowiada się świetnie! 🙂
Klaudia Cebula
28 sierpnia 2014 o 17:32O pyszniutko :))
A gdzie kupiłaś tą foremkę?
Anonimowy
29 października 2014 o 15:45Przecież napisała, że przywiozła ją z Chin 🙂
Anonimowy
28 sierpnia 2014 o 18:15Gdzie można zakupić taki serek? 🙂
Agata
28 sierpnia 2014 o 20:08W każdym dużym tesco lub carrefourze 🙂
ChocoMonster
28 sierpnia 2014 o 18:35o mamo, chyba zaraz biegnę do sklepu po serek i robię na jutro na śniadanie <3
Anonimowy
28 sierpnia 2014 o 18:38gdzie można kupić mąkę migdałową?
Agata
28 sierpnia 2014 o 20:07W dobrze zaopatrzonych hipermarketach, sklepach z półkami ze zdrową żywnością lub internetowo – podałam link 🙂
PinkHero
28 sierpnia 2014 o 18:56Narobiłaś mi ochoty na serniczek! 🙂
Justyna
28 sierpnia 2014 o 18:59Jakiej mąki można użyć zamiast migdałowej ?
Natalia Szulc
28 sierpnia 2014 o 19:08o jejku koniecznie zrobie <3
Sonia Walla
28 sierpnia 2014 o 19:13czy zamiast migdałowej można uzyc ryżowej?
Agata
28 sierpnia 2014 o 20:07Wtedy to nie będzie już sernik migdałowy, ale możesz użyć ryżowej i dodać np jakiś aromat 🙂
Anonimowy
28 sierpnia 2014 o 19:44czy można mąkę migdałową zastąpić zmielonymi własnoręcznie migdałami? ewentualnie inną mąką? niestety mieszkam w małym miasteczku i do dobrze zaopatrzonych sklepów nie mam dostępu… a zamawiać z internetu jednej mąki nie bardzo mi się chce 😀
A.
Agata
28 sierpnia 2014 o 20:06Można 🙂
Anonimowy
28 sierpnia 2014 o 20:03a dlaczego serek 0% a nie np. chudy?
Agata
28 sierpnia 2014 o 20:10Nie bardzo rozumiem ideę pytania – mógł być też półtłusty lub tłusty – ja użyłam 0 % 😉
Joanna Peplińska
29 sierpnia 2014 o 09:14325g to waga całej porcji na zdjęciu?
Agata
29 sierpnia 2014 o 09:49Tak 🙂
Kamciss
29 sierpnia 2014 o 14:13Jaki puszysty 🙂 Z pewnością pyszny 🙂
Natalia Zulowska
29 sierpnia 2014 o 14:23mogłabyś powiedzieć gdzie liczysz kaloryczność potraw? w jakim programie? 🙂
Gosia Szulc
29 sierpnia 2014 o 14:29fantastyczny sernik 🙂 chociaż nie spotkałam teraz dobrych truskawek, chyba za późno już…
napiecyku.pl
30 sierpnia 2014 o 13:23Prawdziwy rarytas, muszę się rozejrzeć za mąką migdałową. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Anonimowy
30 sierpnia 2014 o 15:03przepis przeczytałam wczoraj i do tego czasu zrobiłam już 3 porcje ^^
no i kupiłam foremki, które od dawna chciałam mieć i dopiero Twój przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że MUSZĘ je kupić…
moja wersja z domowym twarogiem z krowiego mleka plus kilka łyżek śmietany z tegoż mleka zmiksowane na "danio" w thermomiksie 😀 jajeczka od kurek z podwórka…miodzik z pasieki niedaleko…samo zdrowie…ale wersja anty dietetyczna, bo takie mleko ma milion kalorii więc twaróg też… ależ jaka pyszna!!! robiłam i z miodem i z ksylitolem dla chrześnicy diabetyczki 😀
bardzo dziękuję Ci za ten przepis!
Moi liczący 9 osób domownicy, lubiący zdrowe jedzonko, DOCENIAJĄ! 🙂
dziękujemy
RudaŚka
30 sierpnia 2014 o 16:39Ślinka cieknie na sam widok, wypróbuję jutro dla moich niedzielnych gości. Pozdrawiam! 🙂
ChocoMonster
30 sierpnia 2014 o 20:10właśnie się piecze 🙂 u mnie z mąką pełnoziarnistą, malinami i ciasteczkowym spodem <3 bez kokosu, bo nie przepadam za nim w takich wypiekach. Oby był pyszny <3
gin
30 sierpnia 2014 o 22:00Wygląda smakowicie, lubię śniadania na słodko 🙂
http://bit.ly/1qyMArD
3 września 2014 o 20:56Coś wspaniałego
http://bit.ly/1qyMArD
MarcinBangkok
6 września 2014 o 12:42Wygląda jak największy grzech, a to praktycznie pełnowartościowy posiłek. Na pewno spróbuję!
Słodziutka mama
8 września 2014 o 21:23super ten serniczek:) i z moją ostatnio ulubioną mąką migdałową! do wypróbowania koniecznie.
Młoda
12 września 2014 o 17:49hej, to są kcal na całą porcję czy na 100g?
Anonimowy
12 września 2014 o 18:58Wygląda obłędnie! MUSZĘ wypróbować, uwielbiam serniki 😀 Twój blog jest absolutnie genialny, mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy 🙂
Anonimowy
13 września 2014 o 20:06dzisiaj wypróbowałam i wyszedł boski:D
nie miałam tych serków z przepisu więc dałam serek Figura firmy Turek oraz maliny (bo o truskawki to teraz trudno)
przepis zagości u mnie na stałe;]
Commit to be fit
17 września 2014 o 16:48Przepis wypróbowany, mniam! Zamiast mąki migdałowej użyłam płatków migdałowych i otrębów pszennych, a wiórki kokosowe z pośpiechu wrzuciłam do środa, zamiast posypać na wierzchu 😉 Pychota!
Aga
5 listopada 2014 o 09:17ciekawy pomysł na sernik 🙂 takiego jeszcze nie jadłam 🙂
Sash
27 stycznia 2015 o 17:52Wygląda rewelacyjnie ! Smakuje pewnie jeszcze lepiej!:) W weekend koniecznie spróbujemy!
http://siostryhammakk.blogspot.com/
Magda Kowal
9 marca 2015 o 11:51Mozna uzyc zwyklej mąki zamiast mąki migdałowej? 🙂
Agata
9 marca 2015 o 11:58Można, ale będzie trochę "bez smaku", możesz dodać jakiegoś aromatu np lub więcej płatków kokosowych 🙂
Magda Kowal
9 marca 2015 o 11:59dziękuje 🙂
Anonimowy
24 marca 2015 o 03:48Serek Emilki udało mi się dorwać dopiero w Netto i jest póki co najlepszym tego typu serkiem, na jaki udało mi się trafić – zarówno do wsuwania łyżeczką, jak i do lekkiego sernika – do składu nie można się przyczepić, ani nie ma "papierowego" smaku, co zdarza się przy odtłuszczonym nabiale.
Sernik zrobiłam i jest obłędny, przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!
Od tłustych świątecznych serników różni się tylko… ilością tłuszczu – w konsystencji jest idealnie puszysty i lekki, rozpływa się w ustach. Idealne śniadanie, białkowa kolacja lub lekki deserek 😉
Zrobiłam z potrójnej porcji, dwie od razu trafiły do zamrażarki "na zaś" i teraz ćwiczę silną wolę, żeby nie wyjąć ich chwilę po dokończeniu bieżącej…
Wielkie dzięki za przepis, wędruje do zaszczytnego zeszyciku z przepisami!
Anonimowy
21 kwietnia 2015 o 10:22Wygląda cudownie, mam tylko pytanie odnośnie tej porcji. Czy to jest ilośc na jedną osobę czy na więcej? Może to głupio brzmi, ale kto pyta nie błądzi.
Anna Kolbusz
30 sierpnia 2015 o 13:24Raczej na jedną 😀 ale lepiej niech autorka się wypowie
Agata
30 sierpnia 2015 o 13:48Na jedną 🙂
Anna Kolbusz
12 września 2015 o 15:26w jakich sklepach można ten serek spotkać, a ewentualnie jakiego użyć w zamian, pod ręką mam carrefour, biedrę, lidla trochę dalej kaufland, netto nie mam w pobliżu w ogóle. 🙁 na razie kupiłam ser jaki moja mama zawsze do sernika kupuje taki zwykły trzykrotnie mielony, tyle że tłusty 😀 bo innego nie ma hehe
Anonimowy
6 kwietnia 2018 o 14:03Czy można użyć mąki kokosowej. Wolę kokos niż migdały ��
Dominika.Ch
13 sierpnia 2019 o 12:33Czy można prosić o wyliczenie składników makro?? ( białko, tłuszcze i węgle) z góry bardzo dziękuje 🙂