Bez kategorii

Migdałowy sernik śniadaniowy z truskawkami

Taki prosty, a taki pyszny.. zdecydowanie będę wracać do tego przepisu. Przepis na kolejny sernik śniadaniowy, tym razem migdałowy z truskawkami. Jak wstajecie wcześnie, to możecie go sobie zrobić na świeżo, ale jest również pyszny po nocnym pobycie w lodówce, także spokojnie możecie go upiec wieczorem i wstać na gotowe! Jeżeli nie możecie znaleźć już u siebie truskawek, to spróbujcie z malinami lub borówkami 🙂 Od razu odpowiem na pytania niektórych - naczynko ma jakieś 15x15 cm i przywiozłam je z Chin,  ale jestem pewna, że na allegro dostaniecie coś podobnego jak dobrze poszperacie!

Migdałowy sernik śniadaniowy z truskawkami

Drukuj przepis

Składniki

  • 150 g serka twarogowego 0% (typu maluta, emilki itp)
  • 20 g mąki migdałowej
  • 20 g miodu
  • 1 jajko
  • odrobina otartej wanilii
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • 100 g truskawek

Przgotowanie

1

W misce roztrzepujemy jajko, następnie dodajemy serek, mąkę migdałową, miód i wanilię i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę, którą następnie przelewamy do naczynka żaroodpornego.

2

Na wierzchu układamy truskawki lub inne sezonowe owoce, posypujemy płatkami kokosowymi (ewentualnie można użyć wiórków) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.

3

Pieczemy bez przykrycia około 40 minut.


——-

Może Ci się spodobać również

58 komentarzy

  • Odpowiedz
    czas zmian
    28 sierpnia 2014 o 10:39

    Wyglada obłędnie!!;)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 sierpnia 2014 o 10:41

    Musi być przepyszne 😉
    http://kobietazmarzeniami.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Czarnowłosa
    28 sierpnia 2014 o 10:53

    Rewelacja.

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    28 sierpnia 2014 o 11:39

    Wygląda pięknie, nie testowałam jeszcze mąki migdałowej, aż mnie korci…

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    28 sierpnia 2014 o 12:13

    serniczek niczym chmurka! z migdałami, z kokosem…musiał smakować obłędnie! 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    28 sierpnia 2014 o 12:26

    pieknie wygląda 😉

  • Odpowiedz
    Magda Lena
    28 sierpnia 2014 o 12:36

    Ciekawe czy by mi taki migdałowy posmakował, bo ogólnie w sernikach nie gustuję 🙂

  • Odpowiedz
    whiness
    28 sierpnia 2014 o 14:23

    Taki właśnie bardzo często robię 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 sierpnia 2014 o 14:53

    Jakiej wielkosci masz foremke?
    Jaka make polecasz zamiast migdalowej? Moze byc amarantusowa? (Dac podobna ilosc?)

    • Odpowiedz
      ChocoMonster
      28 sierpnia 2014 o 18:34

      Polecam przeczytać cały tekst.. Autorka podała wielkość foremki ^^

  • Odpowiedz
    black_olive
    28 sierpnia 2014 o 15:25

    serniczek wyszedł śliczny 🙂
    przepis kradnę i na pewno zrobię 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    28 sierpnia 2014 o 16:29

    wygląda na taki kremowy i delikatny jak piórko! zapowiada się świetnie! 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia Cebula
    28 sierpnia 2014 o 17:32

    O pyszniutko :))
    A gdzie kupiłaś tą foremkę?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      29 października 2014 o 15:45

      Przecież napisała, że przywiozła ją z Chin 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 sierpnia 2014 o 18:15

    Gdzie można zakupić taki serek? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      28 sierpnia 2014 o 20:08

      W każdym dużym tesco lub carrefourze 🙂

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    28 sierpnia 2014 o 18:35

    o mamo, chyba zaraz biegnę do sklepu po serek i robię na jutro na śniadanie <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 sierpnia 2014 o 18:38

    gdzie można kupić mąkę migdałową?

    • Odpowiedz
      Agata
      28 sierpnia 2014 o 20:07

      W dobrze zaopatrzonych hipermarketach, sklepach z półkami ze zdrową żywnością lub internetowo – podałam link 🙂

    • Odpowiedz
      Patryk Hladki Photography
      20 kwietnia 2019 o 13:47

      zmielic na mial migdaly i bedzie maka 😀

  • Odpowiedz
    PinkHero
    28 sierpnia 2014 o 18:56

    Narobiłaś mi ochoty na serniczek! 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna
    28 sierpnia 2014 o 18:59

    Jakiej mąki można użyć zamiast migdałowej ?

  • Odpowiedz
    Natalia Szulc
    28 sierpnia 2014 o 19:08

    o jejku koniecznie zrobie <3

  • Odpowiedz
    Sonia Walla
    28 sierpnia 2014 o 19:13

    czy zamiast migdałowej można uzyc ryżowej?

    • Odpowiedz
      Agata
      28 sierpnia 2014 o 20:07

      Wtedy to nie będzie już sernik migdałowy, ale możesz użyć ryżowej i dodać np jakiś aromat 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 sierpnia 2014 o 19:44

    czy można mąkę migdałową zastąpić zmielonymi własnoręcznie migdałami? ewentualnie inną mąką? niestety mieszkam w małym miasteczku i do dobrze zaopatrzonych sklepów nie mam dostępu… a zamawiać z internetu jednej mąki nie bardzo mi się chce 😀

    A.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 sierpnia 2014 o 20:03

    a dlaczego serek 0% a nie np. chudy?

    • Odpowiedz
      Agata
      28 sierpnia 2014 o 20:10

      Nie bardzo rozumiem ideę pytania – mógł być też półtłusty lub tłusty – ja użyłam 0 % 😉

  • Odpowiedz
    Joanna Peplińska
    29 sierpnia 2014 o 09:14

    325g to waga całej porcji na zdjęciu?

  • Odpowiedz
    Kamciss
    29 sierpnia 2014 o 14:13

    Jaki puszysty 🙂 Z pewnością pyszny 🙂

  • Odpowiedz
    Natalia Zulowska
    29 sierpnia 2014 o 14:23

    mogłabyś powiedzieć gdzie liczysz kaloryczność potraw? w jakim programie? 🙂

  • Odpowiedz
    Gosia Szulc
    29 sierpnia 2014 o 14:29

    fantastyczny sernik 🙂 chociaż nie spotkałam teraz dobrych truskawek, chyba za późno już…

  • Odpowiedz
    napiecyku.pl
    30 sierpnia 2014 o 13:23

    Prawdziwy rarytas, muszę się rozejrzeć za mąką migdałową. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 sierpnia 2014 o 15:03

    przepis przeczytałam wczoraj i do tego czasu zrobiłam już 3 porcje ^^
    no i kupiłam foremki, które od dawna chciałam mieć i dopiero Twój przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że MUSZĘ je kupić…
    moja wersja z domowym twarogiem z krowiego mleka plus kilka łyżek śmietany z tegoż mleka zmiksowane na "danio" w thermomiksie 😀 jajeczka od kurek z podwórka…miodzik z pasieki niedaleko…samo zdrowie…ale wersja anty dietetyczna, bo takie mleko ma milion kalorii więc twaróg też… ależ jaka pyszna!!! robiłam i z miodem i z ksylitolem dla chrześnicy diabetyczki 😀
    bardzo dziękuję Ci za ten przepis!
    Moi liczący 9 osób domownicy, lubiący zdrowe jedzonko, DOCENIAJĄ! 🙂
    dziękujemy

  • Odpowiedz
    RudaŚka
    30 sierpnia 2014 o 16:39

    Ślinka cieknie na sam widok, wypróbuję jutro dla moich niedzielnych gości. Pozdrawiam! 🙂

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    30 sierpnia 2014 o 20:10

    właśnie się piecze 🙂 u mnie z mąką pełnoziarnistą, malinami i ciasteczkowym spodem <3 bez kokosu, bo nie przepadam za nim w takich wypiekach. Oby był pyszny <3

  • Odpowiedz
    gin
    30 sierpnia 2014 o 22:00

    Wygląda smakowicie, lubię śniadania na słodko 🙂

  • Odpowiedz
    http://bit.ly/1qyMArD
    3 września 2014 o 20:56

    Coś wspaniałego
    http://bit.ly/1qyMArD

  • Odpowiedz
    MarcinBangkok
    6 września 2014 o 12:42

    Wygląda jak największy grzech, a to praktycznie pełnowartościowy posiłek. Na pewno spróbuję!

  • Odpowiedz
    Słodziutka mama
    8 września 2014 o 21:23

    super ten serniczek:) i z moją ostatnio ulubioną mąką migdałową! do wypróbowania koniecznie.

  • Odpowiedz
    Młoda
    12 września 2014 o 17:49

    hej, to są kcal na całą porcję czy na 100g?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 września 2014 o 18:58

    Wygląda obłędnie! MUSZĘ wypróbować, uwielbiam serniki 😀 Twój blog jest absolutnie genialny, mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 września 2014 o 20:06

    dzisiaj wypróbowałam i wyszedł boski:D

    nie miałam tych serków z przepisu więc dałam serek Figura firmy Turek oraz maliny (bo o truskawki to teraz trudno)

    przepis zagości u mnie na stałe;]

  • Odpowiedz
    Commit to be fit
    17 września 2014 o 16:48

    Przepis wypróbowany, mniam! Zamiast mąki migdałowej użyłam płatków migdałowych i otrębów pszennych, a wiórki kokosowe z pośpiechu wrzuciłam do środa, zamiast posypać na wierzchu 😉 Pychota!

  • Odpowiedz
    Aga
    5 listopada 2014 o 09:17

    ciekawy pomysł na sernik 🙂 takiego jeszcze nie jadłam 🙂

  • Odpowiedz
    Sash
    27 stycznia 2015 o 17:52

    Wygląda rewelacyjnie ! Smakuje pewnie jeszcze lepiej!:) W weekend koniecznie spróbujemy!

    http://siostryhammakk.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Magda Kowal
    9 marca 2015 o 11:51

    Mozna uzyc zwyklej mąki zamiast mąki migdałowej? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      9 marca 2015 o 11:58

      Można, ale będzie trochę "bez smaku", możesz dodać jakiegoś aromatu np lub więcej płatków kokosowych 🙂

    • Odpowiedz
      Magda Kowal
      9 marca 2015 o 11:59

      dziękuje 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 marca 2015 o 03:48

    Serek Emilki udało mi się dorwać dopiero w Netto i jest póki co najlepszym tego typu serkiem, na jaki udało mi się trafić – zarówno do wsuwania łyżeczką, jak i do lekkiego sernika – do składu nie można się przyczepić, ani nie ma "papierowego" smaku, co zdarza się przy odtłuszczonym nabiale.
    Sernik zrobiłam i jest obłędny, przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!
    Od tłustych świątecznych serników różni się tylko… ilością tłuszczu – w konsystencji jest idealnie puszysty i lekki, rozpływa się w ustach. Idealne śniadanie, białkowa kolacja lub lekki deserek 😉
    Zrobiłam z potrójnej porcji, dwie od razu trafiły do zamrażarki "na zaś" i teraz ćwiczę silną wolę, żeby nie wyjąć ich chwilę po dokończeniu bieżącej…
    Wielkie dzięki za przepis, wędruje do zaszczytnego zeszyciku z przepisami!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 kwietnia 2015 o 10:22

    Wygląda cudownie, mam tylko pytanie odnośnie tej porcji. Czy to jest ilośc na jedną osobę czy na więcej? Może to głupio brzmi, ale kto pyta nie błądzi.

  • Odpowiedz
    Anna Kolbusz
    12 września 2015 o 15:26

    w jakich sklepach można ten serek spotkać, a ewentualnie jakiego użyć w zamian, pod ręką mam carrefour, biedrę, lidla trochę dalej kaufland, netto nie mam w pobliżu w ogóle. 🙁 na razie kupiłam ser jaki moja mama zawsze do sernika kupuje taki zwykły trzykrotnie mielony, tyle że tłusty 😀 bo innego nie ma hehe

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 kwietnia 2018 o 14:03

    Czy można użyć mąki kokosowej. Wolę kokos niż migdały ��

  • Odpowiedz
    Dominika.Ch
    13 sierpnia 2019 o 12:33

    Czy można prosić o wyliczenie składników makro?? ( białko, tłuszcze i węgle) z góry bardzo dziękuje 🙂

  • Napisz komentarz