Jadacie jarmuż? Nie tak łatwo dostać go w sklepach, ale jak macie w pobliżu dobrze zaopatrzony warzywniak, to możecie kupić go za grosze! Ja pierwszy raz jadłam go w Bibendzie i ucieszyłam się niezmiernie, że znalazłam sobie nową, zieloną alternatywę dla sałaty, za którą jak wiecie nie przepadam. Jest to bardzo uniwersalna "zielenina", która zapewne jeszcze nie raz się u mnie przewinie, a na pierwszy ogień idzie przepis na owocowo jarmużowy koktajl, bo akurat zdobyłam pyszne truskawki! W zanadrzu czeka jeszcze sałatka i mam w planie placuszki, także zaglądnijcie niebawem! 🙂
Koktajl arbuzowo - truskawkowy z jarmużem
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g truskawek
- 150 g arbuza
- garść jarmużu
- 50 g banana
- 100 ml zielonej herbaty
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- kilka listków mięty
Przgotowanie
Arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki, wrzucamy do blendera lub wysokiego kubka, jeżeli używamy ręcznego blendera.
Następnie dodajemy pokrojonego w plasterki banana, odszypułkowane truskawki, lekko rozdrobniony jarmuż, listki mięty i mielone siemię lniane.
Wszystko zalewamy zieloną herbatą i jogurtem naturalnym po czym blendujemy dokładnie.
Jeżeli lubimy bardzo słodkie koktajle to zieloną herbatę możemy zastąpić ulubionym sokiem lub po prostu dodać do całości większą ilość banana.
12 komentarzy
czas zmian
24 sierpnia 2014 o 13:23Nigdy jarmużu nie próbowałam, ale chyba pora poszukać w sklepach, bo coraz więcej o nim słyszę i czytam! 😉 a koktajl wygląda na pyszny! 😉
Magdalena Kuchaja
24 sierpnia 2014 o 14:03uwielbiam takie koktajle- tyle w nich smaku i zdrowia! 🙂
Trener personalny - Albert Kośmider
24 sierpnia 2014 o 15:14Wygląda to … OBŁĘDNIE !
teenager ;)
24 sierpnia 2014 o 15:39tyle zdrowia w tym koktajlu, że po prostu nie można nie spróbować, a smakować musi genialnie! 🙂
Kinga Łucja
24 sierpnia 2014 o 17:06Ale pysznie wyglada!!
Ania Mii
24 sierpnia 2014 o 17:47Nigdy jarmużu nie próbowałam,ale pora to zmienić. Naczytałam się sporo dobrego, koktajl wygląda pięknie 🙂
noye vs world
24 sierpnia 2014 o 22:02jeszcze nigdy nie udało mi się go upolować, ale czytając takie przepisy stwierdzam, że muszę się bardziej postarać 😉
RudaŚka
25 sierpnia 2014 o 10:27Koktajl prezentuje się bardzo apetycznie, po raz kolejny muszę stwierdzić, że brak blendera to deficyt kuchenny, nad którym ubolewam najbardziej. Czas chyba odwiedzić jakiś Media-sklep 🙂 Pierwsze słyszę o jarmużu, ale z pewnością koktajl jest wyśmienity. Pozdrawiam! 🙂
Natalia Szulc
25 sierpnia 2014 o 21:14Koktajl prezentuje się wybornie,kusisz kochana. Będę musiała wypróbować przepis 🙂 pozdrawiam
Idźka
1 września 2014 o 16:38Jarmuż jest pyszny, lubię na różne sposoby, w koktajlach chyba najbardziej 🙂
Tylko truskawki zamieniłabym na maliny (nienawidzę truskawek…) i idealnie!
Wpadnij do mnie jak masz chęć – kuchenne wpisy też się znajdą (na przemian z podróżniczymi, hospicyjnymi, teatralnymi itd.) 🙂
Patrisz
9 września 2014 o 17:17Świetny blog i przepisy. Dodaję do obserwowanych. Zapraszam do mnie. 🙂
————————————————
esqedark.blogspot.com
paginas web ecuador
9 października 2014 o 02:13ajj. tutaj w Ekwadorze tesknie sknie za polska kuchnia. Dzieki twojej stronie web mi sie odzwiezaja pomysly co ugotowac! 🙂