Bez kategorii

Koktajl arbuzowo – truskawkowy z jarmużem

Jadacie jarmuż? Nie tak łatwo dostać go w sklepach, ale jak macie w pobliżu dobrze zaopatrzony warzywniak, to możecie kupić go za grosze!  Ja pierwszy raz jadłam go w Bibendzie i ucieszyłam się niezmiernie, że znalazłam sobie nową, zieloną alternatywę dla sałaty, za którą jak wiecie nie przepadam. Jest to bardzo uniwersalna "zielenina", która zapewne jeszcze nie raz się u mnie przewinie, a na pierwszy ogień idzie przepis na owocowo jarmużowy koktajl, bo akurat zdobyłam pyszne truskawki! W zanadrzu czeka jeszcze sałatka i mam w planie placuszki, także zaglądnijcie niebawem! 🙂

Koktajl arbuzowo - truskawkowy z jarmużem

Drukuj przepis

Składniki

  • 150 g truskawek
  • 150 g arbuza
  • garść jarmużu
  • 50 g banana
  • 100 ml zielonej herbaty
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • kilka listków mięty

Przgotowanie

1

Arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki, wrzucamy do blendera lub wysokiego kubka, jeżeli używamy ręcznego blendera.

2

Następnie dodajemy pokrojonego w plasterki banana, odszypułkowane truskawki, lekko rozdrobniony jarmuż, listki mięty i mielone siemię lniane.

3

Wszystko zalewamy zieloną herbatą i jogurtem naturalnym po czym blendujemy dokładnie.

4

Jeżeli lubimy bardzo słodkie koktajle to zieloną herbatę możemy zastąpić ulubionym sokiem lub po prostu dodać do całości większą ilość banana.


 

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    czas zmian
    24 sierpnia 2014 o 13:23

    Nigdy jarmużu nie próbowałam, ale chyba pora poszukać w sklepach, bo coraz więcej o nim słyszę i czytam! 😉 a koktajl wygląda na pyszny! 😉

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    24 sierpnia 2014 o 14:03

    uwielbiam takie koktajle- tyle w nich smaku i zdrowia! 🙂

  • Odpowiedz
    Trener personalny - Albert Kośmider
    24 sierpnia 2014 o 15:14

    Wygląda to … OBŁĘDNIE !

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    24 sierpnia 2014 o 15:39

    tyle zdrowia w tym koktajlu, że po prostu nie można nie spróbować, a smakować musi genialnie! 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    24 sierpnia 2014 o 17:06

    Ale pysznie wyglada!!

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    24 sierpnia 2014 o 17:47

    Nigdy jarmużu nie próbowałam,ale pora to zmienić. Naczytałam się sporo dobrego, koktajl wygląda pięknie 🙂

  • Odpowiedz
    noye vs world
    24 sierpnia 2014 o 22:02

    jeszcze nigdy nie udało mi się go upolować, ale czytając takie przepisy stwierdzam, że muszę się bardziej postarać 😉

  • Odpowiedz
    RudaŚka
    25 sierpnia 2014 o 10:27

    Koktajl prezentuje się bardzo apetycznie, po raz kolejny muszę stwierdzić, że brak blendera to deficyt kuchenny, nad którym ubolewam najbardziej. Czas chyba odwiedzić jakiś Media-sklep 🙂 Pierwsze słyszę o jarmużu, ale z pewnością koktajl jest wyśmienity. Pozdrawiam! 🙂

  • Odpowiedz
    Natalia Szulc
    25 sierpnia 2014 o 21:14

    Koktajl prezentuje się wybornie,kusisz kochana. Będę musiała wypróbować przepis 🙂 pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Idźka
    1 września 2014 o 16:38

    Jarmuż jest pyszny, lubię na różne sposoby, w koktajlach chyba najbardziej 🙂
    Tylko truskawki zamieniłabym na maliny (nienawidzę truskawek…) i idealnie!

    Wpadnij do mnie jak masz chęć – kuchenne wpisy też się znajdą (na przemian z podróżniczymi, hospicyjnymi, teatralnymi itd.) 🙂

  • Odpowiedz
    Patrisz
    9 września 2014 o 17:17

    Świetny blog i przepisy. Dodaję do obserwowanych. Zapraszam do mnie. 🙂

    ————————————————
    esqedark.blogspot.com

  • Odpowiedz
    paginas web ecuador
    9 października 2014 o 02:13

    ajj. tutaj w Ekwadorze tesknie sknie za polska kuchnia. Dzieki twojej stronie web mi sie odzwiezaja pomysly co ugotowac! 🙂

  • Napisz komentarz