Bez kategorii

Jabłecznik bez mąki

Nie mogłam się powstrzymać i musiałam stworzyć przepis w najnowszym trendzie #JedzJabłka! Jabłecznik prezentowany poniżej jest banalnie prosty w przygotowaniu i bardzo niskokaloryczny, bo bez dodawania mąki i tłuszczu (poza tym w jajkach oczywiście). Pamiętacie pewnie czekoladowe ciasto z fasoli i fasolowe muffiny z cynamonem? Pomyślałam, że ten materiał będzie idealny na spód i to był strzał w dziesiątkę! Lekko słonawy posmak fasolowego ciasta idealnie współgra ze słodką warstwą jabłek w galaretce. Całe ciasto na 26 centymetrowej tortownicy ma tylko około niespełna 1600 kalorii! 🙂

Jabłecznik z galaretką na fasolowym spodzie

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 kg jabłek (po obraniu i utarciu ok 750g)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 400 ml wody
  • 450 g ugotowanej białej fasoli lub 2 puszki białej fasoli konserwowej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g brązowego cukru
  • 20 g mielonego siemienia lnianego (2 kopiaste łyżki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przgotowanie

1

1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.

2

Ugotowaną fasolę, lub odcedzoną,opłukaną i dobrze osuszoną fasolkę z puszki blendujemy razem z jajkami, brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, siemieniem lnianym i przyprawami korzennymi (1/2 porcji cynamonu).

3

Dokładnie zmieloną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 40 minut, następnie również odstawiamy do ostygnięcia.

4

Jabłka ucieramy na dużych oczkach tarki, wlewamy do nich galaretkę, dodajemy pozostały cynamon 

5

i mieszamy, po czym wstawiamy naczynie z jabłkową masą do lodówki.

6

Gdy fasolowy spód będzie już chłodny, a jabłka z galaretką zaczną już wyraźnie "gęstnieć", przelewamy masę do tortownicy, rozprowadzamy na równo łyżką i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aż całość całkiem stężeje.

Spód jak widzicie wyszedł „słuszny”, więc możecie zredukować składniki do 2/3 i zrobić trochę cieńszy obniżając tym samym po raz kolejny kaloryczność ciasta 🙂

 

Może Ci się spodobać również

49 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 sierpnia 2014 o 19:49

    Nareszcie! 🙂 Tyle czekałam na taki przepis! Dziękuję! Na pewno zaraz po weekendzie go wypróbuję:) p.s. Uwielbiam Twój blog! Pozdrawiam serdecznie 🙂 !

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      22 sierpnia 2014 o 12:46

      moge sie podpiasac pod kazdym slowem wyzej 😀 szkoda tylko, ze nie bardzo mi wychodza takie eksperymenty z dodatkiem galaretki.. no ale :p będę próbować ;D

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 sierpnia 2014 o 20:02

    Jutro spróbuję:) bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie, muszę tylko poprzeliczać proporcje bo mam tortownice 24cm albo blaszkę 24×28:)

  • Odpowiedz
    Wera
    8 sierpnia 2014 o 20:08

    Szkoda, że z galaretką, można użyć agaru? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 sierpnia 2014 o 20:35

    wygląda pysznie 🙂 muszę spróbować

  • Odpowiedz
    Iga Koźlik
    8 sierpnia 2014 o 21:17

    A jak obejść tà galaretkę? Bo agar sam bez smaku to wycisnąć do wody cytryne dodać cukier i agar?

    • Odpowiedz
      Martyna
      9 sierpnia 2014 o 05:49

      Jeśli chodzi o wersje wege, bez żelatyny, to są też wegańskie galaretki z Delecty "szybko tężejące" 🙂 Sama z nich korzystam. Jest smak cytrynowy.

    • Odpowiedz
      Karolina Werczyńska
      9 sierpnia 2014 o 09:53

      A czym zastąpić jajka? Macie jakieś pomysły?

    • Odpowiedz
      whiness
      9 sierpnia 2014 o 17:07

      Łyżka lnu wymieszana z 2 łyżkami gorącej wody – jedno jajko 🙂

    • Odpowiedz
      whiness
      9 sierpnia 2014 o 17:07

      *mielonego lnu, dla ścisłości

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      8 marca 2017 o 14:16

      zanim zobaczyłam te komentarze dałam zamiast jajek 2 banany. ładnie wyszło 🙂

  • Odpowiedz
    bea
    9 sierpnia 2014 o 08:03

    A jak smakuje ten spód? Mocno czuć fasolę? Dobry jest?

  • Odpowiedz
    Iga Koźlik
    9 sierpnia 2014 o 08:37

    Martyna a gdzie mogę taką z delecty dostać…?

  • Odpowiedz
    Czarnowłosa
    9 sierpnia 2014 o 08:59

    Rewelacyjny przepis. Muszę zrobić te ciasto.

  • Odpowiedz
    natalia
    9 sierpnia 2014 o 10:06

    trzeba będzie pójść pod jabłonkę i jabłek wyzbierać 😉

  • Odpowiedz
    Uosia
    9 sierpnia 2014 o 10:35

    Na pewno zrobię!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 sierpnia 2014 o 11:01

    Ale apetycznie wygląda ;))

  • Odpowiedz
    black_olive
    9 sierpnia 2014 o 11:15

    już go zjadłam oczami 😀

  • Odpowiedz
    nana-w
    9 sierpnia 2014 o 12:14

    Mniam! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 sierpnia 2014 o 12:49

    o kurcze… będzie trzeba zrobic bo wygląda pysznie!

  • Odpowiedz
    whiness
    9 sierpnia 2014 o 17:06

    CU-DO-WNY 🙂 Robię!

  • Odpowiedz
    Izabela Matenka
    9 sierpnia 2014 o 20:45

    450g fasoli po ugotowaniu czy przed? Moze glupie pytanie ale czy chodzi o taka typu Jas?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      10 sierpnia 2014 o 13:07

      w przepisie jest, że ugotowanej 🙂
      ale własnie: to taka fasola typu Jaś?
      a ile waży taka fasola przed ugotowaniem?

  • Odpowiedz
    ella kropka com
    10 sierpnia 2014 o 07:58

    czad!

  • Odpowiedz
    kuchcikOla
    10 sierpnia 2014 o 10:00

    świetny przepis! 🙂

  • Odpowiedz
    Joanna Jamróz
    10 sierpnia 2014 o 11:31

    mmm brzmi i wyglada zachecajaco 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    10 sierpnia 2014 o 12:41

    prezentuje się genialnie! 🙂

  • Odpowiedz
    Angelika T
    10 sierpnia 2014 o 15:42

    No i to jest deser <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 sierpnia 2014 o 19:04

    A jaki inny spód można zrobić ?? Mało kaloryczny ??

  • Odpowiedz
    Iza
    11 sierpnia 2014 o 06:25

    Takie cuda jak to mają to do siebie, że wyglądają jeszcze lepiej niż smakują. Szczerze zazdroszczę i talentu ale też i tego, że studiujesz dietetykę – będziesz zawsze wiedziała co jeść, żeby nie przytyć 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 sierpnia 2014 o 12:13

    Jestem ciekawa kiedy autorka blogu "dietetycznego" zacznie używać ksylitolu, by blog faktycznie stał się dietetyczny ;]

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      19 sierpnia 2016 o 15:21

      Ja używam do tego przepisu ksylitolu i szczerze w smaku różnicy nie ma.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 sierpnia 2014 o 13:41

    Wypróbowałam tylko zrobiłam wersje "mniej spodu", wygląda i smakuje wspaniale 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia Pałka
    11 sierpnia 2014 o 20:01

    Pięknie wygląda 🙂 Muszę zrobić ten jabłecznik 😉

  • Odpowiedz
    Maciejkowa
    12 sierpnia 2014 o 19:28

    Dzięki za super pomysł! Mój jabłecznik właśnie się chłodzi – już nie mogę się doczekać 🙂

  • Odpowiedz
    Marta- Taste Eat
    14 sierpnia 2014 o 06:20

    Super!!! I do tego wygląda prześlicznie!:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 sierpnia 2014 o 17:38

    Ciasto wyszło przepyszne:) jabłka miałam bardzo soczyste, więc pojawiły się obawy, że jedna galaretka nie poradzi sobie z dużą ilością soku ale po 4 godz chłodzenia i następych 10 min nie było już połowy tortownicy:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 sierpnia 2014 o 19:19

    Ciasto zrobiłam i smakuje bardzo dobrze jednak następnym zmodyfikuję nieco przepisy. Jabłka podgotuję a potem dodam "suchą" galaretkę bez wody. Miałam problem ze stężeniem i smak surowych jabłek jednak mniej mi pasuje niż tradycyjnych. Samo ciasto zrobiłam z połowy składników, ciemnej fasoli i dodałam łyżeczkę kakao.

    • Odpowiedz
      natalinia
      22 października 2014 o 06:42

      Dobre spostrzezenia. Probowalas juz swoich modyfikacji? Jak wyszlo?

  • Odpowiedz
    Karolcia933
    26 września 2014 o 08:45

    Fantastyczny przepis – dopiero do niego dotarłam. Ciasto jest naprawdę pyszne, a zarazem bardzo lekkie.

  • Odpowiedz
    Kalina Nawrot
    10 października 2014 o 13:01

    bardzo mnie zaciekawił ten przepis, ze względu na to, że nie zawiera mąki, będę musiała wypróbować 🙂

  • Odpowiedz
    eM Ka
    4 stycznia 2015 o 18:58

    Cudowny przepis! Ciasto jest PYSZNE, a fasoli nie czuc nic a nic 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 kwietnia 2015 o 16:04

    jestem wegetarianką, czym mogę zastąpić galaretkę? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 czerwca 2015 o 10:02

    Super wyszło 🙂 następnym razem zamiast jabłek wysmaruję górę nutella z banana i awokado 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 grudnia 2017 o 10:24

    Jeśli chciałabym zastąpić brązowy cukier ksylitolem to ile trzeba go użyć żeby nie było za dużo?

    • Odpowiedz
      Agata
      21 grudnia 2017 o 11:50

      Z moich doświadczeni wynika, że ksylitol czy erytrol są jednak mniej słodkie od cukru – mniej więcej o 20%, także dałabym 75g 🙂

    Napisz komentarz