Od kiedy mieszkam w Warszawie dużo częściej zdarza mi się "jeść na mieście", dzięki czemu czerpię sporą inspirację ze sposoby podawania i komponowania potraw. Czasem mam wrażenie, że położenie na dużym talerzu mięsa, obok dodatku warzywnego, a następnie skrobiowego (ziemniaki, makaron czy ryż) już dawno wyszło z mody. To przecież nie będę niemodna, u mnie też będzie warstwowo! Bardzo proste i delikatne danie wegetariańskie, idealne na lekki lunch lub kolację, fakt - awokado i jajko dostarcza nam trochę tłuszczu, ale i tak samo zdrowie na talerzu. Jeżeli chodzi o rukolę, to jeśli nie przepadacie za jej smakiem możecie z powodzeniem zamienić ten składnik na roszponkę lub świeży szpinak.
Puree kalafiorowe z jajkiem i awokado
Drukuj przepisSkładniki
- garść rukoli (lub np roszponki)
- 200 g kalafiora
- 1 mały ziemniak (ok 80 g po obraniu)
- 1/3 szklanki liści świeżej bazylii
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 jajko
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 płaska łyżeczka soli do gotowania
Przgotowanie
Obranego ziemniaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z kawałkami kalafiora.
Ugotowane warzywa odcedzamy, dodajemy do nich świeżą bazylię i pieprz, a następnie blendujemy na puree.
Na dnie głębokiego talerza rozkładamy rukolę, następnie nakładamy puree i kawałki awokado pokrojone w plastry. Obok awokado kładziemy jajko ugotowane na miękko lub tzw jajko w koszulce.
Całość posypujemy jeszcze do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
18 komentarzy
Aga
7 lipca 2014 o 17:23Wygląda tak apetycznie, że jutro wypróbuje 🙂 pozdrawiam
Martha
7 lipca 2014 o 19:09Wygląda wspaniale! ; )
Świetnie podane to puree! *.*
Kamciss
7 lipca 2014 o 21:49Mimo tego 'tłuszczu' i tak chętnie spróbuję 🙂
Kinga Łucja
8 lipca 2014 o 06:08Bardzo ciekawy wpis. :)))
Pozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Kinga Kornacka
8 lipca 2014 o 08:52Ja za to ostatnio bardzo często wszelkiego rodzaju kremy i puree, więc akurat trafiłaś w moje smaki 🙂
Katarzyna MissKateShow
8 lipca 2014 o 09:23przepychoty! zrobię! 😀
Anonimowy
8 lipca 2014 o 19:45mam pytanie, z czystej ciekawości 😀 czy swoje przepisy udostępniałaś Ewie Chodakowskiej? w jej nowej książce jest mnóstwo Twoich przepisów, gratuluję z góry 🙂 tymiankowy łosoś był pyszny 🙂
Pozdrawiam
Agata
8 lipca 2014 o 20:58Nic mi o tym nie wiadomo 😉 a jakie na przykład?
Anonimowy
9 lipca 2014 o 14:58A wlaśnie tymiankowy łosoś z warzywami na parze, pieczona owsianka z owocami, cynamonem i wiorkami kokosowymi, ale bez marchewki, pilaw z czerwonego ryżu z kurczakiem i warzywami, pikantny baklazan z kurczakiem i mozzarella, tagiatelle z cukinii z kurczakiem i sosem czosnkowo- jogurtowym (to sa nazwy z ksiazki Ewki) i jeszcze inne, juz sporo wypróbowałam, a w pieczonej owsiance sie zakochalam ! 🙂
collection of hours
8 lipca 2014 o 20:38Ślinka cieknie! 😉 Muszę wypróbować ten przepis!
Patrycja R.
9 lipca 2014 o 18:55Wooow ale czad! Spróbuję zrobić – choć nie wiem czy wyjdzie mi to tak dobrze jak Tobie! 😉
Agnieszka Sporty
9 lipca 2014 o 21:24To już wiem, co będzie u mnie na obiad, przekonałaś mnie ^^
Magdalena Kuchaja
10 lipca 2014 o 14:11Świetny przepis na puree, a dodatek avocado pewnie urozmaica smak 😉
Lufcik
12 lipca 2014 o 17:11Gotujesz w jednym garnku ziemniaki i kalafior? 🙂 jeśli tak to już mi się podoba ten przepis!
Loczkowa Lala
13 lipca 2014 o 17:16Czy to danie jest na ciepło czy na zimno?
Agata
14 lipca 2014 o 09:22Na ciepło 🙂
Emem
18 marca 2015 o 12:44Przepyszne! Uwielbiam cie Agato
Anonimowy
1 września 2015 o 11:03smakuje rewelacyjnie 🙂 dzieki za przepis