Bez kategorii

Puree kalafiorowe z jajkiem i awokado

Od kiedy mieszkam w Warszawie dużo częściej zdarza mi się "jeść na mieście", dzięki czemu czerpię sporą inspirację ze sposoby podawania i komponowania potraw. Czasem mam wrażenie, że położenie na dużym talerzu mięsa, obok dodatku warzywnego, a następnie skrobiowego (ziemniaki, makaron czy ryż) już dawno wyszło z mody. To przecież nie będę niemodna, u mnie też będzie warstwowo! Bardzo proste i delikatne danie wegetariańskie, idealne na lekki lunch lub kolację, fakt - awokado i jajko dostarcza nam trochę tłuszczu, ale i tak samo zdrowie na talerzu. Jeżeli chodzi o rukolę, to jeśli nie przepadacie za jej smakiem możecie z powodzeniem zamienić ten składnik na roszponkę lub świeży szpinak.

Puree kalafiorowe z jajkiem i awokado

Drukuj przepis

Składniki

  • garść rukoli (lub np roszponki)
  • 200 g kalafiora
  • 1 mały ziemniak (ok 80 g po obraniu)
  • 1/3 szklanki liści świeżej bazylii
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 płaska łyżeczka soli do gotowania

Przgotowanie

1

Obranego ziemniaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z kawałkami kalafiora.

2

Ugotowane warzywa odcedzamy, dodajemy do nich świeżą bazylię i pieprz, a następnie blendujemy na puree.

3

Na dnie głębokiego talerza rozkładamy rukolę, następnie nakładamy puree i kawałki awokado pokrojone w plastry. Obok awokado kładziemy jajko ugotowane na miękko lub tzw jajko w koszulce.

4

Całość posypujemy jeszcze do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.


———

Może Ci się spodobać również

18 komentarzy

  • Odpowiedz
    Aga
    7 lipca 2014 o 17:23

    Wygląda tak apetycznie, że jutro wypróbuje 🙂 pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Martha
    7 lipca 2014 o 19:09

    Wygląda wspaniale! ; )
    Świetnie podane to puree! *.*

  • Odpowiedz
    Kamciss
    7 lipca 2014 o 21:49

    Mimo tego 'tłuszczu' i tak chętnie spróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    8 lipca 2014 o 06:08

    Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    8 lipca 2014 o 08:52

    Ja za to ostatnio bardzo często wszelkiego rodzaju kremy i puree, więc akurat trafiłaś w moje smaki 🙂

  • Odpowiedz
    Katarzyna MissKateShow
    8 lipca 2014 o 09:23

    przepychoty! zrobię! 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 lipca 2014 o 19:45

    mam pytanie, z czystej ciekawości 😀 czy swoje przepisy udostępniałaś Ewie Chodakowskiej? w jej nowej książce jest mnóstwo Twoich przepisów, gratuluję z góry 🙂 tymiankowy łosoś był pyszny 🙂

    Pozdrawiam

    • Odpowiedz
      Agata
      8 lipca 2014 o 20:58

      Nic mi o tym nie wiadomo 😉 a jakie na przykład?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      9 lipca 2014 o 14:58

      A wlaśnie tymiankowy łosoś z warzywami na parze, pieczona owsianka z owocami, cynamonem i wiorkami kokosowymi, ale bez marchewki, pilaw z czerwonego ryżu z kurczakiem i warzywami, pikantny baklazan z kurczakiem i mozzarella, tagiatelle z cukinii z kurczakiem i sosem czosnkowo- jogurtowym (to sa nazwy z ksiazki Ewki) i jeszcze inne, juz sporo wypróbowałam, a w pieczonej owsiance sie zakochalam ! 🙂

  • Odpowiedz
    collection of hours
    8 lipca 2014 o 20:38

    Ślinka cieknie! 😉 Muszę wypróbować ten przepis!

  • Odpowiedz
    Patrycja R.
    9 lipca 2014 o 18:55

    Wooow ale czad! Spróbuję zrobić – choć nie wiem czy wyjdzie mi to tak dobrze jak Tobie! 😉

  • Odpowiedz
    Agnieszka Sporty
    9 lipca 2014 o 21:24

    To już wiem, co będzie u mnie na obiad, przekonałaś mnie ^^

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    10 lipca 2014 o 14:11

    Świetny przepis na puree, a dodatek avocado pewnie urozmaica smak 😉

  • Odpowiedz
    Lufcik
    12 lipca 2014 o 17:11

    Gotujesz w jednym garnku ziemniaki i kalafior? 🙂 jeśli tak to już mi się podoba ten przepis!

  • Odpowiedz
    Loczkowa Lala
    13 lipca 2014 o 17:16

    Czy to danie jest na ciepło czy na zimno?

  • Odpowiedz
    Emem
    18 marca 2015 o 12:44

    Przepyszne! Uwielbiam cie Agato

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 września 2015 o 11:03

    smakuje rewelacyjnie 🙂 dzieki za przepis

  • Napisz komentarz