B贸b, b贸b, b贸b, czas zrobi膰 zapas i zamrozi膰 na ci臋偶kie czasy po sezonie, czego (zgroza!) nie poczyni艂am z truskawkami i ju偶 偶a艂uj臋 bo przyda艂by si臋 mro偶膮cy koktajl na ten upa艂. Jako艣 w zesz艂ym roku zupe艂nie pomin臋艂am ten sk艂adnik w przepisach! Aha... zaraz zaraz.. pewnie by艂am w Chinach i to dlatego. W ko艅cu sp臋dzam pierwsze wakacje od 4 lat w Polsce, wi臋c mog臋 korzysta膰 ze wszystkich wakacyjnych pyszno艣ci, cho膰 nie powiem, t臋sknie troch臋 za moimi chi艅skimi przysmakami 馃檨 Tak czy inaczej koniecznie musz臋 jeszcze zrobi膰 z niego jak膮艣 past臋 i zup臋.. A Wy macie swoje ulubione przepisy na dania z bobem czy gotujecie p贸艂 kilo i znika w 15 min?:-)
Frittata z bobem i czerwona cebul膮
Drukuj przepisSk艂adniki
- 70 g聽ugotowanego i聽obranego bobu
- 100 g chudego twarogu
- 2 du偶e jajka
- 1/2 艣redniej, czerwonej cebuli
- 50 g cukinii
- 1 ma艂y z膮bek czosnku
- 2 艂y偶eczki mielonego siemienia lnianego (10g)
- 1 艂y偶ka oregano
- 1/2 艂y偶eczki 艣wie偶o zmielonego pieprzu
- 1/3 艂y偶eczki soli
Przgotowanie
B贸b gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, nast臋pnie odstawiamy do ostygni臋cia i obieramy.
W misce roztrzepujemy jajka z twarogiem, dodajemy b贸b, posiekan膮 czerwon膮 cebul臋, cukini臋聽otart膮 na du偶ych oczkach tarki, przyprawy oraz len.
Nie dodajemy zbyt du偶ej ilo艣ci soli, poniewa偶 b贸b jest ju偶 s艂ony.
Ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszamy i mas臋 przek艂adamy do silikonowej formy lub na blaszk臋 z papierem do pieczenia i rozprowadzamy 艂y偶k膮 na cienki, okr膮g艂y placek.
Na wierzchu uk艂adamy bardzo cienkie plasterki pomidor贸w i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego聽do 180'C i pieczemy przez 25 minut.
16 komentarzy
lightandpleasant
16 lipca 2014 o 08:54uwielbiam b贸b, ale niestety tutaj gdzie mieszkam si臋 z nim nie spotka艂am 馃檨 teraz na blogach wysyp post贸w z przepisami z bobem w roli g艂贸wnej i wam zazdroszcz臋!
Kamciss
16 lipca 2014 o 08:57艢wietna opcja na wykorzystanie bobu bo troszk臋 mi zosta艂o :>
Dominika
16 lipca 2014 o 10:28Wygl膮da przepysznie musz臋 spr贸bowa膰, zazwyczaj zjadam w klasyczny spos贸b
Em
16 lipca 2014 o 10:31D艂ugo bylas w Chinach? Co tam robi艂a艣?
Projekt Matka-Polka
16 lipca 2014 o 10:46uwielbiam frittate, odkry艂am j膮 dzi臋ki Twojemu blogowi, zajadam ch臋tnie w niedziele, bo na spokojnie mog臋 przygotowa膰.
Magda Lena
16 lipca 2014 o 12:19A akurat sko艅czy艂y mi si臋 zapasy bobu! Frittata wygl膮da przepysznie 馃檪
usfoody.blogspot.com
Iwona
16 lipca 2014 o 15:17艢wietny przepis 馃檪 Do tej pory raz jad艂am b贸b, ale bardzo mi zasmakowa艂 馃檪
Patrycja R.
17 lipca 2014 o 11:11Masz racj臋 z bobem! Podrzuci艂a艣 mi kolejny pomys艂 na frittat臋 – dzi臋ki 馃槈
Ja mam pyszny przepis na tart臋 z bobem. B臋d臋 robi膰 w weekend 馃檪
Anonimowy
19 lipca 2014 o 15:22Trzeba dodawac siemie lniane?I czy bob gotujemy do tego stopnia az bedzie miekki?:)
Agnieszka Sporty
20 lipca 2014 o 17:47Ja do tej pory zawsze po prostu gotowa艂am b贸b, i znika艂 on w ekspresowym tempie 馃榾 ale chyba czas na wi臋ksze kulinarne wyzwanie ;D
Ci膮偶owe Zachcianki
21 lipca 2014 o 11:16Oj, wygl膮da 艣wietnie. Bardzo lubi臋 b贸b wi臋c to przepis idealny dla mnie:)
Sosna
24 lipca 2014 o 20:12wspania艂a 馃榾
Patryk Burzej
25 lipca 2014 o 13:50fajny blog, b臋d臋 cz臋艣ciej tutaj wpada艂 http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/
Anonimowy
30 lipca 2014 o 12:51dzi艣 robia艂am! ca艂kiem ok mi wysz艂o:)
1000radosci3smutki
16 sierpnia 2014 o 17:10Zapowiada si臋 apetycznie;) Z ch臋ci膮 wypr贸buj臋 Tw贸j przepis;)
Anonimowy
17 pa藕dziernika 2016 o 14:20Dzie艅 dobry, Mam pytanie czy taka ilo艣膰 siemienia wystarczy, aby obni偶y膰 IG tego dania – b贸b ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Niestety po tym daniu mocno skoczy艂 mi cukier – w zwi膮zku z tym zastanawiam si臋, czy na pewno danie ma niski IG. B臋d臋 wdzi臋czna za odpowied藕.