Bez kategorii

Frittata z bobem i czerwona cebul膮

B贸b, b贸b, b贸b, czas zrobi膰 zapas i zamrozi膰 na ci臋偶kie czasy po sezonie, czego (zgroza!) nie poczyni艂am z truskawkami i ju偶 偶a艂uj臋 bo przyda艂by si臋 mro偶膮cy koktajl na ten upa艂. Jako艣 w zesz艂ym roku zupe艂nie pomin臋艂am ten sk艂adnik w przepisach! Aha... zaraz zaraz.. pewnie by艂am w Chinach i to dlatego. W ko艅cu sp臋dzam pierwsze wakacje od 4 lat w Polsce, wi臋c mog臋 korzysta膰 ze wszystkich wakacyjnych pyszno艣ci, cho膰 nie powiem, t臋sknie troch臋 za moimi chi艅skimi przysmakami 馃檨 Tak czy inaczej koniecznie musz臋 jeszcze zrobi膰 z niego jak膮艣 past臋 i zup臋.. A Wy macie swoje ulubione przepisy na dania z bobem czy gotujecie p贸艂 kilo i znika w 15 min?:-)

Frittata z bobem i czerwona cebul膮

Drukuj przepis

Sk艂adniki

  • 70 g聽ugotowanego i聽obranego bobu
  • 100 g chudego twarogu
  • 2 du偶e jajka
  • 1/2 艣redniej, czerwonej cebuli
  • 50 g cukinii
  • 1 ma艂y z膮bek czosnku
  • 2 艂y偶eczki mielonego siemienia lnianego (10g)
  • 1 艂y偶ka oregano
  • 1/2 艂y偶eczki 艣wie偶o zmielonego pieprzu
  • 1/3 艂y偶eczki soli

Przgotowanie

1

B贸b gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, nast臋pnie odstawiamy do ostygni臋cia i obieramy.

2

W misce roztrzepujemy jajka z twarogiem, dodajemy b贸b, posiekan膮 czerwon膮 cebul臋, cukini臋聽otart膮 na du偶ych oczkach tarki, przyprawy oraz len.

3

Nie dodajemy zbyt du偶ej ilo艣ci soli, poniewa偶 b贸b jest ju偶 s艂ony.

4

Ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszamy i mas臋 przek艂adamy do silikonowej formy lub na blaszk臋 z papierem do pieczenia i rozprowadzamy 艂y偶k膮 na cienki, okr膮g艂y placek.

5

Na wierzchu uk艂adamy bardzo cienkie plasterki pomidor贸w i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego聽do 180'C i pieczemy przez 25 minut.

Prawie jak pizza.. 馃檪

Mo偶e Ci si臋 spodoba膰 r贸wnie偶

16 komentarzy

  • Odpowiedz
    lightandpleasant
    16 lipca 2014 o 08:54

    uwielbiam b贸b, ale niestety tutaj gdzie mieszkam si臋 z nim nie spotka艂am 馃檨 teraz na blogach wysyp post贸w z przepisami z bobem w roli g艂贸wnej i wam zazdroszcz臋!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    16 lipca 2014 o 08:57

    艢wietna opcja na wykorzystanie bobu bo troszk臋 mi zosta艂o :>

  • Odpowiedz
    Dominika
    16 lipca 2014 o 10:28

    Wygl膮da przepysznie musz臋 spr贸bowa膰, zazwyczaj zjadam w klasyczny spos贸b

  • Odpowiedz
    Em
    16 lipca 2014 o 10:31

    D艂ugo bylas w Chinach? Co tam robi艂a艣?

  • Odpowiedz
    Projekt Matka-Polka
    16 lipca 2014 o 10:46

    uwielbiam frittate, odkry艂am j膮 dzi臋ki Twojemu blogowi, zajadam ch臋tnie w niedziele, bo na spokojnie mog臋 przygotowa膰.

  • Odpowiedz
    Magda Lena
    16 lipca 2014 o 12:19

    A akurat sko艅czy艂y mi si臋 zapasy bobu! Frittata wygl膮da przepysznie 馃檪

    usfoody.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Iwona
    16 lipca 2014 o 15:17

    艢wietny przepis 馃檪 Do tej pory raz jad艂am b贸b, ale bardzo mi zasmakowa艂 馃檪

  • Odpowiedz
    Patrycja R.
    17 lipca 2014 o 11:11

    Masz racj臋 z bobem! Podrzuci艂a艣 mi kolejny pomys艂 na frittat臋 – dzi臋ki 馃槈
    Ja mam pyszny przepis na tart臋 z bobem. B臋d臋 robi膰 w weekend 馃檪

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 lipca 2014 o 15:22

    Trzeba dodawac siemie lniane?I czy bob gotujemy do tego stopnia az bedzie miekki?:)

  • Odpowiedz
    Agnieszka Sporty
    20 lipca 2014 o 17:47

    Ja do tej pory zawsze po prostu gotowa艂am b贸b, i znika艂 on w ekspresowym tempie 馃榾 ale chyba czas na wi臋ksze kulinarne wyzwanie ;D

  • Odpowiedz
    Ci膮偶owe Zachcianki
    21 lipca 2014 o 11:16

    Oj, wygl膮da 艣wietnie. Bardzo lubi臋 b贸b wi臋c to przepis idealny dla mnie:)

  • Odpowiedz
    Sosna
    24 lipca 2014 o 20:12

    wspania艂a 馃榾

  • Odpowiedz
    Patryk Burzej
    25 lipca 2014 o 13:50

    fajny blog, b臋d臋 cz臋艣ciej tutaj wpada艂 http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 lipca 2014 o 12:51

    dzi艣 robia艂am! ca艂kiem ok mi wysz艂o:)

  • Odpowiedz
    1000radosci3smutki
    16 sierpnia 2014 o 17:10

    Zapowiada si臋 apetycznie;) Z ch臋ci膮 wypr贸buj臋 Tw贸j przepis;)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 pa藕dziernika 2016 o 14:20

    Dzie艅 dobry, Mam pytanie czy taka ilo艣膰 siemienia wystarczy, aby obni偶y膰 IG tego dania – b贸b ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Niestety po tym daniu mocno skoczy艂 mi cukier – w zwi膮zku z tym zastanawiam si臋, czy na pewno danie ma niski IG. B臋d臋 wdzi臋czna za odpowied藕.

  • Napisz komentarz