Bez kategorii

Faszerowana biała papryka z soczewicą

Faszerowanych warzyw dalszy ciąg. Uwielbiam je z wielu przyczyn, są proste w przygotowaniu, zawsze coś do nich znajdę w lodówce, a poza tym mam słabość do pieczonych warzyw wszelakiej postaci. Tym razem eksperymentalnie użyłam białej papryki - ulubionej mojej mamy zresztą 🙂 Nawet nie zauważyłam kiedy pojawiła się w sklepach, ale na pewno wykorzystam ją tego lata jeszcze kilka razy. Polecam też pokroić sobie jedną w paseczki i chrupać jak lubicie podjadać! Kupiłam też bób, o ile nie zjem dziś całego na poczekaniu to może też wymyślę dla Was coś fajnego 🙂 Tym czasem zapraszam na faszerowaną papryczkę w wersji wege i bez glutenu tym razem!

Faszerowana biała papryka z soczewicą

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 spora biała papryka
  • 40 g soczewicy
  • 1/2 marchewki (50g)
  • kawałek cukinii (50g)
  • 1/2 małej, czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 50 g mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przgotowanie

1

Soczewicę opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości po czym odcedzamy.

2

Marchew i cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki i wraz z posiekaną cebulą dusimy kilka minut na patelni, następnie dodajemy słonecznik, curry, oregano i pieprz oraz szczyptę soli i mieszając co jakiś czas zostawiamy na kilka chwil na małym ogniu.

3

Tak przygotowane warzywa dodajemy do wcześniej ugotowanej soczewicy, dorzucamy połowę mozzarelli (również ucieramy ją na tarce) i całość mieszamy po czym nakładamy do połówek papryki, którą wcześniej odrobinę nacieramy solą.

4

Wypełnioną paprykę układamy na blaszce z papierem do pieczenia i posypujemy resztą mozzarelli.

5

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

 

Może Ci się spodobać również

18 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    11 lipca 2014 o 04:48

    Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    11 lipca 2014 o 05:03

    świetny pomysł! składniki i przyprawy idealnie trafiają w moje smaki 🙂 podobne papryki zawsze robił wujek, także chętnie zrobię by przypomnieć sobie te smaki z czasów dzieciństwa 🙂

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    11 lipca 2014 o 07:17

    Bardzo ciekawa propozycja! Uwielbiam nadziewane warzywa 🙂 Z białą papryką jeszcze nie kombinowałam, dziękuję za inspirację 🙂

  • Odpowiedz
    am
    11 lipca 2014 o 07:34

    Genialny pomysł 🙂 na pewno wypróbuję 🙂 myślę że to dobry pomysł na letnią kolację 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 lipca 2014 o 08:24

    Super! 🙂 A soczwica jaka? zielona/brązowa?

  • Odpowiedz
    Iwona
    11 lipca 2014 o 12:55

    Przepis w sam raz dla mnie 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    12 lipca 2014 o 07:24

    Ja nie przepadam za papryką, ale ta Twoja mnie przekonuje, a białej jeszcze nie jadłam- jaki ma smak? 🙂

  • Odpowiedz
    Z Zofiana
    12 lipca 2014 o 16:36

    Bardzo lubię soczewicę, ale jak do tej pory nie faszerowałam nią papryki. Ale nigdy nie mów nigdy… 🙂

  • Odpowiedz
    Patrycja R.
    13 lipca 2014 o 11:42

    Nie jadłam nigdy soczewicy. Ale wygląda naprawdę ciekawie i myślę, że warto w końcu spróbować 😉

  • Odpowiedz
    lightandpleasant
    13 lipca 2014 o 15:14

    bardzo lubię faszerowane papryki, ale w takiej wersji nie jadłam, muszę nadrobić! 🙂

  • Odpowiedz
    Agnieszka Sporty
    15 lipca 2014 o 09:23

    Ale pyszny przepis, już chyba wiem co będzie u mnie dziś na obiad, do tego jakaś pyszna sałatka i będe w niebie 😉

  • Odpowiedz
    Madleine
    21 lipca 2014 o 09:28

    zrobiłam – pyszne :)))))

  • Odpowiedz
    Sylwia
    21 lipca 2014 o 13:42

    Wyszło naprawdę przepysznie 🙂 Dziękuję za super przepis!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 sierpnia 2014 o 14:43

    Mam pytanie – czy można zastąpić soczewicę kawałkiem piersi z kurczaka? I – jeśli tak – jaka ilość będzie odpowiednia ( tak plus/minus)? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      2 sierpnia 2014 o 20:51

      Możesz spróbować z mielonym lub drobno pokrojonym mięsem 🙂 około 100g!

  • Odpowiedz
    Menu bezglutenowe
    6 sierpnia 2014 o 20:47

    Dobry pomysł. Wypróbujemy u siebie. Dzięki

  • Odpowiedz
    JanO
    10 sierpnia 2014 o 20:21

    Wygląda super ! Trzeba spróbować 🙂

  • Napisz komentarz