Faszerowanych warzyw dalszy ciąg. Uwielbiam je z wielu przyczyn, są proste w przygotowaniu, zawsze coś do nich znajdę w lodówce, a poza tym mam słabość do pieczonych warzyw wszelakiej postaci. Tym razem eksperymentalnie użyłam białej papryki - ulubionej mojej mamy zresztą 🙂 Nawet nie zauważyłam kiedy pojawiła się w sklepach, ale na pewno wykorzystam ją tego lata jeszcze kilka razy. Polecam też pokroić sobie jedną w paseczki i chrupać jak lubicie podjadać! Kupiłam też bób, o ile nie zjem dziś całego na poczekaniu to może też wymyślę dla Was coś fajnego 🙂 Tym czasem zapraszam na faszerowaną papryczkę w wersji wege i bez glutenu tym razem!
Faszerowana biała papryka z soczewicą
Drukuj przepisSkładniki
- 1 spora biała papryka
- 40 g soczewicy
- 1/2 marchewki (50g)
- kawałek cukinii (50g)
- 1/2 małej, czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 50 g mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka oregano
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki soli
Przgotowanie
Soczewicę opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości po czym odcedzamy.
Marchew i cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki i wraz z posiekaną cebulą dusimy kilka minut na patelni, następnie dodajemy słonecznik, curry, oregano i pieprz oraz szczyptę soli i mieszając co jakiś czas zostawiamy na kilka chwil na małym ogniu.
Tak przygotowane warzywa dodajemy do wcześniej ugotowanej soczewicy, dorzucamy połowę mozzarelli (również ucieramy ją na tarce) i całość mieszamy po czym nakładamy do połówek papryki, którą wcześniej odrobinę nacieramy solą.
Wypełnioną paprykę układamy na blaszce z papierem do pieczenia i posypujemy resztą mozzarelli.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
18 komentarzy
Kinga Łucja
11 lipca 2014 o 04:48Bardzo ciekawy wpis. :)))
Pozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
teenager ;)
11 lipca 2014 o 05:03świetny pomysł! składniki i przyprawy idealnie trafiają w moje smaki 🙂 podobne papryki zawsze robił wujek, także chętnie zrobię by przypomnieć sobie te smaki z czasów dzieciństwa 🙂
Ania Mii
11 lipca 2014 o 07:17Bardzo ciekawa propozycja! Uwielbiam nadziewane warzywa 🙂 Z białą papryką jeszcze nie kombinowałam, dziękuję za inspirację 🙂
am
11 lipca 2014 o 07:34Genialny pomysł 🙂 na pewno wypróbuję 🙂 myślę że to dobry pomysł na letnią kolację 🙂
Anonimowy
11 lipca 2014 o 08:24Super! 🙂 A soczwica jaka? zielona/brązowa?
Agata
11 lipca 2014 o 10:38Ja użyłam czerwonej 🙂
Iwona
11 lipca 2014 o 12:55Przepis w sam raz dla mnie 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂
Magdalena Kuchaja
12 lipca 2014 o 07:24Ja nie przepadam za papryką, ale ta Twoja mnie przekonuje, a białej jeszcze nie jadłam- jaki ma smak? 🙂
Z Zofiana
12 lipca 2014 o 16:36Bardzo lubię soczewicę, ale jak do tej pory nie faszerowałam nią papryki. Ale nigdy nie mów nigdy… 🙂
Patrycja R.
13 lipca 2014 o 11:42Nie jadłam nigdy soczewicy. Ale wygląda naprawdę ciekawie i myślę, że warto w końcu spróbować 😉
lightandpleasant
13 lipca 2014 o 15:14bardzo lubię faszerowane papryki, ale w takiej wersji nie jadłam, muszę nadrobić! 🙂
Agnieszka Sporty
15 lipca 2014 o 09:23Ale pyszny przepis, już chyba wiem co będzie u mnie dziś na obiad, do tego jakaś pyszna sałatka i będe w niebie 😉
Madleine
21 lipca 2014 o 09:28zrobiłam – pyszne :)))))
Sylwia
21 lipca 2014 o 13:42Wyszło naprawdę przepysznie 🙂 Dziękuję za super przepis!
Anonimowy
2 sierpnia 2014 o 14:43Mam pytanie – czy można zastąpić soczewicę kawałkiem piersi z kurczaka? I – jeśli tak – jaka ilość będzie odpowiednia ( tak plus/minus)? 🙂
Agata
2 sierpnia 2014 o 20:51Możesz spróbować z mielonym lub drobno pokrojonym mięsem 🙂 około 100g!
Menu bezglutenowe
6 sierpnia 2014 o 20:47Dobry pomysł. Wypróbujemy u siebie. Dzięki
JanO
10 sierpnia 2014 o 20:21Wygląda super ! Trzeba spróbować 🙂