Bez kategorii

Kasza jaglana z truskawkami i serkiem wiejskim

Serek wiejski i truskawki. Ostatnimi czasy doszłam do wniosku, że to idealne połączenie sezonowe. Właściwie to nie wiem, czy przepis jest bardziej deserowy, czy śniadaniowy, ale na pewno dostosujecie go jakoś pod siebie, a może i urozmaicicie innymi owocami, bo z malinami też na pewno wyszłoby pysznie. Tak z innej beczki.. Z cyklu "przepraszam bardzo" chciałam znów usprawiedliwić swoje zaniedbania blogowe, na dodatek nie mogę chyba obiecać, że szybko powrócę do jakieś pokaźnej częstotliwości jeżeli chodzi o nowe przepisy, bo trochę muszę się pozbierać sama ze sobą i życiem codziennym. W miarę możliwości oczywiście będę starała się wykorzystywać dary lata i tworzyć  fajne, sezonowe, lekkie potrawy.. Za jakiś czas pewnie będzie lepiej, trzymajcie kciuki 🙂

Kasza jaglana z truskawkami i serkiem wiejskim

Drukuj przepis

Składniki

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • odrobina otartej laski wanilii
  • 100 g lekkiego serka wiejskiego
  • 100 g truskawek
  • 10 g orzechów nerkowca lub płatków migdałowych

Przgotowanie

1

Kaszę jaglaną gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 15 minut, a następnie zostawiamy pod przykryciem we wrzątku jeszcze kilka minut aż napęcznieje i odcedzamy.

2

Do gorącej kaszy dodajemy łyżeczkę miodu i otartą wanilię, dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki/salaterki. Na wierzch nakładamy rozgniecione widelcem, słodkie truskawki, następnie serek wiejski. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

 

——-

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    martanovacka
    20 czerwca 2014 o 15:36

    Idealne połączenie, mniam 🙂

  • Odpowiedz
    Jula G.
    20 czerwca 2014 o 16:20

    u mnie jaglana na słono, ale takie cudo też na pewno wypróbuję 😉

  • Odpowiedz
    nimhe i
    20 czerwca 2014 o 16:41

    o mamo, dokładnie to samo często biorę do szkoły, serio- nawet gramatura identyko! (no, może migdałów 2x więcej, a miodu brak ;))

  • Odpowiedz
    Kuchennie i domowo
    20 czerwca 2014 o 17:33

    O matko, czad, zrobię! 😀

  • Odpowiedz
    Waniliowa Chmurka
    20 czerwca 2014 o 18:09

    pyszności 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    20 czerwca 2014 o 19:20

    Pycha! Kasza jaglana w wersji śniadaniowej to moja miłość 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 czerwca 2014 o 19:32

    już wiem co jutro będzie na śniadanie! 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    21 czerwca 2014 o 04:49

    takie śniadania to mogłabym jeść non stop, szczególnie kiedy trwa jeszcze truskawkowy sezon 🙂

  • Odpowiedz
    A Sweet Latte
    21 czerwca 2014 o 15:46

    ooo kasza jaglana i truskawki 🙂 ja ostatnio szaleje na punkcie tego dania ale zamiast serka wiejskiego daje jogurt naturalny 🙂 pychotka 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    21 czerwca 2014 o 21:05

    Jako że nie jem aktualnie serków wiejskich, to mi podoba się samo połączenie kaszy jaglanej z truskawkami ;p

  • Odpowiedz
    Emilia Ludwińska
    21 czerwca 2014 o 21:13

    Oj, wygląda naprawdę apetycznie. Jutro zabieram się do pracy (:

  • Odpowiedz
    THISisYOURlife
    22 czerwca 2014 o 09:17

    Nareszcie znalazłam coś z kaszą jaglaną, co będzie zdrowe i świetnie smakowało.
    Cóż, będzie trzeba wypróbować. 🙂
    Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam serdecznie,
    Agata

  • Odpowiedz
    whiness
    23 czerwca 2014 o 16:46

    Pyszności! Taką jaglankę mogłabym jeść na śniadanie codziennie 🙂

  • Odpowiedz
    Jola Klich
    29 czerwca 2014 o 07:38

    Pycha, super smaczne, lekkie i nie męczy mojego chorego żołądka. polecam też https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412 tu jest mnóstow fajnych porad i przepisów na lekkie gotowanie.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 sierpnia 2014 o 18:05

    Dzięki Tobie Agato pokochałam kaszę jaglaną. To danie gości u mnie regularnie. Na koniec posypuję podprażonymi na suchej pateli migdałami. Mniam!!!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 czerwca 2015 o 18:16

    Właśnie wypróbowałam, było smakowiteeee :D:D:D

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 lipca 2015 o 06:12

    O matko, ale to pyszne! Się nie spodziewałam 😀 Tylko bardzo syte, ledwo dojadłam do końca mimo, że tak smaczne…

  • Odpowiedz
    Omegatrade
    30 maja 2018 o 14:26

    A czy można zamiast kaszy jaglanej wybrać ryż ? Bo zastanawiam się czy akurat tylko i wyłącznie kasza musi być. Chciała bym zrobić w domu i wypróbować bo widze chwalą tutaj i na śniadanie jak znalazł. Tym bardziej że moje dzieciaki uwielbiają takie desery, więc zrobiła bym im coś nowego 🙂

  • Odpowiedz
    marsandia.pl
    24 czerwca 2019 o 15:50

    fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog – polecam ! 🙂

  • Napisz komentarz