Serek wiejski i truskawki. Ostatnimi czasy doszłam do wniosku, że to idealne połączenie sezonowe. Właściwie to nie wiem, czy przepis jest bardziej deserowy, czy śniadaniowy, ale na pewno dostosujecie go jakoś pod siebie, a może i urozmaicicie innymi owocami, bo z malinami też na pewno wyszłoby pysznie. Tak z innej beczki.. Z cyklu "przepraszam bardzo" chciałam znów usprawiedliwić swoje zaniedbania blogowe, na dodatek nie mogę chyba obiecać, że szybko powrócę do jakieś pokaźnej częstotliwości jeżeli chodzi o nowe przepisy, bo trochę muszę się pozbierać sama ze sobą i życiem codziennym. W miarę możliwości oczywiście będę starała się wykorzystywać dary lata i tworzyć fajne, sezonowe, lekkie potrawy.. Za jakiś czas pewnie będzie lepiej, trzymajcie kciuki 🙂
Kasza jaglana z truskawkami i serkiem wiejskim
Drukuj przepisSkładniki
- 40 g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- odrobina otartej laski wanilii
- 100 g lekkiego serka wiejskiego
- 100 g truskawek
- 10 g orzechów nerkowca lub płatków migdałowych
Przgotowanie
Kaszę jaglaną gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 15 minut, a następnie zostawiamy pod przykryciem we wrzątku jeszcze kilka minut aż napęcznieje i odcedzamy.
Do gorącej kaszy dodajemy łyżeczkę miodu i otartą wanilię, dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki/salaterki. Na wierzch nakładamy rozgniecione widelcem, słodkie truskawki, następnie serek wiejski. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
17 komentarzy
martanovacka
20 czerwca 2014 o 15:36Idealne połączenie, mniam 🙂
Jula G.
20 czerwca 2014 o 16:20u mnie jaglana na słono, ale takie cudo też na pewno wypróbuję 😉
nimhe i
20 czerwca 2014 o 16:41o mamo, dokładnie to samo często biorę do szkoły, serio- nawet gramatura identyko! (no, może migdałów 2x więcej, a miodu brak ;))
Kuchennie i domowo
20 czerwca 2014 o 17:33O matko, czad, zrobię! 😀
Waniliowa Chmurka
20 czerwca 2014 o 18:09pyszności 🙂
Kamciss
20 czerwca 2014 o 19:20Pycha! Kasza jaglana w wersji śniadaniowej to moja miłość 🙂
Anonimowy
20 czerwca 2014 o 19:32już wiem co jutro będzie na śniadanie! 🙂
teenager ;)
21 czerwca 2014 o 04:49takie śniadania to mogłabym jeść non stop, szczególnie kiedy trwa jeszcze truskawkowy sezon 🙂
A Sweet Latte
21 czerwca 2014 o 15:46ooo kasza jaglana i truskawki 🙂 ja ostatnio szaleje na punkcie tego dania ale zamiast serka wiejskiego daje jogurt naturalny 🙂 pychotka 🙂
Kinga Kornacka
21 czerwca 2014 o 21:05Jako że nie jem aktualnie serków wiejskich, to mi podoba się samo połączenie kaszy jaglanej z truskawkami ;p
Emilia Ludwińska
21 czerwca 2014 o 21:13Oj, wygląda naprawdę apetycznie. Jutro zabieram się do pracy (:
THISisYOURlife
22 czerwca 2014 o 09:17Nareszcie znalazłam coś z kaszą jaglaną, co będzie zdrowe i świetnie smakowało.
Cóż, będzie trzeba wypróbować. 🙂
Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam serdecznie,
Agata
whiness
23 czerwca 2014 o 16:46Pyszności! Taką jaglankę mogłabym jeść na śniadanie codziennie 🙂
Jola Klich
29 czerwca 2014 o 07:38Pycha, super smaczne, lekkie i nie męczy mojego chorego żołądka. polecam też https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412 tu jest mnóstow fajnych porad i przepisów na lekkie gotowanie.
Anonimowy
15 sierpnia 2014 o 18:05Dzięki Tobie Agato pokochałam kaszę jaglaną. To danie gości u mnie regularnie. Na koniec posypuję podprażonymi na suchej pateli migdałami. Mniam!!!
Anonimowy
29 czerwca 2015 o 18:16Właśnie wypróbowałam, było smakowiteeee :D:D:D
Anonimowy
9 lipca 2015 o 06:12O matko, ale to pyszne! Się nie spodziewałam 😀 Tylko bardzo syte, ledwo dojadłam do końca mimo, że tak smaczne…