Bez kategorii

Frittata ze szpinakiem i szparagami

Dziś kolejny przepis na frittatę - sezonowo i przez duże SZ!  Jednym słowem to szpinak i szparagi tym razem grają główną rolę w tym szybkim i lekkim daniu. Eko szparagi od Świeżej Paczki i również eko szpinak z mojej działki - samo zdrowie 🙂 Tak czy inaczej ja chyba nie lubię sezonowości.  Stanowczo wolałabym, żeby młode ziemniaczki, dynia, truskawki czy maliny były dostępne zawsze, a tu człowiek się przyzwyczai, uzależni na nowo od swoich ulubionych dań i bach! Co mi zostaje? Chyba tylko dżemik truskawkowy, zachomikowane puree z dyni i kolejne miesiące oczekiwania na ulubione produkty. A Wy co chcielibyście mieć przez cały rok?:-)

Frittata ze szpinakiem i szparagami

Drukuj przepis
Porcje: przepis na porcję dla 2 osób

Składniki

  • 5 dużych jaj
  • 200 g chudego twarogu
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • zielone szparagi - 8-10 sztuk
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy: suszone pomidory/bazylia/płatki czosnku

Przgotowanie

1

Jajka, chudy twaróg, posiekany świeży szpinak oraz zmiażdżone ząbki czosnku dokładnie mieszamy ze sobą, staramy się aby nie zostawały żadne spore grudki białego sera.

2

Do masy dodajemy przyprawy i dosalamy wedle preferencji - około 2/3  łyżeczki.

3

Całość raz jeszcze mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie nasmarowanej oliwą z oliwek.

4

Do gotującej się wody wrzucamy na około 2-3 szparagi, po czym układamy je na wierzchu masy i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.

5

Pieczemy bez przykrycia około 30 minut.

 

 
—-

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kamciss
    6 czerwca 2014 o 20:53

    Pycha pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Moaa
    7 czerwca 2014 o 12:54

    Witaj 🙂 A mogą być białe szparagi?

    • Odpowiedz
      Agata
      7 czerwca 2014 o 19:16

      Tak, tylko obrane oczywiście 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 czerwca 2014 o 18:47

    A czym można zastąpić szpinak? Jakoś nie mogę się do niego przekonać.

  • Odpowiedz
    Agata
    7 czerwca 2014 o 19:15

    Może roszponka?:-)

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    8 czerwca 2014 o 11:35

    Wygląda super smakowicie!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 czerwca 2014 o 19:54

    A w naczyniu zaroodpornym mozna to upiec :)?

  • Odpowiedz
    Dietetyk Warszawa
    10 czerwca 2014 o 10:59

    Dania nie tylko tak zdrowe, ale i równie przyjemne dla podniebienia zawsze polecamy naszym pacjentom 😉

  • Odpowiedz
    Ann
    11 czerwca 2014 o 14:12

    Witaj 🙂 Czy zajmujesz się opracowywaniem planów żywieniowych? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 czerwca 2014 o 14:03

    Witaj 🙂 Mam do Ciebie pytanie w kwestii dietetycznej oczywiście 😀 Jest różnica czy zjemy np. jogurt naturalny z jabłkiem, marchewką, kilkoma owocami suszonymi/ziarnami, który dostarczy nam ok powiedzmy 300 kalorii, a między kawałkiem pizzy, który ma 300 kalorii? Tzn mam na myśli to czy tak samo "tuczy" ponadprogramowo? Czy kaloria kalorii nierówna? Jak to wygląda? Przepraszam jeśli to głupie pytanie.
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 lipca 2014 o 19:19

    Zrobilam, zjadlam – pycha 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 maja 2015 o 15:28

    chyba wkradł się błąd "na około 2-3 szparagi" chyba powinno być minuty bo mowa była o 8-10 szparagach:) właśnie jestem w trakcie gotowania, zobaczymy co z tego wyjdzie.. dodałam jeszcze od siebie pieczarek i sera fety bo miałam na końcówce w lodówce, może nie zepsują smaku. pozdrawiam!!

  • Odpowiedz
    Barbara chrzan
    10 lutego 2016 o 06:26

    Czym zastapic szparagi ?

  • Odpowiedz
    Agata
    10 lutego 2016 o 11:50

    Możesz użyć mrożonej, zielonej fasolki 🙂

  • Odpowiedz
    Barbara chrzan
    11 lutego 2016 o 09:48

    Tak wlasnie zrobilam. Wyszlo mega ! Czy mozemy sie spodziewac wiecej tak swietnych I prostych przepisow ? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      11 lutego 2016 o 16:10

      Oczywiście! 🙂 Na razie są małe przestoje ponieważ jesienią pojawi się książka! 🙂

    Napisz komentarz