Bez kategorii

Faszerowany bakłażan z indykiem i pieczarkami

Wreszcie tyle pyszności na sklepowych półkach z warzywami.. Stanowczo muszę stwierdzić, że sezon na prowadzenie bloga z dietetycznymi przepisami  w końcu w pełni! Dziś mam dla Was bardzo łatwy przepis na faszerowanego bakłażana, a za moment zabieram się za kalafiorowe pyszności z awokado i jajkiem. Jeżeli chodzi o wczoraj przygotowane przeze mnie danie to oczywiście możecie zamiast mięsa z indyka użyć kurczaka, albo pokusić się na wersję wege i zastąpić drób np. kaszą jaglaną, ryżem lub soczewicą. Idealne danie na ciepłą kolację!

Faszerowany bakłażan z indykiem i pieczarkami

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 spory bakłażan (ok 400 g)
  • 3 duże pieczarki (ok 120 g)
  • 1 mała cebula
  • 120 g mielonego mięsa z indyka
  • garść liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka bazyliowego pesto
  • 1 łyżka utartego sera grana padano (10 g)
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli prowansalskiej

Przgotowanie

1

Bakłażan przekrawamy wzdłuż na 2 równe połówki, odcinamy końce i za pomocą łyżki drążymy środek, który następnie kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski/talerza.

2

Wydrążone połówki nacieramy solą i odstawiamy.

3

Cebulę i 2 pieczarki siekamy dość drobno i wraz ze środkiem bakłażana dusimy pod przykryciem na patelni aż całość zmniejszy objętość, ściągamy pokrywkę i odparowujemy na małym ogniu.

4

Na patelnię dodajemy mielone mięso, posiekane listki bazylii, pesto oraz przyprawy i podsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając.

5

Po kilkunastu minutach natarte solą połówki bakłażana powinny się lekko "spocić", odlewamy pozostałą w nich wodę i nakładamy do środka przygotowany farsz, a na wierzch układamy plastry pieczarek i posypujemy niewielką ilość sera grana padano (można też użyć np mozzarelli).

6

Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy 40 minut.

7

W połówkach może się zebrać po pieczeniu odrobina wody, którą po prostu odlewamy przechylając je delikatnie.

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    Mery
    29 czerwca 2014 o 09:51

    świetny pomysł na bakłażan 😀 Bardzo rzadko go jem, więc chętnie wypróbuje przepis :))

  • Odpowiedz
    Patrycja T
    29 czerwca 2014 o 10:14

    Czekałam na ten przepis 😀 Dobrze, że już jest 🙂 Zabieram 🙂

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    29 czerwca 2014 o 11:10

    Pyszna propozycja! Nigdy nie robiłam nadziewanego bakłażana, cukinię tak, ale przepis wart wypróbowania!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    29 czerwca 2014 o 13:12

    Bakłażan to zdecydowanie moja miłość! Pycha 🙂

  • Odpowiedz
    Fasha
    29 czerwca 2014 o 13:30

    Lekko zmodyfikowałam przepis, ale bakłażan mniam mniam 🙂

  • Odpowiedz
    Marta- Taste Eat
    30 czerwca 2014 o 07:03

    Też mam ochotę na bakłażana, Twoja wersja bardzo przypadła mi do gustu:). A swoją drogą zastanawiam się dlaczego niektórzy nie lubią zamiany filetów z kurczaka na indyka… ten drugi jest przecież zdrowszy, owszem cena nieco wyższa, ale nie jakoś kolosalnie… ja osobiście mogłabym w ogóle nie jadać kurczaka:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 czerwca 2014 o 08:57

    świetny blog, jak mam ochotę na coś zdrowego, z warzywami, to zawsze tu zaglądam 🙂 zapraszam do siebie, chociaż dopiero pierwszy post 🙂
    + obserwuję
    http://gomigotuje.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Trener personalny - Albert Kośmider
    30 czerwca 2014 o 09:37

    Świetny przepis i szczególnie korzystny rozkład WBT i kcal.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 lipca 2014 o 11:34

    Pyszny przepis, troszkę pracochłonny,ale warto 🙂 Smakowało nawet mojemu facetowi, który jest przeciwnikiem wszelkich warzyw 😉

  • Odpowiedz
    KasiaPL
    1 lipca 2014 o 22:28

    Bakłażana nie próbowałam, ale lubię faszerowaną cukinię 🙂

  • Odpowiedz
    Waniliowa Chmurka
    3 lipca 2014 o 17:26

    Pyszności, ja w niedzielę faszerowałam cukinie:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 listopada 2014 o 00:39

    bakłażan robi mi się płaski jak placek, brzegi opadają nieprzyjemnie i farsz ucieka na boki… jak zrobić żeby łódeczka z bakłażana była zwarta i nie zmieniała kształtu?

  • Odpowiedz
    TanieSianie
    20 czerwca 2019 o 15:40

    fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog – polecam ! 🙂

  • Napisz komentarz