Bez kategorii

Pieczone owoce z płatkami owsianymi

Ostatnio pochłaniam ogromne ilości owoców. Zastanawiam się często po co komu słodycze, skoro można jeść owoce? Ten zestaw jest dość mocno jesienny, więc właściwie idealnie wpasował się do aury za oknem. Nie mniej jednak słodką gruszkę i banana przełamuje kwaskowy rabarbar prosto z mojej działki, na której mama już szykuje dla mnie "eko" zestaw rodem z warzywniaka - będą dynie, cukinie, pomidory, ogórki, zioła, szczypiorek szpinak, maliny, truskawki, śliwki.. a potem przetwory,  przetwory i jeszcze więcej przetworów.. powidła z zeszłego roku będziemy chyba jeść jeszcze 3 lata 🙂 Wracając jednak do dzisiejszego przepisu - to może być porządnym deserem po lekkim obiedzie, albo sobotnim śniadaniem na chłodne poranki kiedy mamy więcej niż 5 minut na przygotowanie czegoś pysznego i zdrowego. Oprócz owoców dorzuciłam też odrobinę płatków migdałowych, ale możecie je zastąpić jakimikolwiek posiekanymi orzechami lub np pestkami dyni czy słonecznika, a nawet płatków kokosowych! Natomiast w wersji bezglutenowej płatki możecie zastąpić kaszą jaglaną lub np ryżem 🙂

Pieczone owoce z płatkami owsianymi

Drukuj przepis

Składniki

  • 1/2 jabłka
  • 1/2 sporej, dojrzałej gruszki
  • 1/2 banana
  • 1 gałązka młodego rabarbaru (ok 30g)
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 2-3 suszone śliwki
  • 25 g płatków owsianych
  • 2/3 łyżeczki cynamonu

Przgotowanie

1

Umyte jabłko, gruszkę i rabarbar kroimy w kostkę, natomiast banana i marchew ucieramy na dużych oczkach tarki.

2

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem na 3 minuty po czym odlewamy pozostałą wodę.

3

Do pokrojonych/utartych owoców dodajemy kawałki suszonych śliwek, przygotowane płatki owsiane oraz płatki migdałowe i cynamon (możemy też dodać inne lubiane przyprawy korzenne).

4

Całość mieszamy dokładnie, wkładamy do żaroodpornego naczynka lub foremki i pieczemy w 180'C przez około 20-25 minut.

———–

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    claudine
    3 maja 2014 o 16:27

    Pychota, a jakie zdrowe 🙂

  • Odpowiedz
    karola
    3 maja 2014 o 17:17

    Bardzo fajna i jak sama powiedzialas zdrowa propozycja 🙂

  • Odpowiedz
    uwielbiamy
    3 maja 2014 o 18:29

    jesień to zdecydowanie moje klimaty – nawet wiosną:-))) pozdrawiam ciepło:-)))

  • Odpowiedz
    Let's get healthy!
    4 maja 2014 o 06:41

    wygląda bardzo smacznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Czarnowłosa
    4 maja 2014 o 07:42

    Fajne danie.

  • Odpowiedz
    Dairine
    4 maja 2014 o 16:01

    Wygląda słodko i kalorycznie 😀

  • Odpowiedz
    Romantyczka lekkich obyczajów
    4 maja 2014 o 20:22

    chętnie bym spałaszowała 🙂

  • Odpowiedz
    nieustanne.wedrowanie
    6 maja 2014 o 08:17

    W moim domu często robiło się jeszcze jabłka z ryżem, cynamonem i śmietaną, lub w lżejszej wersji – z jogurtem naturalnym. Jabłka po prostu trze się na tarce i układa na wcześniej ugotowanym ryżu. Potem przekłada się całość jogurtem i znów jabłkami, a na końcu posypać należy wszystko cynamonem. Pycha!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 maja 2014 o 14:58

    rewelacyjny przepis! 🙂

  • Odpowiedz
    Asia Mazur
    1 lipca 2014 o 15:10

    Muszę wypróbować!

  • Napisz komentarz