Tak patrz臋 na prognoz臋 pogody, widz臋, 偶e wreszcie zbli偶a si臋 wiosenny potop i od soboty do soboty r贸wno, jednostajnie i monotematycznie.. b臋dzie la艂o. Ale! Jak ju偶 wyjdzie s艂o艅ce to trzeba by膰 przygotowanym! Na lody! Przywioz艂am ju偶 z Gliwic moje foremki i stwierdzaj膮c, 偶e sernik i lody to zdecydowanie dwa moje ulubione desery, dosz艂am do wniosku, 偶e trzeba te przyjemno艣ci ze sob膮 po艂膮czy膰! Twar贸g, jogurt, sk贸rka z pomara艅czy, troch臋 bakalii, raz dwa i gotowe. Zazdroszcz臋 Wam wszystkim posiadaczom maszynki do robienia lod贸w! Jak ju偶 kiedy艣 stan臋 si臋 dumn膮 w艂a艣cicielk膮 wielkiej kuchni z r贸wnie du偶ym zamra偶alnikiem, to na pewno zainwestuje w taki gad偶et i b臋d臋 hurtem robi膰 pyszne owocowe sorbety. A tym czasem ja, blender i foremki z Ikei, no trudno, dajemy rade.. 馃檪
Lody sernikowe
Drukuj przepisSk艂adniki
- 125 g chudego twarogu
- 200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej danone lub zott, kremowy)
- sk贸rka otarta z 1 pomara艅czy
- sok z 1/2 pomara艅czy
- 1 艂y偶ka soku z cytryny
- 1 艂y偶ka rodzynek
- 10g (1 艂y偶ka) pokruszonych orzech贸w (np nerkowca lub laskowych)
- 3 艂y偶eczki miodu
Przgotowanie
Pokruszony twar贸g mieszamy dok艂adnie z jogurtem i miodem.
Na ma艂ych oczkach tarki ocieramy sk贸rk臋 z pomara艅czy (wcze艣niej j膮 wyparzamy),
sk贸rk臋 oraz sok z pomara艅czy i cytryny dodajemy to reszty sk艂adnik贸w wraz z bakaliami.
Ca艂o艣膰 raz jeszcze mieszamy, przelewamy do foremek i wk艂adamy na kilka godzin do zamra偶arki.
27 komentarzy
Let's get healthy!
8 maja 2014 o 10:44ostatnio robi臋 sobie lody z jogurt贸w i owoc贸w 馃檪 musz臋 wypr贸bowa膰 ten przepis!
Karolina Larandil
8 maja 2014 o 10:58Przepis zapisany! Na weekend na pewno zrobi臋 馃檪
Czarnow艂osa
8 maja 2014 o 11:04艢wietny przepis. Kupie takie foremki i b臋de te lody robi膰 dzieciakom.
Gosia Szulc
8 maja 2014 o 11:14mniam, pysznie wygl膮daj膮 馃檪
Anonimowy
8 maja 2014 o 11:42Niezawodny sposob na pyszne kremowe lody to zmiksowanie zamrozonych owocow z jogurtem badz mlekiem lub zamrozonej masy (np.takiej jak w twoim przepisie) za pomoca blendera ktory rozbije krysztalki lodu. Niestety lody w foremkach nie sa takie dlatego polecam wczesniej zamrozic mase np. w kostkacj a pozniej rozbic blenderem i podawac natychmiast;)
teenager ;)
8 maja 2014 o 14:15mam foremki! co艣 czuj臋, 偶e za nied艂ugo zrobi臋 te lody! 馃檪 艣wietne smaki!
Kinga Kornacka
8 maja 2014 o 17:10O, jakie pro艣ciutkie! A jakie pyszne musz膮 by膰 馃槈
Kinga
8 maja 2014 o 19:05Ostatnio mia艂am taki sam pomys艂, 偶eby po艂膮czy膰 sernik i lody. Zrobi艂am jednak ma艂o dietetyczn膮 wersj臋, ale raz nie zawsze 馃槢
Moja wersja: oko艂o 1/2 kg twarogu + 1 puszka mleka skondensowanego s艂odzonego + ziarenka z 1 laski wanilii (wszystkie sk艂adniki dobrze po艂膮czy膰, zblendowa膰, prze艂o偶y膰 do pojemnika i w艂o偶y膰 do zamra偶arki). Oczywi艣cie z takiej porcji sk艂adnik贸w lod贸w wychodzi baaardzo du偶o, spokojnie naje si臋 z 8 os贸b 馃檪 Polecam, bo naprawd臋 pyszne!
svarowska AK
8 maja 2014 o 20:30ale mi smaka narobila艣 na sam wiecz贸r 馃榾 tez takie zrobi臋 馃槈
martanovacka
8 maja 2014 o 20:53Rewelacyjne 馃檪 Tylko czeka膰 na upa艂y!
fitdevangel
9 maja 2014 o 07:01O rany, ale fantastyczny przepis. Zabieram si臋 robienia tego cuda. Sernikowe lody to jedne z moich ulubionych !!!
gin
9 maja 2014 o 16:06Mmm, pyszno艣ci 馃檪
Sorbetiera to m贸j ukochany kuchenny gad偶et, zdecydowanie 馃檪
Anonimowy
10 maja 2014 o 15:40W艂a艣nie wcinam-smakowito艣ci!! Zrobi艂am bez bakali-super s膮 馃檪
Kinga 艁ucja
10 maja 2014 o 17:29Bardzo podoba mi si臋 tw贸j blog! 馃檪
Je艣li chcesz mo偶esz wpa艣膰 na mojego blogi:
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Magdalena Kuchaja
10 maja 2014 o 18:54艢wietny pomys艂! 馃檪 Dodatek orzech贸w na pewno si臋 idealnie sprawdzi艂 馃槈
Ania Mii
11 maja 2014 o 20:48Pyszna i ciekawa propozycja 馃檪
Agnieszka Sporty
12 maja 2014 o 19:52Ale pyszno艣ci, po偶yczam przepis i b臋d臋 robi膰 lodowe pyszno艣ci w weekend
Ewa J.
13 maja 2014 o 05:40Kolejny super sernikowy dietetyczny przepis. poniewa偶 jestem wielbicielk膮 sernik贸w nie wyobra偶am sobie diety bez nich. B臋d膮c ostatnio na diecie Allevo, zajada艂am si臋 batonami o smaku sernikowym. taki baton to pe艂nowarto艣ciowy posi艂ek, chrupi膮cy i bardzo syc膮cy na dodatek w czekoladzie. A dieta bardzo skuteczna
Anonimowy
15 maja 2014 o 16:36Twarogu nie trzeba miksowac by by艂 jak ten sernikowy? I ile ma by膰 tych orzech贸w ? 艁y偶ka czy 10 艂yzek?
Agata
15 maja 2014 o 22:14mia艂o by膰 10 gram, a potem 艂y偶ka i wysz艂o 10 艂y偶ka 馃檪 ju偶 poprawiam!
Ja u偶y艂am zwyk艂ego twarogu
Pani Mummy
15 maja 2014 o 20:50jak tylko zrobi si臋 ciep艂o wypr贸buj臋 ten przepis 馃檪
rotablacja
16 maja 2014 o 17:04dalczego w poprzednim wpisie m贸wisz, 偶eby odla膰 wod臋 z owsianki, skoro to ona jest najzdrowsza
esterkaa
22 maja 2014 o 10:49Mniaaaaaam! Uwielbiam lody, co dopiero sernikowe! Mistrzostwo 艣wiata 馃檪
AnnaAniela
23 maja 2014 o 07:41i od razu 偶ycie staje si臋 pi臋kniejsze, kiedy mo偶na je艣膰 lody bez wyrzut贸w sumienia..:)
zwariowana artystka
18 lipca 2014 o 21:53UWIELBIAM LODY SERNIKOWE <3 S膮 niesamowicie pyszne !!!!!!!! Pozdrawiam i… SERNIKOWI LODO呕ERCY 艁膭CZMY SI臉 馃榾
Anonimowy
22 lipca 2017 o 00:07Przepraszam….czy tez ser nie trzeba zmieli膰….bo normalny twar贸g b臋dzie mia艂 ziarenka nawet ajk sie go podusi….czy mo偶e trzeba kupi膰 ten 艣mietankowy….bardzo nabra艂am ochoty na takie lody <3
Agata
22 lipca 2017 o 22:21Nie trzeba 馃檪 dla idealnej konsystencji mo偶esz po prostu zblendowa膰 ser z jogurtem i miodem.