Bez kategorii

Lody sernikowe!

Tak patrz臋 na prognoz臋 pogody, widz臋, 偶e wreszcie zbli偶a si臋 wiosenny potop i od soboty do soboty r贸wno, jednostajnie i monotematycznie.. b臋dzie la艂o. Ale! Jak ju偶 wyjdzie s艂o艅ce to trzeba by膰 przygotowanym! Na lody! Przywioz艂am ju偶 z Gliwic moje foremki i stwierdzaj膮c, 偶e sernik i lody to zdecydowanie dwa moje ulubione desery, dosz艂am do wniosku, 偶e trzeba te przyjemno艣ci ze sob膮 po艂膮czy膰! Twar贸g, jogurt, sk贸rka z pomara艅czy, troch臋 bakalii, raz dwa i gotowe. Zazdroszcz臋 Wam wszystkim posiadaczom maszynki do robienia lod贸w! Jak ju偶 kiedy艣 stan臋 si臋 dumn膮 w艂a艣cicielk膮 wielkiej kuchni z r贸wnie du偶ym zamra偶alnikiem, to na pewno zainwestuje w taki gad偶et i b臋d臋 hurtem robi膰 pyszne owocowe sorbety. A tym czasem ja, blender i foremki z Ikei, no trudno, dajemy rade.. 馃檪

Lody sernikowe

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na porcj臋 do 6 foremek

Sk艂adniki

  • 125 g chudego twarogu
  • 200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej danone lub zott, kremowy)
  • sk贸rka otarta z 1 pomara艅czy
  • sok z 1/2 pomara艅czy
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • 1 艂y偶ka rodzynek
  • 10g (1 艂y偶ka) pokruszonych orzech贸w (np nerkowca lub laskowych)
  • 3 艂y偶eczki miodu

Przgotowanie

1

Pokruszony twar贸g mieszamy dok艂adnie z jogurtem i miodem.

2

Na ma艂ych oczkach tarki ocieramy sk贸rk臋 z pomara艅czy (wcze艣niej j膮 wyparzamy),

3

sk贸rk臋 oraz sok z pomara艅czy i cytryny dodajemy to reszty sk艂adnik贸w wraz z bakaliami.

4

Ca艂o艣膰 raz jeszcze mieszamy, przelewamy do foremek i wk艂adamy na kilka godzin do zamra偶arki.

Smacznego lodo偶ercom 馃檪

 

Mo偶e Ci si臋 spodoba膰 r贸wnie偶

27 komentarzy

  • Odpowiedz
    Let's get healthy!
    8 maja 2014 o 10:44

    ostatnio robi臋 sobie lody z jogurt贸w i owoc贸w 馃檪 musz臋 wypr贸bowa膰 ten przepis!

  • Odpowiedz
    Karolina Larandil
    8 maja 2014 o 10:58

    Przepis zapisany! Na weekend na pewno zrobi臋 馃檪

  • Odpowiedz
    Czarnow艂osa
    8 maja 2014 o 11:04

    艢wietny przepis. Kupie takie foremki i b臋de te lody robi膰 dzieciakom.

  • Odpowiedz
    Gosia Szulc
    8 maja 2014 o 11:14

    mniam, pysznie wygl膮daj膮 馃檪

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 maja 2014 o 11:42

    Niezawodny sposob na pyszne kremowe lody to zmiksowanie zamrozonych owocow z jogurtem badz mlekiem lub zamrozonej masy (np.takiej jak w twoim przepisie) za pomoca blendera ktory rozbije krysztalki lodu. Niestety lody w foremkach nie sa takie dlatego polecam wczesniej zamrozic mase np. w kostkacj a pozniej rozbic blenderem i podawac natychmiast;)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    8 maja 2014 o 14:15

    mam foremki! co艣 czuj臋, 偶e za nied艂ugo zrobi臋 te lody! 馃檪 艣wietne smaki!

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    8 maja 2014 o 17:10

    O, jakie pro艣ciutkie! A jakie pyszne musz膮 by膰 馃槈

  • Odpowiedz
    Kinga
    8 maja 2014 o 19:05

    Ostatnio mia艂am taki sam pomys艂, 偶eby po艂膮czy膰 sernik i lody. Zrobi艂am jednak ma艂o dietetyczn膮 wersj臋, ale raz nie zawsze 馃槢
    Moja wersja: oko艂o 1/2 kg twarogu + 1 puszka mleka skondensowanego s艂odzonego + ziarenka z 1 laski wanilii (wszystkie sk艂adniki dobrze po艂膮czy膰, zblendowa膰, prze艂o偶y膰 do pojemnika i w艂o偶y膰 do zamra偶arki). Oczywi艣cie z takiej porcji sk艂adnik贸w lod贸w wychodzi baaardzo du偶o, spokojnie naje si臋 z 8 os贸b 馃檪 Polecam, bo naprawd臋 pyszne!

  • Odpowiedz
    svarowska AK
    8 maja 2014 o 20:30

    ale mi smaka narobila艣 na sam wiecz贸r 馃榾 tez takie zrobi臋 馃槈

  • Odpowiedz
    martanovacka
    8 maja 2014 o 20:53

    Rewelacyjne 馃檪 Tylko czeka膰 na upa艂y!

  • Odpowiedz
    fitdevangel
    9 maja 2014 o 07:01

    O rany, ale fantastyczny przepis. Zabieram si臋 robienia tego cuda. Sernikowe lody to jedne z moich ulubionych !!!

  • Odpowiedz
    gin
    9 maja 2014 o 16:06

    Mmm, pyszno艣ci 馃檪
    Sorbetiera to m贸j ukochany kuchenny gad偶et, zdecydowanie 馃檪

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 maja 2014 o 15:40

    W艂a艣nie wcinam-smakowito艣ci!! Zrobi艂am bez bakali-super s膮 馃檪

  • Odpowiedz
    Kinga 艁ucja
    10 maja 2014 o 17:29

    Bardzo podoba mi si臋 tw贸j blog! 馃檪

    Je艣li chcesz mo偶esz wpa艣膰 na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    10 maja 2014 o 18:54

    艢wietny pomys艂! 馃檪 Dodatek orzech贸w na pewno si臋 idealnie sprawdzi艂 馃槈

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    11 maja 2014 o 20:48

    Pyszna i ciekawa propozycja 馃檪

  • Odpowiedz
    Agnieszka Sporty
    12 maja 2014 o 19:52

    Ale pyszno艣ci, po偶yczam przepis i b臋d臋 robi膰 lodowe pyszno艣ci w weekend

  • Odpowiedz
    Ewa J.
    13 maja 2014 o 05:40

    Kolejny super sernikowy dietetyczny przepis. poniewa偶 jestem wielbicielk膮 sernik贸w nie wyobra偶am sobie diety bez nich. B臋d膮c ostatnio na diecie Allevo, zajada艂am si臋 batonami o smaku sernikowym. taki baton to pe艂nowarto艣ciowy posi艂ek, chrupi膮cy i bardzo syc膮cy na dodatek w czekoladzie. A dieta bardzo skuteczna

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 maja 2014 o 16:36

    Twarogu nie trzeba miksowac by by艂 jak ten sernikowy? I ile ma by膰 tych orzech贸w ? 艁y偶ka czy 10 艂yzek?

    • Odpowiedz
      Agata
      15 maja 2014 o 22:14

      mia艂o by膰 10 gram, a potem 艂y偶ka i wysz艂o 10 艂y偶ka 馃檪 ju偶 poprawiam!
      Ja u偶y艂am zwyk艂ego twarogu

  • Odpowiedz
    Pani Mummy
    15 maja 2014 o 20:50

    jak tylko zrobi si臋 ciep艂o wypr贸buj臋 ten przepis 馃檪

  • Odpowiedz
    rotablacja
    16 maja 2014 o 17:04

    dalczego w poprzednim wpisie m贸wisz, 偶eby odla膰 wod臋 z owsianki, skoro to ona jest najzdrowsza

  • Odpowiedz
    esterkaa
    22 maja 2014 o 10:49

    Mniaaaaaam! Uwielbiam lody, co dopiero sernikowe! Mistrzostwo 艣wiata 馃檪

  • Odpowiedz
    AnnaAniela
    23 maja 2014 o 07:41

    i od razu 偶ycie staje si臋 pi臋kniejsze, kiedy mo偶na je艣膰 lody bez wyrzut贸w sumienia..:)

  • Odpowiedz
    zwariowana artystka
    18 lipca 2014 o 21:53

    UWIELBIAM LODY SERNIKOWE <3 S膮 niesamowicie pyszne !!!!!!!! Pozdrawiam i… SERNIKOWI LODO呕ERCY 艁膭CZMY SI臉 馃榾

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 lipca 2017 o 00:07

    Przepraszam….czy tez ser nie trzeba zmieli膰….bo normalny twar贸g b臋dzie mia艂 ziarenka nawet ajk sie go podusi….czy mo偶e trzeba kupi膰 ten 艣mietankowy….bardzo nabra艂am ochoty na takie lody <3

    • Odpowiedz
      Agata
      22 lipca 2017 o 22:21

      Nie trzeba 馃檪 dla idealnej konsystencji mo偶esz po prostu zblendowa膰 ser z jogurtem i miodem.

    Napisz komentarz