Bez kategorii

Lekka sałatka wegetariańska z mozzarellą i rabarbarem

Wreszcie weekend i trochę wolnego czasu dla siebie i kuchennych wojaży. Dzisiejszy warzywny weekend zdecydowanie sponsoruje Świeża Paczka , która zaopatrzyła mnie w kilogramy ekologicznych warzyw wszelkiego rodzaju! Jestem tak zachwycona smakiem prawdziwej, polskiej marchewki prosto z ziemi, że aż przypomniało mi się jak sama za malucha wykopywałam na wsi młode marchewki, szybko myłam i chrupałam od razu - co to był za smak.. W paczce znalazły się również szparagi, które niedługo wykorzystam do pysznej frittaty, zapas włoszczyzny do wielu pysznych zup, jabłka, które pochłaniam w ogromnej ilości i wiele, wiele innych zdrowych rzeczy, które w najbliższym czasie postaram się przerobić na nowe przepisy. Ewa i Paweł to przemiła para eko pasjonatów, którzy postanowili założyć niedawno tą fantastyczną firmę, dzięki której bez odwiedzania podmiejskich dostawców możecie prosto do domu dostać uroczą skrzyneczkę pełną naszych najlepszych krajowych warzyw z okolicznych upraw.

Lekka sałatka wegetariańska z mozzarellą i rabarbarem

Drukuj przepis

Składniki

  • Sałata (1 spora garść)
  • 25 g komosy ryżowej + 2/3 łyżeczki soli do gotowania
  • 1 duża marchew
  • 1 gałązka rabarbaru
  • 1/2 kuli mozzarelli light
  • 4-5 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki pokrojonego ananasa
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 80g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • szczypta soli
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przgotowanie

1

Komosę ryżową gotujemy na małym ogniu w lekko osolonej wodzie około 25 minut, a następnie dokładnie odcedzamy.

2

Do sporej miski ucieramy na dużych oczkach tarki obraną marchew, dodajemy porwaną w palcach sałatę, kawałki ananasa, przygotowaną komosę oraz drobno pokrojone listki mięty, całość mieszamy i przekładamy na talerz.

3

Rabarbar kroimy w kostkę, wkładamy do małej miseczki i zalewamy odrobiną wody z rozpuszczonym miodem, a następnie razem z wodą wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i dusimy pod przykryciem dosłownie minutę po czym ściągamy pokrywkę i odparowujemy resztę wody.

4

Rabarbar oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę układamy na wierzchu sałatki, którą podajemy z lekkim jogurtowym sosem miodowo - cytrynowym.

A przecież wszyscy wiemy, że jesteś tym czym jesz, więc w co innego inwestować, jak nie w zdrowie na co dzień?:-) Zatem koniecznie zaglądnijcie na ich stronę i sami zobaczcie co mają w swojej ofercie, która oczywiście zmienia się ciągle wraz z sezonem 🙂

https://www.facebook.com/swiezapaczka
http://swiezapaczka.pl/

No a co mogłam zrobić na pierwszy ogień? Oczywiście sałatka… 🙂

Opcjonalnie polecam dodać rodzynki lub orzechy! 🙂

 

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    18 maja 2014 o 15:18

    wygląda super 🙂

  • Odpowiedz
    gin
    18 maja 2014 o 18:37

    Intrygujące połączenie smaków, kiedyś będę musiała spróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Jola Klich
    19 maja 2014 o 05:24

    Własnie ciekawe połączenie smaków. Podobne fajne inspiracje znalazłam na stronie z dietetycznymi przepisami https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412

  • Odpowiedz
    svarowska AK
    19 maja 2014 o 08:22

    połączenie rabarbaru i mozzarelli brzmi dośc intrygująco, ale chętnie wypróbuję przepis na taka sałatkę 😉

  • Odpowiedz
    Na zdrowie
    19 maja 2014 o 08:27

    Świeża Paczka, jak widzę, dba nie tylko o kubki smakowe, ale także o receptory zapachowe.
    Mam przy domu konwalie i kiedy przechodzę obok ich zapach pozytywnie mnie nastraja.

    A sałatka?
    Intryguje mnie ten rabarbar.

  • Odpowiedz
    Esterka
    22 maja 2014 o 10:48

    Własnie zrobiłam tę sałatkę. Zastanawiałam się nad rabarbarem i mozarellą, ale w ostatecznym rozrachunku, to smakuje genialnie! Super przepis!

  • Odpowiedz
    Gabriela Borowiec
    27 maja 2014 o 11:20

    mmm…apetycznie wygląda ta sałatka, aż brzuch się odzywa:) u mnie ostatnio gościła sałatka z czosnkiem niedżwiedzim

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/surowka-z-czosnkiem-niedzwiedzim.html

  • Odpowiedz
    KREATORNIA ZMIAN
    8 czerwca 2014 o 16:48

    Same składniki brzmią apetycznie. Naprawdę ciekawe połączenie 😉 Pozdrawiam, Kamila

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 lipca 2014 o 08:03

    Hej 🙂 Czy wagę produktów jak komosa ryżowa, podajesz przed ugotowaniem czy po?

    • Odpowiedz
      Agata
      1 lipca 2014 o 10:12

      Zawsze podaję wagę przed ugotowaniem 🙂

    Napisz komentarz