Już od dawna planowałam dla Was ten jogurtowy wpis. Chyba przyszedł na niego najwyższy czas, bo w końcu święta za pasem, a bądź co bądź Wielkanoc to czas w którym mnóstwo sałatek przewija się na naszych stołach, a przecież nie chcemy notorycznie zalewać ich majonezem.. Mnie już od dawien dawna słowo "sos" kojarzy się z jogurtem, tak więc przez lata wypracowałam sobie kilka swoich ulubionych i zamierzam się dziś nimi z Wami podzielić! Pomidorowy, czosnkowy, chrzanowy czy może musztardowo - miodowy będzie Waszym faworytem?:) Podstawą smacznego sosu jest dobry jogurt! Wiem, że duża część z Was skorzysta z jogurtów o obniżonej zawartości tłuszczu, a ja jednak polecam dobre, kremowe jogurty czyli np Zott lub Activia.
Składniki
- Sos czosnkowy:
- 100g jogurtu naturalnego,
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- opcjonalnie - łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- Sos musztardowy:
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- Sos chrzanowy:
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka utartego chrzanu
- szczypta soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki cukru
- Sos pomidorowy:
- 100g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
- łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta soli
- opcjonalnie - drobne płatki suszonych pomidorów
Sos czosnkowy – klasyka, pasuje prawie do wszystkiego szczególnie czosnkomaniakom – pamiętajcie, że musi się przegryźć, najlepiej zrobić go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce!
Sos musztardowy – mój absolutny faworyt, idealny do sałatek, szczególnie z kurczakiem! Jeżeli nie macie ziarnistej musztardy akurat w lodówce – możecie użyć normalnej.
Sos pomidorowy – cudowny aromat mojej ukochanej bazylii, fajnie komponuje się z mięsem i warzywami na zimno.
Sos chrzanowy – chyba najbardziej pachnie Wielkanocą 🙂 na pewno sprawdzi się zarówno do świątecznego jajka, jak i pieczonego schabu!
Wszystkie sosy są banalnie proste, przyrządza się je w minutę i co najważniejsze – są lekkie!
37 komentarzy
Anonimowy
2 kwietnia 2014 o 19:20przyda się na pewno! super 🙂
Emilia Ludwińska
2 kwietnia 2014 o 20:18Nie miałam okazji próbować musztardowego, ale w Twoim wydaniu wszystkie 4 prezentują się ponadprzeciętnie (: Dzięki za przepisy.
Anonimowy
2 kwietnia 2014 o 20:55Ten jogurt nie nazywa się Zott tylko krowa na łące! 😀 Przepisy super:)
B.
2 kwietnia 2014 o 21:38Dla mnie standardowo czosnkowy! ♥
teenager ;)
3 kwietnia 2014 o 04:11świetne sosy, mój ulubiony to z pewnością czosnkowy, ale chętnie wypróbuję każdy z nich 🙂
Życie z apetytem
3 kwietnia 2014 o 06:48Też robię takie sosy, są świetne do mięs, również z grilla, do naleśników i placków. Ja jeszcze polecam koperkowy 🙂
am
3 kwietnia 2014 o 07:11super 🙂 będziemy testować 🙂 ten chrzanowy na 1 ogień 🙂
my fit days
3 kwietnia 2014 o 07:26Super propozycje. Przetestuje 🙂
Karotka
3 kwietnia 2014 o 08:09Czosnkowy i pomidorowy koniecznie do wypróbowania! 🙂
Ewa W
3 kwietnia 2014 o 08:35wszystkie wypróbuję:) najbardziej ciekawi mnie ten chrzanowy
Na zdrowie
3 kwietnia 2014 o 08:36Nieźle, cztery przepisy w jednym miejscu.
Nie muszę skakać po stronach i szukać.
Dzięki. 🙂
Zielona wśród ludzi
3 kwietnia 2014 o 15:11Chrzanowy brzmi nieźle. Ciekawe czy uda się z jogurtem owsianym:)
Małgorzata Rita
3 kwietnia 2014 o 15:13proste i w zasięgu domowych składników 😀
pozdrawiam Try to design
arbesca
3 kwietnia 2014 o 18:26Super 🙂 trzeba wypróbować
Kamciss
3 kwietnia 2014 o 19:04Pyszne połączenia :>
Claudia
4 kwietnia 2014 o 16:26A jak jest z ich kalorycznością? 🙂
Katarzyna eM
21 lipca 2015 o 14:52no masakra.utyjesz na 100% ! a tak serio przeczytaj sobie na opakowaniu jogurtu
Agata
5 kwietnia 2014 o 10:53Dodatki są tak minimalne, że +- tyle co jogurt, którego użyjesz 🙂
Sue
5 kwietnia 2014 o 11:04Musztardowy! Mmmmm.. chyba zrobię sobie dziś sałatkę z kurczakiem z takim sosem. Albo do jaja na twardo!
Woogie Boogie
6 kwietnia 2014 o 09:20Ja najbardziej lubię jogurty Danona 🙂 Myślę, że sos pomidorowy zdobędzie moje serce. Oprócz tego też staram się KAŻDY sos robić na jogurcie; majonez mnie już odstrasza. Na pewno przyda się na święta 🙂
Jonita
6 kwietnia 2014 o 10:22Świetny pomysł, z pewnością skorzystam!
Zapraszam na swojego bloga http://dieta-na-talerzu.blogspot.com/
Pozdrawiam 🙂
Kinga Kornacka
6 kwietnia 2014 o 17:52Lubię takie sosy. Nie dość, że lekkie, to szybkie w przygotowaniu i uniwersalne 🙂
Dash
6 kwietnia 2014 o 19:48Super 😉 Wypróbuje, też mam ten nawyk, uzywam jogurtu 🙂 Na majonez patrzę z pogardą 🙂
Anonimowy
7 kwietnia 2014 o 17:22Zrobiłam sos czosnkowy do grilla. Nie spodziewałam się, że będzie tak dobry i zasmakuje zwolennikom sosu majonezowego =D
kasy fiskalne września
8 kwietnia 2014 o 08:32hmm bardzo ciekawie brzmi słowo "lekkie" – a ja uwielbiam sosy tylko wszystkie są "ciężkie" 🙁
ziemianska
9 kwietnia 2014 o 10:05Super 🙂 właśnie nie dawno chodziło mi po głowie żeby zrobić sos musztardowy. No to teraz już go na pewno zrobię 🙂
Miseczka Zdrowia
11 kwietnia 2014 o 06:31Świetne i łatwe w przygotowaniu propozycje, jogurt rządzi! 🙂
Dorota Cierluk
13 kwietnia 2014 o 14:34Wszystkie wyglądają pysznie, szczególnie chrzanowy i musztardowy zrobię na Wielkanoc do mięs 🙂
Anonimowy
23 lutego 2015 o 09:13faktycznie wyglądają pysznie, choć ostatnio znalazłam świetny produkt bo tani i ciekawie się prezentuje od develey, czyli sos 1000 wysp i dressing ziołowy. Ten drugi używam najcześciej do sałatek i placków 🙂
Anonimowy
27 lutego 2015 o 10:10Sosy są wyśmienite, moja mama również jest zachwycona 🙂
FitHealthyLife
19 marca 2015 o 09:22Świetnie wyglądają. Aż che się spróbować.
Anonimowy
31 grudnia 2015 o 09:02a jaki sos zaproponowałabyś do tuńczyka?:)
p.s. Szczęśliwego Nowego Roku!:))
Kamila
16 września 2016 o 09:52Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie 🙂
Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
Przepis u mnie na blogu.
Uwaga, on odchudza! 🙂
Anonimowy
11 stycznia 2017 o 14:39Wielkie dzięki za proste sosiki! Ostatnio wypróbowałam musztardowy i pomidorowy – pyszne i błyskawiczne. Jeszcze mam w planach chrzanowy do jajka na twardo 🙂 niestety sosów czosnkowych nie lubię.
Iza
7 lutego 2017 o 13:59Fajna, zdrowsza odmiana sosów 🙂
Marina
2 kwietnia 2018 o 19:11Czosnkowy wychodzi przepyszny, lepsze niż ze sklepu 🙂
Anonimowy
12 września 2018 o 11:47A czy można te sosy przygotowywać na ciepło z jakimś mięsem? Np. kurczakiem.