Bez kategorii

Lekkie, jogurtowe sosy

Już od dawna planowałam dla Was ten jogurtowy wpis. Chyba przyszedł na niego najwyższy czas, bo w końcu święta za pasem, a bądź co bądź Wielkanoc to czas w którym mnóstwo sałatek przewija się na naszych stołach, a przecież nie chcemy notorycznie zalewać ich majonezem.. Mnie już od dawien dawna słowo "sos" kojarzy się z jogurtem, tak więc przez lata wypracowałam sobie kilka swoich ulubionych i zamierzam się dziś nimi z Wami podzielić! Pomidorowy, czosnkowy, chrzanowy czy może musztardowo - miodowy będzie Waszym faworytem?:) Podstawą smacznego sosu jest dobry jogurt!  Wiem, że duża część z Was skorzysta z jogurtów o obniżonej zawartości tłuszczu, a ja jednak polecam dobre, kremowe jogurty czyli np Zott lub Activia.

Składniki

  • Sos czosnkowy:
  • 100g jogurtu naturalnego, 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • opcjonalnie - łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • Sos musztardowy:
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka miodu 
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Sos chrzanowy:
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka utartego chrzanu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Sos pomidorowy:
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli
  • opcjonalnie - drobne płatki suszonych pomidorów
sos na bazie jogurtu

Sos czosnkowy – klasyka, pasuje prawie do wszystkiego szczególnie czosnkomaniakom – pamiętajcie, że musi się przegryźć, najlepiej zrobić go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce!

Sos musztardowy – mój absolutny faworyt, idealny do sałatek, szczególnie z kurczakiem! Jeżeli nie macie ziarnistej musztardy akurat w lodówce – możecie użyć normalnej.

Sos pomidorowy – cudowny aromat mojej ukochanej bazylii, fajnie komponuje się z mięsem i warzywami na zimno.

Sos chrzanowy – chyba najbardziej pachnie Wielkanocą 🙂 na pewno sprawdzi się zarówno do świątecznego jajka, jak i pieczonego schabu!

Wszystkie sosy są banalnie proste, przyrządza się je w minutę i co najważniejsze – są lekkie!

Może Ci się spodobać również

37 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 kwietnia 2014 o 19:20

    przyda się na pewno! super 🙂

  • Odpowiedz
    Emilia Ludwińska
    2 kwietnia 2014 o 20:18

    Nie miałam okazji próbować musztardowego, ale w Twoim wydaniu wszystkie 4 prezentują się ponadprzeciętnie (: Dzięki za przepisy.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 kwietnia 2014 o 20:55

    Ten jogurt nie nazywa się Zott tylko krowa na łące! 😀 Przepisy super:)

  • Odpowiedz
    B.
    2 kwietnia 2014 o 21:38

    Dla mnie standardowo czosnkowy! ♥

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    3 kwietnia 2014 o 04:11

    świetne sosy, mój ulubiony to z pewnością czosnkowy, ale chętnie wypróbuję każdy z nich 🙂

  • Odpowiedz
    Życie z apetytem
    3 kwietnia 2014 o 06:48

    Też robię takie sosy, są świetne do mięs, również z grilla, do naleśników i placków. Ja jeszcze polecam koperkowy 🙂

  • Odpowiedz
    am
    3 kwietnia 2014 o 07:11

    super 🙂 będziemy testować 🙂 ten chrzanowy na 1 ogień 🙂

  • Odpowiedz
    my fit days
    3 kwietnia 2014 o 07:26

    Super propozycje. Przetestuje 🙂

  • Odpowiedz
    Karotka
    3 kwietnia 2014 o 08:09

    Czosnkowy i pomidorowy koniecznie do wypróbowania! 🙂

  • Odpowiedz
    Ewa W
    3 kwietnia 2014 o 08:35

    wszystkie wypróbuję:) najbardziej ciekawi mnie ten chrzanowy

  • Odpowiedz
    Na zdrowie
    3 kwietnia 2014 o 08:36

    Nieźle, cztery przepisy w jednym miejscu.
    Nie muszę skakać po stronach i szukać.
    Dzięki. 🙂

  • Odpowiedz
    Zielona wśród ludzi
    3 kwietnia 2014 o 15:11

    Chrzanowy brzmi nieźle. Ciekawe czy uda się z jogurtem owsianym:)

  • Odpowiedz
    Małgorzata Rita
    3 kwietnia 2014 o 15:13

    proste i w zasięgu domowych składników 😀
    pozdrawiam Try to design

  • Odpowiedz
    arbesca
    3 kwietnia 2014 o 18:26

    Super 🙂 trzeba wypróbować

  • Odpowiedz
    Kamciss
    3 kwietnia 2014 o 19:04

    Pyszne połączenia :>

  • Odpowiedz
    Claudia
    4 kwietnia 2014 o 16:26

    A jak jest z ich kalorycznością? 🙂

    • Odpowiedz
      Katarzyna eM
      21 lipca 2015 o 14:52

      no masakra.utyjesz na 100% ! a tak serio przeczytaj sobie na opakowaniu jogurtu

  • Odpowiedz
    Agata
    5 kwietnia 2014 o 10:53

    Dodatki są tak minimalne, że +- tyle co jogurt, którego użyjesz 🙂

  • Odpowiedz
    Sue
    5 kwietnia 2014 o 11:04

    Musztardowy! Mmmmm.. chyba zrobię sobie dziś sałatkę z kurczakiem z takim sosem. Albo do jaja na twardo!

  • Odpowiedz
    Woogie Boogie
    6 kwietnia 2014 o 09:20

    Ja najbardziej lubię jogurty Danona 🙂 Myślę, że sos pomidorowy zdobędzie moje serce. Oprócz tego też staram się KAŻDY sos robić na jogurcie; majonez mnie już odstrasza. Na pewno przyda się na święta 🙂

  • Odpowiedz
    Jonita
    6 kwietnia 2014 o 10:22

    Świetny pomysł, z pewnością skorzystam!
    Zapraszam na swojego bloga http://dieta-na-talerzu.blogspot.com/
    Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    6 kwietnia 2014 o 17:52

    Lubię takie sosy. Nie dość, że lekkie, to szybkie w przygotowaniu i uniwersalne 🙂

  • Odpowiedz
    Dash
    6 kwietnia 2014 o 19:48

    Super 😉 Wypróbuje, też mam ten nawyk, uzywam jogurtu 🙂 Na majonez patrzę z pogardą 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 kwietnia 2014 o 17:22

    Zrobiłam sos czosnkowy do grilla. Nie spodziewałam się, że będzie tak dobry i zasmakuje zwolennikom sosu majonezowego =D

  • Odpowiedz
    kasy fiskalne września
    8 kwietnia 2014 o 08:32

    hmm bardzo ciekawie brzmi słowo "lekkie" – a ja uwielbiam sosy tylko wszystkie są "ciężkie" 🙁

  • Odpowiedz
    ziemianska
    9 kwietnia 2014 o 10:05

    Super 🙂 właśnie nie dawno chodziło mi po głowie żeby zrobić sos musztardowy. No to teraz już go na pewno zrobię 🙂

  • Odpowiedz
    Miseczka Zdrowia
    11 kwietnia 2014 o 06:31

    Świetne i łatwe w przygotowaniu propozycje, jogurt rządzi! 🙂

  • Odpowiedz
    Dorota Cierluk
    13 kwietnia 2014 o 14:34

    Wszystkie wyglądają pysznie, szczególnie chrzanowy i musztardowy zrobię na Wielkanoc do mięs 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 lutego 2015 o 09:13

    faktycznie wyglądają pysznie, choć ostatnio znalazłam świetny produkt bo tani i ciekawie się prezentuje od develey, czyli sos 1000 wysp i dressing ziołowy. Ten drugi używam najcześciej do sałatek i placków 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 lutego 2015 o 10:10

    Sosy są wyśmienite, moja mama również jest zachwycona 🙂

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    19 marca 2015 o 09:22

    Świetnie wyglądają. Aż che się spróbować.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 grudnia 2015 o 09:02

    a jaki sos zaproponowałabyś do tuńczyka?:)
    p.s. Szczęśliwego Nowego Roku!:))

  • Odpowiedz
    Kamila
    16 września 2016 o 09:52

    Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie 🙂
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 stycznia 2017 o 14:39

    Wielkie dzięki za proste sosiki! Ostatnio wypróbowałam musztardowy i pomidorowy – pyszne i błyskawiczne. Jeszcze mam w planach chrzanowy do jajka na twardo 🙂 niestety sosów czosnkowych nie lubię.

  • Odpowiedz
    Iza
    7 lutego 2017 o 13:59

    Fajna, zdrowsza odmiana sosów 🙂

  • Odpowiedz
    Marina
    2 kwietnia 2018 o 19:11

    Czosnkowy wychodzi przepyszny, lepsze niż ze sklepu 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 września 2018 o 11:47

    A czy można te sosy przygotowywać na ciepło z jakimś mięsem? Np. kurczakiem.

  • Napisz komentarz