Nie mogę powiedzieć, że nie lubię sałatki majonezowej, która zawsze pojawia się u nas na święta. Fakt od jakiegoś czasu ukradkiem łatamy ją pół na pół z jogurtem (śmietaną jak to mówi tato) tak, żeby nikt nie zauważył, ale to wciąż nie jest najbardziej dietetyczna sałatka jaką widział świat. Ja jako fanka sałatek bez sałaty mam dla Was dzisiaj alternatywną propozycję z użyciem komosy ryżowej, ale można ją tez pominąć lub np. zastąpić brązowym/czerwonym ryżem. Jako, że Wielkanoc niezmiennie kojarzy mi się z chrzanem, to postanowiłam również wykorzystać go do stworzenia zastępczego sosu wypierającego majonez. A jak u Was z sałatkami? Przygotowujecie jakieś na święta, czy zostajecie przy jajkach i pieczonym schabie? 🙂
Lekka sałatka wielkanocna z komosą ryżową
Drukuj przepisSkładniki
- 50 g pora
- 50 g marchwi
- 1 małe jabłko (130g)
- 1 małe ogórki kiszone
- 4 łyżki kukurydzy
- 2 jajka
- 40 g komosy ryżowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego
Przgotowanie
Opłukaną komosę ryżową gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 25 minut.
W między czasie gotujemy jajka na twardo.
Marchew ucieramy na dużych oczkach tarki, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora siekamy dość drobno, po czym wraz z kukurydzą wrzucamy do sporej salaterki.
Następnie do składników dodajemy ugotowaną, odcedzoną komosę i pokrojone w kosteczkę jajka.
W kubeczku mieszamy jogurt z chrzanem, solą, pieprzem, tymiankiem, octem i sokiem z cytryny po czym zalewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy.
20 komentarzy
Anonimowy
10 kwietnia 2014 o 14:06Mysle ze przydalby sie przepis na jakis lzejszy mazurek (;
Iwona
10 kwietnia 2014 o 14:29Chętnie zobaczyłabym przepis na jakąś zdrowszą i dietetyczną wersję babki 🙂 Może coś pełnoziarnistego? 🙂
Justyna
10 kwietnia 2014 o 14:31fajny przepis, chyba go wypróbuję, ogólnie po typowych sałatkach jarzynowych z dodatkiem majonezu czuje się ciężko, a zjedzenie na kolacje to już w ogóle najgorsza z możliwych opcji
teenager ;)
10 kwietnia 2014 o 14:51bardzo fajna sałatka i coś czuję, że wypróbują ją jeszcze zaraz przed świętami! nie będę zwlekać, bo musi być przepyszna 🙂
Anonimowy
10 kwietnia 2014 o 15:59czy komosę można czymś zastąpić? Jaglanką albo czymś? 🙂
uwielbiamy
10 kwietnia 2014 o 18:19ale pyszności! świetna i pasuje nie tylko na święta:-) pozdrawiamy ciepło:-)
rękodzieło-art Wioleta
10 kwietnia 2014 o 18:39super, coś ekstra na kolacje:)
Anonimowy
10 kwietnia 2014 o 19:10Chętnie zobaczę jakieś dietetyczne przepisy na faszerowane jajka 🙂
Anonimowy
10 kwietnia 2014 o 19:20Popieram inicjatywę pojawienia się przepisu na mazurka i babę wielkanocną 🙂 Chętnie też zobaczę przepis na jakieś mięsko pieczone 🙂
svarowska AK
10 kwietnia 2014 o 19:24wygląda rewelacyjnie 😉 kradne ! ;*
Anonimowy
10 kwietnia 2014 o 19:26Jakiś pasztet chętnie 🙂
Gosia Szulc
10 kwietnia 2014 o 19:44samo zdrowie, wspaniałe! 🙂
believe
11 kwietnia 2014 o 16:57zapowiada się smacznie 🙂 Z pewnoscią wypróbuje 😀
ella kropka com
12 kwietnia 2014 o 06:06super propozycja, pozdrawiam smacznie 🙂
Ania Mii
12 kwietnia 2014 o 09:03wygląda pysznie! pozdrawiam słonecznie! 🙂
Bitter Honey
14 kwietnia 2014 o 16:46Zrobię na pewno, pięknie wygląda 🙂
Dorot
16 kwietnia 2014 o 13:02A czy pojawi się jakaś potrawa dla diabetyków? Bardzo proszę, bo mi się kończy inwencja, a na święta chętnie zjadłabym jakiś bezcukrowy deser:)
wentylacja mechaniczna
16 kwietnia 2014 o 13:42doskonały przepis 🙂
Anka
16 kwietnia 2014 o 14:57Jest okazja – niedługo wypróbuję!
happy&healthy
21 kwietnia 2014 o 19:34Super przepisy na pewno skorzystam
zapraszam tutaj http://hhagniesia.blogspot.com/