Bez kategorii

Zupa curry z soczewicą i cukinią

Czas na zupę! Dawno już nie było żadnego przepisu na to rozgrzewające danie, a na zupę, która nie jest w formie kremu to już w ogóle wieki. Czy wiecie,że w Polsce je się najwięcej zup na całym świecie? Przynajmniej tego się dowiedziałam oglądając niedawno w telewizji jakiś quiz z wiedzy o żywności.. W gruncie rzeczy jestem skłonna w to uwierzyć, sama jem ich ogromną ilość, a jeżeli pod uwagę zostały wzięte też zupy mleczne, to już chyba prawie 50% mojej codziennej diety, co zresztą ratuje nieco moją gospodarkę wodną, bo jakoś z piciem na bieżąco słabo u mnie ostatnio. Dziś wyszła mi pyszna zupa z soczewicą i cukinią, przypadkiem wegańska (oczywiście bez dodatku jogurtu naturalnego, można zastąpić np sojowym), choć przez chwilę rozważałam dorzucenie do niej kawałków kurczaka, ale ostatecznie zostało całkiem roślinnie. Rozgrzewająca, treściwa i prosta w przygotowaniu, a przy okazji zahacza o pomijaną niestety często grupę produktów spożywczych "suche nasiona roślin strączkowych" - także zdrowie soczewicy!

Zupa curry z soczewicą i cukinią

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 3 duże porcje

Składniki

  • 1 L wody
  • 2 spore marchewki (200g)
  • 1/2 średniej pietruszki (40g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cukinii
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 płaska łyżka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • ziele angielskie (2-3 ziarenka)
  • sporo świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • jogurt naturalny do zabielenia

Przgotowanie

1

Pokrojoną w talarki, a następnie na połówki marchew oraz pietruszkę wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.

2

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek.

3

Gdy cebula się zarumieni dorzucamy pokrojoną w sporą kostkę cukinię i całość dusimy pod przykryciem na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając.

4

Do gotujących się warzyw dodajemy opłukaną na sitku soczewicę i pozostawiamy na małym ogniu kolejne 15 minut, po czym dodajemy zawartość patelni oraz pomidory i gdy zupa ponownie zacznie wrzeć ściągamy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut.

5

Całość doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością curry, bazylii i odrobiną ostrej papryki.

6

Po nałożeniu na talerze / do miseczek, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.

 ———

Może Ci się spodobać również

38 komentarzy

  • Odpowiedz
    karola
    2 marca 2014 o 15:46

    Bardzo fajne smaki na pewno super smakowała 🙂 !

    • Odpowiedz
      Anio
      4 marca 2014 o 18:30

      Nie ma wątpliwości. Na pewno była rewelacyjna

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      27 października 2017 o 12:37

      Zupa jest przepyszna! Gorąco polecam!

  • Odpowiedz
    Sue
    2 marca 2014 o 16:47

    Zupa z soczewicą chodzi za mną od kilku tygodni.. Twoja musiała być bardzo aromatyczna 😉

  • Odpowiedz
    Eko Mysz
    2 marca 2014 o 18:16

    Wygląda na naprawdę treściwą i pyszną! Takie lubię 🙂

  • Odpowiedz
    akwi
    2 marca 2014 o 18:51

    musi być pyszna 🙂 robię podobną, ale bardziej krem. Następnym razem spróbuję Twój przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Anna Nowak
    2 marca 2014 o 20:03

    bomba bomba bomba 🙂
    Dopiero od miesiąca soczewica zagościła w mojej kuchni – w moim rodzinnym domu nigdy się jej nie jadało – a ja teraz nie potrafię bez niej żyć 🙂
    Super dani !! 🙂

  • Odpowiedz
    my healthy style
    2 marca 2014 o 20:21

    wyglada super 🙂 przekonałas mnie aby spróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Woogie Boogie
    2 marca 2014 o 21:01

    Przyda mi się taki przepis na pewno 🙂 Super zupa 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    3 marca 2014 o 05:01

    przyznam, że rzadko zupy jadam, ale jak jest pyszna, rozgrzewająca i pełna smacznych składników to zawsze chętnie 🙂 podoba mi się przepis, zapisuję!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 marca 2014 o 07:28

    jestem na tak 🙂 niebawem przetestuję!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 marca 2014 o 11:27

    Można zamiast czerwonej dodać zieloną soczewice? 🙂 Akurat takową posiadam 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna
    3 marca 2014 o 17:47

    Właśnie się zajadam, pycha:-)

  • Odpowiedz
    Alicja Ptak
    3 marca 2014 o 21:23

    Hej! Korzystam z Twoich przepisów już prawie jak maniaczka. Robiłam Twoje ciasto czekoladowe z czerwonej, różne frittaty, łososia z puree chrzanowym i nawet dynie z kaszą jaglaną. I wszystko jest pyszne! I tylko nie mogę się doczekać chleba bezglutenowego. Proszę, proszę poratuj! Albo nawet nie musi to być chleb, cokolwiek z czego można zrobić kanapkę albo zjeść z jajecznicą.Kupne chleby bezglutenowe smakują i wyglądają jak materac piankowy. Jest ohydny, a ja jestem smakoszem. 🙁

    • Odpowiedz
      Alicja Ptak
      3 marca 2014 o 21:25

      są ohydne* 😛

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      6 marca 2014 o 12:19

      Alicja, jesli szukasz tez kupnego chleba to polecam krolewski z firmy belviten, albo swiezy bochenek z bezglutena ( ciemny lepszy). ja niestety nie potrafie upiec smacznego chleba bez glutenu wiec ciagle poszukuje gotowych. I jest tych smscznych ciraz wiecej:)

  • Odpowiedz
    Sylwia
    5 marca 2014 o 16:22

    Witaj 😉 spytam tu bo zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Chodzi o przepis http://www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/06/sonecznikowe-bueczki-pszenno-zytnie.html jesteś w stanie podać wartość na 100g bo tylko wtedy uda mi się je zapisać w moim kalkulatorze. Bardzo fajny blog, jestem tu krótko a już nalazłam tyle przepisów dla siebie 😉

  • Odpowiedz
    Beata Foltynowicz
    9 marca 2014 o 21:05

    Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy. Szczegóły na: http://pasjakobiety.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-lieber-blog-award.html

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 marca 2014 o 13:47

    Przepyszna !

  • Odpowiedz
    Pino
    18 marca 2014 o 16:15

    Kolorystycznie przypomina mi pomidorową 🙂 W sumie są tam pomidory

  • Odpowiedz
    Karolina
    19 marca 2014 o 20:34

    Zrobilam w końcu :)pyszna 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 marca 2014 o 14:00

    pierwszy raz zrobilam cos z soczewicy, mialam mieszane uczucia… ale to jest pyszne! dodalam 2 papryczki ostre i zrobilam 2 porcje. pyszota. dzieki za inspiracje 🙂

  • Odpowiedz
    Emem
    24 marca 2014 o 16:03

    mega pyszna sycaca i rozgrzewajaca ! uwielbiam twojego bloga :3

  • Odpowiedz
    anusiaaa
    23 kwietnia 2014 o 13:36

    Pycha! Zrobiłam, zjadłam i robie znowu 🙂

  • Odpowiedz
    Ewa Okrzeja
    26 kwietnia 2014 o 20:24

    Właśnie skończyłam robić…PYSZNE!!!
    <3

  • Odpowiedz
    Martyna O
    20 czerwca 2014 o 11:43

    Wyszła znakomita, pomimo braku pasty curry i obecności selera zamiast pietruszki 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 lutego 2015 o 05:40

    Czy można zastąpić czymś cukinię? Nie mogę jej nigdzie dostać

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 marca 2015 o 19:03

    czy porcja zupy z tego przepisu wystarczy na obiad na dwa dni:)?

    • Odpowiedz
      Agata
      21 marca 2015 o 22:59

      z całego przepisu wychodzą 3 spore talerze zupy, a co do porcji to wiadomo – kwestia indywidualna co komu wystarczy 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 marca 2015 o 05:37

    a jesli chcialabym dodac piers z kurczaka to w ktorym momencie dodac i czym najlepiej doprawic zeby pasowalo smakowo do calosci ?:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 września 2015 o 17:53

    Czy pomidory mogą być świeże? Jeśli tak, jaka ilość? Pozdrawiam

    • Odpowiedz
      Agata
      21 października 2015 o 13:14

      Tak, sparzone i obrane ze skóry – 400 g 🙂

  • Odpowiedz
    przepis Dietmap
    26 października 2015 o 08:49

    O, wersja z cukinią. Ciekawe połączenie, szczególnie, że cukinię bardzo lubię :)!
    Dorzucenie kurczaka też jest niezłym pomysłem, chociaż nawet bez mięsa soczewica syci na długo.

  • Odpowiedz
    Basia Kolczyńska
    15 marca 2016 o 14:22

    można tą zupę zamrozić ? 🙂

  • Odpowiedz
    Dorota Rozenbajgier
    26 listopada 2016 o 09:26

    Mam pytanie ile taki talerz tej zupy może mieć kalorii ?:-)

  • Odpowiedz
    Dorota Rozenbajgier
    26 listopada 2016 o 09:27

    Ile kalorii ma talerz takiej zupy?:-)

  • Odpowiedz
    Dorota Rozenbajgier
    26 listopada 2016 o 09:27

    Ile kalorii ma talerz takiej zupy?:-)

  • Napisz komentarz