Sporo czasu minęło od kiedy ostatnio robiłam sobie tzw. "green monstera" czyli zielony koktajl. Nie przepadam za bardzo specyficznymi mieszankami np. z cebulą czy selerem, ale zawsze warto dodać nieco neutralnej zieleni do zmiksowanych owoców! Tym razem coś dla tych którzy nie są fanami szpinaku, ponieważ do koktajlu użyłam roszponki. Najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu, zanim wszystkie witaminy pouciekają 🙂
Zielony koktajl z roszponką i zieloną herbatą
Drukuj przepisSkładniki
- 1/2 słodkiego jabłka
- 1 mala, dojrzała gruszka
- Sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 garści roszponki
- 80 ml zielonej herbaty
Przgotowanie
1
Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną zieloną herbatę, dodajemy roszponkę, kawałki obranej gruszki oraz utarte na tarce jabłko.
2
Do składników dodajemy sok z cytryny i limonki, a następnie całość blendujemy dokładnie.
12 komentarzy
Paulina M.
16 marca 2014 o 15:07Wygląda przepysznie. Z pewnością spróbuję! 🙂
Jey
16 marca 2014 o 15:23piękny kolor i zdrowie w szklance! podziwiam osoby lubiące zielone koktajle. ja sama niestety nie mogę się przekonać do połączenia warzywno-owocowego.
Kamciss
16 marca 2014 o 21:15Musi być pyszne i z wielką chęcią zrobię 🙂
teenager ;)
17 marca 2014 o 05:05ten zielony potworek wpasował się w dzisiejsze irlandzkie święto 🙂 pyszny jest na pewno i pełen zdrowia – chętnie sobie taki przyrządzę 🙂
gotowaniena102
17 marca 2014 o 06:12Ma piękny, wiosenny kolorek! Takie owocowo-warzywne koktajle uwielbiam 🙂
svarowska AK
17 marca 2014 o 08:04Wygląda ładnie, a jak smakuje ? 😀
StudentsKitchen
17 marca 2014 o 08:13Domowe bomby witaminowe są najlepsze. 🙂
:: Fitness Lifestyle :: fitness-food.pl/blog ::
18 marca 2014 o 11:46Witaminowa bomba! Dodam jeszcze awokado i grejfruta bo akurat mam kilka sztuk i nie wiem jak je wykorzystać i będzie pyszny drink na popołudnie 🙂
Pino
18 marca 2014 o 16:06Wygląda apetycznie i patrząc na skład podejrzewam, że też smacznie smakuje
Jey
20 marca 2014 o 14:08mam takie pytanie – jak to jest i o co chodzi, że witaminy się ulatniają jeśli na dłużej zostawimy taki koktajl? czy jeśli chodzi o świeże owoce to np po obraniu i pozostawieniu też te witaminy się ulatniają?
Agata
28 marca 2014 o 21:17Tak, ponieważ witamina C jest bardzo wrażliwa zarówno na wysoką temperaturę jak i światło i uszkodzenia mechaniczne – więc nawet samo krojenie 🙁
Tylko mrożenie jej nie szkodzi!
Ewa J.
19 maja 2014 o 08:53Super pomysły na koktajle. Tylko ja zupełnie nie mam czasu, robic zakupy, kręcić koktajle i potem sprzątać po tym. Dlatego zaufałam koktajlom gotowym Allevo, są smaczne i bardzo dobrze zbilansowane, wiem ze taki koktajl to pełnowartościowy posiłek. I bardzo szybkie do przygotowania nawet w trasie.