Bez kategorii

Hummus z pieczoną papryką i pesto

Mój pierwszy, domowy hummus! Nie powiem, żeby z moim ręcznym blenderem była to robota na 5 minut, ale popracowałam przy okazji nad moim bicepsem i ostatecznie udało mi się uzyskać gładką konsystencję. Hummus dla wielu z Was to pewnie żadne odkrycie, ale okazuje się, że wciąż jest mnóstwo osób, które pierwszy raz w ogóle słyszą to słowo! (w tym miejscu serdeczne pozdrowienia dla mojej siostry). Pasta z cieciorki to oczywiście jedno z ważnych źródeł białka w dietach eliminujących mięso, ale jest tak pyszna i można ją przyrządzić na tyle różnych sposobów, że jestem przekonana że zasmakuje każdemu z Was. Można ją przyrządzić zupełnie klasycznie, a można też skorzystać ze swoich ulubionych smaków i tak też ja poczyniłam używając pieczonej papryki i bazyliowego pesto. Może nie jest to najmniej kaloryczny dodatek, ale samo zdrowie kochani, czasem można sobie pozwolić! A jakby jeszcze do tego domowy chlebek.. 🙂 I tak dałam mniej oliwy niż powinno być!

Hummus z pieczoną papryką i pesto

Drukuj przepis

Składniki

  • 3 łyżki pasty tahini (60g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)
  • 250 g suchych nasion ciecierzycy
  • 2 łyżki bazyliowego pesto (40g)
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 100-150 ml wody lub wywaru z gotowania ciecierzycy
  • 150 g czerwonej papryki
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny

Przgotowanie

1

Jeżeli do przygotowania hummusu używamy suchych nasion, a nie gotowej ciecierzycy z puszki, to zalewamy je zimną wodą i wstawiamy na noc do lodówki, a rano wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości około 2,5 godziny na małym ogniu.

2

Skropioną oliwą paprykę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy aż skórka zacznie się przypiekać a kawałki będą już miękkie.

3

Ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę, pieczoną paprykę, 2 zmiażdżone ząbki czosnku oraz resztę składników blendujemy dokładnie na gładką masę stopniowo dodając wody lub wywaru z gotowania.

Gotowy hummus najsmaczniejszy jest oczywiście świeży, ale możecie go przechowywać np w słoiku lub szczelnym opakowaniu przez około 2-3 dni (oczywiście w lodówce).

Pastę tahini możemy kupić w sklepach lub zrobić samemu > KLIK

*Cały otrzymany produkt (prawie litr) to około 1700 kalorii, najlepiej zważyć samemu cały gotowy hummus i samemu obliczyć ile kalorii wychodzi w 100g, bo będzie się to nieznacznie różniło zależnie od ilości wody, której użyjemy i wagi ciecierzycy po ugotowaniu.

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    29 marca 2014 o 17:46

    Ja też ostatnio zrobiłam mój pierwszy hummus i niewiem…. albo źle go zrobiłam, albo mnie nie przekonują takie smaki. Może najpierw powinnam spróbować oryginału 😛 Twój ma bardzo dużo ciekawych dodatków 🙂

  • Odpowiedz
    Be Slim
    29 marca 2014 o 18:35

    mniammmmmmmmmmm – wyglada pysznie:) osoatnio robilam zwykly hummus ale ten napewno sprobuje 😉

    http://beslimuk.blogspot.co.uk/

  • Odpowiedz
    Woogie Boogie
    29 marca 2014 o 20:27

    Wygląda obłędnie, ale powiem Ci, że nigdy nie jadłam Hummusa. Bardzo dużo już o nim słyszałam, ale jeszcze nie miałam okazji skosztować.

  • Odpowiedz
    Kamciss
    29 marca 2014 o 20:45

    Jeszcze nigdy nie robiłam, ale powoli się przymierzam! 🙂

  • Odpowiedz
    Patrycja P.
    29 marca 2014 o 22:09

    polecam z suszonymi pomidorami i czosnkiem.
    albo ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
    mniami!

  • Odpowiedz
    Fasha
    30 marca 2014 o 10:35

    Widziałam kiedyś w Biedronce do kupienia 🙂 gdyby ktoś nie wiedział czy mu zasmakuje 🙂

    • Odpowiedz
      JuJu VmDesign
      6 kwietnia 2014 o 18:38

      a znalazłaś ponownie? jeśli tak będę wdzięczna za info 🙂

  • Odpowiedz
    svarowska AK
    30 marca 2014 o 15:03

    wyglada pysznie 😉

  • Odpowiedz
    Gorzki Miód
    30 marca 2014 o 21:34

    Porywam przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Agnieszka Tocok
    31 marca 2014 o 12:24

    Cieciorę możemy ugotować krócej jeśli dodamy łyżeczkę sody oczyszczonej 😉 wtedy powinna się gotować 40 minut, ja zawsze tak robię- bezpieczne dla żołądka i szybciej możemy się cieszyć pysznym humusem!

  • Odpowiedz
    Małgorzata Rita
    2 kwietnia 2014 o 08:03

    jadłam hummus w Izraelu i teraz znowu narobiłaś mi apetyt ;D chyba spróbuję Twój przepis 😉
    Try to design

  • Odpowiedz
    agneslovechocolate
    3 kwietnia 2014 o 15:09

    pomidorowy:)

  • Odpowiedz
    Jola Klich
    6 kwietnia 2014 o 12:20

    Super pomysły na gotowanie. Bardzo pozytyczne uwagi do wykorzystania w życiu codziennym. Proponuje przy okazji zajrzeć na jeszcze jedną super stronke https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412 tu też jest kopalnia pomysłów.

  • Odpowiedz
    Magdalena Uba
    21 kwietnia 2014 o 19:51

    Uwielbiam Twoje przepisy, już niejedne wykorzystałam, jak zaczynałam swoja przygodę z kuchnią bezglutenową 🙂 Teraz zaczęłam prowadzić własnego bloga – tu mój przepis też na hummus, ale w wersji z prażonym słonecznikiem http://stworkowoo.blogspot.com/2014/04/hummus-z-prazonym-sonecznikiem.html

    Pozdrawiam! 🙂

  • Napisz komentarz