Bez kategorii

Tymiankowy ryż z warzywami na parze i łososiem

Jakiś czas temu dostałam maila z miłą propozycją tworzenia przepisów dla  nowo powstałego kwartalnika "Aktywni" - pisma skierowanego do chorych dotkniętych RZS czyli Reumatoidalnym Zapaleniem Stawów. Chętnie się zgodziłam i już kilka dni potem zabrałam się za pierwszy przepis, w którym miałam się skupić na zachowaniu cennych witamin pochodzących z warzyw, które są dostępne w sezonie zimowym. W daniu wylądował też bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe łosoś, a wszystko to pięknie ugotowało się na parze i spoczęło na tymiankowym ryżu - pychotka!

Tymiankowy ryż z warzywami na parze i łososiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 65 g ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 5-6 świeżych lub mrożonych brukselek
  • 80 g brokułów
  • 1/2 średniej marchewki
  • 80 g świeżego łososia
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli
  • + opcjonalnie sos czosnkowy:
  •  100 ml jogurtu naturalnego +1 ząbek czosnku + szczypta soli + odrobina pieprzu

Przgotowanie

1

Godzinę przed przygotowaniem dania nacieramy łososia sosem sojowym, posypujemy tymiankiem i pieprzem, a następnie odkładamy do lodówki.

2

W rondelku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie, do gotowania dodajemy łyżeczkę tymianku.

3

Gdy ryż będzie już miękki odcedzamy go i dodajemy na surowo łyżeczkę siemienia lnianego.

4

W między czasie gotujemy na parze (za pomocą urządzenia elektrycznego bądź po prostu sitka) warzywa oraz rybę.

5

Zaczynamy od całych główek brukselki oraz plastrów marchewki (najlepiej nie obranej, a tylko dobrze oczyszczonej), a po około 5 minutach dodajemy również kawałki brokułów oraz łososia.

6

Gotujemy aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą dość chrupkie, w tym czasie ryba też już będzie gotowa. Całość przekładamy na wcześniej przygotowany ryż i posypujemy jeszcze odrobiną tymianku i świeżo zmielonego pieprzu.

7

Opcjonalnie podajemy z jogurtowym sosem czosnkowym.

Zapraszam Was serdecznie do przeglądnięcia magazynu Aktywni online — > TUTAJ

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Odpowiedz
    Natalia Ślusarz
    21 lutego 2014 o 19:44

    Ślinka cieknie 🙂

  • Odpowiedz
    Różowa Klara
    21 lutego 2014 o 21:17

    połączenie idealne

  • Odpowiedz
    Kahleenka
    22 lutego 2014 o 10:22

    Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję!

  • Odpowiedz
    Jacek
    22 lutego 2014 o 13:46

    Brązowy ryż zmniejszy IG w tym daniu. Ponadto polałbym łyżeczką zimnej oliwy marchewkę dla lepszego wchłaniania karotenoidów 🙂

  • Odpowiedz
    Sue
    23 lutego 2014 o 18:34

    Łosoś, brokuły i brukselki. Bardzo mi się to podoba 🙂
    Tak..wiosennie 🙂

  • Odpowiedz
    Marta- Taste Eat
    23 lutego 2014 o 20:54

    w 100% moje smaki, cudownie:)

  • Odpowiedz
    www
    23 lutego 2014 o 21:19

    bardzo smakowicie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Sklep komputerowy
    23 lutego 2014 o 22:05

    bardzo smakowicie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Trener personalny - Albert Kośmider
    25 lutego 2014 o 18:14

    Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    http://www.twojasylwetka.cba.pl

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 marca 2014 o 14:57

    Gratuluję współpracy z kwartalnikiem ! 🙂

    Łosoś i tymiankowy ryż wygląda smakowicie .

    Zapraszam:
    http://ewelinajess.blogspot.co.uk/

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 kwietnia 2014 o 14:12

    Jak to jest z rybami mrożonymi i tymi świeżymi? Czy brać wagę przed czy po ugotowaniu? Np. świeży filet z dorsza przed smażeniem na suchej patelni ma 190g a po usmażeniu już 98g, którą wagę przeliczać?

  • Napisz komentarz