Jakiś czas temu dostałam maila z miłą propozycją tworzenia przepisów dla nowo powstałego kwartalnika "Aktywni" - pisma skierowanego do chorych dotkniętych RZS czyli Reumatoidalnym Zapaleniem Stawów. Chętnie się zgodziłam i już kilka dni potem zabrałam się za pierwszy przepis, w którym miałam się skupić na zachowaniu cennych witamin pochodzących z warzyw, które są dostępne w sezonie zimowym. W daniu wylądował też bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe łosoś, a wszystko to pięknie ugotowało się na parze i spoczęło na tymiankowym ryżu - pychotka!
Tymiankowy ryż z warzywami na parze i łososiem
Drukuj przepisSkładniki
- 65 g ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 2 łyżeczki tymianku
- 5-6 świeżych lub mrożonych brukselek
- 80 g brokułów
- 1/2 średniej marchewki
- 80 g świeżego łososia
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 łyżeczki soli
- + opcjonalnie sos czosnkowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego +1 ząbek czosnku + szczypta soli + odrobina pieprzu
Przgotowanie
Godzinę przed przygotowaniem dania nacieramy łososia sosem sojowym, posypujemy tymiankiem i pieprzem, a następnie odkładamy do lodówki.
W rondelku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie, do gotowania dodajemy łyżeczkę tymianku.
Gdy ryż będzie już miękki odcedzamy go i dodajemy na surowo łyżeczkę siemienia lnianego.
W między czasie gotujemy na parze (za pomocą urządzenia elektrycznego bądź po prostu sitka) warzywa oraz rybę.
Zaczynamy od całych główek brukselki oraz plastrów marchewki (najlepiej nie obranej, a tylko dobrze oczyszczonej), a po około 5 minutach dodajemy również kawałki brokułów oraz łososia.
Gotujemy aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą dość chrupkie, w tym czasie ryba też już będzie gotowa. Całość przekładamy na wcześniej przygotowany ryż i posypujemy jeszcze odrobiną tymianku i świeżo zmielonego pieprzu.
Opcjonalnie podajemy z jogurtowym sosem czosnkowym.
11 komentarzy
Natalia Ślusarz
21 lutego 2014 o 19:44Ślinka cieknie 🙂
Różowa Klara
21 lutego 2014 o 21:17połączenie idealne
Kahleenka
22 lutego 2014 o 10:22Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję!
Jacek
22 lutego 2014 o 13:46Brązowy ryż zmniejszy IG w tym daniu. Ponadto polałbym łyżeczką zimnej oliwy marchewkę dla lepszego wchłaniania karotenoidów 🙂
Sue
23 lutego 2014 o 18:34Łosoś, brokuły i brukselki. Bardzo mi się to podoba 🙂
Tak..wiosennie 🙂
Marta- Taste Eat
23 lutego 2014 o 20:54w 100% moje smaki, cudownie:)
www
23 lutego 2014 o 21:19bardzo smakowicie wygląda 🙂
Sklep komputerowy
23 lutego 2014 o 22:05bardzo smakowicie wygląda 🙂
Trener personalny - Albert Kośmider
25 lutego 2014 o 18:14Cześć:)
Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
http://www.twojasylwetka.cba.pl
Anonimowy
6 marca 2014 o 14:57Gratuluję współpracy z kwartalnikiem ! 🙂
Łosoś i tymiankowy ryż wygląda smakowicie .
Zapraszam:
http://ewelinajess.blogspot.co.uk/
Anonimowy
14 kwietnia 2014 o 14:12Jak to jest z rybami mrożonymi i tymi świeżymi? Czy brać wagę przed czy po ugotowaniu? Np. świeży filet z dorsza przed smażeniem na suchej patelni ma 190g a po usmażeniu już 98g, którą wagę przeliczać?