Bez kategorii

Tosty od serca

Jedna z czytelniczek pisała ostatnio do mnie z prośbą o jakiś przepis na nadchodzące walentynki. Miałam okazję trochę przyspieszyć ten miły dzień na własne potrzeby, bo dziś mamy z Tomkiem naszą 7 rocznicę związku, więc coś serduszkowego na śniadaniu musiało się znaleźć 🙂 Patent jest bardzo prosty i można go łatwo dopasować do potrzeb każdego podniebienia, bo będzie pyszny zarówno na słono jak i na słodko, wystarczy odrobina kreatywności!

Tosty z sercem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 kromki razowego chleba
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • kilka oliwek
  • odrobina ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz

Przgotowanie

1

W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko z mlekiem i przyprawami.

2

W obydwóch kromkach wycinamy kształt serca za pomocą foremki lub też nożem, najlepiej położyć je na sobie i wydrążyć oba kształty za jednym zamachem.

3

Przygotowany chleb namaczamy w jajku i kładziemy na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą, po czym do wyciętych dziurek wkładamy pokrojone oliwki i wlewamy do środka resztę jajka. Patelnię przykrywamy i zostawiamy tak na małym ogniu kilka minut aż jajko się zetnie.

4

Całość na talerzu posypujemy dodatkowo świeżo zmielonym pierzem.

——

 

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    blackberry
    8 lutego 2014 o 11:19

    ale piękny pomysł 🙂
    gratulacje z okazji rocznicy 🙂

  • Odpowiedz
    Aga
    8 lutego 2014 o 11:30

    Dziękujemy za przepis. Świetny pomysł, są sliczne i na pewno pojawia sie u mnie na sniadanie 14 lutego 🙂 Pozdrawiam i zycze miłego dnia:)

  • Odpowiedz
    rękodzieło-art Wioleta Śnietka
    8 lutego 2014 o 12:16

    pycha!

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    8 lutego 2014 o 12:38

    Prześliczne. Wypisz wymaluj na walentynkowe śniadanko 😀

  • Odpowiedz
    Kimaaa
    8 lutego 2014 o 12:55

    Pysznie, prosto i zdrowo, idealnie! 🙂

  • Odpowiedz
    setterka
    8 lutego 2014 o 14:51

    Rzeczywiście od serca:) Podoba mi się taki pomysł:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 lutego 2014 o 15:31

    ale piękne;) mniam

  • Odpowiedz
    Jula G.
    8 lutego 2014 o 17:00

    śliczne! <3

  • Odpowiedz
    my healthy style
    8 lutego 2014 o 20:38

    ojej jakie słodkie, u mnie ostatnio jakoś często serduszka w kuchni, choć bez okazji 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    9 lutego 2014 o 02:04

    idealnie na Walentyny 😀

  • Odpowiedz
    I can be fit
    9 lutego 2014 o 21:52

    U mnie też już 7 lat! 🙂 I pomyśleć, że nigdy nie zrobiłam Mu takiego śniadanka! Będzie zadowolony, dzięki za patent!:)

  • Odpowiedz
    Truflova
    10 lutego 2014 o 10:21

    Niestety mój luby jajek nie znosi, a jak zrobię jajecznicę, to potem przez tydzień słucham, "jak to ja go faszeruję jajkami"… Ech.

  • Odpowiedz
    Profesje
    10 lutego 2014 o 14:46

    Nie ma to jak ciekawy pomysł

  • Napisz komentarz