Bez kategorii

Pieczarkowe placuszki bez mąki

Dawno nie robiłam żadnych placuszków. W sumie nie wszyscy tak jak ja muszą być zwolennikami słodkich śniadań, więc ta druga część świata mogłaby sobie przysposobić ten przepis jako śniadaniowy - choć uważam, że z racji bycia wysokobiałkowym i bardzo ubogo węglowodanowym posiłkiem bardziej nadawałby się na kolację lub lekki lunch - ale pozostawiam to Waszym preferencjom 🙂 Z powodzeniem może być to również inspiracja dla osób na diecie bezglutenowej w wersji z otrębami gryczanymi. Teraz kiedy przeprowadziłam się poniekąd "na swoje" i maszeruję do pracy z moim żółtym lunchboxem, to chyba będę doceniać bardziej dania tego typu bo są idealne do zabrania ze sobą w celu uniknięcia kupowania drożdżówek czy innych tego typu szybkościowych przekąsek.

Pieczarkowe placuszki bez mąki

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 1 porcję 5-6 placuszków

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka otrębów pszennych/gryczanych
  • 100 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 kubka posiekanego świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz

Przgotowanie

1

Pieczarki kroimy w średniej wielkości kostkę i wraz z posiekaną cebulką i drobno pokrojonym szpinakiem dusimy kilka minut na patelni podlewając odrobinę wodą, kiedy pieczarki wyraźnie zmniejszą objętość, a cebula będzie już miękka - odparowujemy resztę wody i zawartość patelni przekładamy do miski i czekamy aż lekko ostygnie.

2

Do miski dodajemy posiekany szczypiorek, otręby, przyprawy oraz jajka i wszystko dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki.

3

Na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierająca powłoką nakładamy 2-3 łyżki przygotowanej masy i obsmażamy  1-2 minuty z obu stron.

4

Gotowe placuszki podajemy z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu z dodatkiem świeżego szczypiorku.

 

ps. Przypominam o głosowaniu! 🙂

http://www.blogroku.pl/2013/kategorie/dietetyczne-b-fanaberie-b-,5sg,blog.html

 

Może Ci się spodobać również

34 komentarze

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 lutego 2014 o 18:14

    wygląda pysznie…

  • Odpowiedz
    http://keepfitandbebeauty.blogspot.com/
    4 lutego 2014 o 18:20

    bardzo apetycznie wyglądają:)

  • Odpowiedz
    claudine
    4 lutego 2014 o 18:45

    Apetycznie się prezentują i jeszcze ta cebulka 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 lutego 2014 o 19:02

    Czy placuszki możnaby upiec zamiast smażenia?

  • Odpowiedz
    Karolina Kaczmarek
    4 lutego 2014 o 19:29

    czy dałoby się upiec je w grillu elektrycznym?

    • Odpowiedz
      Agata
      4 lutego 2014 o 20:19

      Nigdy nie próbowałam, więc ciężko mi powiedzieć na 100% :<

  • Odpowiedz
    Natalia Ślusarz
    4 lutego 2014 o 19:49

    Jutro robię! <3

  • Odpowiedz
    rękodzieło-art Wioleta Śnietka
    4 lutego 2014 o 19:51

    mniam:)

  • Odpowiedz
    Jey
    4 lutego 2014 o 19:57

    ja bym zjadła na lekki lunch albo kolację właśnie 🙂

  • Odpowiedz
    Dagmara
    4 lutego 2014 o 20:11

    Już się nie mogę doczekać, kiedy wyjdę z diety i sama zacznę układać sobie dzienne jadłospisy. Mniam! Pewnie cały Pani blog zagości w mojej kuchni 🙂

  • Odpowiedz
    Agnieszka Jastrząbek
    4 lutego 2014 o 20:11

    czy otręby ożna zastąpić płatkami owsianymi?:)

  • Odpowiedz
    Jula G.
    4 lutego 2014 o 20:34

    dla mnie kolacja – ideał!

  • Odpowiedz
    Karolina Dziwak
    4 lutego 2014 o 20:56

    Oj szkoda, że nie mam wszystkich składników w domu, ale coś czuję, że jutro placuszki będą jedzone:)

  • Odpowiedz
    Monika
    4 lutego 2014 o 21:15

    Wypróbuję na pewno! A jeszcze od piątku pieczarki w Auchan za niecałe 5zł będą, więc pobiegnę i kupię na pewno 🙂
    Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    5 lutego 2014 o 04:48

    ten przepis na placuszki nie może zostać przeze mnie pominięty! uwielbiam pieczarki, dlatego też od razu zachwyciłam się kiedy zobaczyłam ten pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    NutriLife.pl - Dietetyka, technologia żywności
    5 lutego 2014 o 09:13

    Wygląda smacznie, dietetycznie nie najgorzej, pewnie w smaku też super. Będą dziś w menu 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    5 lutego 2014 o 12:01

    mmm… pychota! 😀

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    5 lutego 2014 o 13:21

    Tylko jedna łyżka otrębów – jak dla mnie bomba 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 lutego 2014 o 16:37

    Bardzo smaczna propozycja. 🙂 Mam tylko dwa pytania: czy jogurt ma być ,,normalny" czy gęsty (typu bardzo gęsta Bakoma)? I czym można zastąpić świeży szpinak?

  • Odpowiedz
    my healthy style
    5 lutego 2014 o 16:57

    Świetne!

  • Odpowiedz
    Aga
    5 lutego 2014 o 20:58

    Brakowało mi inspiracji na jutrzejsze "coś" Właśnie je znalazłam 🙂 Jutro robie <3

  • Odpowiedz
    Angelika Kotas
    5 lutego 2014 o 23:25

    A zamiast jajek co mogłabym dodać?? 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna
    6 lutego 2014 o 14:28

    Ja daje zamiast jajek siemię lniane rozrobione we wrzątku, również ładnie zagęszcza całość.

  • Odpowiedz
    Daria Błaszczyk
    7 lutego 2014 o 19:25

    Chyba wiem co jutro zjem na obiad Naprawdę Super (!!!) bardzo dziękuje na inspirację 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 marca 2014 o 16:32

    polecam! przepyszne! <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 marca 2014 o 11:39

    Ponawiam pytanie: Co zamiast szpinaku? Można po prostu opuścić ten składnik?
    Placuszki na pewno będą pyszne! 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      21 marca 2014 o 14:18

      Można zastąpić np roszponką lub rukolą : ) albo spróbować pominąć.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 kwietnia 2014 o 11:45

    Czy wyjdą one bez otrębów?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 kwietnia 2014 o 21:05

    otręby pszenne raczej gluten zawierają..

    • Odpowiedz
      Agata
      14 kwietnia 2014 o 07:49

      A to Ci nowina!.. Przeczytaj proszę post przed komentowaniem.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 maja 2014 o 08:19

    Moja pierwsza proba zmierzenia sie z tym przepisem okazala sie klapa, poniewaz caly farsz wyszedl chyba zbyt rzadki i nakladajac poszczegolne porcje na patelnie do smazenia wszystko sie rozpadalo, nie wspominajac o probie ich przekrecania na druga strone 🙁

  • Odpowiedz
    zosiasamosia
    19 stycznia 2015 o 19:06

    Super są te placuszki. Ja miałam ciut więcej pieczarek i dałam tylko jedno jajko. Polałam troszkę keczupem, zagryzałam marchewką i miałam dziś super kolację:

  • Napisz komentarz