Dawno nie robiłam żadnych placuszków. W sumie nie wszyscy tak jak ja muszą być zwolennikami słodkich śniadań, więc ta druga część świata mogłaby sobie przysposobić ten przepis jako śniadaniowy - choć uważam, że z racji bycia wysokobiałkowym i bardzo ubogo węglowodanowym posiłkiem bardziej nadawałby się na kolację lub lekki lunch - ale pozostawiam to Waszym preferencjom 🙂 Z powodzeniem może być to również inspiracja dla osób na diecie bezglutenowej w wersji z otrębami gryczanymi. Teraz kiedy przeprowadziłam się poniekąd "na swoje" i maszeruję do pracy z moim żółtym lunchboxem, to chyba będę doceniać bardziej dania tego typu bo są idealne do zabrania ze sobą w celu uniknięcia kupowania drożdżówek czy innych tego typu szybkościowych przekąsek.
Pieczarkowe placuszki bez mąki
Drukuj przepisSkładniki
- 2 jajka
- 1 łyżka otrębów pszennych/gryczanych
- 100 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 kubka posiekanego świeżego szpinaku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- świeżo zmielony pieprz
Przgotowanie
Pieczarki kroimy w średniej wielkości kostkę i wraz z posiekaną cebulką i drobno pokrojonym szpinakiem dusimy kilka minut na patelni podlewając odrobinę wodą, kiedy pieczarki wyraźnie zmniejszą objętość, a cebula będzie już miękka - odparowujemy resztę wody i zawartość patelni przekładamy do miski i czekamy aż lekko ostygnie.
Do miski dodajemy posiekany szczypiorek, otręby, przyprawy oraz jajka i wszystko dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki.
Na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierająca powłoką nakładamy 2-3 łyżki przygotowanej masy i obsmażamy 1-2 minuty z obu stron.
Gotowe placuszki podajemy z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu z dodatkiem świeżego szczypiorku.
34 komentarze
Anonimowy
4 lutego 2014 o 18:14wygląda pysznie…
http://keepfitandbebeauty.blogspot.com/
4 lutego 2014 o 18:20bardzo apetycznie wyglądają:)
claudine
4 lutego 2014 o 18:45Apetycznie się prezentują i jeszcze ta cebulka 🙂
Anonimowy
4 lutego 2014 o 19:02Czy placuszki możnaby upiec zamiast smażenia?
Agata
4 lutego 2014 o 20:18Tak 🙂
Karolina Kaczmarek
4 lutego 2014 o 19:29czy dałoby się upiec je w grillu elektrycznym?
Agata
4 lutego 2014 o 20:19Nigdy nie próbowałam, więc ciężko mi powiedzieć na 100% :<
Natalia Ślusarz
4 lutego 2014 o 19:49Jutro robię! <3
rękodzieło-art Wioleta Śnietka
4 lutego 2014 o 19:51mniam:)
Jey
4 lutego 2014 o 19:57ja bym zjadła na lekki lunch albo kolację właśnie 🙂
Dagmara
4 lutego 2014 o 20:11Już się nie mogę doczekać, kiedy wyjdę z diety i sama zacznę układać sobie dzienne jadłospisy. Mniam! Pewnie cały Pani blog zagości w mojej kuchni 🙂
Agnieszka Jastrząbek
4 lutego 2014 o 20:11czy otręby ożna zastąpić płatkami owsianymi?:)
Agata
5 lutego 2014 o 07:35tak 🙂
Jula G.
4 lutego 2014 o 20:34dla mnie kolacja – ideał!
Karolina Dziwak
4 lutego 2014 o 20:56Oj szkoda, że nie mam wszystkich składników w domu, ale coś czuję, że jutro placuszki będą jedzone:)
Monika
4 lutego 2014 o 21:15Wypróbuję na pewno! A jeszcze od piątku pieczarki w Auchan za niecałe 5zł będą, więc pobiegnę i kupię na pewno 🙂
Pozdrawiam.
teenager ;)
5 lutego 2014 o 04:48ten przepis na placuszki nie może zostać przeze mnie pominięty! uwielbiam pieczarki, dlatego też od razu zachwyciłam się kiedy zobaczyłam ten pomysł 🙂
NutriLife.pl - Dietetyka, technologia żywności
5 lutego 2014 o 09:13Wygląda smacznie, dietetycznie nie najgorzej, pewnie w smaku też super. Będą dziś w menu 🙂
Justyna W.
5 lutego 2014 o 12:01mmm… pychota! 😀
studentka_na_diecie
5 lutego 2014 o 13:21Tylko jedna łyżka otrębów – jak dla mnie bomba 😀
Anonimowy
5 lutego 2014 o 16:37Bardzo smaczna propozycja. 🙂 Mam tylko dwa pytania: czy jogurt ma być ,,normalny" czy gęsty (typu bardzo gęsta Bakoma)? I czym można zastąpić świeży szpinak?
my healthy style
5 lutego 2014 o 16:57Świetne!
Aga
5 lutego 2014 o 20:58Brakowało mi inspiracji na jutrzejsze "coś" Właśnie je znalazłam 🙂 Jutro robie <3
Angelika Kotas
5 lutego 2014 o 23:25A zamiast jajek co mogłabym dodać?? 🙂
Justyna
6 lutego 2014 o 14:28Ja daje zamiast jajek siemię lniane rozrobione we wrzątku, również ładnie zagęszcza całość.
Daria Błaszczyk
7 lutego 2014 o 19:25Chyba wiem co jutro zjem na obiad Naprawdę Super (!!!) bardzo dziękuje na inspirację 🙂
Anonimowy
7 marca 2014 o 16:32polecam! przepyszne! <3
Anonimowy
21 marca 2014 o 11:39Ponawiam pytanie: Co zamiast szpinaku? Można po prostu opuścić ten składnik?
Placuszki na pewno będą pyszne! 🙂
Agata
21 marca 2014 o 14:18Można zastąpić np roszponką lub rukolą : ) albo spróbować pominąć.
Anonimowy
4 kwietnia 2014 o 11:45Czy wyjdą one bez otrębów?
Anonimowy
13 kwietnia 2014 o 21:05otręby pszenne raczej gluten zawierają..
Agata
14 kwietnia 2014 o 07:49A to Ci nowina!.. Przeczytaj proszę post przed komentowaniem.
Anonimowy
5 maja 2014 o 08:19Moja pierwsza proba zmierzenia sie z tym przepisem okazala sie klapa, poniewaz caly farsz wyszedl chyba zbyt rzadki i nakladajac poszczegolne porcje na patelnie do smazenia wszystko sie rozpadalo, nie wspominajac o probie ich przekrecania na druga strone 🙁
zosiasamosia
19 stycznia 2015 o 19:06Super są te placuszki. Ja miałam ciut więcej pieczarek i dałam tylko jedno jajko. Polałam troszkę keczupem, zagryzałam marchewką i miałam dziś super kolację: