Po lekkiej fazie na makaron z serem, którego przygotowanie przed pracą zajmuje mi 10 minut, przerzuciłam się na "kasza jaglana dobra do wszystkiego". Wczoraj w ramach weekendu poszalałam trochę z moimi ulubionymi korzennymi zapachami, które wraz z innymi składnikami tworzą fantastyczną indyjską przyprawę gram masala - idealnie komponuje się z kurczakiem, a "wisienką na torcie" dania był dodatek moich ukochanych orzechów. Przepis jest banalnie prosty, jestem pewna, że nie będziecie mieli problemów ze zdobyciem składników,a będzie dla Was miłą odmianą jeżeli przejada Wam się powoli pierś z kurczaka 🙂 No i ta kasza jaglana.. samo zdrowie! I znów bez glutenu, dla tych co muszą unikać. Tylko co do tego glutenu.. naprawdę myślałam, że napisy na opakowaniu "może zawierać śladowe ilości pszenicy, orzechów...[..]" są raczej proforma - ale z przykrością zauważyłam dziś przy płukaniu na sitku, że najnormalniej na świecie znajdują się w owej kaszy płatki owsiane, co najmniej naście na całe opakowanie - także bądźcie ostrożni, bo jak wiadomo nawet minimalne ilości glutenu mają znaczny wpływ na zdrowie osób cierpiących na celiakię.
Kasza jaglana z kurczakiem, warzywami i orzechami nerkowca
Drukuj przepisSkładniki
- 65 g kaszy jaglanej
- 120 g kurczaka
- 1 średnia cebula
- 100 g brokułów
- 10 g orzechów nerkowca
- 1/3 średniej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki soli + sól do gotowania
Przgotowanie
Pokrojonego w kostkę kurczaka nacieramy przyprawami - 1 łyżeczką gram masala, ostrą papryką, odrobiną soli i 1/2 łyżeczki curry.
Mięso wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wraz z posiekaną cebulą, dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusimy kilka minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą (cały czas pozostawiamy na dość dużym ogniu).
W między czasie gotujemy również brokuły (wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 minuty).
Równolegle w lekko osolonej wodzie (05,L) z dodatkiem 1/2 łyżeczki curry gotujemy kaszę jaglaną, którą wcześniej opłukujemy na sitku. Gotową kaszę odcedzamy, dodajemy do niej łyżeczkę przyprawy gram masala, mieszamy i przekładamy np do małej salaterki, dzięki czemu będziemy mogli stworzyć kształtną "górkę" kaszy na talerzu.
Ugotowane brokuły lekko rozdrabniamy i również dodajemy na patelnię, dorzucamy też kilka orzechów nerkowca, całość dokładnie mieszamy i czekamy aż pozostała woda odparuje, po czym nakładamy na przygotowaną kaszę jaglaną.
26 komentarzy
marysia
17 lutego 2014 o 13:07pysznie;)
ella kropka com
17 lutego 2014 o 13:09bardzo zdrowo, pozdrawiam
Sajkofanka Smaku
17 lutego 2014 o 13:24Uwielbiam jaglankę, a to połączenie bardzo mi pasuje! 🙂 Pycha!
SolidaryExpensive
17 lutego 2014 o 13:34Boje sie sprobowac kaszy jaglanej. Ostatnio pierwszy raz sama ugotowalam gryczana i stwierdzam ze jest bardzo dobra. Wiec poki co zostane przy gryczanej, bez szalenstw, nie wszystko na raz;D
Ale ten przepis koniecznie musze wyprobowac;)
Anonimowy
7 kwietnia 2014 o 17:24Jeśli lubi Pani słodkie przekąski to może Panią skuszę na tą kaszę jaglaną:) Sama pierwszy raz jadłam ją z sosem spagetti (zamiast makaronu) i nie posmakowała mi bo wydała się zbyt zapychająca. Ale w wersji na słodko mogę ją jeść codziennie! Tak więc polecam dowolną ilość kaszy zmieszać z ulubionym dżemem (ja preferuje brzoskwiniowy Łowicz lub gruszkowy mojej mamy <3 ) i dodać pokrojone w kosteczkę banany, winogrona oraz suszoną żurawinę. To wszystko:) Będzie pysznie, gwarantuje!:) Oczywiście może Pani mieszać kaszę z owocami jakie Pani lubi, ja podałam jak jem ja. Założe się że w tej wersji kasza jaglana zagości u Pani na stałe 🙂
my healthy style
17 lutego 2014 o 15:06uwielbiam kaszę jaglana!
teenager ;)
17 lutego 2014 o 15:25bardzo lubię taką formę obiadu i też często tak jadam! jedno z najlepszych dań 🙂 i jakie zdrowe!
rękodzieło-art Wioleta Śnietka
17 lutego 2014 o 16:53bardzo fajne, kasza zdrowa, trzeba częściej po nią sięgać
Anonimowy
17 lutego 2014 o 18:34Przepis świetny. Ale proszę, pamiętaj – piszemy "naprawdę", nie "na prawdę".
Agata
17 lutego 2014 o 18:57Dzięki za poprawkę 😉 niestety często zdarza mi się ta wpadka tak samo jak "poprostu" zamiast "po prostu". To z pośpiechu niestety.
Robinka
17 lutego 2014 o 19:03Normalnie się obśliniłam 😀
Jey
17 lutego 2014 o 21:23kasza jaglana to moim zdaniem najlepsza kasza. jestem wręcz pewna że tak skomponowana jest ogromnie pyszna! 🙂
Anonimowy
18 lutego 2014 o 06:25Nie mogę sprawdzić wartości kalorycznej dla 100 g, ponieważ wyskakuje mi taka strona http://www.drewka-obara.pl/. Wiesz może, dlaczego?
mmavon.eu
18 lutego 2014 o 16:43Ale apetyczne
Justyna
18 lutego 2014 o 17:54Właśnie przyrzadzam ,w całym domu zapach przypraw carry i gram masala:-)
Sue
20 lutego 2014 o 19:58Tak dawno nie jadłam kaszy jaglanej! No i te nerkowce.. to również moje ulubione orzechy! 🙂
Pyszna propozycja. A w lodówce czeka brokuł :>
Ann
25 lutego 2014 o 18:59Tak, zgadzam się – jak są nerkowce, to musi być doooobre !
Anonimowy
26 lutego 2014 o 12:12Przepis rewelacja, zajadam właśnie!!!!
Anna Szydzik
14 marca 2014 o 16:30pyszności! będzie na naszym stole częściej 🙂
Anonimowy
17 marca 2014 o 10:29Jak coś to Garam masala 🙂
SprawdzonyDrob.pl
5 czerwca 2014 o 08:56Patrząc na to danie aż zrobiłam się głodna – a tu jeszcze trochę czasu do obiadu. Musi być pyszne!
Anonimowy
24 sierpnia 2014 o 19:06Czy przyprawę garam masala mogę czymś zastąpić, bo nigdzie nie mogę jej znaleźć ?
Anonimowy
10 października 2014 o 17:59Czy składniki są podane dla jednej porcji?
Anonimowy
24 lutego 2015 o 17:14Ponawiam pytanie z samego dołu – ile porcji wyjdzie nam z podanych skladnikow?
Anonimowy
26 lutego 2015 o 14:56Jedna 🙂
Anonimowy
26 lutego 2015 o 14:56Przepyszne danie! 🙂 Robiłam już parę razy, dzięki niemu poznałam Garam Masala