Bez kategorii

Kasza jaglana z kurczakiem i indyjską nutą

Po lekkiej fazie na makaron z serem, którego przygotowanie przed pracą zajmuje mi 10 minut,  przerzuciłam się na "kasza jaglana dobra do wszystkiego". Wczoraj w ramach weekendu poszalałam trochę z moimi ulubionymi korzennymi zapachami,  które wraz z innymi składnikami tworzą fantastyczną indyjską przyprawę gram masala - idealnie komponuje się z kurczakiem, a "wisienką na torcie" dania był dodatek moich ukochanych orzechów. Przepis jest banalnie prosty, jestem pewna, że nie będziecie mieli problemów ze zdobyciem składników,a będzie dla Was miłą odmianą jeżeli przejada Wam się powoli pierś z kurczaka 🙂 No i ta kasza jaglana.. samo zdrowie! I znów bez glutenu, dla tych co muszą unikać.  Tylko co do tego glutenu.. naprawdę myślałam, że napisy na opakowaniu "może zawierać śladowe ilości pszenicy, orzechów...[..]" są raczej proforma - ale z przykrością zauważyłam dziś przy płukaniu na sitku, że najnormalniej na świecie znajdują się w owej kaszy płatki owsiane, co najmniej naście na całe opakowanie - także bądźcie ostrożni, bo jak wiadomo nawet minimalne ilości glutenu mają znaczny wpływ na zdrowie osób cierpiących na celiakię.

Kasza jaglana z kurczakiem, warzywami i orzechami nerkowca

Drukuj przepis

Składniki

  • 65 g kaszy jaglanej
  • 120 g kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 100 g brokułów
  • 10 g orzechów nerkowca
  • 1/3 średniej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli + sól do gotowania

Przgotowanie

1

Pokrojonego w kostkę kurczaka nacieramy przyprawami - 1 łyżeczką gram masala, ostrą papryką, odrobiną soli i 1/2 łyżeczki curry.

2

Mięso wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wraz z posiekaną cebulą, dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusimy kilka minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą (cały czas pozostawiamy na dość dużym ogniu).

3

W między czasie gotujemy również brokuły (wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 minuty).

4

Równolegle w lekko osolonej wodzie (05,L) z dodatkiem 1/2 łyżeczki curry gotujemy kaszę jaglaną, którą wcześniej opłukujemy na sitku. Gotową kaszę odcedzamy, dodajemy do niej łyżeczkę przyprawy gram masala, mieszamy i przekładamy np do małej salaterki, dzięki czemu będziemy mogli stworzyć kształtną "górkę" kaszy na talerzu.

5

Ugotowane brokuły lekko rozdrabniamy i również dodajemy na patelnię, dorzucamy też kilka orzechów nerkowca, całość dokładnie mieszamy i czekamy aż pozostała woda odparuje, po czym nakładamy na przygotowaną kaszę jaglaną.


—–

Może Ci się spodobać również

26 komentarzy

  • Odpowiedz
    marysia
    17 lutego 2014 o 13:07

    pysznie;)

  • Odpowiedz
    ella kropka com
    17 lutego 2014 o 13:09

    bardzo zdrowo, pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Sajkofanka Smaku
    17 lutego 2014 o 13:24

    Uwielbiam jaglankę, a to połączenie bardzo mi pasuje! 🙂 Pycha!

  • Odpowiedz
    SolidaryExpensive
    17 lutego 2014 o 13:34

    Boje sie sprobowac kaszy jaglanej. Ostatnio pierwszy raz sama ugotowalam gryczana i stwierdzam ze jest bardzo dobra. Wiec poki co zostane przy gryczanej, bez szalenstw, nie wszystko na raz;D
    Ale ten przepis koniecznie musze wyprobowac;)

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      7 kwietnia 2014 o 17:24

      Jeśli lubi Pani słodkie przekąski to może Panią skuszę na tą kaszę jaglaną:) Sama pierwszy raz jadłam ją z sosem spagetti (zamiast makaronu) i nie posmakowała mi bo wydała się zbyt zapychająca. Ale w wersji na słodko mogę ją jeść codziennie! Tak więc polecam dowolną ilość kaszy zmieszać z ulubionym dżemem (ja preferuje brzoskwiniowy Łowicz lub gruszkowy mojej mamy <3 ) i dodać pokrojone w kosteczkę banany, winogrona oraz suszoną żurawinę. To wszystko:) Będzie pysznie, gwarantuje!:) Oczywiście może Pani mieszać kaszę z owocami jakie Pani lubi, ja podałam jak jem ja. Założe się że w tej wersji kasza jaglana zagości u Pani na stałe 🙂

  • Odpowiedz
    my healthy style
    17 lutego 2014 o 15:06

    uwielbiam kaszę jaglana!

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    17 lutego 2014 o 15:25

    bardzo lubię taką formę obiadu i też często tak jadam! jedno z najlepszych dań 🙂 i jakie zdrowe!

  • Odpowiedz
    rękodzieło-art Wioleta Śnietka
    17 lutego 2014 o 16:53

    bardzo fajne, kasza zdrowa, trzeba częściej po nią sięgać

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 lutego 2014 o 18:34

    Przepis świetny. Ale proszę, pamiętaj – piszemy "naprawdę", nie "na prawdę".

    • Odpowiedz
      Agata
      17 lutego 2014 o 18:57

      Dzięki za poprawkę 😉 niestety często zdarza mi się ta wpadka tak samo jak "poprostu" zamiast "po prostu". To z pośpiechu niestety.

  • Odpowiedz
    Robinka
    17 lutego 2014 o 19:03

    Normalnie się obśliniłam 😀

  • Odpowiedz
    Jey
    17 lutego 2014 o 21:23

    kasza jaglana to moim zdaniem najlepsza kasza. jestem wręcz pewna że tak skomponowana jest ogromnie pyszna! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 lutego 2014 o 06:25

    Nie mogę sprawdzić wartości kalorycznej dla 100 g, ponieważ wyskakuje mi taka strona http://www.drewka-obara.pl/. Wiesz może, dlaczego?

  • Odpowiedz
    mmavon.eu
    18 lutego 2014 o 16:43

    Ale apetyczne

  • Odpowiedz
    Justyna
    18 lutego 2014 o 17:54

    Właśnie przyrzadzam ,w całym domu zapach przypraw carry i gram masala:-)

  • Odpowiedz
    Sue
    20 lutego 2014 o 19:58

    Tak dawno nie jadłam kaszy jaglanej! No i te nerkowce.. to również moje ulubione orzechy! 🙂
    Pyszna propozycja. A w lodówce czeka brokuł :>

  • Odpowiedz
    Ann
    25 lutego 2014 o 18:59

    Tak, zgadzam się – jak są nerkowce, to musi być doooobre !

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 lutego 2014 o 12:12

    Przepis rewelacja, zajadam właśnie!!!!

  • Odpowiedz
    Anna Szydzik
    14 marca 2014 o 16:30

    pyszności! będzie na naszym stole częściej 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 marca 2014 o 10:29

    Jak coś to Garam masala 🙂

  • Odpowiedz
    SprawdzonyDrob.pl
    5 czerwca 2014 o 08:56

    Patrząc na to danie aż zrobiłam się głodna – a tu jeszcze trochę czasu do obiadu. Musi być pyszne!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 sierpnia 2014 o 19:06

    Czy przyprawę garam masala mogę czymś zastąpić, bo nigdzie nie mogę jej znaleźć ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 października 2014 o 17:59

    Czy składniki są podane dla jednej porcji?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 lutego 2015 o 17:14

    Ponawiam pytanie z samego dołu – ile porcji wyjdzie nam z podanych skladnikow?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      26 lutego 2015 o 14:56

      Jedna 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 lutego 2015 o 14:56

    Przepyszne danie! 🙂 Robiłam już parę razy, dzięki niemu poznałam Garam Masala

  • Napisz komentarz