Wracam do mojego mocnego postanowienia związanego ze śniadaniowymi przepisami i dziś zgodnie z Waszym życzeniem będzie coś na dietę bezmleczną, a także wegańską. To już drugi raz, kiedy w przepisie śniadaniowym ląduje słodki ziemniak, bo w zeszłym roku pojawiła się tu propozycja na placuszki z ich udziałem --- klik . Uważam, że bataty są fantastyczne i można je wykorzystać na prawdę na setki ciekawych sposobów, nie tylko jako dodatek do obiadu. Są też bardzo zdrowe i mimo, że to "słodkie ziemniaki" - tabele pokazują, że mają niższy indeks glikemiczny niż te zwykłe 🙂 Danie to mocny węglowodanowy kopniak - idealne śniadanie przed treningiem!
Wegańska owsianka bananowo-batatowa
Drukuj przepisSkładniki
- 40 g płatków owsianych
- 5 g otrębów owsianych
- 100 g słodkich ziemniaków
- 1 dojrzały banan (ok 100g)
- 200 ml wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej + odrobina cynamonu
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka masła orzechowego
Przgotowanie
Na małym ogniu w lekko osolonej wodzie gotujemy płatki owsiane (w około 200 ml wody).
W między czasie blendujemy ugotowanego batata z bananem, przyprawami oraz (opcjonalnie) masłem orzechowym.
Do ugotowanych płatków dodajemy przygotowany mus oraz rodzynki, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki - przepis będzie równie smaczny na ciepło jak i na zimno z lodówki 🙂
18 komentarzy
agneslovechocolate
22 stycznia 2014 o 14:54coś nowego, fajnie
Iwona
22 stycznia 2014 o 15:28Aż głupio przyznać, ale nigdy nie jadłam słodkich ziemniaków. Musze je kiedyś kupić i wypróbować 🙂 Być może wyląduje w owsiance, bo bardzo lubię te płatki z dodatkiem warzyw 🙂
karola
22 stycznia 2014 o 15:57świetny pomysł na taki a la mus do owsianki z zieniakiem i bananem najlepiej 🙂 !
marianna
22 stycznia 2014 o 15:58Zgadzam się, bataty są takie wszechstronne i pyszne! Spróbuję z owsianką w najbliższym czasie 🙂
Anonimowy
22 stycznia 2014 o 16:17Zauważyłam, że wiele dań tutaj nie jest wcale mało kalorycznych. Ja się na tym nie znam, wiem że Ty tak, więc gdyby ktoś mógł mi wyjaśnić dlaczego te kaloryczne dania są dietetyczne i jedząc takie rzeczy się schudnie? 🙂
Agata
22 stycznia 2014 o 16:46Bo nie można zdrowo schudnąć nie jedząc – spowalniamy tylko nasz metabolizm.
Poniżej 400 kcal na śniadanie to na prawdę nie wiele – to najważniejszy posiłek dnia 🙂
Ja, ani żaden inny dietetyk nie polecamy diet poniżej 1000 kalorii 🙂
Licząc 400 kalorii na śniadanie, 500 na obiad i 300 na kolację + przegryzając owoce czy jedząc jogurt na 2 śniadanie nie przekroczymy nawet 1500 🙂
Klaudia P
22 stycznia 2014 o 16:34Takie owsianki jeszcze nie jadłam, ale brzmi i wygląda wspaniale! Gęsta i kremowa, takie lubię 🙂
Pipilotka
22 stycznia 2014 o 17:59Woow, super pomysł 🙂 Jak tylko dorwę bataty, zaraz zabieram się za gotowanie 🙂
Jula G.
22 stycznia 2014 o 18:59bataty w owsiance? ciekawie!
Red Shrew
22 stycznia 2014 o 22:39To samo pomyślałam ;D
Bee
22 stycznia 2014 o 22:58Ooo to zaskoczenie 😉 bataty w owsiance? na to bym nie wpadła. A przecież owsinakę np z dynia jem bardzo często i jest przepyszna. Bataty też lubię za ten lekko słodkawy smak, który nadaje się i do dań wytrawnych i słodkich, więc posmakuje mi na pewno 😀
teenager ;)
23 stycznia 2014 o 04:55i to mi się podoba! owsianka w innym wydaniu, lubię trochę pozmieniać składniki i stworzyć coś innego niż zwykle 🙂 tą zdecydowanie wypróbuję! 🙂
Jey
23 stycznia 2014 o 14:16cieszę się że realizujesz śniadaniowe przepisy. ten mnie zachwyca! od dawna chcę dorwać bataty, ale nigdzie ich dostać nie można 🙁
Anonimowy
8 kwietnia 2014 o 20:23Dzisiaj użyłam tego przepisu na obiad, bo na śniadanie nie miałam tyle czasu. Strasznie słodka wyszła, mimo ,ze przesoliłam wodę ,w której gotowały się ziemniaki, mimo to bardzo mi smakowała i deserów chyba nie będę musiała jeść przez najbliższy tydzień. 🙂
Zuzanna Lamenta
9 grudnia 2014 o 16:33A czy zastąpić najlepiej masło orzechowe? 🙂
Agata
9 grudnia 2014 o 21:31Można po prostu pominąć 🙂
Pitou
13 maja 2016 o 18:38Pychotka 😉 Jedyne czego brakuje mi na tym blogu to zakładka z przepisami wegańskimi
Marietta Winiarska
15 stycznia 2017 o 22:56Jakie wartości odżywcze ma cała porcja? Niestety nie pokazuje tej informacji