Bez kategorii

Wegańska owsianka bananowo-batatowa

Wracam do mojego mocnego postanowienia związanego ze śniadaniowymi przepisami i dziś zgodnie z Waszym życzeniem będzie coś na dietę bezmleczną, a także wegańską. To już drugi raz, kiedy w przepisie śniadaniowym ląduje słodki ziemniak, bo w zeszłym roku pojawiła się tu propozycja na placuszki z ich udziałem --- klik . Uważam, że bataty są fantastyczne i można je wykorzystać na prawdę na setki ciekawych sposobów, nie tylko jako dodatek do obiadu. Są też bardzo zdrowe i mimo, że to "słodkie ziemniaki" - tabele pokazują, że mają niższy indeks glikemiczny niż te zwykłe 🙂 Danie to mocny węglowodanowy kopniak - idealne śniadanie przed treningiem! 

Wegańska owsianka bananowo-batatowa

Drukuj przepis

Składniki

  • 40 g płatków owsianych
  • 5 g otrębów owsianych
  • 100 g słodkich ziemniaków
  • 1 dojrzały banan (ok 100g)
  • 200 ml wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej + odrobina cynamonu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka masła orzechowego

Przgotowanie

1

Na małym ogniu w lekko osolonej wodzie gotujemy płatki owsiane (w około 200 ml wody).

2

W między czasie blendujemy ugotowanego batata z bananem, przyprawami oraz (opcjonalnie) masłem orzechowym.

3

Do ugotowanych płatków dodajemy przygotowany mus oraz rodzynki, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki - przepis będzie równie smaczny na ciepło jak i na zimno z lodówki 🙂

—–

Może Ci się spodobać również

18 komentarzy

  • Odpowiedz
    agneslovechocolate
    22 stycznia 2014 o 14:54

    coś nowego, fajnie

  • Odpowiedz
    Iwona
    22 stycznia 2014 o 15:28

    Aż głupio przyznać, ale nigdy nie jadłam słodkich ziemniaków. Musze je kiedyś kupić i wypróbować 🙂 Być może wyląduje w owsiance, bo bardzo lubię te płatki z dodatkiem warzyw 🙂

  • Odpowiedz
    karola
    22 stycznia 2014 o 15:57

    świetny pomysł na taki a la mus do owsianki z zieniakiem i bananem najlepiej 🙂 !

  • Odpowiedz
    marianna
    22 stycznia 2014 o 15:58

    Zgadzam się, bataty są takie wszechstronne i pyszne! Spróbuję z owsianką w najbliższym czasie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 stycznia 2014 o 16:17

    Zauważyłam, że wiele dań tutaj nie jest wcale mało kalorycznych. Ja się na tym nie znam, wiem że Ty tak, więc gdyby ktoś mógł mi wyjaśnić dlaczego te kaloryczne dania są dietetyczne i jedząc takie rzeczy się schudnie? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      22 stycznia 2014 o 16:46

      Bo nie można zdrowo schudnąć nie jedząc – spowalniamy tylko nasz metabolizm.
      Poniżej 400 kcal na śniadanie to na prawdę nie wiele – to najważniejszy posiłek dnia 🙂
      Ja, ani żaden inny dietetyk nie polecamy diet poniżej 1000 kalorii 🙂
      Licząc 400 kalorii na śniadanie, 500 na obiad i 300 na kolację + przegryzając owoce czy jedząc jogurt na 2 śniadanie nie przekroczymy nawet 1500 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia P
    22 stycznia 2014 o 16:34

    Takie owsianki jeszcze nie jadłam, ale brzmi i wygląda wspaniale! Gęsta i kremowa, takie lubię 🙂

  • Odpowiedz
    Pipilotka
    22 stycznia 2014 o 17:59

    Woow, super pomysł 🙂 Jak tylko dorwę bataty, zaraz zabieram się za gotowanie 🙂

  • Odpowiedz
    Jula G.
    22 stycznia 2014 o 18:59

    bataty w owsiance? ciekawie!

  • Odpowiedz
    Bee
    22 stycznia 2014 o 22:58

    Ooo to zaskoczenie 😉 bataty w owsiance? na to bym nie wpadła. A przecież owsinakę np z dynia jem bardzo często i jest przepyszna. Bataty też lubię za ten lekko słodkawy smak, który nadaje się i do dań wytrawnych i słodkich, więc posmakuje mi na pewno 😀

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    23 stycznia 2014 o 04:55

    i to mi się podoba! owsianka w innym wydaniu, lubię trochę pozmieniać składniki i stworzyć coś innego niż zwykle 🙂 tą zdecydowanie wypróbuję! 🙂

  • Odpowiedz
    Jey
    23 stycznia 2014 o 14:16

    cieszę się że realizujesz śniadaniowe przepisy. ten mnie zachwyca! od dawna chcę dorwać bataty, ale nigdzie ich dostać nie można 🙁

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 kwietnia 2014 o 20:23

    Dzisiaj użyłam tego przepisu na obiad, bo na śniadanie nie miałam tyle czasu. Strasznie słodka wyszła, mimo ,ze przesoliłam wodę ,w której gotowały się ziemniaki, mimo to bardzo mi smakowała i deserów chyba nie będę musiała jeść przez najbliższy tydzień. 🙂

  • Odpowiedz
    Zuzanna Lamenta
    9 grudnia 2014 o 16:33

    A czy zastąpić najlepiej masło orzechowe? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      9 grudnia 2014 o 21:31

      Można po prostu pominąć 🙂

  • Odpowiedz
    Pitou
    13 maja 2016 o 18:38

    Pychotka 😉 Jedyne czego brakuje mi na tym blogu to zakładka z przepisami wegańskimi

  • Odpowiedz
    Marietta Winiarska
    15 stycznia 2017 o 22:56

    Jakie wartości odżywcze ma cała porcja? Niestety nie pokazuje tej informacji

  • Napisz komentarz