Bez kategorii

Pieczona frittata z cukinią, kurczakiem i żółtą papryką

Czas na blogowe wejście w nowy rok! Dla wszystkich spóźnione życzenia, mam nadzieje, że rozpoczęliście 2014 rok z uśmiechem i mocnymi postanowieniami zmian na lepsze i niech tak już zostanie! 😉 My dojedliśmy już wszystko co zostało po świętach, zaliczyłam też noworoczne przeziębienie, które dopadło mnie po wycieczce nad Morskie Oko w nie do końca chyba suchych skarpetkach.. ale wróciliśmy już z sylwestra w górach i dziś dzielnie walczyłam w kuchni. Zaowocowało to nową, pyszną wersją frittaty, na pewno ją polubicie, jest bardzo sycąca!

Frittata z cukinią, kurczakiem i papryką

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g cukinii
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka otrębów pszennych (lub gryczanych w wersji bezglutenowej)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 50 g chudego twarogu
  • 80 g piersi z kurczaka
  • 1/3 średniej, żółtej papryki
  • 50 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

Przgotowanie

1

Pokrojonego w kostkę kurczaka wkładamy do miseczki, wlewamy odrobinę mleka, dodajemy przyprawę curry, ostrą paprykę i 1/3 łyżeczki soli, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę.

2

Cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę bardzo drobno siekamy.

3

Warzywa wraz z pokruszonym białym serem, otrębami i przyprawami (odrobina soli, pieprz i bazylia) wrzucamy do miseczki, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy, po czym pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut w silikonowej formie bądź innej formie na tartę np wyłożonej papierem do pieczenia.

4

W między czasie wyjmujemy mięso z lodówki i na małym ogniu dusimy pod przykryciem wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Po 8-10 minutach zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy ewentualną resztę wody/mleka z patelni.

5

Gdy frittata będzie już upieczona wyjmujemy ją delikatnie z formy, nakładamy na nią przygotowanego kurczaka i polewamy odrobiną jogurtu.

To chyba będzie jeden z moich nowych ulubionych przepisów.. 
oby same takie dobre mi wychodziły w tym nowym roku! 🙂

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Odpowiedz
    Patsy
    4 stycznia 2014 o 20:38

    Chciałabym Cię zainteresować tematem materiałów, z jakich wykonane są nasze ciuchy. Mam nadzieję na poszerzenie grona osób, które zaczynają, tak jak ja, drążyć temat i próbować z większą świadomością patrzeć na metki ubrań, które zabieramy do przymierzalni.

    Jesteś z innej "branży", więc może akurat to Cię zainteresuje: http://patsythehunter.blogspot.com/

    Pozdrawiam serdecznie

  • Odpowiedz
    The Fit Project
    4 stycznia 2014 o 20:59

    Już jestem zakochana. Wygląda obłędnie!! 🙂

  • Odpowiedz
    Little Lychee
    4 stycznia 2014 o 21:16

    No i mam pomysł na jutrzejszy obiad 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 stycznia 2014 o 21:32

    mnie też dopadło paskudne przeziębienie. całe szczęście już wyleczone 🙂
    frittata wygląda obłędnie. uwielbiam dania z kurczakiem i warzywami!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 stycznia 2014 o 21:54

    A czy w formie silikonowej na tartę potrzebuję też papieru czy mogę zrobić bez?:)

    • Odpowiedz
      Agata
      4 stycznia 2014 o 22:04

      Ja robiłam bez, tylko trzeba delikatnie ściągać z formy 🙂

  • Odpowiedz
    Joanna
    4 stycznia 2014 o 22:18

    Jak to przepysznie wygląda! Przepis podsunę kucharce mego domu 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 stycznia 2014 o 23:36

    Wygląda przepysznie, jakoś wcześniej nigdy nie jadłam "omletu" z kurczakiem 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 stycznia 2014 o 07:56

    Zaczęłam nowy rok z przyjaciółmi, uśmiechem i stołem zdrowo zastawionym! 😀 frittata z twarogiem wyszła rewelacyjnie, mimo że pieczona w porcelanowym naczyniu w prodiżu :p inspirujący blog, przepisami można się bawić,a niekoniecznie tylko ściśle odtwarzać 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    5 stycznia 2014 o 08:07

    U mnie królują omlety biszkoptowe, ale taka fritata też bez problemu znalazła by miejsce na moim stole 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 stycznia 2014 o 10:08

    Przepraszam, ale jaka jest średnica formy ?

    • Odpowiedz
      Agata
      5 stycznia 2014 o 11:36

      Żadna konkretna 🙂 Jak widzisz na zdjęciu moja frittata nie bardzo ma jakiś foremny kształt, po prostu wlałam masę na dużą silikonową formę (kolo 29 cm) i rozprowadziłam łyżką tworząc w miarę okrągły placek, którego średnica ostatecznie wyniosła jakieś 24 cm.

  • Odpowiedz
    Jula G.
    5 stycznia 2014 o 16:52

    też spędziłam sylwestra w zakopanem! pogoda nas rozpieszczała, nie? 😉
    taką frittatę na nowy rok to ja chętnie!

  • Odpowiedz
    Justyna
    6 stycznia 2014 o 21:37

    Mniam pychota, dziś robilam:-)

  • Odpowiedz
    martawkuchni.blog.pl
    7 stycznia 2014 o 10:18

    ale rewelacyjne połączenie smaków:) na pewno wykorzystam:) wygląda pyszniutko:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 stycznia 2014 o 17:10

    Pychaaa 🙂 właśnie zjadłam nieco zmienioną wersję. Zamiast papryki użyłam pomidorów. Wyszło rewelacyjnie, niesamowicie lekko i bardzo smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Reiter Małgorzata
    10 stycznia 2014 o 18:07

    Bardzo fajny przepis! 🙂 Wygląda przepysznie!
    Zapraszam również do obejrzenia naszego bloga http://psychodietetyk-psychodietetyka.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Katarzyna Nowak
    12 stycznia 2014 o 20:42

    Uwielbiam fritaty, ten przepis z pewnością spróbuje:)
    http://nosugarnocry.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Liwia
    31 lipca 2014 o 12:46

    Właśnie robię na obiad!
    Zaaaaakochałam się w twoich frittatach i omletach. <3
    Dziękuję i pozdrawiam z kuchni (kurczak właśnie przegryza się z przyprawami w lodówce 😀 )

  • Odpowiedz
    Foxana
    18 marca 2015 o 17:37

    Ile kalorii na frittata? Nie wyświetlają mi się tabelki z kaloriami.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 kwietnia 2017 o 16:41

    Witam serdecznie. Mam pytanie o kurczaka i mleko.. czasem spotykam się z przepisami gdzie pierś marynuje się w mleku… po co się to robi? jaki efekt to daje? soczystość…? jakiś konkrety smak..? proszę o pomoc..

  • Napisz komentarz