Wciąż zbyt mało na blogu łososiowych przepisów, a przecież taka zdrowa rybka, a jaka popularna na diecie! Dlatego już nadrabiam zaległości z (wbrew pozorom) bardzo prostym przepisem, który zdecydowanie muszę powtarzać częściej 🙂 Swoją drogą brokułowe puree lub jego kalafiorowa wersja to coś co mogłabym wyjadać z rondelka oglądając serial, tak w zamienniku dla dla lodów.. totalnie nie mogę się nigdy oderwać od obydwóch wersji. Można oczywiście zwiększyć ilość brokułów w stosunku do ziemniaków, jeżeli ktoś unika tego warzywa w swoim toku żywieniowym - ale jednak ten jeden mały ziemniaczek powinien się tam znaleźć dla lepszej konsystencji 🙂
Łosoś z pieczonymi warzywami i puree brokułowym
Drukuj przepisSkładniki
- 220 g łososia
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- ---
- 200 g ziemniaków
- 200 g brokułów
- 50 ml mleka
- 2/3 łyżeczki soli
- 2/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- ---
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/2 sporej żółtej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
Przgotowanie
Około 2 godziny przed przygotowaniem dania nacieramy łososia mieszanką musztardy, soku z cytryny oraz odrobiny świeżo zmielonego, czarnego pieprzu, po czym wstawiamy do lodówki.
W między czasie obraną marchew kroimy w paski mnie więcej w kształcie frytek i podgotowujemy je około 7-8 minut. Paprykę również kroimy w paski a przygotowanego wcześniej łososia przekrawamy na 2 porcje.
Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy tymiankiem, obok kładziemy kawałki ryby i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
Pieczemy przez 20 minut, na ostatnie 5 możemy włączyć nawiew. (Papryka może dość szybko się spiekać, więc nie powinna leżeć zbyt blisko tyłu piekarnika).
W między czasie lekko osolonej wodzie gotujemy ziemniaki oraz brokuły do miękkości (brokuły oczywiście krócej, około 5-6 min), warzywa odcedzamy, dolewamy odrobinę mleka i doprawiamy, a następnie blendujemy. Danie jest dużo smaczniejsze, jeżeli puree będzie pikantne.
Otrzymane puree nakładamy na talerze, na wierzch kładziemy upieczoną rybkę, a obok nakładamy warzywa – całość podajemy z jednym z dwóch jogurtowych sosów:
- Musztardowy – 2-3 łyżki jogurtu + 1 łyżka musztardy + 1 łyżeczka miodu + 1 łyżka soku z cytryny + świeżo zmielony pieprz (ja użyłam właśnie tego)
- Czosnkowy – 2-3 łyżki jogurtu + 1 ząbek czosnku + świeżo zmielony pieprz + szczypta soli
23 komentarze
Maggie_bloguje
17 stycznia 2014 o 13:12Mniam 😉
Iron Babe
17 stycznia 2014 o 13:24A zastanawiałam się ostatnio z czym zjeść łososia żeby się do niego przekonać. Chyba zacznę od tego przepisu bo wygląda znakomicie! 🙂
svarowska AK
17 stycznia 2014 o 13:29muszę sobie taki obiad zrobić 😀 smacznie i jak zdrowo ;p
Zapraszam ;*
http://diamond-life-healthly.blogspot.com
Kamciss
17 stycznia 2014 o 13:56Pysznie podane 🙂
martanovacka
17 stycznia 2014 o 14:55Smakuje na pewno tak pięknie, jak wygląda!
studentka_na_diecie
17 stycznia 2014 o 15:07Bardzo fajny lekki posiłek :))
teenager ;)
17 stycznia 2014 o 15:30świetne danie, które zdecydowanie trafia w moje smaki! uwielbiam łososia, a pieczone warzywa jeszcze bardziej 🙂 podoba mi się też ten sposób podania – super!
Adriana Dada
17 stycznia 2014 o 16:50wow 🙂 uwielbiam łososia i na pewno spróbuje odtworzyć Twoj przepis ! Dodaje do obserwowanych koniecznie 🙂 No i zapraszam do siebie http://ohsodada.blogspot.com/
Jey
17 stycznia 2014 o 19:06zrobię na pewno! i faktycznie – oby więcej rybnych przepisów u Ciebie (wcale nie tyko łososiowych) 🙂
Agnes J.
17 stycznia 2014 o 20:21Czy piure mogę zrobić z samych brokułów? 🙂 uwielbiam takie dania, a łosoś to moja ulubiona ryba!
Agata
18 stycznia 2014 o 21:32Tak 🙂
Jula G.
17 stycznia 2014 o 21:07prosty, ale efektowny. idealnie!
Kinga Kornacka
17 stycznia 2014 o 21:45Ale to apetycznie wygląda! I pomyśleć, że dopiero co zjadłam łososia i teram mam tylko jeszcze większą ochotę, by zjeść kolejny kawałek 😀
whiness
18 stycznia 2014 o 07:36Łosoś i brokuły? To nie mogło się nie udać! 🙂 Uwielbiam to połączenie.
Danie pięknie podane i na pewno niebanalne, biorąc pod uwagę puree z ziemniaków i brokułów razem. Koniecznie do zrobienia.
Monika Es
18 stycznia 2014 o 10:49Wyglada przepysznie. U mnie tez dzis łosoś tylko w troszke innej wersji. Zapraszam: https://www.facebook.com/pages/Healthy-and-tasty-food/445213792271216
Magdalena M
18 stycznia 2014 o 12:45Uwielbiam brokuły 🙂 wygląda zdrowo i apetycznie 🙂
Patrycja P.
18 stycznia 2014 o 19:10mniam razy trzy 😉
Słonik Na Szczęście
19 stycznia 2014 o 10:14Słonik życzy smacznego i gorąco pozdrawia! 🙂
e. jankowska.
20 stycznia 2014 o 16:06Odwiedzam Cie regularnie, Dodałam adres Twojego bloga u siebie, nie masz nic przeciwko?
Zapraszam do siebie, zachęcam do obserwowania.
Pozdrawiam, e.jankowska
http://weekendowa-kuchenka.blogspot.com/
Justyna
21 stycznia 2014 o 15:32Fajny przepis. Wypróbowałam. Bardzo smaczne. Polecam i pozdrawiam 🙂
Szczypta-cukru
26 stycznia 2014 o 09:49Bardzo dobre. Łosoś na nowo odkryty. Dziękuję za przepis i dodaję do polecanych.
Anita
18 marca 2016 o 17:08Ooo proszę, wygląda przepysznie, dodaje do zakładek i może w niedziele zrobię 😀
Anna H.
23 września 2016 o 06:52Dzisiaj ten obiad zagości u mnie 😊 mniam pycha i nie mogę się doczekac😊