Bez kategorii

Łosoś z pieczonymi warzywami i puree brokułowym

Wciąż zbyt mało na blogu łososiowych przepisów, a przecież taka zdrowa rybka, a jaka popularna na diecie! Dlatego już nadrabiam zaległości z (wbrew pozorom) bardzo prostym przepisem, który zdecydowanie muszę powtarzać częściej 🙂 Swoją drogą brokułowe puree lub jego kalafiorowa wersja to coś co mogłabym wyjadać z rondelka oglądając serial, tak w zamienniku dla dla lodów.. totalnie nie mogę się nigdy oderwać od obydwóch wersji. Można oczywiście zwiększyć ilość brokułów w stosunku do ziemniaków, jeżeli ktoś unika tego warzywa w swoim toku żywieniowym - ale jednak ten jeden mały ziemniaczek powinien się tam znaleźć dla lepszej konsystencji 🙂

Łosoś z pieczonymi warzywami i puree brokułowym

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 2 porcje

Składniki

  • 220 g łososia
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ---
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g brokułów
  • 50 ml mleka
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ---
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 sporej żółtej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku

Przgotowanie

1

Około 2 godziny przed przygotowaniem dania nacieramy łososia mieszanką musztardy, soku z cytryny oraz odrobiny świeżo zmielonego, czarnego pieprzu, po czym wstawiamy do lodówki.

2

W między czasie obraną marchew kroimy w paski mnie więcej w kształcie frytek i podgotowujemy je około 7-8 minut. Paprykę również kroimy w paski a przygotowanego wcześniej łososia przekrawamy na 2 porcje.

3

Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy tymiankiem, obok kładziemy kawałki ryby i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.

4

Pieczemy przez 20 minut, na ostatnie 5 możemy włączyć nawiew. (Papryka może dość szybko się spiekać, więc nie powinna leżeć zbyt blisko tyłu piekarnika).

5

W między czasie lekko osolonej wodzie gotujemy ziemniaki oraz brokuły do miękkości (brokuły oczywiście krócej, około 5-6 min), warzywa odcedzamy, dolewamy odrobinę mleka i doprawiamy, a następnie blendujemy. Danie jest dużo smaczniejsze, jeżeli puree będzie pikantne.

Otrzymane puree nakładamy na talerze, na wierzch kładziemy upieczoną rybkę, a obok nakładamy warzywa – całość podajemy z jednym z dwóch jogurtowych sosów:

  • Musztardowy – 2-3 łyżki jogurtu + 1 łyżka musztardy + 1 łyżeczka miodu + 1 łyżka soku z cytryny + świeżo zmielony pieprz (ja użyłam właśnie tego)
  • Czosnkowy – 2-3 łyżki jogurtu + 1 ząbek czosnku + świeżo zmielony pieprz + szczypta soli

 

Może Ci się spodobać również

23 komentarze

  • Odpowiedz
    Maggie_bloguje
    17 stycznia 2014 o 13:12

    Mniam 😉

  • Odpowiedz
    Iron Babe
    17 stycznia 2014 o 13:24

    A zastanawiałam się ostatnio z czym zjeść łososia żeby się do niego przekonać. Chyba zacznę od tego przepisu bo wygląda znakomicie! 🙂

  • Odpowiedz
    svarowska AK
    17 stycznia 2014 o 13:29

    muszę sobie taki obiad zrobić 😀 smacznie i jak zdrowo ;p

    Zapraszam ;*
    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Kamciss
    17 stycznia 2014 o 13:56

    Pysznie podane 🙂

  • Odpowiedz
    martanovacka
    17 stycznia 2014 o 14:55

    Smakuje na pewno tak pięknie, jak wygląda!

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    17 stycznia 2014 o 15:07

    Bardzo fajny lekki posiłek :))

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    17 stycznia 2014 o 15:30

    świetne danie, które zdecydowanie trafia w moje smaki! uwielbiam łososia, a pieczone warzywa jeszcze bardziej 🙂 podoba mi się też ten sposób podania – super!

  • Odpowiedz
    Adriana Dada
    17 stycznia 2014 o 16:50

    wow 🙂 uwielbiam łososia i na pewno spróbuje odtworzyć Twoj przepis ! Dodaje do obserwowanych koniecznie 🙂 No i zapraszam do siebie http://ohsodada.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Jey
    17 stycznia 2014 o 19:06

    zrobię na pewno! i faktycznie – oby więcej rybnych przepisów u Ciebie (wcale nie tyko łososiowych) 🙂

  • Odpowiedz
    Agnes J.
    17 stycznia 2014 o 20:21

    Czy piure mogę zrobić z samych brokułów? 🙂 uwielbiam takie dania, a łosoś to moja ulubiona ryba!

  • Odpowiedz
    Jula G.
    17 stycznia 2014 o 21:07

    prosty, ale efektowny. idealnie!

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    17 stycznia 2014 o 21:45

    Ale to apetycznie wygląda! I pomyśleć, że dopiero co zjadłam łososia i teram mam tylko jeszcze większą ochotę, by zjeść kolejny kawałek 😀

  • Odpowiedz
    whiness
    18 stycznia 2014 o 07:36

    Łosoś i brokuły? To nie mogło się nie udać! 🙂 Uwielbiam to połączenie.
    Danie pięknie podane i na pewno niebanalne, biorąc pod uwagę puree z ziemniaków i brokułów razem. Koniecznie do zrobienia.

  • Odpowiedz
    Monika Es
    18 stycznia 2014 o 10:49

    Wyglada przepysznie. U mnie tez dzis łosoś tylko w troszke innej wersji. Zapraszam: https://www.facebook.com/pages/Healthy-and-tasty-food/445213792271216

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    18 stycznia 2014 o 12:45

    Uwielbiam brokuły 🙂 wygląda zdrowo i apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Patrycja P.
    18 stycznia 2014 o 19:10

    mniam razy trzy 😉

  • Odpowiedz
    Słonik Na Szczęście
    19 stycznia 2014 o 10:14

    Słonik życzy smacznego i gorąco pozdrawia! 🙂

  • Odpowiedz
    e. jankowska.
    20 stycznia 2014 o 16:06

    Odwiedzam Cie regularnie, Dodałam adres Twojego bloga u siebie, nie masz nic przeciwko?
    Zapraszam do siebie, zachęcam do obserwowania.
    Pozdrawiam, e.jankowska

    http://weekendowa-kuchenka.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Justyna
    21 stycznia 2014 o 15:32

    Fajny przepis. Wypróbowałam. Bardzo smaczne. Polecam i pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Szczypta-cukru
    26 stycznia 2014 o 09:49

    Bardzo dobre. Łosoś na nowo odkryty. Dziękuję za przepis i dodaję do polecanych.

  • Odpowiedz
    Anita
    18 marca 2016 o 17:08

    Ooo proszę, wygląda przepysznie, dodaje do zakładek i może w niedziele zrobię 😀

  • Odpowiedz
    Anna H.
    23 września 2016 o 06:52

    Dzisiaj ten obiad zagości u mnie 😊 mniam pycha i nie mogę się doczekac😊

  • Napisz komentarz