Bez kategorii

Mini serniczki z batatami

Banalnie proste i niewieloskładnikowe mini serniczki idealne na lekki deser. Nie miałam jeszcze okazji wykorzystać moich przywiezionych z ostatniej wyprawy do Chin kokilek -  sprawdziły się idealnie do tego wypieku, z którym na pewno każdy z Was bez problemu sobie poradzi! Słodkie ziemniaki nadają deserowi pięknego koloru - w sam raz na szarugę za oknem. Wiele osób pisało ostatnio o tym, że nie może nigdzie dostać batatów - polecam zaglądnąć do Tesco lub Carrefoura - zazwyczaj można je tam znaleźć 🙂

Mini serniczki z batatem

Drukuj przepis

Składniki

  • 250 g gęstego serka 0%
  • 100 g słodkich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 10 g cukru waniliowego
  • odrobina otartej laski wanilii

Przgotowanie

1

Ugotowanego do miękkości słodkiego ziemniaka odstawiamy do ostudzenia, a następnie lekko rozdrobnionego blendujemy na jednolitą masę wraz z resztą składników.

2

Otrzymaną masę przelewamy do 3 małych foremek do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 40 minut po czym zostawiamy na kolejne 5 minut w gorącym, ale wyłączonym już piekarniku.

3

Serniczki początkowo wyrosną niczym rasowy suflet, ale po wyłączeniu piekarnika opadną 🙂

——–

Może Ci się spodobać również

30 komentarzy

  • Odpowiedz
    LetsGetFit
    30 stycznia 2014 o 13:19

    Na pewno spróbuję, ale nie mam syropu klonowego:( Myślisz, że mogę go zastąpić miodem?

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    30 stycznia 2014 o 13:54

    kolejny przepis z batatami, który zapisuję na listę! uwielbiam serniki i jestem bardzo ciekawa ich smaku z słodkim ziemniakiem 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 stycznia 2014 o 14:04

    lubię bataty na słodko, więc przepis chętnie wypróbuję 😉

  • Odpowiedz
    Ash
    30 stycznia 2014 o 14:17

    Ale piekne masz te kokilki! I kolor serniczkow mnie urzekl 🙂

  • Odpowiedz
    Jey
    30 stycznia 2014 o 14:45

    pragnę dostać gdzieś bataty! może wyślesz mi kilka pocztą? bo nigdzie u mnie znaleźć nie mogę 🙁
    kokilki są rewelacyjne!

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    30 stycznia 2014 o 16:22

    Niedość że sam kolor pozytywny to wspaniale komponuje z barwą kokilek 😉

  • Odpowiedz
    karola
    30 stycznia 2014 o 17:02

    Pysznee 🙂 !

  • Odpowiedz
    Jula G.
    30 stycznia 2014 o 18:37

    pysznie to brzmi!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 stycznia 2014 o 19:49

    wygląda bardzo smakowicie, a ja nigdy nie jadłam batatów 😛
    Maja

  • Odpowiedz
    Daria Błaszczyk
    30 stycznia 2014 o 20:46

    Super szkoda tylko że u mnie ciężko jest kupić bataty 🙁 ale gdy je dopadnę to na pewno zrobię na prawdę świetny pomysł 🙂 😉

  • Odpowiedz
    Natalia Ślusarz
    30 stycznia 2014 o 20:52

    Wyglądają niesamowicie! Uwielbiam takie proste przepisy – na pewno zrobię 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna W.
    31 stycznia 2014 o 01:33

    jadlabym 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 stycznia 2014 o 02:12

    Uuu, nie było mnie chwilę, a tu nowy wystrój bloga 🙂
    Zagłosowałabym, gdybym mieszkała w Polsce, niestety nie mam w UK takiej możliwości, ale Twój blog powinniem dostać ten tytuł, bo bardzo mi się podoba tematyka i wszystko jest ładnie poukładane ! 🙂

    http://ewelinajess.blogspot.com
    Wpadnij, wesprzyj motywacją?

  • Odpowiedz
    ellakropkacom
    31 stycznia 2014 o 05:53

    bardzo ciekawy przepis i blog

  • Odpowiedz
    Anna Pisulak
    31 stycznia 2014 o 08:45

    Piękne serniczki:) Często widuję bataty w Piotrze i Pawle, a kokilki mam identyczne, lecz różowe i kupione w Tk Maxxie:)

  • Odpowiedz
    Emilka
    31 stycznia 2014 o 15:07

    Serniczki wyglądają bardzo zjawiskowo i apetycznie a przy tym szybkie i na pewno smaczne, fajny pomysł… 🙂

  • Odpowiedz
    Anna Buzun
    31 stycznia 2014 o 21:12

    a syrop klonowy można zastąpić tylko miodem? 😉

  • Odpowiedz
    Marta- Taste Eat
    31 stycznia 2014 o 22:30

    Świetne!!! Kurcze, chętnie je przygotuję:)

  • Odpowiedz
    Teresa Nawrocka
    1 lutego 2014 o 17:12

    droga Agatko dla mnie to TY jestes totalnie genialna wiesz! jakims cudem laczysz proste latwodostepna produkty ktore potrafia razem upiec sie lub w inny sposob urosnac i w konsekwencji proponujesz mega zdrowe dietetyczne ALE tresciwe solidne cuda. Uwielbiam Twe pomysly bo kazdy przysiegam kazdy jest dla mnie wart sprobowania. Pomyslowe i madre. ogromne gratulacje! wierna oddana fanka 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      8 lutego 2014 o 11:27

      Ojej dziękuję ślicznie za takie miłe słowa! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 lutego 2014 o 20:10

    Cudowny przepis… od kąd jestem na diecie, wypatruje właśnie takich perełek. Gdzie można znaleźć taki gęsty serek 0%

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      9 lutego 2014 o 10:12

      też proszę o podpowiedź w sprawie serka, i czy syrop klonowy można zastąpić tylko miodem?

    • Odpowiedz
      Agata
      9 lutego 2014 o 13:00

      Syrop można zastąpić tylko miodem. Serek dostaniecie w każdym hipermarkecie typu TESCO lub Carrefour 🙂

    • Odpowiedz
      Jula
      11 października 2015 o 20:53

      Ale homogenizowany czy twaróg? xD

    • Odpowiedz
      Unknown
      4 lutego 2019 o 16:24

      Podłączam się do pytania… Co to ma być za serek. 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 lutego 2014 o 12:00

    jakie piękne foremki! <3 gdzie takie dostanę? moje z DUKI już mi słuuużą tyle czasu 🙂

  • Odpowiedz
    Paula
    18 kwietnia 2016 o 15:00

    chodzi o serek homogenizowany?

  • Napisz komentarz