Bez kategorii

Czekoladowo – miętowe ciasto gryczane

Swego czasu w Gdańsku zakochałam się w uroczej kawiarni Retro. Oprócz miłej obsługi i niepowtarzalnego klimatu kawiarni totalnie kupiła mnie pyszna rozgrzewająca herbata z pomarańczą oraz czekoladowe ciasto gryczane. Nigdy nie jadłam kaszy gryczanej w wersji na słodko i w ogóle nie należy ona do moich ulubionych kasz, ale ten wypiek był przepyszny i postanowiłam zrobić coś podobnego w domu. Przyszła mi do głowy wersja miętowa no i oczywiście nie dodawałam tłuszczu tylko dużo gorzkiej czekolady.. 🙂 Proste i zdecydowanie inne niż wszystkie!

Czekoladowo - miętowe cisto gryczane

Drukuj przepis
Porcje: przepis na małą foremkę, + - 30x15 cm

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miodu
  • 2 jajka + jedno białko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki otrębów gryczanych (35g)
  • 1/2 szklanki suszonych liści mięty
  • 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy

Przgotowanie

1

W 800 ml lekko osolonej wody gotujemy kaszę gryczaną na sypko.

2

W między czasie rozpuszczamy czekoladę i oddzielamy żółtka od białek jaj.

3

Ugotowaną, lekko ostudzoną kaszę przesypujemy do wysokiego, stosunkowo wąskiego naczynia, dodajemy resztę składników (oprócz białek) i dokładnie blendujemy. (Ewentualnie wrzucamy wszystko do kielicha blendera stojącego, ja używałam ręcznego).

4

W osobnej misce ubijamy pianę z białek, którą następnie dodajemy do masy i łyżką dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy, którą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Ciasto pieczemy w 180'C przez 35 minut.

Ciężkie, mocno czekoladowe i zdrowe! Oczywiście bez glutenu 🙂

Może Ci się spodobać również

37 komentarzy

  • Odpowiedz
    karola
    10 stycznia 2014 o 20:12

    Mniam 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 stycznia 2014 o 20:15

    Dla ścisłości – to ma być 200 g kaszy ugotowanej czy jeszcze na sucho? Dziękuję, zapowiada się pysznie 😉

  • Odpowiedz
    Monika
    10 stycznia 2014 o 20:21

    Wygląda cudnie <3 Pychotka 😉
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Rogalik od kuchni
    10 stycznia 2014 o 20:48

    mam nadmiar płatków gryczanych, czy mogę zamienić kaszę na płatki ?? hmmm

  • Odpowiedz
    Małgorzata Z
    10 stycznia 2014 o 21:01

    och już gdzieś widziałam ciasta z kaszy ale jeszcze nie robiłam, przepis świetny zapisuję upiekę 🙂

  • Odpowiedz
    tynka
    10 stycznia 2014 o 21:12

    wow…bardzo podoba mi się przepis 🙂

    • Odpowiedz
      tynka
      26 stycznia 2014 o 14:22

      zrobiłam…u mnie wersja z cynamonową bitą śmietaną…PYSZNEEEEE…lecę szukac kolejnych pyszności u Ciebie 🙂

  • Odpowiedz
    Joanna Kowalska
    10 stycznia 2014 o 21:33

    Czy można pominąć otręby gryczane ?

    • Odpowiedz
      Agata
      10 stycznia 2014 o 22:16

      na 90% tak, ale nie próbowałam 🙂

  • Odpowiedz
    Anna G.
    10 stycznia 2014 o 22:04

    Gdzie można kupić otręby gryczane i jakiej firmy? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      10 stycznia 2014 o 22:15

      Spokojnie dostaniesz w tesco czy Carrefourze – ja kupuję Melvit 🙂

  • Odpowiedz
    My idealni
    10 stycznia 2014 o 23:01

    Ciekawy przepis. Będę musiała go wypróbować przy najbliższej ochocie na coś słodkiego.
    Pozdrawiam E.

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    11 stycznia 2014 o 06:33

    ciekawy pomysł na nieco odmienne ciasto od wszystkich, pełne zdrowia i o tak pysznym smaku czekolady i mięty! wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    11 stycznia 2014 o 08:31

    Podoba mi się – wydaje mi się, że to świetne połączenie, choć muszę przyznać, że nigdy nie łączyłam razem kaszy gryczanej, czokolady i mięty 😉

  • Odpowiedz
    Red Shrew
    11 stycznia 2014 o 08:57

    Z kaszą nigdy nie robiłam. Ciekawa jestem smaku 🙂

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    11 stycznia 2014 o 09:58

    Kasza gryczana i otręby gryczane – samo zdrowie 🙂

  • Odpowiedz
    Profesje
    11 stycznia 2014 o 16:37

    Wygląda apetycznie

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 stycznia 2014 o 19:41

    skąd wziąć suszoną miętę?

    • Odpowiedz
      Agata
      11 stycznia 2014 o 19:56

      Można ususzyć listki samemu (tak zrobiłam ja) lub kupić gotową np firmy kotanyi, są dostępne w hipermarketach 🙂

  • Odpowiedz
    Sweets and diet
    11 stycznia 2014 o 21:03

    Wygląda super! Muszę taki zrobić jak przyjdzie mi ochota na coś słodkiego !

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 stycznia 2014 o 09:01

    Kasza gryczana użyta w tym przepisie ma być kaszą paloną czy niepaloną?

  • Odpowiedz
    olkazerolka
    12 stycznia 2014 o 13:30

    Skąd mięta? Sama suszysz?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 stycznia 2014 o 14:04

    Agata – smakuje świetnie, dziękuję za przepis, jest bardzo oryginalny i nietuzinkowy! Ciasto jest faktycznie ciężkie, wilgotne, bardzo sycące. Ja miętę zorganizowałam z mięty w torebkach 🙂

  • Odpowiedz
    Ash
    14 stycznia 2014 o 14:02

    Lubię ciasta gryczane, mają niepowtarzalny aromat. Twoje mocno czekoladowe musiało być obłędne 🙂

  • Odpowiedz
    Aurora
    17 stycznia 2014 o 05:52

    Cudo 😀 uwielbiam czekoladę w zdrowej postaci, bo jem jej stanowczo za dużo 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 stycznia 2014 o 13:47

    Czy zamiast suszonej mięty można użyć świeżych liści?

    • Odpowiedz
      Agata
      19 stycznia 2014 o 15:35

      Tak, ale najpierw dobrze ją posiekaj 🙂

  • Odpowiedz
    Renata Sakaluk
    22 stycznia 2014 o 15:03

    chyba spróbuję…tylko bez mięty bo nie jestem fanką tego ziółka 🙂

  • Odpowiedz
    Renata Sakaluk
    30 stycznia 2014 o 13:48

    pyszne ciasto także i bez mięty ! i bez otrąb gryczanych , których nie mogę w żadnym sklepie znaleŻĆ, dałam płatkiti owsiane, nie to samo zapewne, ale wyszło !!! dziękuję, świetna stronka !

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 lutego 2014 o 14:51

    Ciasto brzmi pysznie. Chętnie bym je zrobiła, tylko mleka i jajek też nie mogę. Może masz pomysł na modyfikację ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 września 2014 o 10:19

    Bardzo smaczne cisto wyszło:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 września 2014 o 14:57

    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Podejrzewam, że ma być wilgotne w środku?
    Pyszne! a jaki zapach! Polecam 🙂

  • Odpowiedz
    milan
    1 czerwca 2016 o 13:30

    Uwielbiam gryczane z Retro! 🙂

    http://www.salalamancagda.wordpress.com

  • Odpowiedz
    milan
    1 czerwca 2016 o 13:30

    Uwielbiam gryczane z Retro! 🙂

    http://www.salalamancagda.wordpress.com

  • Odpowiedz
    Baciey
    17 grudnia 2017 o 11:43

    Nie polecam blendowac w stojącym blenderze, bo masa jest zbyt gęsta i składniki nie miksuja się prawidłowo.

  • Napisz komentarz