Swego czasu w Gdańsku zakochałam się w uroczej kawiarni Retro. Oprócz miłej obsługi i niepowtarzalnego klimatu kawiarni totalnie kupiła mnie pyszna rozgrzewająca herbata z pomarańczą oraz czekoladowe ciasto gryczane. Nigdy nie jadłam kaszy gryczanej w wersji na słodko i w ogóle nie należy ona do moich ulubionych kasz, ale ten wypiek był przepyszny i postanowiłam zrobić coś podobnego w domu. Przyszła mi do głowy wersja miętowa no i oczywiście nie dodawałam tłuszczu tylko dużo gorzkiej czekolady.. 🙂 Proste i zdecydowanie inne niż wszystkie!
Czekoladowo - miętowe cisto gryczane
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g kaszy gryczanej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g miodu
- 2 jajka + jedno białko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki otrębów gryczanych (35g)
- 1/2 szklanki suszonych liści mięty
- 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy
Przgotowanie
W 800 ml lekko osolonej wody gotujemy kaszę gryczaną na sypko.
W między czasie rozpuszczamy czekoladę i oddzielamy żółtka od białek jaj.
Ugotowaną, lekko ostudzoną kaszę przesypujemy do wysokiego, stosunkowo wąskiego naczynia, dodajemy resztę składników (oprócz białek) i dokładnie blendujemy. (Ewentualnie wrzucamy wszystko do kielicha blendera stojącego, ja używałam ręcznego).
W osobnej misce ubijamy pianę z białek, którą następnie dodajemy do masy i łyżką dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy, którą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180'C przez 35 minut.
37 komentarzy
karola
10 stycznia 2014 o 20:12Mniam 🙂
Anonimowy
10 stycznia 2014 o 20:15Dla ścisłości – to ma być 200 g kaszy ugotowanej czy jeszcze na sucho? Dziękuję, zapowiada się pysznie 😉
Agata
10 stycznia 2014 o 20:38Na sucho 🙂
Monika
10 stycznia 2014 o 20:21Wygląda cudnie <3 Pychotka 😉
Pozdrawiam
Rogalik od kuchni
10 stycznia 2014 o 20:48mam nadmiar płatków gryczanych, czy mogę zamienić kaszę na płatki ?? hmmm
Małgorzata Z
10 stycznia 2014 o 21:01och już gdzieś widziałam ciasta z kaszy ale jeszcze nie robiłam, przepis świetny zapisuję upiekę 🙂
tynka
10 stycznia 2014 o 21:12wow…bardzo podoba mi się przepis 🙂
tynka
26 stycznia 2014 o 14:22zrobiłam…u mnie wersja z cynamonową bitą śmietaną…PYSZNEEEEE…lecę szukac kolejnych pyszności u Ciebie 🙂
Joanna Kowalska
10 stycznia 2014 o 21:33Czy można pominąć otręby gryczane ?
Agata
10 stycznia 2014 o 22:16na 90% tak, ale nie próbowałam 🙂
Anna G.
10 stycznia 2014 o 22:04Gdzie można kupić otręby gryczane i jakiej firmy? 🙂
Agata
10 stycznia 2014 o 22:15Spokojnie dostaniesz w tesco czy Carrefourze – ja kupuję Melvit 🙂
My idealni
10 stycznia 2014 o 23:01Ciekawy przepis. Będę musiała go wypróbować przy najbliższej ochocie na coś słodkiego.
Pozdrawiam E.
teenager ;)
11 stycznia 2014 o 06:33ciekawy pomysł na nieco odmienne ciasto od wszystkich, pełne zdrowia i o tak pysznym smaku czekolady i mięty! wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Kinga Kornacka
11 stycznia 2014 o 08:31Podoba mi się – wydaje mi się, że to świetne połączenie, choć muszę przyznać, że nigdy nie łączyłam razem kaszy gryczanej, czokolady i mięty 😉
Red Shrew
11 stycznia 2014 o 08:57Z kaszą nigdy nie robiłam. Ciekawa jestem smaku 🙂
studentka_na_diecie
11 stycznia 2014 o 09:58Kasza gryczana i otręby gryczane – samo zdrowie 🙂
Profesje
11 stycznia 2014 o 16:37Wygląda apetycznie
Anonimowy
11 stycznia 2014 o 19:41skąd wziąć suszoną miętę?
Agata
11 stycznia 2014 o 19:56Można ususzyć listki samemu (tak zrobiłam ja) lub kupić gotową np firmy kotanyi, są dostępne w hipermarketach 🙂
Sweets and diet
11 stycznia 2014 o 21:03Wygląda super! Muszę taki zrobić jak przyjdzie mi ochota na coś słodkiego !
Anonimowy
12 stycznia 2014 o 09:01Kasza gryczana użyta w tym przepisie ma być kaszą paloną czy niepaloną?
Agata
12 stycznia 2014 o 09:05Użyłam prażonej.
olkazerolka
12 stycznia 2014 o 13:30Skąd mięta? Sama suszysz?
Anonimowy
12 stycznia 2014 o 14:04Agata – smakuje świetnie, dziękuję za przepis, jest bardzo oryginalny i nietuzinkowy! Ciasto jest faktycznie ciężkie, wilgotne, bardzo sycące. Ja miętę zorganizowałam z mięty w torebkach 🙂
Ash
14 stycznia 2014 o 14:02Lubię ciasta gryczane, mają niepowtarzalny aromat. Twoje mocno czekoladowe musiało być obłędne 🙂
Aurora
17 stycznia 2014 o 05:52Cudo 😀 uwielbiam czekoladę w zdrowej postaci, bo jem jej stanowczo za dużo 😀
Anonimowy
19 stycznia 2014 o 13:47Czy zamiast suszonej mięty można użyć świeżych liści?
Agata
19 stycznia 2014 o 15:35Tak, ale najpierw dobrze ją posiekaj 🙂
Renata Sakaluk
22 stycznia 2014 o 15:03chyba spróbuję…tylko bez mięty bo nie jestem fanką tego ziółka 🙂
Renata Sakaluk
30 stycznia 2014 o 13:48pyszne ciasto także i bez mięty ! i bez otrąb gryczanych , których nie mogę w żadnym sklepie znaleŻĆ, dałam płatkiti owsiane, nie to samo zapewne, ale wyszło !!! dziękuję, świetna stronka !
Anonimowy
16 lutego 2014 o 14:51Ciasto brzmi pysznie. Chętnie bym je zrobiła, tylko mleka i jajek też nie mogę. Może masz pomysł na modyfikację ?
Anonimowy
26 września 2014 o 10:19Bardzo smaczne cisto wyszło:)
Anonimowy
26 września 2014 o 14:57Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Podejrzewam, że ma być wilgotne w środku?
Pyszne! a jaki zapach! Polecam 🙂
milan
1 czerwca 2016 o 13:30Uwielbiam gryczane z Retro! 🙂
http://www.salalamancagda.wordpress.com
milan
1 czerwca 2016 o 13:30Uwielbiam gryczane z Retro! 🙂
http://www.salalamancagda.wordpress.com
Baciey
17 grudnia 2017 o 11:43Nie polecam blendowac w stojącym blenderze, bo masa jest zbyt gęsta i składniki nie miksuja się prawidłowo.