Bez kategorii

Bezglutenowe śniadanie na zimne dni

Ostatnio doszłam do wniosku, że wbrew pozorom mało jest u mnie przepisów śniadaniowych. Chyba dlatego, że istnieje tyle pięknych blogów z przepisami stricte śniadaniowymi i zawsze myślę sobie, że moje wymysły nie będą aż tak interesujące czy bogate w składniki.. Albo po prostu jestem zbyt przywiązana do mojej zupy mlecznej/owsianki i ciężko mi się zabrać za przygotowanie czegoś nowego 😉 Czas się zmobilizować i choć raz w tygodniu zaryzykować z czymś innym! Zacznę zatem od tego ciepłego śniadania z jabłkiem i rozgrzewającym imbirem.

Kasza jaglana z komosą ryżową, jabłkiem i imbirem

Drukuj przepis

Składniki

  • 30 g kaszy jaglanej
  • 15 g komosy ryżowej
  • 1 średnie jabłko
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka utartego, świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rodzynek
  • kilka orzechów nerkowca
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przgotowanie

1

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku, wrzucamy do rondelka wraz z komosą ryżową, wlewamy 150 ml gorącej wody, dodajemy szczyptę soli oraz cukier waniliowy i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy 20 minut, po czym odstawiamy na 5 minut do wchłonięcia reszty płynu.

2

Do ugotowanej kaszy dodajemy utarte na papkę jabłko, otarty imbir, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, otartą skórkę (wcześniej wyparzamy owoc) oraz przyprawę do piernika, całość dokładnie mieszamy, a na końcu kiedy po wymieszaniu z zimnym jabłkiem nasze danie nie będzie już gorące - dosładzamy odrobiną miodu.

3

Całość przelewamy do miseczki, na wierzch dajemy trochę jogurtu naturalnego i posypujemy bakaliami - u mnie rodzynki i orzechy nerkowca.

———

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Odpowiedz
    Seweryn
    16 grudnia 2013 o 15:04

    Gluten to wolno działająca trucizna. Blog poświęcony zdrowiu ubramniebios.blogspot.com
    pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Jey
    16 grudnia 2013 o 15:13

    ja też tak mam. jestem zbyt przywiązana do owsianek. ale od czasu do czasu fjanie zjeść co innego a przy okazji podzielic się tym na blogu 😉

  • Odpowiedz
    Klaudia P
    16 grudnia 2013 o 15:32

    Oo czekam na śniadaniowe przepisy! 🙂 Pyszna wersja jaglanki!
    Mi też czasem się nie chce wymyślać, ale trzeba jeść to na co ma się ochotę 😉

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    16 grudnia 2013 o 15:34

    bardzo fajny pomysł na śniadanie, szczególnie w towarzystwie przyprawy korzennej 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 grudnia 2013 o 16:10

    Ubóstwiam takie zimowe smaki! Świetny pomysł na jaglankę 🙂

  • Odpowiedz
    karola
    16 grudnia 2013 o 16:11

    Ale to musiało być pyszne !

  • Odpowiedz
    Iwona
    16 grudnia 2013 o 16:24

    Kocham kaszę jaglaną <3

  • Odpowiedz
    setterka
    16 grudnia 2013 o 16:51

    Wygląda przepysznie:)

  • Odpowiedz
    Jula G.
    16 grudnia 2013 o 17:21

    uwielbiam takie śniadanie w zimie! <3

  • Odpowiedz
    whiness
    16 grudnia 2013 o 18:46

    Bardzo apetyczna propozycja 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 grudnia 2013 o 20:10

    🙂 wspaniale! oby więcej bezglutenowych przepisów!

  • Odpowiedz
    ZyjFit
    17 grudnia 2013 o 14:18

    Kurcze ani komosy ani kaszy jaglanej jeszcze nie próbowałem ale z takim przepisem to chyba nie mam wyjścia 😛 #zyjfitcompl
    http://www.zyjfit.com.pl

  • Odpowiedz
    Karolina
    17 grudnia 2013 o 15:24

    Ciekawa jestem czy jakbym przyrządziła takie śniadanko wieczorem i zjadła je na następny dzień w pracy , to byłoby równie smaczne i świeże?

  • Odpowiedz
    Sylwia Pelc
    19 grudnia 2013 o 07:03

    Absolutnie rewelacyjny przepis!!!!!!!:)

  • Odpowiedz
    Na zdrowie
    12 maja 2014 o 06:49

    Ostatnio poczytałem trochę o kaszy jaglanej i też się zastanawiam, jak wprowadzić ją do swojemu menu.
    Już wiem jak. 🙂

  • Odpowiedz
    Rumianek
    15 października 2014 o 13:24

    Nie mogę spożywać produktów glutenowych i jem płatki ryżowe, jaglane i gryczane. Robiłam sobie z tych trzech mieszanki i dodawałam owoce, ale najbardziej lubię same płatki ryżowe z mlekiem migdałowym, najbardziej smakują mi te http://www.ziolavita.pl/platki-ryzowe-bio-300g-bio-planet-p2551.html.

  • Napisz komentarz