Ostatnio doszłam do wniosku, że wbrew pozorom mało jest u mnie przepisów śniadaniowych. Chyba dlatego, że istnieje tyle pięknych blogów z przepisami stricte śniadaniowymi i zawsze myślę sobie, że moje wymysły nie będą aż tak interesujące czy bogate w składniki.. Albo po prostu jestem zbyt przywiązana do mojej zupy mlecznej/owsianki i ciężko mi się zabrać za przygotowanie czegoś nowego 😉 Czas się zmobilizować i choć raz w tygodniu zaryzykować z czymś innym! Zacznę zatem od tego ciepłego śniadania z jabłkiem i rozgrzewającym imbirem.
Kasza jaglana z komosą ryżową, jabłkiem i imbirem
Drukuj przepisSkładniki
- 30 g kaszy jaglanej
- 15 g komosy ryżowej
- 1 średnie jabłko
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka utartego, świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 1 łyżka rodzynek
- kilka orzechów nerkowca
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przgotowanie
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku, wrzucamy do rondelka wraz z komosą ryżową, wlewamy 150 ml gorącej wody, dodajemy szczyptę soli oraz cukier waniliowy i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy 20 minut, po czym odstawiamy na 5 minut do wchłonięcia reszty płynu.
Do ugotowanej kaszy dodajemy utarte na papkę jabłko, otarty imbir, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, otartą skórkę (wcześniej wyparzamy owoc) oraz przyprawę do piernika, całość dokładnie mieszamy, a na końcu kiedy po wymieszaniu z zimnym jabłkiem nasze danie nie będzie już gorące - dosładzamy odrobiną miodu.
Całość przelewamy do miseczki, na wierzch dajemy trochę jogurtu naturalnego i posypujemy bakaliami - u mnie rodzynki i orzechy nerkowca.
16 komentarzy
Seweryn
16 grudnia 2013 o 15:04Gluten to wolno działająca trucizna. Blog poświęcony zdrowiu ubramniebios.blogspot.com
pozdrawiam
Jey
16 grudnia 2013 o 15:13ja też tak mam. jestem zbyt przywiązana do owsianek. ale od czasu do czasu fjanie zjeść co innego a przy okazji podzielic się tym na blogu 😉
Klaudia P
16 grudnia 2013 o 15:32Oo czekam na śniadaniowe przepisy! 🙂 Pyszna wersja jaglanki!
Mi też czasem się nie chce wymyślać, ale trzeba jeść to na co ma się ochotę 😉
teenager ;)
16 grudnia 2013 o 15:34bardzo fajny pomysł na śniadanie, szczególnie w towarzystwie przyprawy korzennej 😉
Anonimowy
16 grudnia 2013 o 16:10Ubóstwiam takie zimowe smaki! Świetny pomysł na jaglankę 🙂
karola
16 grudnia 2013 o 16:11Ale to musiało być pyszne !
Iwona
16 grudnia 2013 o 16:24Kocham kaszę jaglaną <3
setterka
16 grudnia 2013 o 16:51Wygląda przepysznie:)
Jula G.
16 grudnia 2013 o 17:21uwielbiam takie śniadanie w zimie! <3
whiness
16 grudnia 2013 o 18:46Bardzo apetyczna propozycja 🙂
Anonimowy
16 grudnia 2013 o 20:10🙂 wspaniale! oby więcej bezglutenowych przepisów!
ZyjFit
17 grudnia 2013 o 14:18Kurcze ani komosy ani kaszy jaglanej jeszcze nie próbowałem ale z takim przepisem to chyba nie mam wyjścia 😛 #zyjfitcompl
http://www.zyjfit.com.pl
Karolina
17 grudnia 2013 o 15:24Ciekawa jestem czy jakbym przyrządziła takie śniadanko wieczorem i zjadła je na następny dzień w pracy , to byłoby równie smaczne i świeże?
Sylwia Pelc
19 grudnia 2013 o 07:03Absolutnie rewelacyjny przepis!!!!!!!:)
Na zdrowie
12 maja 2014 o 06:49Ostatnio poczytałem trochę o kaszy jaglanej i też się zastanawiam, jak wprowadzić ją do swojemu menu.
Już wiem jak. 🙂
Rumianek
15 października 2014 o 13:24Nie mogę spożywać produktów glutenowych i jem płatki ryżowe, jaglane i gryczane. Robiłam sobie z tych trzech mieszanki i dodawałam owoce, ale najbardziej lubię same płatki ryżowe z mlekiem migdałowym, najbardziej smakują mi te http://www.ziolavita.pl/platki-ryzowe-bio-300g-bio-planet-p2551.html.