Bez kategorii

Słodka zupa dyniowo – jabłkowa z imbirem

Wbrew pozorom dynię jadam głównie na słodko. Cynamon i kardamon prawie zawsze jej towarzyszą, więc pomyślałam, że zaproponuję Wam przepis na zupę, która (o dziwo) nie będzie kremem  (no może w połowie), jak również nie będzie pikantna. Tym razem za rozgrzewające właściwości weźmie odpowiedzialność imbir  i korzenne przyprawy, bez których jesienno - zimowe dania nie byłyby takie same!

Słodka zupa dyniowo - jabłkowa z imbirem

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 2 średnie porcje

Składniki

  • 400 ml wody
  • 250 dyni ambar lub dyniowego puree
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • odrobina zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 70 ml mleka
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny jako dodatek

Przgotowanie

1

Do rondelka z gotująca się wodą wrzucamy 150 g dyni oraz 1/2 jabłka (obranego), dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości, po czym blendujemy dokładnie.

2

Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę resztę dyni oraz jabłka (nie obierałam ze skóry drugiej połówki), dodajemy przyprawy i otarty imbir, po czym gotujemy pod przykryciem kilkanaście minut.

3

Gdy zupa lekko ostygnie dolewamy odrobinę mleka, dodajemy rodzynki, miód i raz jeszcze mieszamy, po czym przelewamy do dwóch miseczek i na wierzch nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego.

To kto zaryzykuje?:-)

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    10 listopada 2013 o 18:57

    Też dynie jem raczej na słodko, choć po dzisiejszym dniu nie mogę powiedzieć że tylko i wyłącznie. Nie mniej jednak zupka taka to dla mnie żadnego ryzyko i bardzo chętni bym ją zjadła 🙂

  • Odpowiedz
    Do Su
    10 listopada 2013 o 19:15

    Hmmm … wygląda to bardzo apetycznie – chyba będę musiała ugotować ,
    bo przepis moim zdaniem nie jest trudny 😀 Już mi ślinka leci ^_^

    dosu-i-wlosy.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 listopada 2013 o 20:20

    Ojoj alez ładnie wyglada 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 listopada 2013 o 20:29

    mmmm, takie rozgrzewające kremy lubię, oj tak 🙂

  • Odpowiedz
    claudine
    10 listopada 2013 o 21:42

    Wygląda zachęcająco 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    11 listopada 2013 o 04:25

    dynia na słodko wydaje mi się być najsmaczniejsza! aż mam ochotę zanurzyć łyżkę w tej pysznej zupie ! *-*

  • Odpowiedz
    Daria R
    11 listopada 2013 o 12:48

    Hmmm…. dynia i jabłko – no na to bym nie wpadła 😉 Chętnie wypróbuje Twój przepis 🙂
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Eveline
    11 listopada 2013 o 19:41

    O, to coś dla mnie! Uwielbiam zupy na słodko:)

  • Odpowiedz
    kcaudrey2011
    16 listopada 2013 o 21:08

    Dziś kupiłam dynię, jutro gotuję zupę 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 listopada 2013 o 11:52

    Mmm właśnie skonsumowałam powyższe danie:) Pyszności ^^

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 lipca 2014 o 09:56

    dynia i jablko pyszna konfitura

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    11 października 2014 o 17:55

    ja zdecyowanie!!! moje smaki- genialny przepis! 🙂

  • Napisz komentarz