Wbrew pozorom dynię jadam głównie na słodko. Cynamon i kardamon prawie zawsze jej towarzyszą, więc pomyślałam, że zaproponuję Wam przepis na zupę, która (o dziwo) nie będzie kremem (no może w połowie), jak również nie będzie pikantna. Tym razem za rozgrzewające właściwości weźmie odpowiedzialność imbir i korzenne przyprawy, bez których jesienno - zimowe dania nie byłyby takie same!
Słodka zupa dyniowo - jabłkowa z imbirem
Drukuj przepisSkładniki
- 400 ml wody
- 250 dyni ambar lub dyniowego puree
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- odrobina zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki miodu
- 70 ml mleka
- 2 łyżeczki rodzynek
- szczypta soli
- jogurt naturalny jako dodatek
Przgotowanie
Do rondelka z gotująca się wodą wrzucamy 150 g dyni oraz 1/2 jabłka (obranego), dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości, po czym blendujemy dokładnie.
Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę resztę dyni oraz jabłka (nie obierałam ze skóry drugiej połówki), dodajemy przyprawy i otarty imbir, po czym gotujemy pod przykryciem kilkanaście minut.
Gdy zupa lekko ostygnie dolewamy odrobinę mleka, dodajemy rodzynki, miód i raz jeszcze mieszamy, po czym przelewamy do dwóch miseczek i na wierzch nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego.
12 komentarzy
Kinga Kornacka
10 listopada 2013 o 18:57Też dynie jem raczej na słodko, choć po dzisiejszym dniu nie mogę powiedzieć że tylko i wyłącznie. Nie mniej jednak zupka taka to dla mnie żadnego ryzyko i bardzo chętni bym ją zjadła 🙂
Do Su
10 listopada 2013 o 19:15Hmmm … wygląda to bardzo apetycznie – chyba będę musiała ugotować ,
bo przepis moim zdaniem nie jest trudny 😀 Już mi ślinka leci ^_^
dosu-i-wlosy.blogspot.com
Anonimowy
10 listopada 2013 o 20:20Ojoj alez ładnie wyglada 🙂
Anonimowy
10 listopada 2013 o 20:29mmmm, takie rozgrzewające kremy lubię, oj tak 🙂
claudine
10 listopada 2013 o 21:42Wygląda zachęcająco 🙂
teenager ;)
11 listopada 2013 o 04:25dynia na słodko wydaje mi się być najsmaczniejsza! aż mam ochotę zanurzyć łyżkę w tej pysznej zupie ! *-*
Daria R
11 listopada 2013 o 12:48Hmmm…. dynia i jabłko – no na to bym nie wpadła 😉 Chętnie wypróbuje Twój przepis 🙂
Pozdrawiam!
Eveline
11 listopada 2013 o 19:41O, to coś dla mnie! Uwielbiam zupy na słodko:)
kcaudrey2011
16 listopada 2013 o 21:08Dziś kupiłam dynię, jutro gotuję zupę 🙂
Anonimowy
28 listopada 2013 o 11:52Mmm właśnie skonsumowałam powyższe danie:) Pyszności ^^
Anonimowy
31 lipca 2014 o 09:56dynia i jablko pyszna konfitura
Magdalena Kuchaja
11 października 2014 o 17:55ja zdecyowanie!!! moje smaki- genialny przepis! 🙂