Bez kategorii

Sałatka z kurczakiem i słodkim jogurtowym sosem

Kapusta pekińska to chyba moja ulubiona "sałata". Kojarzy mi się z klasyczną sałatką obiadową mojej mamy z sosem musztardowym. Ten przepis natomiast jest zaczerpnięty z pamięci moich kubków smakowych, które próbowały podobnej sałatki w Chinach, kiedy pewnego pięknego dnia przyrządziła ją Nicol. Byłam zachwycona! Niby nic odkrywczego, ale były tam dwa idealnie pasujące do siebie składniki, które łączyły całość, a mianowicie słodki jogurt naturalny w dużej ilości (w Chinach jak już wspominałam wszystko jest słodkie, (nie)stety) i świeży sok z cytryny. Dodałam kilka ulubionych składników takich jak oliwki i odrobina jabłka dla osłody - bomba! A kurczak po nocy w miodzie i musztardzie wyszedł miękki jak masło 🙂 

Sałatka z kurczakiem i słodkim jogurtowym sosem

Drukuj przepis

Składniki

  • kapusta pekińska (około 1 i 1/2 kubka posiekanej kapusty)
  • 1/2 średniego, zielonego ogórka
  • 2 małe pomidory
  • 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
  • kilka zielonych oliwek
  • 1/2 jabłka
  • 2 rzodkiewki
  • 100 ml kremowego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 130 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przgotowanie

1

Dzień przed przygotowaniem sałatki kroimy piersi z kurczaka w sporą kostkę i w miseczce zalewamy marynatą z miodu, musztardy i ostrej papryki, przechowujemy przez noc w lodówce.

2

Kapustę siekamy i opłukujemy na sitku, dodajemy na nie również umyte i pokrojone pomidory, aby trochę obciekły.

3

Ogórka i rzodkiewkę kroimy wzdłuż a następnie na cienkie plasterki (połówki).

4

Oliwki przekrawamy w pół, a cebulę bardzo drobno siekamy.

5

Wszystkie warzywa wkładamy do sporej miski i dodajemy również pokrojone w sporą kostkę jabłko.

6

W kubeczku łączymy jogurt z łyżeczką miodu, sokiem z cytryny oraz sporą ilością posiekanego szczypiorku, mieszamy dokładnie i zalewamy sałatkę.

7

Na patelni podsmażamy kawałki kurczaka i dodajemy do reszty składników - całość dokładnie łączymy z sosem i zajadamy ze smakiem 🙂

Mój nowy TOP sałatkowy! 🙂
ps. Jest ogromnaa.. 600g!

Może Ci się spodobać również

40 komentarzy

  • Odpowiedz
    Potravel
    6 października 2013 o 22:03

    bardzo lubię takie sałatki, idealna porcyjka na kolację:) Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    avanturnica
    6 października 2013 o 23:54

    mozesz zdradzic co robilas w Chinach? 😉

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    7 października 2013 o 03:24

    bardzo fajna sałatka, szczególnie mam ochotę wypróbować ten sos ;D to dobry pomysł i na obiad na wynos !

  • Odpowiedz
    gotowaniena102
    7 października 2013 o 06:29

    Super przepis, jako ogromna fanka sałatek z pewnością wypróbuję 😉

  • Odpowiedz
    pastawithapplepie.blogspot.com
    7 października 2013 o 07:28

    wygląda świetnie 🙂 pycha !

  • Odpowiedz
    Daria R
    7 października 2013 o 07:41

    Mmmm pyszności 🙂 Uwielbiam sałatki z kurczakiem 🙂
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Agnes J.
    7 października 2013 o 07:45

    Cudownie wygląda i mam ochotę spodobać tego kurczaka.

  • Odpowiedz
    Natalia Shamelessly
    7 października 2013 o 07:55

    Oj tak, godne wypróbowania! Mniammm… :))

    Pozdrawiam, Shamelessly

  • Odpowiedz
    believe
    7 października 2013 o 10:09

    o matko! jaka pyszność,muszę to jak najszybciej zrobić! 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    7 października 2013 o 13:50

    Bardzo apetyczna :>

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    7 października 2013 o 14:14

    Pysznie wygląda, kocham sałatki!

  • Odpowiedz
    Jey
    7 października 2013 o 19:50

    nie omieszkam wypróbować! brzmi i wygląda przepysznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 października 2013 o 12:58

    Naprawdę pyszna sałatka 🙂

  • Odpowiedz
    ollga90
    14 października 2013 o 13:27

    marynatę zrobiłaś po prostu mieszając miód,musztardę i paprykę?

    • Odpowiedz
      Agata
      14 października 2013 o 13:39

      Dokladnie tak:)

    • Odpowiedz
      Pandora Kaze
      29 stycznia 2014 o 16:42

      W takim wypadku chyba nie udało się zakryć mięsa marynatą? Był tylko częściowo zamarynowany ten kurczak?

    • Odpowiedz
      Agata
      29 stycznia 2014 o 16:56

      Nie bardzo rozumiem? Mieszankę miodu, musztardy i papryki dodałam do kawałków kurczaka, dokładnie wymieszałam żeby rozeszła się po całym mięsie i odstawiłam do lodówki.

    • Odpowiedz
      Pandora Kaze
      30 stycznia 2014 o 20:34

      Pytam stąd, że w marynatach zawsze jest napisane, że mięso ma być zanurzone zupełnie w marynacie właśnie, że ma być nią "przykryte" w sensie… Hm, utopione :P? Ale teraz rozumiem, jak ta działa i w sobotę mam nadzieję sobie zrobić tą sałatkę, bo brzmi i wygląda przepysznie. Dzięki :).

  • Odpowiedz
    Konrad Sukiennik
    18 października 2013 o 03:37

    Pomidor z ogórkiem ? Raczej nie

    • Odpowiedz
      Agata
      18 października 2013 o 20:05

      Panie Konradzie – Warzywa w każdej wersji są raczej na tak – lepiej zjeść pomidora z ogórkiem niż nie zjeść.
      Abstrahując jednak od tego – jest to jeden z witaminowych mitów – Pomidory są bardzo marnym źródłem witaminy C, dla porównania powiem, że ów nieszczęsny ogórek posiada 40% witaminy C zawartej w pomidorze, rzodkiewka ma bardzo zbliżoną zawartość tego składnika, natomiast realnym źródłem witaminy C w naszej diecie jeśli chodzi o warzywa (typowo sałatkowe) jest czerwona papryka, która owej witaminy posiada o 600% więcej. Nawet kalafior i brokuły mają jej 3-4 krotnie więcej, także na pewno nikomu się krzywa od takiego połączenia nie stanie.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 października 2013 o 14:40

    a to przepis na jedną porcję? 🙂

  • Odpowiedz
    Zdrowa kuchnia allani_S
    3 listopada 2013 o 11:33

    to jest przepis godny podziwu!
    Marynata do kurczaka świetnie się komponuje 🙂

  • Odpowiedz
    Anna Nowak
    3 listopada 2013 o 11:34

    wygląda pysznie 🙂

  • Odpowiedz
    emilia
    8 grudnia 2013 o 18:04

    najlepsza sałatka jaką jadłam EVER, odrobine go zmieniłam, bo zamiast jabłka i pomidorów dałam kawałki pieczonej dyni. REWELACJA. mm. i faktycznie, bardzo duża. bardzo mało kcal

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 stycznia 2014 o 12:46

    Droga Agato nic bardziej mylnego – w Chinach więcej jada się potraw pikantnych niż słodkich. Co jest szczególne dla Chin to łączenie własnie tych dwóch smaków słodkiego i pikantnego. Od kilku lat raz do roku odwiedzam Chiny i jadam głownie poza hotelami w restauracjach. Oczywiscie mięsa na słodko można spotkać niemal w każdej restauracji jednak karta menu zawiera więcej dań pikantnych niż słodkich ;))

  • Odpowiedz
    Lidan
    5 stycznia 2014 o 21:17

    Witam 🙂 Czy można tą sałatkę przyrządzić wieczorem, żeby rano zabrać do pracy? Jak się wstaje o 5-ej to nie ma czasu na smażenie, krojeni itd

    • Odpowiedz
      Agata
      5 stycznia 2014 o 21:34

      Tak, ale lepiej by było pokroić i dodać pomidora rano bo najbardziej puszcza wodę i soki i również dopiero rano zalać sosem 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 stycznia 2014 o 22:52

    musi być PRZEPYSZNA !!
    świetny blog <3

  • Odpowiedz
    Pandora Kaze
    4 lutego 2014 o 15:27

    Potwierdzam – sałatka jest obłędnie pyszna :). Tak dobra, że nawet mojej marudnej połówce smakuje.

  • Odpowiedz
    Aleksandra B
    6 lutego 2014 o 17:27

    właśnie wypróbowałam, jest niesamowicie smaczna 😀

  • Odpowiedz
    Emem
    25 lutego 2014 o 16:38

    O matko jakie było dobre! szkoda tylko że nastepnego dnia wszystkie warzywa puściły soki i była breja :c

  • Odpowiedz
    SprawdzonyDrob.pl
    5 czerwca 2014 o 08:19

    Świetny pomysł na sałatkę. Szczególnie teraz w okresie wiosennym. Pychota! 🙂

  • Odpowiedz
    Ewa J.
    17 czerwca 2014 o 09:32

    Super lekka pożywna sałatka, akurat mój ulubiony skład,na dietę idealna. Polecam ciekawe przepisy https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412

  • Odpowiedz
    Ski
    4 września 2014 o 09:01

    Wygląda świetnie! Obowiązkowo robię w ten weekend!

  • Odpowiedz
    dietetyczne przepisy
    22 września 2014 o 09:23

    Bardzo ciekawa propozycja. Już na sam widok robię się głodna. Muszę wypróbować tą sałatkę. Dzięki za przepis:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 czerwca 2015 o 11:25

    próbowałam kilka razy juz ,nie ma tygodnia zebym jej nie zrobiła 😉 świetna jest ! ;D mozna dodać kukurydze , tez fajnie lączy sie ze składnikami 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 listopada 2015 o 18:32

    Kurczaka smażymy bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu? 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      24 listopada 2015 o 20:00

      Tak, ale jeśli skropisz patelnię olejem rzepakowym (pół łyżeczki) to będzie to zaledwie 1g tłuszczu więcej, więc nic się nie stanie 😉

  • Odpowiedz
    Gaja
    24 listopada 2016 o 13:28

    Wygląda pysznie, szukam inspiracji na dzisiejszy obiad. Moja wersja będzie z mixsem sałat i troszkę inną kombinacją warzyw, ale na pewno wypróbuje twój sos. Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Patrycja
    6 grudnia 2018 o 09:35

    Klasyk klasyków, moja ulubiona sałatka !:) Rezygnuje jedynie z pomidora

  • Napisz komentarz