Kapusta pekińska to chyba moja ulubiona "sałata". Kojarzy mi się z klasyczną sałatką obiadową mojej mamy z sosem musztardowym. Ten przepis natomiast jest zaczerpnięty z pamięci moich kubków smakowych, które próbowały podobnej sałatki w Chinach, kiedy pewnego pięknego dnia przyrządziła ją Nicol. Byłam zachwycona! Niby nic odkrywczego, ale były tam dwa idealnie pasujące do siebie składniki, które łączyły całość, a mianowicie słodki jogurt naturalny w dużej ilości (w Chinach jak już wspominałam wszystko jest słodkie, (nie)stety) i świeży sok z cytryny. Dodałam kilka ulubionych składników takich jak oliwki i odrobina jabłka dla osłody - bomba! A kurczak po nocy w miodzie i musztardzie wyszedł miękki jak masło 🙂
Sałatka z kurczakiem i słodkim jogurtowym sosem
Drukuj przepisSkładniki
- kapusta pekińska (około 1 i 1/2 kubka posiekanej kapusty)
- 1/2 średniego, zielonego ogórka
- 2 małe pomidory
- 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
- kilka zielonych oliwek
- 1/2 jabłka
- 2 rzodkiewki
- 100 ml kremowego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypiorek
- 1 łyżeczka miodu
- 130 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przgotowanie
Dzień przed przygotowaniem sałatki kroimy piersi z kurczaka w sporą kostkę i w miseczce zalewamy marynatą z miodu, musztardy i ostrej papryki, przechowujemy przez noc w lodówce.
Kapustę siekamy i opłukujemy na sitku, dodajemy na nie również umyte i pokrojone pomidory, aby trochę obciekły.
Ogórka i rzodkiewkę kroimy wzdłuż a następnie na cienkie plasterki (połówki).
Oliwki przekrawamy w pół, a cebulę bardzo drobno siekamy.
Wszystkie warzywa wkładamy do sporej miski i dodajemy również pokrojone w sporą kostkę jabłko.
W kubeczku łączymy jogurt z łyżeczką miodu, sokiem z cytryny oraz sporą ilością posiekanego szczypiorku, mieszamy dokładnie i zalewamy sałatkę.
Na patelni podsmażamy kawałki kurczaka i dodajemy do reszty składników - całość dokładnie łączymy z sosem i zajadamy ze smakiem 🙂
39 komentarzy
Potravel
6 października 2013 o 22:03bardzo lubię takie sałatki, idealna porcyjka na kolację:) Pozdrawiam
avanturnica
6 października 2013 o 23:54mozesz zdradzic co robilas w Chinach? 😉
teenager ;)
7 października 2013 o 03:24bardzo fajna sałatka, szczególnie mam ochotę wypróbować ten sos ;D to dobry pomysł i na obiad na wynos !
gotowaniena102
7 października 2013 o 06:29Super przepis, jako ogromna fanka sałatek z pewnością wypróbuję 😉
pastawithapplepie.blogspot.com
7 października 2013 o 07:28wygląda świetnie 🙂 pycha !
Daria R
7 października 2013 o 07:41Mmmm pyszności 🙂 Uwielbiam sałatki z kurczakiem 🙂
Pozdrawiam!
Agnes J.
7 października 2013 o 07:45Cudownie wygląda i mam ochotę spodobać tego kurczaka.
Natalia Shamelessly
7 października 2013 o 07:55Oj tak, godne wypróbowania! Mniammm… :))
Pozdrawiam, Shamelessly
believe
7 października 2013 o 10:09o matko! jaka pyszność,muszę to jak najszybciej zrobić! 🙂
Kamciss
7 października 2013 o 13:50Bardzo apetyczna :>
Magdalena M
7 października 2013 o 14:14Pysznie wygląda, kocham sałatki!
Jey
7 października 2013 o 19:50nie omieszkam wypróbować! brzmi i wygląda przepysznie 🙂
Anonimowy
12 października 2013 o 12:58Naprawdę pyszna sałatka 🙂
ollga90
14 października 2013 o 13:27marynatę zrobiłaś po prostu mieszając miód,musztardę i paprykę?
Agata
14 października 2013 o 13:39Dokladnie tak:)
Pandora Kaze
29 stycznia 2014 o 16:42W takim wypadku chyba nie udało się zakryć mięsa marynatą? Był tylko częściowo zamarynowany ten kurczak?
Agata
29 stycznia 2014 o 16:56Nie bardzo rozumiem? Mieszankę miodu, musztardy i papryki dodałam do kawałków kurczaka, dokładnie wymieszałam żeby rozeszła się po całym mięsie i odstawiłam do lodówki.
Pandora Kaze
30 stycznia 2014 o 20:34Pytam stąd, że w marynatach zawsze jest napisane, że mięso ma być zanurzone zupełnie w marynacie właśnie, że ma być nią "przykryte" w sensie… Hm, utopione :P? Ale teraz rozumiem, jak ta działa i w sobotę mam nadzieję sobie zrobić tą sałatkę, bo brzmi i wygląda przepysznie. Dzięki :).
Konrad Sukiennik
18 października 2013 o 03:37Pomidor z ogórkiem ? Raczej nie
Agata
18 października 2013 o 20:05Panie Konradzie – Warzywa w każdej wersji są raczej na tak – lepiej zjeść pomidora z ogórkiem niż nie zjeść.
Abstrahując jednak od tego – jest to jeden z witaminowych mitów – Pomidory są bardzo marnym źródłem witaminy C, dla porównania powiem, że ów nieszczęsny ogórek posiada 40% witaminy C zawartej w pomidorze, rzodkiewka ma bardzo zbliżoną zawartość tego składnika, natomiast realnym źródłem witaminy C w naszej diecie jeśli chodzi o warzywa (typowo sałatkowe) jest czerwona papryka, która owej witaminy posiada o 600% więcej. Nawet kalafior i brokuły mają jej 3-4 krotnie więcej, także na pewno nikomu się krzywa od takiego połączenia nie stanie.
Anonimowy
18 października 2013 o 14:40a to przepis na jedną porcję? 🙂
Zdrowa kuchnia allani_S
3 listopada 2013 o 11:33to jest przepis godny podziwu!
Marynata do kurczaka świetnie się komponuje 🙂
Anna Nowak
3 listopada 2013 o 11:34wygląda pysznie 🙂
emilia
8 grudnia 2013 o 18:04najlepsza sałatka jaką jadłam EVER, odrobine go zmieniłam, bo zamiast jabłka i pomidorów dałam kawałki pieczonej dyni. REWELACJA. mm. i faktycznie, bardzo duża. bardzo mało kcal
Anonimowy
5 stycznia 2014 o 12:46Droga Agato nic bardziej mylnego – w Chinach więcej jada się potraw pikantnych niż słodkich. Co jest szczególne dla Chin to łączenie własnie tych dwóch smaków słodkiego i pikantnego. Od kilku lat raz do roku odwiedzam Chiny i jadam głownie poza hotelami w restauracjach. Oczywiscie mięsa na słodko można spotkać niemal w każdej restauracji jednak karta menu zawiera więcej dań pikantnych niż słodkich ;))
Lidan
5 stycznia 2014 o 21:17Witam 🙂 Czy można tą sałatkę przyrządzić wieczorem, żeby rano zabrać do pracy? Jak się wstaje o 5-ej to nie ma czasu na smażenie, krojeni itd
Agata
5 stycznia 2014 o 21:34Tak, ale lepiej by było pokroić i dodać pomidora rano bo najbardziej puszcza wodę i soki i również dopiero rano zalać sosem 🙂
Anonimowy
29 stycznia 2014 o 22:52musi być PRZEPYSZNA !!
świetny blog <3
Pandora Kaze
4 lutego 2014 o 15:27Potwierdzam – sałatka jest obłędnie pyszna :). Tak dobra, że nawet mojej marudnej połówce smakuje.
Aleksandra B
6 lutego 2014 o 17:27właśnie wypróbowałam, jest niesamowicie smaczna 😀
Emem
25 lutego 2014 o 16:38O matko jakie było dobre! szkoda tylko że nastepnego dnia wszystkie warzywa puściły soki i była breja :c
SprawdzonyDrob.pl
5 czerwca 2014 o 08:19Świetny pomysł na sałatkę. Szczególnie teraz w okresie wiosennym. Pychota! 🙂
Ewa J.
17 czerwca 2014 o 09:32Super lekka pożywna sałatka, akurat mój ulubiony skład,na dietę idealna. Polecam ciekawe przepisy https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412
Ski
4 września 2014 o 09:01Wygląda świetnie! Obowiązkowo robię w ten weekend!
dietetyczne przepisy
22 września 2014 o 09:23Bardzo ciekawa propozycja. Już na sam widok robię się głodna. Muszę wypróbować tą sałatkę. Dzięki za przepis:)
Anonimowy
18 czerwca 2015 o 11:25próbowałam kilka razy juz ,nie ma tygodnia zebym jej nie zrobiła 😉 świetna jest ! ;D mozna dodać kukurydze , tez fajnie lączy sie ze składnikami 😉
Anonimowy
24 listopada 2015 o 18:32Kurczaka smażymy bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu? 😉
Agata
24 listopada 2015 o 20:00Tak, ale jeśli skropisz patelnię olejem rzepakowym (pół łyżeczki) to będzie to zaledwie 1g tłuszczu więcej, więc nic się nie stanie 😉
Gaja
24 listopada 2016 o 13:28Wygląda pysznie, szukam inspiracji na dzisiejszy obiad. Moja wersja będzie z mixsem sałat i troszkę inną kombinacją warzyw, ale na pewno wypróbuje twój sos. Pozdrawiam