Bez kategorii

Pilaw z czerwonego ryżu, kurczaka i warzyw

Czerwony ryż stał u mnie na półce jakiś czas, ale nie mogłam się do niego zabrać. Pełnoziarniste ryże ( z całą miłością do nich) gotują się masakrycznie długo. Pare dni temu jednak skończyłam zajęcia stosunkowo wcześnie, więc powrót do domu rozpoczęłam od postawienia wody na ryż i zagotowania go zanim skończę z resztą  przygotowań do dania, które już dzień wcześniej sobie "umyśliłam". Istniało w prawdzie pewne ryzyko, że tato zorientuje się, że pomiędzy tymi ciemnymi ziarenkami występuje kilka większych ciemnych ziarenek, co gorsza nie są to ziarenka, tylko rodzynki i oskarży mnie o zamach na jego kubki smakowe, ale koniec końców skonsumował na obiad coś z dnia poprzedniego, a pozostałość z mojego pysznego dania została przeze mnie zapakowana i zabrana następnego dnia na uczelnie. Tyle wygrać!

Pilaw z czerwonego ryżu, kurczaka i warzyw

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 4 porcje

Składniki

  • 250 g pełnoziarnistego, czerwonego ryżu
  • 2 piersi z kurczaka (500g)
  • 2 duże marchewki (200g)
  • 1 duża pietruszka (100g)
  • 1 duża cebula
  • 60 g rodzynek
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli + 1,5 łyżeczki do gotowania ryżu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu

Przgotowanie

1

Dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczamy piersi z kurczaka, kroimy je w bardzo drobną kostkę (ok 1 cm) i w miseczce mieszamy z 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli i tą samą ilością curry. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

2

Ryż opłukujemy na sitku i gotujemy pod przykryciem w dużej ilości osolonej wody przez około 45 minut na średnim ogniu.

3

W między czasie na suchej patelni podsmażamy kurczaka, a następnie dodajemy posiekaną cebulę i utartą na dużych oczkach tarki marchew oraz pietruszkę.

4

Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut (w razie potrzeby podlewamy kilkoma łyżkami wody) po czym dodajemy rodzynki i posiekane grubo orzechy nerkowca. Doprawiamy kardamonem, cynamonem oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu i zostawiamy jeszcze na kilka minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

5

Gdy ryż będzie już gotowy, odcedzamy go i przesypujemy do dużej miski do której dodajemy również zawartość patelni i całość dokładnie mieszamy.

„Tak trochę kurczak z ryżem, a nie ryż z kurczakiem” jak to ujęła mama, bardzo sycące 🙂

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Odpowiedz
    BeaRta Rękodzieło
    24 października 2013 o 20:20

    To już wiem co u nas będzie w weekend na obiad 😀

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    25 października 2013 o 03:25

    uwielbiam ten ryż 🙂 można zrobić z niego przepyszną sałatkę 🙂
    a twoja propozycja jest równie kusząca ! świetne, pełne zdrowia danie 🙂

  • Odpowiedz
    Jula G.
    25 października 2013 o 06:58

    czerwony ryż jest pyszny! no i do tego ten kolor, aż chcę się jeść!

  • Odpowiedz
    Marsh mallow
    25 października 2013 o 07:12

    Super przepis, chętnie go zrobię u siebie:)

  • Odpowiedz
    Na zdrowie
    25 października 2013 o 09:15

    Nie wiem dlaczego, kiedy patrzę na zdjęcia powyżej, dostaję ślinotoku.
    Nic, tylko sprawdzić na żywo.

  • Odpowiedz
    Lena Mi
    25 października 2013 o 12:39

    Świetny przepis 🙂

    http://mimblox.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Fitness Food: Żywność zdrowa i ekologiczna
    28 października 2013 o 13:01

    Czerwony ryż to zdecydowanie moje TOP 3 jeśli chodzi o rodzaje ryżu, zaraz po ryżu dzikim i ryżu czarnym 🙂 Doskonały do potraw gdzie nie ma za dużo sosu, np. właśnie takich jak pilaw powyżej. Ryż jest tak smaczny , że szkoda go sobie "psuć" sosami 🙂

  • Odpowiedz
    Zielaczek
    28 października 2013 o 19:12

    nie jadłam jeszcze czerwonego ryżu. Potrawa zacna, więc zamierzam spróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 listopada 2013 o 12:53

    Smaczne danie, ale dla mnie troche za suche, taka chyba natura tego dania 😉 .
    Ja na koniec poddusiłam wszytsko w bulionie. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Urszula - Proste potrawy
    4 stycznia 2014 o 19:57

    Danie fajne, ale faktycznie taki ryż ma to do siebie, że lubi długo się gotować:(
    pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Odpowiedz
    Oliwka24
    12 sierpnia 2015 o 11:34

    Bardzo ciekawe danie, trzeba będzie je wypróbować. Nad ryżem czerwonym prowadzone są liczne badania i być może będzie się go niedługo zalecało na różne dolegliwości.

  • Napisz komentarz