Czerwony ryż stał u mnie na półce jakiś czas, ale nie mogłam się do niego zabrać. Pełnoziarniste ryże ( z całą miłością do nich) gotują się masakrycznie długo. Pare dni temu jednak skończyłam zajęcia stosunkowo wcześnie, więc powrót do domu rozpoczęłam od postawienia wody na ryż i zagotowania go zanim skończę z resztą przygotowań do dania, które już dzień wcześniej sobie "umyśliłam". Istniało w prawdzie pewne ryzyko, że tato zorientuje się, że pomiędzy tymi ciemnymi ziarenkami występuje kilka większych ciemnych ziarenek, co gorsza nie są to ziarenka, tylko rodzynki i oskarży mnie o zamach na jego kubki smakowe, ale koniec końców skonsumował na obiad coś z dnia poprzedniego, a pozostałość z mojego pysznego dania została przeze mnie zapakowana i zabrana następnego dnia na uczelnie. Tyle wygrać!
Pilaw z czerwonego ryżu, kurczaka i warzyw
Drukuj przepisSkładniki
- 250 g pełnoziarnistego, czerwonego ryżu
- 2 piersi z kurczaka (500g)
- 2 duże marchewki (200g)
- 1 duża pietruszka (100g)
- 1 duża cebula
- 60 g rodzynek
- 50 g orzechów nerkowca
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli + 1,5 łyżeczki do gotowania ryżu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
Przgotowanie
Dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczamy piersi z kurczaka, kroimy je w bardzo drobną kostkę (ok 1 cm) i w miseczce mieszamy z 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli i tą samą ilością curry. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Ryż opłukujemy na sitku i gotujemy pod przykryciem w dużej ilości osolonej wody przez około 45 minut na średnim ogniu.
W między czasie na suchej patelni podsmażamy kurczaka, a następnie dodajemy posiekaną cebulę i utartą na dużych oczkach tarki marchew oraz pietruszkę.
Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut (w razie potrzeby podlewamy kilkoma łyżkami wody) po czym dodajemy rodzynki i posiekane grubo orzechy nerkowca. Doprawiamy kardamonem, cynamonem oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu i zostawiamy jeszcze na kilka minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Gdy ryż będzie już gotowy, odcedzamy go i przesypujemy do dużej miski do której dodajemy również zawartość patelni i całość dokładnie mieszamy.
11 komentarzy
BeaRta Rękodzieło
24 października 2013 o 20:20To już wiem co u nas będzie w weekend na obiad 😀
teenager ;)
25 października 2013 o 03:25uwielbiam ten ryż 🙂 można zrobić z niego przepyszną sałatkę 🙂
a twoja propozycja jest równie kusząca ! świetne, pełne zdrowia danie 🙂
Jula G.
25 października 2013 o 06:58czerwony ryż jest pyszny! no i do tego ten kolor, aż chcę się jeść!
Marsh mallow
25 października 2013 o 07:12Super przepis, chętnie go zrobię u siebie:)
Na zdrowie
25 października 2013 o 09:15Nie wiem dlaczego, kiedy patrzę na zdjęcia powyżej, dostaję ślinotoku.
Nic, tylko sprawdzić na żywo.
Lena Mi
25 października 2013 o 12:39Świetny przepis 🙂
http://mimblox.blogspot.com/
Fitness Food: Żywność zdrowa i ekologiczna
28 października 2013 o 13:01Czerwony ryż to zdecydowanie moje TOP 3 jeśli chodzi o rodzaje ryżu, zaraz po ryżu dzikim i ryżu czarnym 🙂 Doskonały do potraw gdzie nie ma za dużo sosu, np. właśnie takich jak pilaw powyżej. Ryż jest tak smaczny , że szkoda go sobie "psuć" sosami 🙂
Zielaczek
28 października 2013 o 19:12nie jadłam jeszcze czerwonego ryżu. Potrawa zacna, więc zamierzam spróbować 🙂
Anonimowy
24 listopada 2013 o 12:53Smaczne danie, ale dla mnie troche za suche, taka chyba natura tego dania 😉 .
Ja na koniec poddusiłam wszytsko w bulionie. Pozdrawiam 🙂
Urszula - Proste potrawy
4 stycznia 2014 o 19:57Danie fajne, ale faktycznie taki ryż ma to do siebie, że lubi długo się gotować:(
pozdrawiam serdecznie 🙂
Oliwka24
12 sierpnia 2015 o 11:34Bardzo ciekawe danie, trzeba będzie je wypróbować. Nad ryżem czerwonym prowadzone są liczne badania i być może będzie się go niedługo zalecało na różne dolegliwości.