Bez kategorii

Owsiany omlet z dyniowym musem

Taaki był pyszny, o taaaaki! Tak łatwo można zapomnieć przez pół roku jak fantastyczne w smaku jest puree z dobrej dyni, a tej jesieni nasza działka obdarowała mnie co najmniej dwoma ogromnymi, fantastycznie pomarańczowymi w środku okazami. Leżały tak do dziś na balkonie, otulone workami, żeby nie zmarzły i wreszcie pierwsza doczekała się przeróbki na "do wszystkiego dobry" mus. Część na pewno pójdzie na zupy, część do ciasta, ale pierwsza porcja została wykorzystana na owego właśnie "takiego pysznego" o którym mowa na początku.

Owsiany omlet z dyniowym musem

Drukuj przepis

Składniki

  • Na mus dyniowy:
  • 200 g dyni
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina kardamonu
  • + 3 łyżki jogurtu naturalnego i kilka rodzynek
  • Na omlet:
  • 2 duże jajka
  • 10 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 duża łyżka otrzymanego wcześniej musu dyniowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przgotowanie

1

Kawałki dyni wrzucamy do gotującej się wody na kilka minut (zależnie od wielkości kawałków,  należy sprawdzać nożem czy można je już bez problemu przekroić, ale również trzeba uważać,  aby nie rozgotować dyni).

2

Ugotowaną dynię blendujemy w wysokim naczyniu wraz z mlekiem (dolewamy go do uzyskania "smarownej" konsystencji"), przyprawami i miodem.

3

Z uzyskanego musu nabieramy dużą łyżkę i roztrzepujemy wraz z jajkami, płatkami i cukrem waniliowym, po czym wlewamy całość na rozgrzaną patelnię i na średnim ogniu smażymy 1-2 minuty pod przykryciem, po czym obracamy na drugą stronę i pozostawiamy an małym ogniu na kolejne 2 minuty.

4

Gotowego omleta smarujemy przygotowanym dyniowym puree, a następnie warstwą jogurtu naturalnego.

5

Po wierzchu posypujemy rodzynkami.

Lekko kwaskowy jogurt naturalny fajnie przełamuje całość, ale myślę, że równie smacznie byłoby 
np z dodatkiem prażonych jabłek lub domowego dżemu 🙂ps. Koniecznie do tego przepisu potrzebna jest dobra dynia! 
Ambar lub Hokkaido, mocno pomarańczowa 🙂

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Odpowiedz
    Klaudia P
    8 października 2013 o 17:07

    Muszę w końcu coś zrobić z dynią! Wygląda wspaniale, ale jakoś nie mogę się za nią zabrać:)

  • Odpowiedz
    whiness
    8 października 2013 o 17:11

    Ach, ta dynia… Jak tu jej nie uwielbiać? 😀

  • Odpowiedz
    Daria R
    8 października 2013 o 17:22

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Jeszcze nigdy nie jadłam żadnej potrawy z dynią, ale chyba czas najwyższy się skusić 🙂
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    8 października 2013 o 18:25

    Kolejny dziś omlet z dyniowym puree i jeszcze bardziej nabrałam na niego ochoty! 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    8 października 2013 o 20:55

    Pycha pomysł z tym musem 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    8 października 2013 o 21:25

    Och i Ach jak pysznie!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 października 2013 o 22:33

    Obłędny przepis, wygląda na prosty, lekki i przyjemny 🙂 Szkoda, ze dynia w polskiej kuchni wciąż jest niedoceniana. Mam pytanie – omlet planuje zrobić jutro, ale z racji przełamania smaku chcę dodać do niego – moje najnowsze odkrycie – czyli suszone maliny http://freedelikatesy.pl/malina_suszona_bio_100g_biofit.html Jak sądzisz – czy to połączenie ma szanse się udać? 🙂 Pozdrawiam! Mama Klaudia

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    9 października 2013 o 03:26

    świetne ! jest to co lubię -owsiany omlet i pyszne dodatki 😉 podoba mi się ten przepis na dyniowy mus *-*

  • Odpowiedz
    Klaudia
    10 października 2013 o 20:33

    mmm apetycznie wygląda! Jeszcze takiego omleta nie jadłam aczkolwiek w najbliższym czasie z pewnością wypróbuje 🙂
    Pozdrawiam!

    claudiaaspencer.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Jula
    12 października 2013 o 21:16

    teraz jem wszystko z dynią, więc to kolejna inpiracja do zreazlizowania 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 października 2013 o 20:42

    Genialne 😀
    Nie miałam jogurtu, więc dodałam trochę serka typu Bieluch i też wyszło przepyszne. Wielkie dzięki
    Tak przy okazji, na czym smażysz? Ja mam zwykłą, najtańszą patelnię z Ikei i zawsze jak stosuję niewielkie ilości oliwy to trochę przywiera.

  • Odpowiedz
    andzia
    20 października 2013 o 07:47

    właśnie jestem po tym śniadaniu, best breakfest ever! :)))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 października 2013 o 13:36

    czy dałoby radę na jakiś przepisik robiony w kokilkach? =]

  • Odpowiedz
    Jula G.
    25 października 2013 o 20:01

    co tu dużo mówić… wygląda bosko!

  • Odpowiedz
    Marti:*
    2 stycznia 2014 o 23:54

    A moja Mama ostatnio zastanawiała się co począć z dynią, którą dostała bo zupa-krem już nam się przejadła! Ha! <3 Dzięki za inspirację! 🙂 Pozdrawiam :-*

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    3 stycznia 2014 o 08:23

    Dynia <3 taki omlecik to po prostu marzenie…. idealnie dobrane smaki!

  • Odpowiedz
    moja pasja smaku
    4 stycznia 2014 o 19:49

    Wygląda przepysznie – do tego ten dyniowy mus <3 Mniam !

  • Odpowiedz
    Marta
    4 stycznia 2014 o 23:19

    omlet idealny!

  • Odpowiedz
    Martha
    13 stycznia 2014 o 14:30

    wygląda cudownie! : )
    wspaniałe to dyniowe śniadanie! *.*

  • Odpowiedz
    amali
    9 czerwca 2014 o 10:04

    Witam,

    czy płatki owsiane muszą być błyskawiczne?

    Dziękuję i pozdrawiam.

  • Napisz komentarz