Taaki był pyszny, o taaaaki! Tak łatwo można zapomnieć przez pół roku jak fantastyczne w smaku jest puree z dobrej dyni, a tej jesieni nasza działka obdarowała mnie co najmniej dwoma ogromnymi, fantastycznie pomarańczowymi w środku okazami. Leżały tak do dziś na balkonie, otulone workami, żeby nie zmarzły i wreszcie pierwsza doczekała się przeróbki na "do wszystkiego dobry" mus. Część na pewno pójdzie na zupy, część do ciasta, ale pierwsza porcja została wykorzystana na owego właśnie "takiego pysznego" o którym mowa na początku.
Owsiany omlet z dyniowym musem
Drukuj przepisSkładniki
- Na mus dyniowy:
- 200 g dyni
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina kardamonu
- + 3 łyżki jogurtu naturalnego i kilka rodzynek
- Na omlet:
- 2 duże jajka
- 10 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1 duża łyżka otrzymanego wcześniej musu dyniowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przgotowanie
Kawałki dyni wrzucamy do gotującej się wody na kilka minut (zależnie od wielkości kawałków, należy sprawdzać nożem czy można je już bez problemu przekroić, ale również trzeba uważać, aby nie rozgotować dyni).
Ugotowaną dynię blendujemy w wysokim naczyniu wraz z mlekiem (dolewamy go do uzyskania "smarownej" konsystencji"), przyprawami i miodem.
Z uzyskanego musu nabieramy dużą łyżkę i roztrzepujemy wraz z jajkami, płatkami i cukrem waniliowym, po czym wlewamy całość na rozgrzaną patelnię i na średnim ogniu smażymy 1-2 minuty pod przykryciem, po czym obracamy na drugą stronę i pozostawiamy an małym ogniu na kolejne 2 minuty.
Gotowego omleta smarujemy przygotowanym dyniowym puree, a następnie warstwą jogurtu naturalnego.
Po wierzchu posypujemy rodzynkami.
21 komentarzy
Klaudia P
8 października 2013 o 17:07Muszę w końcu coś zrobić z dynią! Wygląda wspaniale, ale jakoś nie mogę się za nią zabrać:)
whiness
8 października 2013 o 17:11Ach, ta dynia… Jak tu jej nie uwielbiać? 😀
Daria R
8 października 2013 o 17:22Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Jeszcze nigdy nie jadłam żadnej potrawy z dynią, ale chyba czas najwyższy się skusić 🙂
Pozdrawiam!
Kinga Kornacka
8 października 2013 o 18:25Kolejny dziś omlet z dyniowym puree i jeszcze bardziej nabrałam na niego ochoty! 🙂
Kamciss
8 października 2013 o 20:55Pycha pomysł z tym musem 🙂
Magdalena M
8 października 2013 o 21:25Och i Ach jak pysznie!
Anonimowy
8 października 2013 o 22:33Obłędny przepis, wygląda na prosty, lekki i przyjemny 🙂 Szkoda, ze dynia w polskiej kuchni wciąż jest niedoceniana. Mam pytanie – omlet planuje zrobić jutro, ale z racji przełamania smaku chcę dodać do niego – moje najnowsze odkrycie – czyli suszone maliny http://freedelikatesy.pl/malina_suszona_bio_100g_biofit.html Jak sądzisz – czy to połączenie ma szanse się udać? 🙂 Pozdrawiam! Mama Klaudia
teenager ;)
9 października 2013 o 03:26świetne ! jest to co lubię -owsiany omlet i pyszne dodatki 😉 podoba mi się ten przepis na dyniowy mus *-*
Klaudia
10 października 2013 o 20:33mmm apetycznie wygląda! Jeszcze takiego omleta nie jadłam aczkolwiek w najbliższym czasie z pewnością wypróbuje 🙂
Pozdrawiam!
claudiaaspencer.blogspot.com
Jula
12 października 2013 o 21:16teraz jem wszystko z dynią, więc to kolejna inpiracja do zreazlizowania 😉
Anonimowy
13 października 2013 o 20:42Genialne 😀
Nie miałam jogurtu, więc dodałam trochę serka typu Bieluch i też wyszło przepyszne. Wielkie dzięki
Tak przy okazji, na czym smażysz? Ja mam zwykłą, najtańszą patelnię z Ikei i zawsze jak stosuję niewielkie ilości oliwy to trochę przywiera.
andzia
20 października 2013 o 07:47właśnie jestem po tym śniadaniu, best breakfest ever! :)))
Anonimowy
20 października 2013 o 13:36czy dałoby radę na jakiś przepisik robiony w kokilkach? =]
Jula G.
25 października 2013 o 20:01co tu dużo mówić… wygląda bosko!
Marti:*
2 stycznia 2014 o 23:54A moja Mama ostatnio zastanawiała się co począć z dynią, którą dostała bo zupa-krem już nam się przejadła! Ha! <3 Dzięki za inspirację! 🙂 Pozdrawiam :-*
Kulinarny Zenit
3 stycznia 2014 o 08:23Dynia <3 taki omlecik to po prostu marzenie…. idealnie dobrane smaki!
moja pasja smaku
4 stycznia 2014 o 19:49Wygląda przepysznie – do tego ten dyniowy mus <3 Mniam !
Marta
4 stycznia 2014 o 23:19omlet idealny!
Martha
13 stycznia 2014 o 14:30wygląda cudownie! : )
wspaniałe to dyniowe śniadanie! *.*
amali
9 czerwca 2014 o 10:04Witam,
czy płatki owsiane muszą być błyskawiczne?
Dziękuję i pozdrawiam.
Agata
9 czerwca 2014 o 12:15Niekoniecznie 🙂