Bez kategorii

Lekka zupa krem z dyni

Pamiętam, że w zeszłym roku robiłam podejście do zupy krem z dyni, ale nie wyszła mi jakaś spektakularna, głównie dla tego, że dynia, której użyłam była delikatnie rzecz ujmując "bez smaku". W tym roku jednak jak już wspominałam przy dyniowym omlecie, mam zapas pysznej, działkowej dyni, więc korzystam póki mogę 🙂 Muszę koniecznie pomęczyć mamę, żeby przypomniała sobie jak nazywa się ta odmiana, będę Wam wtedy mogła polecić konkretny rodzaj. Tymczasem prosty przepis na naprawdę lekką wersję dyniowego kremu.

Lekka zupa krem z dyni

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 3 porcje zupy, 1 porcja dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 148 Kalorie
  • 25g Węglowodany
  • 2,6g Tłuszcze
  • 6g Białko

Składniki

  • 900 ml wody
  • 500 g dyni (najlepiej hokkaido lub piżmowej)
  • 100 g selera
  • 1/2 małej pietruszki
  • 1/2 małej marchwi
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 100 ml mleka
  • 15 g parmezanu lub innego twardego, włoskiego sera

Przgotowanie

1

Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w plastry marchew, pietruszkę oraz seler, dodajemy sól i gotujemy około 20 minut.

2

Następnie do garnka dodajemy pokrojoną cebulę oraz kawałki dyni, gotujemy kolejne 15 minut na średnim ogniu.

3

Gdy dynia będzie już wyraźnie miękka, blendujemy całość, doprawiamy przieprzem, bazylią i papryką i dokładnie mieszamy.

4

Na końcu gdy zupa  lekko ostygnie, wlewamy mleko, raz jeszcze mieszamy i zupa jest gotowa do podania - gdy przelejemy ją już do talerzy lub miseczek, posypujemy  po wierzchu odrobiną utartego parmezanu.

fit krem z dyni
——–

Może Ci się spodobać również

26 komentarzy

  • Odpowiedz
    Agutek
    17 października 2013 o 15:26

    Ostatnio przyprawiałam zupe dyniową gałką muszkatołową, cynamonem i curry Pychotka Fajny smaczek dodaje też papryka czerwona ugotowana razem z dynią 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 października 2013 o 15:27

    Muszę spróbować Twojej "wersji". Mój ostatni krem z dyni był dość nieudany przez przecier pomidorowy w przepisie stracił swój smak. Na pewno spróbuje 🙂

  • Odpowiedz
    Alicja Powroźnik
    17 października 2013 o 15:28

    A nie jest to czasem dynia muszkatołowa (muscat de Provance)?

  • Odpowiedz
    Iwona Malesa
    17 października 2013 o 15:28

    Ciekawi mnie to mleko. Klika dni temu robiłam podobnie (dodatkowo miałam pora) ale właśnie bez mleka, muszę wypróbować Twój przepis, może to mleko nadaje aksamitności zupie 🙂 A i ponieważ ćwiczę intensywnie to dodałam do blendera pół torebki ugotowanej kaszy jaglanej. Fajnie zagęściła krem i była treściwsza 🙂

  • Odpowiedz
    Lola
    17 października 2013 o 15:38

    Moja ukochana jesienna zupa ! 🙂

  • Odpowiedz
    Domi
    17 października 2013 o 16:26

    Polecam dodać mielonego imbiru, idealnie pasuje na zimowe i jesienne obiady 😉

  • Odpowiedz
    Kamciss
    17 października 2013 o 16:28

    Cudowna! I jaka dietetyczna! Jestem pewna,że zrobię 🙂

  • Odpowiedz
    Marta
    17 października 2013 o 16:35

    Polecam też dodać prażony słonecznik i imbir – zupa jest wtedy bardzo smaczna (i zdrowa:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 października 2013 o 16:46

    Moja mam dodaje jeszcze imbir i mleko kokosowe… pycha!!

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    17 października 2013 o 17:38

    Szał na zupę krem w pełni! Widać po składnikach że musi wyjść leciutka 🙂
    U mnie też jeszcze została resztka. A w piekarniku właśnie sernik dyniowy 🙂

  • Odpowiedz
    Gosia Kowalska
    17 października 2013 o 20:06

    Wygląda pysznie!

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    18 października 2013 o 03:23

    na taką rozgrzewającą zupkę codziennie znalazłabym chwile 🙂 jest świetne ! zdrowe i pyszne jesienne smaki 🙂

  • Odpowiedz
    Carolina Báthory
    18 października 2013 o 13:31

    Wygląda pysznie. A co do dyni, to ta ze zdjęcia wygląda mi na odmianę Muscat de Provence 🙂

  • Odpowiedz
    Pani Marta
    18 października 2013 o 14:12

    Zrobiłam dziś i dziękuję bardzo! Potrafię spieprzyć bardzo wiele rzeczy, ale ta zupa wyszła przepyszna 😀

  • Odpowiedz
    Kama
    18 października 2013 o 14:20

    Pychota 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 października 2013 o 20:05

    http://slowfoodjarka.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 listopada 2013 o 09:32

    Pierwszy raz robiłam cokolwiek z dyni, zupa wyszła pyszna oto przepis:
    3-4kg dyni
    4 marchewki
    3 ziemniaki
    cebula
    curry
    podsmażamy lub pieczemy na pergaminie, wrzucamy do garnka i zalewamy woda ponad warzywa. Dodajemy 3 cm imbiru, pieprz w ziarnach i gotujemy do miękkości. Potem miksujemy doprawiamy pieprzem, solą, chilly, gałką muszkatołową. 🙂 Podajemy z podprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

  • Odpowiedz
    Ewa J.
    12 czerwca 2014 o 06:28

    Bardzo lubię zupę z dyni, dodaje do niej nieco soku z cytryny i odrobinę białego wina. podziele sie fajnym miejscem z łatwymi i bardzo smacznymi przepisami https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412

  • Odpowiedz
    Michalina
    27 sierpnia 2014 o 14:13

    Pychota! Właśnie zrobiłam, razem z placuszkami z kaszy jaglanej z parmezanem z Twojego przepisu, mega pomarańczowo-żółte połączenie 🙂

  • Odpowiedz
    Iga z dietmap.pl
    1 sierpnia 2016 o 11:34

    super sprawa z taką zupą, ja uwielbiam z dodatkiem grzanki lub na wierzch sypię orzechy. pycha!

  • Odpowiedz
    Aga
    16 września 2016 o 07:41

    Dynia czyli samo zdrowie! 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 września 2016 o 11:06

    Super przepis,pyszna zupa. Zamiast mleka dodałam jogurt naturalny i uprażone pestki słonecznika (lepsze byłyby pestki dyni, ale nie miałam). Raj dla podniebienia;) Polecam

  • Odpowiedz
    Kamila
    9 listopada 2016 o 11:54

    Świetny post, super blog 🙂
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

  • Odpowiedz
    Amoreses
    9 grudnia 2016 o 12:37

    Na ile porcji jest ta zupa ?

  • Odpowiedz
    Amoreses
    9 grudnia 2016 o 12:37

    Na ile porcji jest ta zupa ?

  • Odpowiedz
    Ola P
    9 października 2017 o 17:01

    Od bazylii wolę cząber – bardziej intensywnie pachnie i nadaje wyrazisty smak. Zamiast sera, dodaję… ziemniaka – dodaje zupie tekstury. Reszta podobnie i zupa jest pyszna. A jak fajnie drapie w gardło. Jedyna słabość to groszki ptysiowe, ale już upiekłam chleb i mam zamiar zrobić z niego grzaneczki do zupy 🙂

  • Napisz komentarz