Ten przepis ju偶 od kilku dni chodzi艂 mi po g艂owie, ale mama ci膮gle gotuje jakie艣 pyszno艣ci jak jestem w domu i nie mia艂am szansy na stworzenie 偶adnego obiadowego dania! Dzi艣 jednak mimo gotowej pieczeni stwierdzi艂am, 偶e koniec tego dobrego i czas na.. Klopsiki! Przyznaje si臋, 偶e nigdy w 偶yciu nie robi艂am klopsik贸w, ale zgodnie z moimi przewidywaniami聽 nie okaza艂o si臋 to zbyt skomplikowane i danie wysz艂o jeszcze smaczniejsze ni偶 planowa艂am 馃檪 Mi臋sne kulki w sosie pomidorowym w towarzystwie kaszy jaglanej, kt贸ra zosta艂a perfidnie potraktowana "wypychaczem" w tym samym kolorze dla niepoznaki czyli kalafiorem聽 -聽 po艂膮czenie idealne 馃檪
Kasza jaglana z drobiowymi klopsikami w sosie pomidorowym
Drukuj przepisWarto艣ci od偶ywcze
- 395 Kalorie
- 44g W臋glowodany
- 6,5g T艂uszcze
- 39,5g Bia艂ko
Sk艂adniki
- 200 g kalafiora
- 45 g kaszy jaglanej
- 1 p艂aska 艂y偶eczka soli
- 130 g kurczaka
- 2 du偶e z膮bki czosnku
- 1 艂y偶eczka zi贸艂 prowansalskich
- 1/2 艂y偶eczki ostrej papryki
- odrobina 艣wie偶o zmielonego pieprzu
- 1/2 艂y偶eczki soli
- 1 艂y偶eczka oregano
- 2 艂y偶ki posiekanego szczypiorku
- 2 艣rednie pomidory
- 2 kawa艂ki suszonych pomidor贸w
- 1 艂y偶eczka przecieru pomidorowego
- 1 艂y偶eczka mielonego siemienia lnianego
Przgotowanie
Do 130 g mielonego mi臋sa z kurczaka dodajemy szczypiorek, wciskamy du偶y z膮bek czosnku i doprawiamy odrobin膮 pieprzu, ostr膮 papryk膮 i niewielk膮 ilo艣ci膮 soli.
Z otrzymanej masy tworzymy 5 艣rednich klopsik贸w.
Do wysokiego naczynia wk艂adamy kawa艂ki obranych pomidor贸w, wciskamy do nich kolejny z膮bek czosnku, dodajemy przecier, oregano, 艣wie偶o zmielony pieprz, odrobin臋 soli i ostrej papryki oraz kawa艂ki suszonych pomidor贸w.
Wszystkie sk艂adniki blendujemy na jednolity sos, kt贸ry przelewamy do ma艂ego (!) rondelka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy siemi臋 lniane po czym delikatnie wrzucamy przygotowane klopsiki (sos powinien co najmniej w 2/3 przykrywa膰 mi臋so).
Co jaki艣 czas mieszaj膮c gotujemy ca艂o艣膰 oko艂o 15 minut na 艣rednim ogniu, a偶 sos zg臋stnieje.
W mi臋dzy czasie w rondelku z lekko osolon膮 wod膮 gotujemy kawa艂ki kalafiora (nie powinien by膰 zbyt rozgotowany, 偶eby p贸藕niej ca艂kiem si臋 nie "rozciapa艂")
Kasz臋 jaglan膮 zlewamy na sitku wrz膮tkiem, a nast臋pnie gotujemy w oko艂o 250 ml wody.
Po 15 minutach odstawiamy pod przykryciem a偶 wch艂onie reszt臋 p艂ynu.
Gotow膮 kasz臋 mieszamy z do艣膰 drobno pokrojonym kalafiorem, nak艂adamy do g艂臋bokiego talerza i polewamy sosem z klopsikami.
22 komentarze
Anonimowy
4 pa藕dziernika 2013 o 15:24musz臋 w ko艅cu si臋 przekona膰 do klopsik贸w!!
tynka
4 pa藕dziernika 2013 o 16:16lubimy i ja i m膮z i nasze dzieci臋 (20 miesi臋cy) zar贸wno klopsiki jak i kasz臋 jaglan膮…w wersji w sosie pomidorowej jeszcze nie robi艂am…fajny pomys艂!!
a prezentuje si臋 rewelacyjnie
Woogie Boogie
4 pa藕dziernika 2013 o 16:41Ale cudo! Musz臋 spr贸bowa膰 馃檪
W kuchni Uli
4 pa藕dziernika 2013 o 18:38takie jedzonko b. lubi臋!
teenager ;)
5 pa藕dziernika 2013 o 03:24艣wietne danie obiadowe !! pyszne, drobiowe klopsy na zdrowej kaszy 馃檪 lubi臋 takie pomys艂y na obiad 馃榾
Kinga Kornacka
5 pa藕dziernika 2013 o 19:14Nie takie trudne, ale jak na razie i tak monopol na klopsikowe eksperymenty pozostawiam mamie ;p
Dietetycznie u nastolatki
6 pa藕dziernika 2013 o 11:25Jak ja uwielbiam klopsiki!!!
Agnieszka. B.
9 pa藕dziernika 2013 o 17:02Przepraszam, ile to danie ma kalorii? Niestety nie wy艣wietlaj膮 mi si臋 tabelki 馃檨
Agata
9 pa藕dziernika 2013 o 18:59Nieca艂e 400 kalorii 馃檪
Zuzanna K艂obuchowska
15 listopada 2013 o 21:48Czy klopsiki wrzucamy do sosu surowe czy podsma偶one/podgotowane?
Agata
20 listopada 2013 o 21:01Surowe, gotujemy je w sosie 馃檪
Anonimowy
28 grudnia 2013 o 20:01D艂ugo zwleka艂am z tym przepisem, bo po艂膮czenie kaszy i sosu pomidorowego? Ale zaryzykowa艂am i warto by艂o! Niebo w g臋bie! Chyba b臋d臋 je艣膰 codziennie 馃檪
Anonimowy
27 stycznia 2014 o 20:09Witam. Mam pytanie czy waga kalafiora i kaszy to przed ugotowaniem czy po?
Agata
28 stycznia 2014 o 09:08Przed 馃檪
helena nowacka
3 lutego 2014 o 21:32Zrobi艂am dzisiaj obiad z tego przepisu i klopsiki py艂y przepyszne.
helena nowacka
3 lutego 2014 o 21:32Zrobi艂am dzisiaj obiad z tego przepisu i klopsiki py艂y przepyszne.
Lovelykate
17 lutego 2014 o 14:04Dzisiaj wypr贸bowa艂am i danie jest fantastyczne 馃檪 B臋d臋 do niego baardzo cz臋sto wraca膰 馃檪
Pozdrawiam!
Anonimowy
4 maja 2014 o 14:45Si臋 gotuj膮 馃檪
Zastanawia mnie tylko siemie lniane. Czy chodzi o dostarczenie porcji b艂onnika czy o to, 偶e wch艂onie cz臋艣膰 wody i zag臋艣ci sos?
Anonimowy
8 maja 2014 o 18:20Zrobi艂am pulpeciki z indyka. Przepyszne danie !
Wioleta Hinca
13 maja 2014 o 09:55a co z zio艂ami prowansalskimi? s膮 w sk艂adnikach, a w przepisie ich brak.. pozdrawiam;)
Agata
13 maja 2014 o 20:40Dodajemy do sosu pomidorowego 馃檪
Natalia Rogalska
19 czerwca 2015 o 11:24czy kaloryczno艣膰 tego ca艂ego przepisu to naprawd臋 tylko 393 kcal? 馃檪