Bez kategorii

Kasza jaglana z drobiowymi klopsikami

Ten przepis ju偶 od kilku dni chodzi艂 mi po g艂owie, ale mama ci膮gle gotuje jakie艣 pyszno艣ci jak jestem w domu i nie mia艂am szansy na stworzenie 偶adnego obiadowego dania! Dzi艣 jednak mimo gotowej pieczeni stwierdzi艂am, 偶e koniec tego dobrego i czas na.. Klopsiki! Przyznaje si臋, 偶e nigdy w 偶yciu nie robi艂am klopsik贸w, ale zgodnie z moimi przewidywaniami聽 nie okaza艂o si臋 to zbyt skomplikowane i danie wysz艂o jeszcze smaczniejsze ni偶 planowa艂am 馃檪 Mi臋sne kulki w sosie pomidorowym w towarzystwie kaszy jaglanej, kt贸ra zosta艂a perfidnie potraktowana "wypychaczem" w tym samym kolorze dla niepoznaki czyli kalafiorem聽 -聽 po艂膮czenie idealne 馃檪

Kasza jaglana z drobiowymi klopsikami w sosie pomidorowym

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 1 spor膮 porcj臋, kt贸ra dostarcza 艣rednio:

Warto艣ci od偶ywcze

  • 395 Kalorie
  • 44g W臋glowodany
  • 6,5g T艂uszcze
  • 39,5g Bia艂ko

Sk艂adniki

  • 200 g kalafiora
  • 45 g kaszy jaglanej
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka soli
  • 130 g kurczaka
  • 2 du偶e z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶eczka zi贸艂 prowansalskich
  • 1/2 艂y偶eczki ostrej papryki
  • odrobina 艣wie偶o zmielonego pieprzu
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 1 艂y偶eczka oregano
  • 2 艂y偶ki posiekanego szczypiorku
  • 2 艣rednie pomidory
  • 2 kawa艂ki suszonych pomidor贸w
  • 1 艂y偶eczka przecieru pomidorowego
  • 1 艂y偶eczka mielonego siemienia lnianego

Przgotowanie

1

Do 130 g mielonego mi臋sa z kurczaka dodajemy szczypiorek, wciskamy du偶y z膮bek czosnku i doprawiamy odrobin膮 pieprzu, ostr膮 papryk膮 i niewielk膮 ilo艣ci膮 soli.

2

Z otrzymanej masy tworzymy 5 艣rednich klopsik贸w.

3

Do wysokiego naczynia wk艂adamy kawa艂ki obranych pomidor贸w, wciskamy do nich kolejny z膮bek czosnku, dodajemy przecier, oregano, 艣wie偶o zmielony pieprz, odrobin臋 soli i ostrej papryki oraz kawa艂ki suszonych pomidor贸w.

4

Wszystkie sk艂adniki blendujemy na jednolity sos, kt贸ry przelewamy do ma艂ego (!) rondelka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy siemi臋 lniane po czym delikatnie wrzucamy przygotowane klopsiki (sos powinien co najmniej w 2/3 przykrywa膰 mi臋so).

5

Co jaki艣 czas mieszaj膮c gotujemy ca艂o艣膰 oko艂o 15 minut na 艣rednim ogniu, a偶 sos zg臋stnieje.

6

W mi臋dzy czasie w rondelku z lekko osolon膮 wod膮 gotujemy kawa艂ki kalafiora (nie powinien by膰 zbyt rozgotowany, 偶eby p贸藕niej ca艂kiem si臋 nie "rozciapa艂")

7

Kasz臋 jaglan膮 zlewamy na sitku wrz膮tkiem, a nast臋pnie gotujemy w oko艂o 250 ml wody.

8

Po 15 minutach odstawiamy pod przykryciem a偶 wch艂onie reszt臋 p艂ynu.

9

Gotow膮 kasz臋 mieszamy z do艣膰 drobno pokrojonym kalafiorem, nak艂adamy do g艂臋bokiego talerza i polewamy sosem z klopsikami.

Koniecznie spr贸bujcie! 馃檪

Mo偶e Ci si臋 spodoba膰 r贸wnie偶

22 komentarze

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 pa藕dziernika 2013 o 15:24

    musz臋 w ko艅cu si臋 przekona膰 do klopsik贸w!!

  • Odpowiedz
    tynka
    4 pa藕dziernika 2013 o 16:16

    lubimy i ja i m膮z i nasze dzieci臋 (20 miesi臋cy) zar贸wno klopsiki jak i kasz臋 jaglan膮…w wersji w sosie pomidorowej jeszcze nie robi艂am…fajny pomys艂!!
    a prezentuje si臋 rewelacyjnie

  • Odpowiedz
    Woogie Boogie
    4 pa藕dziernika 2013 o 16:41

    Ale cudo! Musz臋 spr贸bowa膰 馃檪

  • Odpowiedz
    W kuchni Uli
    4 pa藕dziernika 2013 o 18:38

    takie jedzonko b. lubi臋!

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    5 pa藕dziernika 2013 o 03:24

    艣wietne danie obiadowe !! pyszne, drobiowe klopsy na zdrowej kaszy 馃檪 lubi臋 takie pomys艂y na obiad 馃榾

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    5 pa藕dziernika 2013 o 19:14

    Nie takie trudne, ale jak na razie i tak monopol na klopsikowe eksperymenty pozostawiam mamie ;p

  • Odpowiedz
    Dietetycznie u nastolatki
    6 pa藕dziernika 2013 o 11:25

    Jak ja uwielbiam klopsiki!!!

  • Odpowiedz
    Agnieszka. B.
    9 pa藕dziernika 2013 o 17:02

    Przepraszam, ile to danie ma kalorii? Niestety nie wy艣wietlaj膮 mi si臋 tabelki 馃檨

    • Odpowiedz
      Agata
      9 pa藕dziernika 2013 o 18:59

      Nieca艂e 400 kalorii 馃檪

  • Odpowiedz
    Zuzanna K艂obuchowska
    15 listopada 2013 o 21:48

    Czy klopsiki wrzucamy do sosu surowe czy podsma偶one/podgotowane?

    • Odpowiedz
      Agata
      20 listopada 2013 o 21:01

      Surowe, gotujemy je w sosie 馃檪

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 grudnia 2013 o 20:01

    D艂ugo zwleka艂am z tym przepisem, bo po艂膮czenie kaszy i sosu pomidorowego? Ale zaryzykowa艂am i warto by艂o! Niebo w g臋bie! Chyba b臋d臋 je艣膰 codziennie 馃檪

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 stycznia 2014 o 20:09

    Witam. Mam pytanie czy waga kalafiora i kaszy to przed ugotowaniem czy po?

  • Odpowiedz
    helena nowacka
    3 lutego 2014 o 21:32

    Zrobi艂am dzisiaj obiad z tego przepisu i klopsiki py艂y przepyszne.

  • Odpowiedz
    helena nowacka
    3 lutego 2014 o 21:32

    Zrobi艂am dzisiaj obiad z tego przepisu i klopsiki py艂y przepyszne.

  • Odpowiedz
    Lovelykate
    17 lutego 2014 o 14:04

    Dzisiaj wypr贸bowa艂am i danie jest fantastyczne 馃檪 B臋d臋 do niego baardzo cz臋sto wraca膰 馃檪
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 maja 2014 o 14:45

    Si臋 gotuj膮 馃檪

    Zastanawia mnie tylko siemie lniane. Czy chodzi o dostarczenie porcji b艂onnika czy o to, 偶e wch艂onie cz臋艣膰 wody i zag臋艣ci sos?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 maja 2014 o 18:20

    Zrobi艂am pulpeciki z indyka. Przepyszne danie !

  • Odpowiedz
    Wioleta Hinca
    13 maja 2014 o 09:55

    a co z zio艂ami prowansalskimi? s膮 w sk艂adnikach, a w przepisie ich brak.. pozdrawiam;)

    • Odpowiedz
      Agata
      13 maja 2014 o 20:40

      Dodajemy do sosu pomidorowego 馃檪

  • Odpowiedz
    Natalia Rogalska
    19 czerwca 2015 o 11:24

    czy kaloryczno艣膰 tego ca艂ego przepisu to naprawd臋 tylko 393 kcal? 馃檪

  • Napisz komentarz