Dostałam swego czasu maila z informacją o konkursie z Lubellą. Można zdobyć fantastyczny robot kuchenny, który marzy się pewnie każdemu miłośnikowi kuchennych wojaży, a że kto nie próbuje ten nie wygrywa, to stwierdziłam, że popełnię jakieś pyszne faszerowane muszle. Jak to dobrze, że się do tego zabrałam! Nie wiem jeszcze czy mój przepis zostanie nagrodzony jakąkolwiek nagrodą, ale to nie istotne bo przypadkiem stworzyłam znów coś pysznego i to się liczy 🙂
Faszerowane muszle makaronowe z musem dyniowo - kalafiorowym
Drukuj przepisSkładniki
- 1 opakowanie makaronu Lubella (muszle)
- 250 g dyni ambar lub np hokkaido
- 200 g kalafiora
- 100 g chudego twarogu, użyłam mielonego
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko + 1 białko jaja
- 1 kula mozzarelli light (125g)
- garść listków świeżej bazylii
- 3 łyżki pokrojonych, suszonych pomidorów
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Przgotowanie
Makaron gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie (powinien być jeszcze dość twardy, ale musi dać się rozłożyć tak, aby możliwe było jego nafaszerowanie).
Ugotowaną dynię lub wcześniej przygotowane puree blendujemy z ugotowanym kalafiorem, białym serem oraz jajkiem, powstały mus doprawiamy 1/2 łyżeczki soli, suszoną bazylią oraz ostrą papryką.
Gotowym farszem wypełniamy muszle i układamy je w lekko posmarowanej oliwą formie.
Następnie ucieramy mozzarellę na dużych oczkach tarki, dodajemy do niej białko jaja, posiekaną świeżą bazylię oraz pokrojone suszone pomidory, dodajemy świeżo zmielony pieprz i mieszamy całość po czym w miarę równomiernie rozkładamy ser na muszlach.
Naczynie przykrywamy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 40 minut.
7 komentarzy
Małgorzata Z
26 października 2013 o 12:43Już widzę że by mi bardzo smakowało, pycha!
Jula G.
26 października 2013 o 12:58mam nadzieję, że uda Ci się wygrać, bo danie wygląda znakomicie!
Inspirowane Smakiem
26 października 2013 o 13:02Wow, brzmi przepysznie.
Jey
26 października 2013 o 15:01zjawiskowa zapiekanka! trzymam kciuki żebyś została doceniona i coś wygrała 🙂
studentka_na_diecie
26 października 2013 o 22:23mmm.. z dynią musi być pycha 😀
teenager ;)
27 października 2013 o 04:55ten mus zdecydowanie zachęca by wypróbować to danie 🙂 zasługuje na nagrodę ! trzymam kciuki 🙂
Anonimowy
16 listopada 2014 o 14:26Bałam sie, że nadzienie będzie troche mdłe, ale z przyprawami wyszło całkiem dobre 😉 A wszystko razem smakuje świetnie 😉