Bez kategorii

Faszerowane muszle makaronowe z musem dyniowo – kalafiorowym

Dostałam swego czasu maila z informacją o konkursie z Lubellą. Można zdobyć fantastyczny robot kuchenny, który marzy się pewnie każdemu miłośnikowi kuchennych wojaży, a że kto nie próbuje ten nie wygrywa, to stwierdziłam, że popełnię jakieś pyszne faszerowane muszle. Jak to dobrze, że się do tego zabrałam! Nie wiem jeszcze czy mój przepis zostanie nagrodzony jakąkolwiek nagrodą, ale to nie istotne bo przypadkiem stworzyłam znów coś pysznego i to się liczy 🙂

Faszerowane muszle makaronowe z musem dyniowo - kalafiorowym

Drukuj przepis
Porcje: przepis na porcję dla 4 osób

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu Lubella (muszle)
  • 250 g dyni ambar lub np hokkaido
  • 200 g kalafiora
  • 100 g chudego twarogu, użyłam mielonego
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 białko jaja
  • 1 kula mozzarelli light (125g)
  • garść listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki pokrojonych, suszonych pomidorów
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przgotowanie

1

Makaron gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie (powinien być jeszcze dość twardy, ale musi dać się rozłożyć tak, aby możliwe było jego nafaszerowanie).

2

Ugotowaną dynię lub wcześniej przygotowane puree blendujemy z ugotowanym kalafiorem, białym serem oraz jajkiem, powstały mus doprawiamy 1/2 łyżeczki soli, suszoną bazylią oraz ostrą papryką.

3

Gotowym farszem wypełniamy muszle i układamy je w lekko posmarowanej oliwą formie.

4

Następnie ucieramy mozzarellę na dużych oczkach tarki, dodajemy do niej białko jaja, posiekaną świeżą bazylię oraz pokrojone suszone pomidory, dodajemy świeżo zmielony pieprz i mieszamy całość po czym w miarę równomiernie rozkładamy ser na muszlach.

5

Naczynie przykrywamy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

6

Pieczemy 40 minut.

Koniecznie spróbujcie! 
Myślę, że również makaron typu cannelloni można wykorzystać w tym przepisie 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Odpowiedz
    Małgorzata Z
    26 października 2013 o 12:43

    Już widzę że by mi bardzo smakowało, pycha!

  • Odpowiedz
    Jula G.
    26 października 2013 o 12:58

    mam nadzieję, że uda Ci się wygrać, bo danie wygląda znakomicie!

  • Odpowiedz
    Inspirowane Smakiem
    26 października 2013 o 13:02

    Wow, brzmi przepysznie.

  • Odpowiedz
    Jey
    26 października 2013 o 15:01

    zjawiskowa zapiekanka! trzymam kciuki żebyś została doceniona i coś wygrała 🙂

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    26 października 2013 o 22:23

    mmm.. z dynią musi być pycha 😀

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    27 października 2013 o 04:55

    ten mus zdecydowanie zachęca by wypróbować to danie 🙂 zasługuje na nagrodę ! trzymam kciuki 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 listopada 2014 o 14:26

    Bałam sie, że nadzienie będzie troche mdłe, ale z przyprawami wyszło całkiem dobre 😉 A wszystko razem smakuje świetnie 😉

  • Napisz komentarz