Bez kategorii

Chlebek z cukinią i majerankiem

Zdecydowanie sezonowo zamieniam się w domowego piekarza. Czasem najdzie mnie, żeby upiec chleb, a potem uzależnia wszystkich i tak piekę i piekę co drugi dzień przez pół miesiąca.. Nasz ulubiony to chyba pszenno - żytni z siemieniem lnianym - taki prosty, który przygotowuję w kilka minut, potem tylko sobie wyrasta i do pieca. Dzisiaj postanowiłam jednak zrobić coś nowego - chlebek z cukinią. Wyszedł bardzo smaczny, nie za ciężki, a jednak troszkę inny niż zwykle, choć jestem prawie pewna, że tato i tak nie zauważy, że wsadziłam tam "coś zielonego" 🙂 

Chlebek z cukinią i majerankiem 

Drukuj przepis

Składniki

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 550
  • 200 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 100 g cukinii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przgotowanie

1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy odrobinę cukru oraz drożdże.

2

Obie mąki łączymy, dodajemy sól, majeranek, oliwę z oliwek oraz utartą na dużych oczkach tarki cukinię, następnie dolewamy wodę z drożdżami i zagniatamy ciasto (będzie dość lepkie).

3

Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w stosunkowo ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

4

Po upływie 60 minut ciasto przekładamy do krótkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i pozwalamy ciastu wyrastać kolejne 30 minut, po czym zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.

10 minut przed końcem pieczenia możemy posmarować wierzch chleba wodą za pomocą pędzelka, aby ładnie się zarumienił.
Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy z formy, ściągamy papier i studzimy na kratce.

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 października 2013 o 14:27

    a odciskamy wodę z cukinii? Ania

    • Odpowiedz
      Agata
      22 października 2013 o 15:48

      To zależy od cukinii – moja po utarciu była "sucha" więc nie odciskałam 🙂

  • Odpowiedz
    Jagódka.
    22 października 2013 o 15:04

    Już czuję ten pyszny zapach świeżego chlebka 🙂

  • Odpowiedz
    babka z rodzynkiem
    22 października 2013 o 15:14

    Nie spotkałam jeszcze chleba z dodatkiem majeranku… Musi mieć piękny zapach…

  • Odpowiedz
    gin
    22 października 2013 o 19:04

    Z cukinią jeszcze nie próbowałam 🙂

  • Odpowiedz
    Jula G.
    23 października 2013 o 06:50

    ale ten majeranek musi robić aromat!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 października 2013 o 09:30

    A jakie wymiary miała foremka? mam taką chyba średnią i boję się że może będzie za duża…

  • Odpowiedz
    Marta
    23 października 2013 o 19:51

    Wyszedłby, gdyby zrobić z podwójnej ilości? Po prostu nie mam małej keksówki:P

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 października 2013 o 20:48

    a robil ktos z suszonymi drozdzami moze? 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      23 października 2013 o 20:50

      mialam na mysli te instant

    • Odpowiedz
      Justyna
      18 czerwca 2014 o 07:34

      Wczoraj upieklam z suchych drożdży, chlebek wyszedł ok, ładnie wyrósł, skórka chrupiaca a w środku mieciutki, smak mniammmmmmmmm:-)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 października 2013 o 12:12

    Pychota 🙂 Uwielbiam Twojego bloga:)

  • Odpowiedz
    Alina Waliczek
    6 stycznia 2014 o 21:03

    kiedyś też dodałam cukinię do chlebka, był pyszny

  • Napisz komentarz