W tym roku na naszej działce obrodziły głównie dwa produkty:
a) Śliwki (zostały już przerobione pod moją nieobecność na około 30 słoików z powidłami)
b) Pomidory (czy jest coś pyszniejszego niż pomidor z własnej działki?!)
Malinówki wielkości dorodnych kabaczków dosłownie "powalają" pomidorowe krzaczki, są zrywane i zjadane na bieżąco w sałatkach typu pomidor + pomidor + jeszcze więcej pomidora, ale!
Postanowiłam podkraść dziś z parapetu dwie dorodne sztuki i zrobić mega uniwersalny sos/salsę pomidorową, która będzie dla Was zarówno idealną bazą do spaghetti,
świetnym sosem do zapiekania mięsa lub po prostu dipem do tortilli czy nachosów 🙂
Uniwersalny sos pomidorowy z nutą mięty
Drukuj przepisSkładniki
- 350g pomidorów
- 1 mała cebula (ok 80 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- garść liści bazylii (około 10g)
- 2 listki mięty
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przgotowanie
Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki, po czym kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wysokiego naczynia lub blendera.
Do pomidorów dodajemy posiekaną cebulę i chili, opłukane liście bazylii i mięty, wciskamy czosnek i dodajemy resztę przypraw.
Na końcu dokładamy również koncentrat pomidorowy i całość blendujemy kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej konsystencji.
20 komentarzy
ChocoMonster
8 września 2013 o 20:12widzę, że ostatnio wszyscy zaprawiają pomidory 🙂 mmm musi być pyszny
Woogie Boogie
8 września 2013 o 20:45Na pewno pyszny i z chęcią bym wypróbowała. Może się za niego zabiorę w przyszłym tygodniu. W końcu pomidory kuszą ceną 🙂
Karmel-itka.
8 września 2013 o 20:57nigdy jeszcze nie dodawałam mięty do pomidorów. nieco egzotyczny pomysł, ale intrygujący. spróbuję kiedyś :]
Anna
9 września 2013 o 11:56W sam raz do pizzy, idealnie się nada! 🙂
Magdalena M
9 września 2013 o 18:54Fajnie mieć w zanadrzu taki słoiczek z pysznym sosem!
studentka_na_diecie
9 września 2013 o 21:31Tak, pomidory z własnej działki są niezastąpione! Też robiłam w tym roku taki sos/baza do spaghetti 🙂 Mój debiut w robieniu przetworów 🙂
Marlena S.
10 września 2013 o 13:41Idealos! właśnie takiego przepisu szukałam 🙂
ann ie
11 września 2013 o 19:32U mnie śliwki tak samo skończyły 😀
Idealny przepis!
Też czegoś takiego szukałam 🙂
Kinga Kornacka
14 września 2013 o 06:24Uwielbiam sezonowe pomidory, chciałabym mieć obfite zbiory we własnym ogródku 🙂
Gabriela Starczyńska
15 września 2013 o 16:00Dziękuję za przepis, zrobię taki z dodatkiem chili, bo uwielbiam jego połączenie z miętą 🙂
Anonimowy
16 września 2013 o 16:47Czy serejk wiejski ma cukier? Chodzi mi o biały nie laktoze. Jest słodzony czy nie? Moge jeść spokojnie?
Agata
16 września 2013 o 17:32Nie spotkalam sie jeszcze ze slodzonym serkiem wiejskim (chyba ze smakowy) ale dla pewnosci zawsze mozesz sprawdzic sklad na opakowaniu.
Poli, Bella
17 września 2013 o 07:52Uwielbiam nietypowe połączenia mięty 🙂
PresKA
17 września 2013 o 13:42Ale tu ciekawie! Cieszymy się że jesteś fanką PresKA i wiernie siedzisz nasz profil na FB! :*
Powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga!
buziaki, http://www.preska24.pl
Lżej.pl
19 września 2013 o 13:59Mniam, w tym roku pomidory dopisały więc trzeba korzystać. A sos super! 🙂
Anonimowy
21 września 2013 o 00:20Ojej, ojej, ojej ! :O
Jeszcze nie zaczęłam czytać, a już mi się tutaj bardzo podoba na tym blogu. Uwielbiam takie różne ciekawe pomysły na przepisy. Sama również mam taki mój własny 'zbiór' wycinek z gazet na temat zdrowego odżywiania, przepisy, itp wklejonych na kartach A4 i do teczki !
Zabieram się do czytania 🙂
http://forget-me-notsss.blogspot.com
Dietetycznie u nastolatki
21 września 2013 o 19:51Wyobrażam już sobie, jak cudowny musi być 😉 Będę chyba musiała go zrobić… 😀
Anonimowy
22 września 2013 o 12:21Wygląda pysznie 🙂 Byłby super do pizzy.
Jak długo można przechowywać taki sosik w słoiku?
Barbara
6 kwietnia 2014 o 21:25Ile taki sos może leżeć w słoiczku? Wytrzyma tydzień w lodówce? Czy zawsze trzeba robić na świeżo? 🙂
Anonimowy
28 września 2014 o 10:48czy ten sos nie bedzie za pikantny dla mojego trzylatka? bo maz mi ostatnio grymasil jak robilam z tego http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,sos-pomidorowy-z-koncentratu.php ze za delikatny (w sumie tam tylko koncentrat) a u Ciebie pomidory, wiecej przypraw, konsystencja bardziej jak przecier? hmm juz sama nie wiem, jak maz zadowolony to synek nie je, jak maly wcina to duzy sie buntuje… 😉
chyba przetre na koniec sos przez sitko, albo bede dluzej blendowala, aby mial jednolita konsystencje (bo maly wygrzebuje wszystko, a zupy akceptuje tylko krem), moze nareszcie bedzie w domu sos co dogodzi kazdemu 🙂
pozdrawiam ze słonecznego dzis Londynu 🙂
AniaK.