Bez kategorii

Uniwersalny sos pomidorowy z nutą mięty

 W tym roku na naszej działce obrodziły głównie dwa produkty:

a) Śliwki (zostały już przerobione pod moją nieobecność na około 30 słoików z powidłami)
b) Pomidory (czy jest coś pyszniejszego niż pomidor z własnej działki?!)

Malinówki wielkości dorodnych kabaczków dosłownie "powalają" pomidorowe krzaczki, są zrywane i zjadane na bieżąco w sałatkach typu pomidor + pomidor + jeszcze więcej pomidora, ale! Postanowiłam podkraść dziś z parapetu dwie dorodne sztuki i zrobić mega uniwersalny sos/salsę pomidorową, która będzie dla Was zarówno idealną bazą do spaghetti, świetnym sosem do zapiekania mięsa lub po prostu dipem do tortilli czy nachosów 🙂

Uniwersalny sos pomidorowy z nutą mięty

Drukuj przepis
Porcje: Z przepisu wychodzą mniej więcej dwa średniej wielkości słoiczki sosu

Składniki

  • 350g pomidorów
  • 1 mała cebula (ok 80 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • garść liści bazylii (około 10g)
  • 2 listki mięty
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przgotowanie

1

Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki, po czym kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wysokiego naczynia lub blendera.

2

Do pomidorów dodajemy posiekaną cebulę i chili, opłukane liście bazylii i mięty, wciskamy czosnek i dodajemy resztę przypraw.

3

Na końcu dokładamy również koncentrat pomidorowy i całość blendujemy kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej konsystencji.

Znów Was na chwilkę zostawiam i wyruszam rano do (mam nadzieję wciąż słonecznej) Bułgarii, żeby trochę poleżeć do góry brzuchem i spróbować tamtejszych specjałów 🙂

Może Ci się spodobać również

20 komentarzy

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    8 września 2013 o 20:12

    widzę, że ostatnio wszyscy zaprawiają pomidory 🙂 mmm musi być pyszny

  • Odpowiedz
    Woogie Boogie
    8 września 2013 o 20:45

    Na pewno pyszny i z chęcią bym wypróbowała. Może się za niego zabiorę w przyszłym tygodniu. W końcu pomidory kuszą ceną 🙂

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    8 września 2013 o 20:57

    nigdy jeszcze nie dodawałam mięty do pomidorów. nieco egzotyczny pomysł, ale intrygujący. spróbuję kiedyś :]

  • Odpowiedz
    Anna
    9 września 2013 o 11:56

    W sam raz do pizzy, idealnie się nada! 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    9 września 2013 o 18:54

    Fajnie mieć w zanadrzu taki słoiczek z pysznym sosem!

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    9 września 2013 o 21:31

    Tak, pomidory z własnej działki są niezastąpione! Też robiłam w tym roku taki sos/baza do spaghetti 🙂 Mój debiut w robieniu przetworów 🙂

  • Odpowiedz
    Marlena S.
    10 września 2013 o 13:41

    Idealos! właśnie takiego przepisu szukałam 🙂

  • Odpowiedz
    ann ie
    11 września 2013 o 19:32

    U mnie śliwki tak samo skończyły 😀
    Idealny przepis!
    Też czegoś takiego szukałam 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    14 września 2013 o 06:24

    Uwielbiam sezonowe pomidory, chciałabym mieć obfite zbiory we własnym ogródku 🙂

  • Odpowiedz
    Gabriela Starczyńska
    15 września 2013 o 16:00

    Dziękuję za przepis, zrobię taki z dodatkiem chili, bo uwielbiam jego połączenie z miętą 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 września 2013 o 16:47

    Czy serejk wiejski ma cukier? Chodzi mi o biały nie laktoze. Jest słodzony czy nie? Moge jeść spokojnie?

    • Odpowiedz
      Agata
      16 września 2013 o 17:32

      Nie spotkalam sie jeszcze ze slodzonym serkiem wiejskim (chyba ze smakowy) ale dla pewnosci zawsze mozesz sprawdzic sklad na opakowaniu.

  • Odpowiedz
    Poli, Bella
    17 września 2013 o 07:52

    Uwielbiam nietypowe połączenia mięty 🙂

  • Odpowiedz
    PresKA
    17 września 2013 o 13:42

    Ale tu ciekawie! Cieszymy się że jesteś fanką PresKA i wiernie siedzisz nasz profil na FB! :*
    Powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga!
    buziaki, http://www.preska24.pl

  • Odpowiedz
    Lżej.pl
    19 września 2013 o 13:59

    Mniam, w tym roku pomidory dopisały więc trzeba korzystać. A sos super! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 września 2013 o 00:20

    Ojej, ojej, ojej ! :O
    Jeszcze nie zaczęłam czytać, a już mi się tutaj bardzo podoba na tym blogu. Uwielbiam takie różne ciekawe pomysły na przepisy. Sama również mam taki mój własny 'zbiór' wycinek z gazet na temat zdrowego odżywiania, przepisy, itp wklejonych na kartach A4 i do teczki !
    Zabieram się do czytania 🙂

    http://forget-me-notsss.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Dietetycznie u nastolatki
    21 września 2013 o 19:51

    Wyobrażam już sobie, jak cudowny musi być 😉 Będę chyba musiała go zrobić… 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 września 2013 o 12:21

    Wygląda pysznie 🙂 Byłby super do pizzy.
    Jak długo można przechowywać taki sosik w słoiku?

  • Odpowiedz
    Barbara
    6 kwietnia 2014 o 21:25

    Ile taki sos może leżeć w słoiczku? Wytrzyma tydzień w lodówce? Czy zawsze trzeba robić na świeżo? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 września 2014 o 10:48

    czy ten sos nie bedzie za pikantny dla mojego trzylatka? bo maz mi ostatnio grymasil jak robilam z tego http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,sos-pomidorowy-z-koncentratu.php ze za delikatny (w sumie tam tylko koncentrat) a u Ciebie pomidory, wiecej przypraw, konsystencja bardziej jak przecier? hmm juz sama nie wiem, jak maz zadowolony to synek nie je, jak maly wcina to duzy sie buntuje… 😉
    chyba przetre na koniec sos przez sitko, albo bede dluzej blendowala, aby mial jednolita konsystencje (bo maly wygrzebuje wszystko, a zupy akceptuje tylko krem), moze nareszcie bedzie w domu sos co dogodzi kazdemu 🙂

    pozdrawiam ze słonecznego dzis Londynu 🙂
    AniaK.

  • Napisz komentarz