Mama na moje życzenia upiekła swoją klasyczną szarlotkę, a więc musiałam jakoś inaczej niż na ciasto spożytkować kubeczek malin z działki. Całe szczęście jeszcze trochę ich (podobno) będzie, więc jest szansa na drugą buteleczkę ratunkowego soku z malin na zimę, zdecydowanie żaden kupiony go nie zastąpi! Wracając jednak do przepisu na śniadanie lub też lekki deser, to tak właśnie malinowo i jogurtowo dogadzałyśmy sobie dziś z mamą w ten niedzielny poranek, a co! 😉
Jogurtowe "parfait" z malinami i suszonymi śliwkami
Drukuj przepisSkładniki
- 20 g płatków owsianych
- 15 g otrębów owsianych
- 50 g malin
- 4-5 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 dojrzała gruszka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 30 ml mleka
Przgotowanie
Obraną gruszkę ucieramy na papkę na małych oczkach tarki, dodajemy cynamon i mieszamy.
Jeżeli zostanie za dużo soku to odlewamy jego nadmiar, po czym rozdzielamy mus na dwie szklanki.
Do jogurtu naturalnego (kremowego, najlepiej activia lub zott) dodajemy łyżeczkę syropu klonowego (można też użyć np miodu), mieszamy dokładnie i również przelewamy po połowie do bu szklanek.
Do płatków owsianych i otrębów dodajemy posiekane suszone śliwki, wiórki kokosowe i odrobinę mleka po czym przekładamy na rozgrzaną patelnię i mieszamy na małym ogniu około minutę, po czym dodajemy poprzekrawane na pół maliny i całość jeszcze chwilę podgrzewamy łącząc wszystkie składniki.
Zawartość patelni dzielimy na dwie części i rozkładamy jako ostatnią warstwę do obu szklanek.
18 komentarzy
Anna
22 września 2013 o 14:39Wygląda niesamowicie apetycznie 😉
Jey
22 września 2013 o 14:43pysznie! zdrowo! i jak letnio! na pierwszy dzień jesieni w sam raz, haha 😀 żeby jeszcze trochę lata zjadać, póki można to trzeba! 🙂
Magda
22 września 2013 o 14:48uwielbiam takie jogurtowe deserko-śniadania 😉
Magdalena M
22 września 2013 o 15:26pycha! Owocowo i zdrowo, czyli tak, jak lubię najbardziej 🙂
pozdrawiam,
Magda
Dietetycznie u nastolatki
22 września 2013 o 18:10Pysznie wygląda! 😉
Anonimowy
22 września 2013 o 19:25kuurcze same pyszności pysznie;p zapraszam na szczypte soli;p
Anonimowy
22 września 2013 o 19:36Hej!
Jestem studentką i poszukuję pracy.
Firma z suplementami/ witaminami/takimi słoiczkami zaproponowała mi współpracę.
Moje pytanie do Was! Czy Wy znacie tą firmę albo coś o niej słyszałyście?
Bo ja nie!!! A nie chce się ZNÓW wpakować…
To ich strona:
http://flavonmlm.pl/
Proszę o wszelkie opinie!
Za wszystkie już dziękuję!
studentka_na_diecie
22 września 2013 o 20:25Takie śniadanka są najlepsze! 😀 Jadłam ostatnio podobne. Nie dość że słodkie, co jest moją słabością:P to bardzo sycące 🙂
Woogie Boogie
22 września 2013 o 20:54Gruszka, maliny – coś dla mnie 🙂 Uwielbiam te owoce =)
Anna Baranowska
22 września 2013 o 22:30hej obserwuje Twój blog od jakiegoś czasu i musze Ci powiedziec, że znalazłam w sieci fajny program do sprawdzania ile jeszcze sadełka trzeba zrzucić 🙂sprawdz-sylwetke
teenager ;)
23 września 2013 o 04:33uwielbiam takie desery 🙂 pełen zdrowia, jogurtowe z chrupiącymi dodatkami i oczywiście z elementem owocowym 🙂
Zielaczek
23 września 2013 o 09:03Świetna propozycja – moje smaki 🙂
Anonimowy
24 września 2013 o 16:42Uwielbiam takie "łakocie" 🙂
Anonimowy
24 września 2013 o 19:37A jaka kalorycznosc?
Gosha
25 września 2013 o 16:20Fantastyczny blog 😀 😀
ipinrecipes
9 października 2013 o 18:56Hello,
We love your recipes, they are so yummy. Would be delighted if you can share your recipes with us at http://ipinrecipes.com/ A Community for food bloggers and food lovers. Simply register your food blog with us and start pinning your recipes directly from your blog. No need to crop or edit your images and your recipes will be published immediately without any editorial review. With ipinrecipes.com you can not only pin your recipes, but you can repin, like others recipes and can create food category boards.
So why to wait, Join ipinrecipes.com and start Pinning your amazing recipes.
Happy Pinning!!!
Regards
iPinRecipes Team
Anonimowy
24 października 2013 o 09:02Witam:)
A zamiast malin co proponujecie ?:)
Pozdrawiam
Agata
25 października 2013 o 19:25Może jabłka, albo banany?:-)