Tak mi tu czas szybko leci, że nie zauważyłam jak dawno nie było wpisu. Raz jeszcze Was przepraszam, za moje zaniedbania, ale dla pocieszenia dodam, że za niespełna dwa tygodnie wszystko wróci do normy! (aż się trzęsę na myśl o twarogu w lodówce!) Dziś mam dla Was pomysł na lekką kolację lub np lunch - szybki i prosty w przygotowaniu. Puree kalafiorowe jest pyszne i wystarczy mały ziemniaczany "wkład" dla uzyskania fajnej, kremowej konsystencji.
Kalafiorowo - czosnkowe puree z jajkiem i fasolką
Drukuj przepisSkładniki
- 1/2 średniej główki kalafiora
- 1 mały ziemniak (ok 100g)
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 jajko
- 70 g fasolki szparagowej
- 1 pomidor
- 1 płaska łyżeczka soli
- świeżo zmielony biały pieprz
Przgotowanie
W średnim rondlu gotujemy wodę, dodajemy łyżeczkę soli a następnie wrzucamy kalafior, pokrojone w dość cienkie plastry kawałki ziemniaka oraz fasolkę szparagową i wszystko razem gotujemy około 10 minut pod przykryciem (aż kalafior i ziemniaki będą wyraźnie miękkie).
Po ugotowaniu odcedzamy warzywa, kalafior i kawałki ziemniaka wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy posiekany czosnek, mleko oraz rozmaryn i blendujemy lub ubijamy na puree.
Fasolkę dzielimy na 2 części, połowę wrzucamy na rozgrzaną patelnię i wbijamy na nią jajko, które posypujemy lekko pieprzem i podsmażamy z 2 stron, natomiast drugą połowę mieszamy z kawałkami pomidorów i nakładamy na talerz wraz z przygotowanym puree i jajkiem.
28 komentarzy
Ża N
21 sierpnia 2013 o 15:44musi być smaczne:)
Pino
18 marca 2014 o 16:34Musi, musi i pewnie jest smaczne 🙂
Katarzyna MissKateShow
21 sierpnia 2013 o 16:11robiłam kiedyś pure z kalafiora, ale nie w takim wydaniu… wypróbuję chętnie! 😀
setterka
21 sierpnia 2013 o 16:32Fantazyjnie 🙂
Agnes Juszczyk
21 sierpnia 2013 o 16:35Wygląda bardzo smacznie 🙂
Jey
21 sierpnia 2013 o 17:29wymyśliłaś to wprost pod moje kubki smakowe! 🙂
facehairbodycare
21 sierpnia 2013 o 18:20Fantastyczny przepis – jutro robię! 🙂
Karolina
21 sierpnia 2013 o 18:48Wygląda apetycznie !
Chrissi
22 sierpnia 2013 o 09:00Mało powiedziane:) aż chce się jeść ;p
Kamciss
21 sierpnia 2013 o 20:22Mmm można się najeść! To lubię 🙂
teenager ;)
22 sierpnia 2013 o 03:26pysznie, zdrowo i bardzo smacznie 😉
Ola
23 sierpnia 2013 o 05:58muszę wypróbować!
ButtercupThe
23 sierpnia 2013 o 21:07dzisiaj zrobilam, pychota!
Anonimowy
26 sierpnia 2013 o 08:19Już na samo zdjęcie ślinka cieknie 😉
Justine145
27 sierpnia 2013 o 13:45świetny blog! czegoś takiego własnie szukałam – moc pomysłów, podane kcal i przepisy zawierające używane na co dzień produkty 😀
Woogie Boogie
27 sierpnia 2013 o 19:41Mnie jakoś puree tak bardzo nie zachęca. Nie to co te warzywka obok 🙂 Nominowałam Cię do The Versatile Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu 🙂
Karolina Pe
27 sierpnia 2013 o 21:13follow each other ?
very nice
http://carolineepe.blogspot.com.es/
Amanda
28 sierpnia 2013 o 05:37Mniam mniam!
Kinga Kornacka
28 sierpnia 2013 o 11:03Prawie same warzywa w takim posiłku! Zdrowo i pysznie 🙂
Paulina C.
28 sierpnia 2013 o 13:55mniami! proszę o taki obiadek
Svay
28 sierpnia 2013 o 16:18Bardzo lubie twojego bloga i twoje przepisy 🙂
Anonimowy
29 sierpnia 2013 o 21:15jest po 23, zaraz powinnam kłaść się spać, aż tu nagle wchodzę na Twojego bloga i burczy mi w brzuchu jak oglądam takie pyszności, chyba nie zasnę :)))
jolkag78
31 sierpnia 2013 o 21:15Uwielbiam kalafiorowe puree;)
be_yourself
6 września 2013 o 10:34Prezentuje się pięknie i pewnie tak też smakowało 🙂 puree na pewno wypróbuję ! 🙂
Anonimowy
21 września 2013 o 00:31Muszę spróbować tego kalafiorowego puree !
A można bez dodatku tego ziemniaka ? Czy naprawdę, naprawdę potrzeba tej skrobii ?
http://forget-me-notsss.blogspot.com
Anonimowy
21 września 2013 o 20:02To był mój dzisiejszy obiadek, szybki i smaczny, no i bogaty w warzywka. Jedynie puree wyszło odrobinkę za rzadkie jak dla mnie 🙂
Anonimowy
28 stycznia 2014 o 15:38Ale pysznie wygląda-w czwartek sobie zjem:) dziękuję za ciekawe i smaczne inspiracje.
Anonimowy
28 stycznia 2014 o 17:49Super pomysł