Bez kategorii

Jajko i pomidory czyli co się je na lunch w Chinach?

W Chinach między godziną 11 a 14 wszędzie biegają dostawcy i pojedyncze osoby trzymając w rękach stosik pudełek z lunchem i zapasem pałeczek. Zazwyczaj pudełka dzielą się na dwie części - dużo ryżu + coś. Coś zwykle oznacza bliżej nieokreślone mięso z sosem i czymś zielonym (tak bardzo chciałabym wiedzieć co leży na sklepowych półkach..:P), oprócz tego częstym dodatkiem jest też tofu i.. no właśnie: pomidory z jajkiem. Owe chińskie "stir fry" to jeden z najczęściej wybieranych przeze mnie lunchboxów, przynajmniej nie muszę zgadywać co jem 🙂 Postanowiłam więc przygotować takowe w mieszkaniu - mega szybkie danie!

Chińskie stir -fry z jajkiem i pomidorami

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 sporej cebuli
  • 1 łyżeczka sosu winegret
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
  • ryż jako dodatek (sugeruję około 60g)

Przgotowanie

1

W miseczce roztrzepujemy lekko 2 jajka z odrobiną soli, następnie wylewamy je na rozgrzaną patelnię i gdy zacznie się ścinać, za pomocą drewnianej łyżki zaczynamy mieszać jajko tworząc coś w rodzaju jajecznicy.

2

Na osobną patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz posiekaną cebulę, doprawiamy octem, pieprzem i cukrem trzcinowym, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu.

3

W między czasie gotujemy ryż (najlepiej brązowy).

4

Gdy pomidory będą już wyraźnie miękkie i woda częściowo odparuje, dodajemy na patelnie wcześniej przygotowane jajka i razem mieszamy. Podajemy z ryżem.


Także do pudełeczka i do pracy! 🙂

Może Ci się spodobać również

25 komentarzy

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    1 sierpnia 2013 o 12:17

    podoba mi się ten lunch, bardzo ciekawe danie! pysznie wygląda, i na pewno też takie jest 🙂

  • Odpowiedz
    shinju
    1 sierpnia 2013 o 12:23

    Takie jajka z pomidorami to ja bardzo często przygotowuję sobie na śniadanie 🙂 Bardzo lubię połączenie jajek i pomidorów 🙂

  • Odpowiedz
    Kamila Sujka
    1 sierpnia 2013 o 12:29

    o jejciu chyba pojde do kucni zrobic! zawsze jak ogladam tw twoje dania mam ochote je zjesc! 😛

  • Odpowiedz
    avanturnica
    1 sierpnia 2013 o 13:05

    co robisz w Chinach jeśli mogę spytać? 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    1 sierpnia 2013 o 13:12

    taka jajecznica z pomidorami ;p
    pychota!

  • Odpowiedz
    Celinka
    1 sierpnia 2013 o 13:54

    Zdrowe, pyszne i ładnie wyglądające 🙂

  • Odpowiedz
    setterka
    1 sierpnia 2013 o 15:47

    Ciekawe,muszę wypróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Joanna J
    1 sierpnia 2013 o 16:32

    wygląda pysznie 🙂

  • Odpowiedz
    supergirl
    1 sierpnia 2013 o 17:53

    mmm… <3
    Ps. też bede dietetykiem 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia P
    1 sierpnia 2013 o 19:29

    Brzmi i wygląda przepysznie. Lubię to połączenie tylko trochę inaczej podaję 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    1 sierpnia 2013 o 20:58

    Pycha!!

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    2 sierpnia 2013 o 06:47

    Jajecznicę z jakiem bardzo lubię. Czuję, że i to danie bym polubiła w takim razie 🙂

  • Odpowiedz
    Babeczki Uleczki XD
    2 sierpnia 2013 o 11:25

    Hej witam 😀
    Wczoraj znalazłam twojego bloga i już w ogóle z niego nie wychodzę. Twoje dania to WSZYSTKO co kocham. Pysznie,dietetycznie,zdrowo :). Więc nawet nie wspomnę że będę tu zaglądać,bo ja w ogóle z tond nie wychodzę XD.
    A mam kilka pytanek.Bo zawsze pod postem wstawiam tabelkę kcal,tłuszczu,cukru itd. I zazwyczaj widzę napis "porcja" czyli to się tyczy całego dania,czy tylko tych gram które podajesz?
    Te serowe paluchy z pesto mniammm muszę je zrobić,a co do nich też tam jest napisane porcja,czyli wszystkie, czy tylko 3?
    PS Fajnie się studiuję dietetykę? ^^

  • Odpowiedz
    Nesja
    2 sierpnia 2013 o 15:39

    Wow! Zajadając się pomidorową jajecznicą jako dziecko nie miałam świadomości, jakie to światowe danie!:P Ba, nawet sama je sobie przyrządzałam:)

  • Odpowiedz
    Adrijah
    2 sierpnia 2013 o 16:44

    Bardzo lubię Twojego bloga i często tu zaglądam w poszukiwaniu inspiracji. Szczególnie w ostatnim miesiącu, bo jestem na diecie 🙂
    Dlatego tak nieśmiało chciałabym Cię zaprosić do udziału w moim dietetycznym konkursie 🙂 http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam
    Daria

  • Odpowiedz
    Yummy Cookie
    4 sierpnia 2013 o 12:52

    Mniam wygląda apetycznie, muszę kiedyś spróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Urszula Bartkiewicz
    5 sierpnia 2013 o 11:49

    znaczy taka podrasowana jajecznica z pomidorami, no to lubię… 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 sierpnia 2013 o 11:59

    wygląda totalnie… apetycznie, chociaż nie jestem fanką pomidorów z jajkiem. a ryż jest pyszny – podejrzewam ze gdybym byla w chinach jadłabym góry ryżu i przytyła 10 kilo w miesiąc 😛

  • Odpowiedz
    pysznerzeczy
    5 sierpnia 2013 o 22:31

    Całkiem polskie śniadanie w chinach :>
    no, z wyjątkiem ryżu..

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    6 sierpnia 2013 o 11:20

    Takie proste a wydaje się pyszne 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 sierpnia 2013 o 14:34

    Zainspirowałam się i zrobiłam całkiem podobny "obiadek". Super smaczne! 🙂
    Uwielbiam Twoją kuchnię. 🙂
    Pozdrawiam, buziak. ;*

  • Odpowiedz
    Agnieszka :)
    9 sierpnia 2013 o 11:49

    Ahhh, piękny obiad o ile to można tak nazwać, smaczne 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 sierpnia 2013 o 08:30

    To ja uwielbiam właśnie taką jajecznice z pomidorami albo papryką :). Tylko to podsmaża się wszystko razem. 🙂

  • Odpowiedz
    Słodka Babeczka
    28 sierpnia 2013 o 11:21

    oo, często takie coś jadam i nawet nie wiedziałam, że to popularny lunch w Chinach 🙂

  • Odpowiedz
    Pino
    26 marca 2014 o 11:50

    Czy dodanie do tego cukru, nie powoduje, że jest to wersja na słodko? Ja wolałbym słoną wersję 🙂

  • Napisz komentarz