W Chinach między godziną 11 a 14 wszędzie biegają dostawcy i pojedyncze osoby trzymając w rękach stosik pudełek z lunchem i zapasem pałeczek. Zazwyczaj pudełka dzielą się na dwie części - dużo ryżu + coś. Coś zwykle oznacza bliżej nieokreślone mięso z sosem i czymś zielonym (tak bardzo chciałabym wiedzieć co leży na sklepowych półkach..:P), oprócz tego częstym dodatkiem jest też tofu i.. no właśnie: pomidory z jajkiem. Owe chińskie "stir fry" to jeden z najczęściej wybieranych przeze mnie lunchboxów, przynajmniej nie muszę zgadywać co jem 🙂 Postanowiłam więc przygotować takowe w mieszkaniu - mega szybkie danie!
Chińskie stir -fry z jajkiem i pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 duże pomidory
- 1/2 sporej cebuli
- 1 łyżeczka sosu winegret
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
- ryż jako dodatek (sugeruję około 60g)
Przgotowanie
W miseczce roztrzepujemy lekko 2 jajka z odrobiną soli, następnie wylewamy je na rozgrzaną patelnię i gdy zacznie się ścinać, za pomocą drewnianej łyżki zaczynamy mieszać jajko tworząc coś w rodzaju jajecznicy.
Na osobną patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz posiekaną cebulę, doprawiamy octem, pieprzem i cukrem trzcinowym, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu.
W między czasie gotujemy ryż (najlepiej brązowy).
Gdy pomidory będą już wyraźnie miękkie i woda częściowo odparuje, dodajemy na patelnie wcześniej przygotowane jajka i razem mieszamy. Podajemy z ryżem.
25 komentarzy
teenager ;)
1 sierpnia 2013 o 12:17podoba mi się ten lunch, bardzo ciekawe danie! pysznie wygląda, i na pewno też takie jest 🙂
shinju
1 sierpnia 2013 o 12:23Takie jajka z pomidorami to ja bardzo często przygotowuję sobie na śniadanie 🙂 Bardzo lubię połączenie jajek i pomidorów 🙂
Kamila Sujka
1 sierpnia 2013 o 12:29o jejciu chyba pojde do kucni zrobic! zawsze jak ogladam tw twoje dania mam ochote je zjesc! 😛
avanturnica
1 sierpnia 2013 o 13:05co robisz w Chinach jeśli mogę spytać? 🙂
Magdalena M
1 sierpnia 2013 o 13:12taka jajecznica z pomidorami ;p
pychota!
Celinka
1 sierpnia 2013 o 13:54Zdrowe, pyszne i ładnie wyglądające 🙂
setterka
1 sierpnia 2013 o 15:47Ciekawe,muszę wypróbować 🙂
Joanna J
1 sierpnia 2013 o 16:32wygląda pysznie 🙂
supergirl
1 sierpnia 2013 o 17:53mmm… <3
Ps. też bede dietetykiem 🙂
Klaudia P
1 sierpnia 2013 o 19:29Brzmi i wygląda przepysznie. Lubię to połączenie tylko trochę inaczej podaję 🙂
Kamciss
1 sierpnia 2013 o 20:58Pycha!!
Kinga Kornacka
2 sierpnia 2013 o 06:47Jajecznicę z jakiem bardzo lubię. Czuję, że i to danie bym polubiła w takim razie 🙂
Babeczki Uleczki XD
2 sierpnia 2013 o 11:25Hej witam 😀
Wczoraj znalazłam twojego bloga i już w ogóle z niego nie wychodzę. Twoje dania to WSZYSTKO co kocham. Pysznie,dietetycznie,zdrowo :). Więc nawet nie wspomnę że będę tu zaglądać,bo ja w ogóle z tond nie wychodzę XD.
A mam kilka pytanek.Bo zawsze pod postem wstawiam tabelkę kcal,tłuszczu,cukru itd. I zazwyczaj widzę napis "porcja" czyli to się tyczy całego dania,czy tylko tych gram które podajesz?
Te serowe paluchy z pesto mniammm muszę je zrobić,a co do nich też tam jest napisane porcja,czyli wszystkie, czy tylko 3?
PS Fajnie się studiuję dietetykę? ^^
Nesja
2 sierpnia 2013 o 15:39Wow! Zajadając się pomidorową jajecznicą jako dziecko nie miałam świadomości, jakie to światowe danie!:P Ba, nawet sama je sobie przyrządzałam:)
Adrijah
2 sierpnia 2013 o 16:44Bardzo lubię Twojego bloga i często tu zaglądam w poszukiwaniu inspiracji. Szczególnie w ostatnim miesiącu, bo jestem na diecie 🙂
Dlatego tak nieśmiało chciałabym Cię zaprosić do udziału w moim dietetycznym konkursie 🙂 http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
pozdrawiam
Daria
Yummy Cookie
4 sierpnia 2013 o 12:52Mniam wygląda apetycznie, muszę kiedyś spróbować 🙂
Urszula Bartkiewicz
5 sierpnia 2013 o 11:49znaczy taka podrasowana jajecznica z pomidorami, no to lubię… 🙂
Anonimowy
5 sierpnia 2013 o 11:59wygląda totalnie… apetycznie, chociaż nie jestem fanką pomidorów z jajkiem. a ryż jest pyszny – podejrzewam ze gdybym byla w chinach jadłabym góry ryżu i przytyła 10 kilo w miesiąc 😛
pysznerzeczy
5 sierpnia 2013 o 22:31Całkiem polskie śniadanie w chinach :>
no, z wyjątkiem ryżu..
studentka_na_diecie
6 sierpnia 2013 o 11:20Takie proste a wydaje się pyszne 🙂
Anonimowy
6 sierpnia 2013 o 14:34Zainspirowałam się i zrobiłam całkiem podobny "obiadek". Super smaczne! 🙂
Uwielbiam Twoją kuchnię. 🙂
Pozdrawiam, buziak. ;*
Agnieszka :)
9 sierpnia 2013 o 11:49Ahhh, piękny obiad o ile to można tak nazwać, smaczne 😀
Anonimowy
27 sierpnia 2013 o 08:30To ja uwielbiam właśnie taką jajecznice z pomidorami albo papryką :). Tylko to podsmaża się wszystko razem. 🙂
Słodka Babeczka
28 sierpnia 2013 o 11:21oo, często takie coś jadam i nawet nie wiedziałam, że to popularny lunch w Chinach 🙂
Pino
26 marca 2014 o 11:50Czy dodanie do tego cukru, nie powoduje, że jest to wersja na słodko? Ja wolałbym słoną wersję 🙂